Hopp til innhold

Durmaz holdt tale etter hetsen: – Fullstendig uakseptabelt

Nettrollene slipper ikke unna hetsen mot Jimmy Durmaz og anmeldes av Sveriges Fotballforbund. Selv holdt spilleren en tale før søndagens trening.

HOLDT TALE: Jimmy Durmaz snakket til pressen og fikk støtte av lagkameratene etter å ha blitt hetset etter Sveriges overtidstap mot Tyskland.

Det har kokt i sosiale medier mot Jimmy Durmaz etter at han lagde det skjebnesvangre frisparket som førte til at Toni Kroos scoret 2–1 på overtid for Tyskland mot Sverige. Deler av hetsen skal ha vært rasistisk motivert.

Generalsekretæren i Det svenske fotballforbundet, Håkan Sjöstrand, sier til Sveriges Radio, at de nå politianmelder truslene som har kommet på Durmaz sin Instagram-profil.

– Selvsagt må vi anmelde dette. Det finnes ikke noe annet alternativ. Man må kunne håndtere et tap med en viss verdighet og anstendighet. Vi tolerer ikke det her, sier Sjöstrand.

– Det er det svenske forbundet som kommer til å stå som anmelder slik at Jimmy kan fortsette å fokusere på det han er her for å gjøre, nemlig spille fotball.

– Fuck rasisme

Før Sveriges trening søndag ettermiddag, holdt Durmaz en tale for både lagspillerne og pressen.

– Jeg er fotballspiller på høyeste nivå, men å bli kalt «blattejävel» (blatte er et nedsettende uttrykk journ.anm.) og selvmordsbomber, at min familie blir truet, det er fullstendig uakseptabelt. Jeg er svensk og stolt over trøya og flagget. Dessuten vil jeg passe på å takke for all varme og glede jeg har fått, sa Durmaz, som er født i Sverige, men har tyrkiske røtter.

Deretter snudde han seg mot lagkameratene: «Vi står sammen, vi er Sverige, eller hva?»

– Fuck rasisme, svarte troppen, ifølge SVT.

Jimmy Durmaz

HETSES: Svenske Jimmy Durmaz opplevde rasistisk hets etter kampen mot Tyskland der han lagde det skjebnesvangre frisparket som gjorde at Sverige tapte kampen på overtid.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Durmaz har også skrevet et innlegg på Sveriges Fotballforbund sine sider.

– Å spille for landslaget er det største man kan gjøre som fotballspiller. Jeg tenker aldri la noen rasister ødelegge stoltheten. Vi må alle ta avstand fra all form for rasisme, skriver han.

Takker for støtten

For Durmaz har også fått mye støtte. Blant annet av lagkameratene.

– Det er ingenting vondt å si om Jimmy. Folk skal gi f*** i å skylde på én person. Man vinner som et lag og taper som et lag, sier lagkamerat Albin Ekdal til Aftonbladet.

Aftonbladets kommentator Erik Niva tar søndag et oppgjør med rasismehetsen i en kommentar der han mener den er uvanlig i svensk fotball som er kjent for å skape samhold på tvers av ulike kulturer.

En titt på Durmaz sin Instagram-profil viser at kommentarfeltet nå fylles med hjerter og støttende kommentarer:

– Samtidig vil jeg takke alle som har støttet og vist sin kjærlighet. Det betyr fryktelig mye. Takk, fortsett å støtte Sverige. Vi trenger dere, skriver Durmaz.

– Vi i det svenske landslaget, spillere og ledere, står ett hundre prosent bak denne uttalelsen. Etter Jimmys ord kommer vi ikke til å kommentere dette her mer, nå, og vi skal konsentrere oss om neste kamp, sier landslagssjef Janne Andersson.

 • Se situasjonen der Durmaz lager frisparket hele Sverige snakker om:

OVERTID: Her lager Jimmy Durmaz det skjebnesvangre frisparket som Toni Kroos scoret på og sørget for 2-1-seier til Tyskland.

Siste nytt

 • Ødegaard nominert til rundes beste

  Martin Ødegaard er én av fire spillere som kan bli ukens spiller i Champions League etter han noterte seg med mål og assist hjemme mot PSV onsdag.

  Det skriver Det europeiske fotballforbundet (Uefa) på sine nettsider.

  Ødegaard serverte først Bukayo Saka på Arsenals 1-0-mål, før han avsluttet scoringsfesten og fastsatte resultatet til 4-0 onsdag kveld.

  Arsenal-kapteinen er én av fire spillere som har blitt nominert til rundens spiller. De andre er Real Madrids Jude Bellingham, Portos Galeno og Barcelonas João Felix. (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: AFP
 • Marvik klar for åttedelsfinale i VM

  Oskar Marvik, også kjent som «Tåsenplogen», er klar for åttedelsfinale i 130 kilosklassen i VM i bryting. Marvik brøt mot chilenske Yasmani Acosta Fernández i kvalifiseringskampen og vant 2-0.

  Marvik tok begge poengene på passiv bryting av Fernández. 27-åringen måtte ned i parterre på tampen, men unngikk å avgi poeng.

  Nordmannen er rangert som nummer åtte i verden, mens hans chilenske motstander er rangert som nummer 13. Marvik skal bryte åttedelsfinalen senere torsdag ettermiddag.

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Bare 33 prosent av Tyskland ønsker Nagelsmann som ny landslagssjef

  Bare en tredel av det tyske folket håper at Julian Nagelsmann skal ta over som landslagssjef i fotball, viser en undersøkelse utført av YouGov-instituttet.

  Omtrent 18 prosent er imot at Nagelsmann blir etterfølgeren til Hansi Flick, mens 24 prosent ikke vet hvem den tidligere Bayern München-treneren er.

  Undersøkelsen ble gjennomført onsdag og 2277 personer over 18 år deltok.

  Ifølge medieoppslag har Nagelsmann allerede kommet til enighet med det tyske fotballforbundet (DFB) om å ta jobben, mens DFB-president Bernd Neuendorf har uttalt at de er i «gode samtaler».

  Tyskland trenger en ny trener etter at Flick ble sparket 10. september etter bare fire seire på hans siste 17 kamper. Han ledet også laget da de for andre VM på rad røk rett ut av gruppespillet i Qatar. (NTB)

  Bundesliga - Bayer Leverkusen v Bayern Munich
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Guttastemning endte opp med barbermaskin 00:44
Neste