Hopp til innhold

Klæbo sier nei til landslaget: – Aldri noen forhandlinger

Den norske langrennsstjernen fortsetter satsingen utenfor landslaget. Nå risikerer han å bli nektet deltagelse i verdenscupen.

Johannes Høsflot Klæbo

SIER NEI: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Med min avgang så har Skiforbundet muligheter til å redusere sine kostnader og i stedet bruke penger på andre utøvere. Ja, nå vil de også slippe å betale for mine høydeopphold. Jeg har flere kamerater på landslaget som jeg føler er blitt dårlig behandlet i denne uttaksprosessen. Jeg kommer til å holde nær kontakt med landslagskameratene, selv om jeg ikke lenger blir en del av landslaget, sier Johannes Høsflot Klæbo i pressemeldingen.

Det kommer videre frem i pressemeldingen at Klæbo selv skal finansiere satsingen i tiden fremover.

– Dette er dramatisk for landslagsmodellen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Jeg er ikke overrasket. Det har ligget litt i lufta. Det er veldig synd at han går ut, sier ekspertkollega Therese Johaug.

– Petter (Northug) valgte også å gjøre det i sin tid. Guttene på landslaget beviste at de klarte å gjøre det bra, om ikke bedre. Landslaget er sterkt uansett, mener Johaug.

Fredrik Aukland mener også det er dramatisk for landslagsmodellen.

– De setter Skiforbundet under et enormt press, sier Aukland.

– Det kommer til å få konsekvenser. Det kan være starten på en endring av hvordan sponsormarkedet i langrenn vil fungere. Det kan åpne for mer privatisering av idretten, sier Aukland.

cqI_bttEQYk

IKKE OVERRASKET: Therese Johaug.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Kan bli nektet å gå i verdenscup

Langrennssjef Espen Bjervig kommenterer Klæbos avgjørelse slik i en pressemelding fra Skiforbundet.

– Johannes har tidligere, også i media, kommunisert at en videre satsing kunne skje utenfor landslaget, og vi respekterer denne beslutningen. Samtidig er det viktig å understreke at vi naturligvis ønsket å ha han med videre på landslaget. Vi var positive til å tilrettelegge mest mulig for Johannes også kommende sesong, sier Bjervig.

– Med forutsigbarhet og gode rammer, håpet vi at Johannes ville være med videre på landslaget. Samtidig har han vært tydelig på at et alternativ var å stå utenfor laget og det respekterer vi, sier leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad i pressemeldingen.

Slik situasjonen er nå, kan ikke utøvere som har takket nei til en plass på landslaget gå i verdenscupen.

– Vi håper og tror at de endrer på dette, slik at jeg får gå verdenscup kommende sesong, dersom jeg er god nok til å stille, sier Klæbo.

Skiforbundet skriver i pressemeldingen at de skal diskutere regelen om at utøvere må si ja til landslagsplass for deltagelse i verdenscupen på det skistyremøtet.

De skriver videre at det er «mye som ikke er avklart når det gjelder praktiske konsekvenser med å takke nei til landslagsplass».

På spørsmål om Johaug tror Klæbo vil bli nektet å gå i verdenscupen, svarer hun:

– Nei, det tror jeg ikke.

Heller ikke Bjørn tror det vil ende med at Klæbo blir nektet deltagelse.

– Når selv gullkalven sier nei, da er vi over i en ny tid for landslagsmodellen, sier han.

Tour de ski 2022/23

IKKE PÅ LANDSLAGET: Klæbo fortsetter karrieren utenfor landslaget. Her sammen med Pål Golberg i Tour de Ski i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Føler det ville blitt feil

– Det ble aldri noen forhandlinger mellom forbundet og meg i denne saken. Jeg har gjort det jeg mener er riktig å gjøre slik situasjonen med forbundet og landslaget er, sier Klæbo.

VG skrev tidligere i uken at de norske utøverne onsdag var i et hastemøte med Skiforbundet. Der skal det ha blitt bestemt at antall utøvere skulle gå fra 24 til 20. Ifølge VG skal landslaget for neste sesong bestå av ti herreløpere og ti kvinneløpere, mens det var 13 herrer og elleve kvinner i vinter.

– Jeg føler det ville ha blitt feil og fått støtte til høydeopphold samtidig som lagkamerater har mistet plassen på grunn av kostnadsreduksjoner i forbundet og at landslagsopplegget er blitt redusert på grunn av nedskjæringer, sier Klæbo.

– Jeg har tatt en beslutning som i alle fall gjelder for den kommende sesongen, sier Klæbo.

Det kommer ikke frem av pressemeldingen akkurat hvordan satsingen til Klæbo vil bli videre.

Klæbo signerte sommeren 2020 en privat avtale med selskapet Uno-X frem til 2025.

Daglig leder i Uno-X Norge, Jens Haugland, skriver i en melding til NRK at de har et nært og godt forhold til Klæbo.

– Med valget han nå har tatt, er det naturlig at vi vil jobbe enda tettere frem mot drømmen i Granåsen. Vi gleder oss til å sparre videre om hvordan vi best kan utvikle oss sammen innen toppidretten, skriver Haugland.

Jens Haugland

SAMARBEIDER MED KLÆBO: Jens Haugland er også lagsjef for det norske sykkelaget Uno-X, som skal sykle Tour de France i sommer.

Foto: Berit Roald / NTB

Hadde plan om å fortsette ut 2025

Far og manager Haakon Klæbo kommenterer veien videre slik:

– Nå blir det å starte litt på nytt – og legge til rette for et liv uten landslaget. For dette var ikke planlagt. Hovedtanken var å fortsette på landslaget ut 2025, men nå har vi valgt en annen vei. Vi sto jo også mye på egne ben før og under siste sesong, så noe har vi da forhåpentligvis lært. Vi vil komme tilbake med mer informasjon etter hvert. Men dette betyr at mai blir langt mer hektisk enn hva jeg hadde lagt opp til, sier han.

Langrennsekspert Bjørn hadde trodd at Klæbo ville bli værende på landslaget til og med ski-VM i Trondheim i 2025.

Haakon Klæbo Espen Bjervig

BRYTER: Haakon Klæbo (høyre) er manager for sønnen. Her sammen med langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også før vinterens sesong kjørte trønderen et eget opplegg, blant annet med flere høydesamlinger, noe som gjorde at han ikke var med på mange samlinger sammen med landslaget.

NRKs ekspert har merket seg at tonen mellom partene har forandret seg.

– Det var tydelig krevende forhandlinger på vårparten i fjor, men de fant en løsning. Det er tydelig at samarbeidet har blitt mer anstrengt denne våren, med noen stikk i media, sier Bjørn, og viser til at Klæbo kalte forbundets dialog «pinlig» tidligere i uka.

Flere utskiftninger

Langrennslandslaget for neste sesong skal offentliggjøres mandag. Det er allerede klart at Emil Iversen har mistet plassen sin på landslaget.

I tillegg har Kristine Stavås Skistad og Astrid Øyre Slind begge valgt å fortsette karrieren videre utenfor landslaget. Ifølge VG og Adressa skal også Didrik Tønseth ha fått beskjed om at han er vraket til neste sesongs landslag.

Tidligere lørdag kom beskjeden om at Hans Christer Holund legger opp. 34-åringen begrunnet blant annet det med at det føles «riktig å slippe til andre».

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal