Hopp til innhold

Skiforbundet gir opp nye forhandlinger med Klæbo: – Dette er et nederlag

Norges Skiforbund dropper videre forhandlinger med Johannes Høsflot Klæbo om en spesialavtale, men lar ham likevel få gå verdenscup. Det får NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt til å reagere.

Bjervig og Klæbo

INGEN NYE FORHANDLINGER: Johannes Høsflot Klæbo får en standard representasjonsavtale når han skal gå verdenscup til vinteren.

Foto: NTB

– Ikke noe nytt. Standard representasjonsavtale.

Det svarer avtroppende langrennssjef Espen Bjervig på NRKs spørsmål om det er noe nytt rundt forhandlingene av en representasjonsavtale for Johannes Høsflot Klæbo de siste tre ukene.

Selv om jeg tror det hadde vært enklest for begge parter om man hadde hatt en langsiktig avtale. Men nå er det det han vil bruke, utdyper Bjervig.

– Betyr det at avtalen er landet fra deres side og at begge parter har skrevet under?

– Alle som ikke er på lag signerer denne når de har blitt tatt ut til å gå, gjerne to dager før avreise til verdenscup. Dette gjelder alle som ikke er på landslag, sier Bjervig.

rzdZP9v-ZUs

Reagerer på Klæbo-avtale: – Han tar innersvingen på dem igjen

– Har det vært noen kommunikasjon mellom dere siden Klæbo dro til Livigno?

Ja, vi har prata sammen. Men det er som jeg sa, Johannes ønsker å gå for en standardavtale og de betingelsene som ligger i den. Det må vi respektere.

Når Klæbo nå i stedet får en standard representasjonsavtale, betyr det at han behandles likt som alle løpere som ikke er tatt ut på landslag – med kommersiell frihet mellom hver verdenscuphelg.

Fram og tilbake

Svarene fra langrennssjefen innebærer en ny helomvending. Fredag 13. oktober hadde partene tilsynelatende ha kommet til enighet.

– Ja, saken er ute av verden. Denne løsningen har ligget der hele veien, sa Bjervig til NRK da.

Like i forkant hadde Klæbo sendt ut en pressemelding, hvor han skrev at han ønsket å si ja til et tilbud som Bjervig hadde skissert i Dagbladet tidligere den uken.

Det var en avtale som innebar at Klæbo kunne gå inn og ut av en standard representasjonsavtale gjennom vinteren i forbindelse med verdenscuprenn. Klæbo hadde først forhandlet om en mer langsiktig og større representasjonsavtale.

To dager senere, søndag 15. oktober, kom kontrabeskjeden. Bjervig ønsket nye samtaler med Klæbo. Siden har det vært tyst offentlig rundt eventuelle samtaler mellom partene – fram til Bjervig nå altså bekrefter at det ikke blir flere forhandlinger.

Les også Slår tilbake mot Klæbo: – En veldig unik avtale

Klæbo

Vil ikke kommentere

Klæbos kommunikasjonsrådgiver, Lasse Gimnes, sier til NRK at de står ved sine tidligere uttalelser og påpeker at Klæbo har takket ja til å gå verdenscup med en standard avtale.

– Vi står for det samme som ble sagt i oktober. Og vi anser forhandlingene som ferdig, gjentar han.

– Har Skiforbundet prøvd å komme i kontakt med dere mens Klæbo er i Livigno?

– Det ønsker vi ikke å kommentere, sier Gimnes.

– Dette er et nederlag for Norges Skiforbund. Dette er ikke den situasjonen de planla å komme i overhodet, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han sikter da til utgangspunktet for at dette i det hele tatt har vært en diskusjon gjennom sommeren og høsten.

I april sa Johannes Høsflot Klæbo nei til å være en del av det norske langrennslandslaget. Ifølge Skiforbundets fellesregler skulle det ha vært ensbetydende med at sist sesongs verdenscupvinner ikke skulle få gå internasjonale konkurranser den kommende vinteren.

Regelverket: «Skal ikke tas ut»

Der står det nemlig: «Løpere som har avslått et tilbud om å delta på NSFs landslag, skal ikke tas ut av NSF til å representere NSF i konkurranser i den sesongen tilbudet om landslagsplass gjelder, med mindre det foreligger særlige omstendigheter.»

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund har riktig nok foreslått å fjerne denne regelen, men ble avvist av Skistyret på et møte 25. april.

«Skistyremedlemmene drøftet langrenns forslag. Det ble vist forståelse for langrenns ønske, men øvrige komiteledere og skistyremedlemmer argumenterte for at dagens unntaksbestemmelse bør være dekkende,» står det i referatet fra møtet.

– Hvilke særlige omstendigheter ligger til grunn her?

– Det er det ikke jeg som bestemmer. Det må du prate med Torbjørn Skogstad og langrennskomiteen om, sier Espen Bjervig.

– Betyr det at Klæbo, som har takka nei til landslaget, blir behandlet likt som alle andre som ikke er på landslaget med tanke på uttak til verdenscup?

– Ja.

Onsdag morgen skriver langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad følgende i en SMS til NRK om hvilke særlige omstendigheter som ligger til grunn for Klæbos landslagsfritak:

«Johannes ønsket å gjennomføre et annet samlingsopplegg en resten av laget, blant annet knyttet til høyde og ville derfor i begrenset grad være sammen med de andre på samling. Langrennskomiteen vurderte dette som god nok grunn til å gi unntak som NSFs reglement tillater.»

jps

REAGERER: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Framstår illojalt

Jan Petter Saltvedt oppfatter dermed at Klæbo har fått en avtale som strider mot Skiforbundets egne regler.

– De kan neppe ha oversikt over de potensielle konsekvensen av og gi et slikt offentlig tilsagn ut fra landslagspliktregelen, sier Saltvedt, som tror Klæbo-løsningen vil skape reaksjoner blant dem som stemte for å beholde regelen på Skistyremøtet i april.

– Det fremstår som en tanke illojalt mot det eksplisitte vedtaket skistyret vedtok i april. Det var dette de sa de ikke var interessert i. Paradokset kommer når skipresidenten selv har sett bort fra den og sagt at Klæbo likevel kan gå, så de har litt å svare for, sier sportskommentatoren.

Han refererer til at skipresident Tove Moe Dyrhaug umiddelbart etter styremøtet i april garanterte at Klæbo skulle få gå verdenscup.

– Langrennsledelsen vil sette seg ned med han og finne ut de behovene. Hvis han kvalifiserer seg, går han verdenscup til vinteren. Det er ingen tvil, sa Dyrhaug til NRK.

Nå skriver Dyrhaug følgende i en SMS til NRK: «Jeg er fornøyd hvis langrenn og Klæbo har landet en representasjonsavtale og særskilt unntak må du snakke med langrenn om.»

Siste nytt

 • PA: Presset Horner møtte Verstappens manager

  Red Bull-sjef Christian Horner skal mandag ha møtt Max Verstappens agent ansikt-til-ansikt i Dubai i et forsøk på å dempe spenningene rundt Formel 1-laget.

  Det er det britiske nyhetsbyrået PA som melder om samtalene som skal ha funnet sted i Midtøsten.

  Møtet mellom Horner og Verstappen-manager Raymond Vermeulen ble holdt kun 48 timer etter at Formel 1-stjernens far, Jos, uttalte at Red Bull vil «eksplodere» dersom Horner fortsetter som teamsjef.

  Ifølge PA opplysninger var verken Jos Verstappen eller sønnen til stede i Dubai mandag. Vermeulen representerte i stedet den regjerende verdensmesteren.

  Ifølge en kilde PA har vært i kontakt med skal samtalene ha «gått bra». Også flere andre ledere i Red Bull-systemet skal ha deltatt. (NTB)

  MuRbRxEufU4
  Foto: AP
 • VAR-motstanderne led nytt nederlag – Molde stemte for å beholde teknologien

  Molde Fotballklubb sa mandag ja til at den omstridte VAR-teknologien skal fortsette å bli benyttet i norsk fotball. Det ble klart på klubbens årsmøte.

  VAR-motstanden har vært til dels stor i deler av norsk fotball i lengre tid. Særlig fra supporterhold har det vært ytret misnøye med teknologien og anvendelsen av den.

  Så langt har imidlertid ingen klubber tatt et aktivt standpunkt mot VAR. Tidligere har Odd og 1. divisjonsklubben Aalesund på sine årsmøte stilt seg positiv til at bruken skal fortsette.

  Lsn5MqsUuaM
  Foto: NTB
 • BBC: Mektig motorsport-topp etterforskes

  Presidenten i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) etterforskes for å ha påvirket utfallet av forrige sesongs Formel 1-løp i Saudi-Arabia, melder BBC.

  Den britiske allmennkringkasteren skriver at Mohammed Ben Sulayem skal ha grepet inn for å få annullert en tidsstraff veteranen Fernando Alonso ble ilagt i det aktuelle løpet.

  Opplysningene om FIA-presidentens innblanding skal ha kommet fra en varsler. BBC hevder å ha sett et dokument, som er sendt til FIAs etiske komité, der påstandene framkommer.

  Kanalen skriver at den uten hell forsøkt å få en kommentar fra både forbundet og Ben Sulayem. (NTB)

  kSykObywMsM
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal