Durmaz holdt tale etter hetsen: – Fullstendig uakseptabelt

Nettrollene slipper ikke unna hetsen mot Jimmy Durmaz og anmeldes av Sveriges Fotballforbund. Selv holdt spilleren en tale før søndagens trening.

HOLDT TALE: Jimmy Durmaz snakket til pressen og fikk støtte av lagkameratene etter å ha blitt hetset etter Sveriges overtidstap mot Tyskland.

Det har kokt i sosiale medier mot Jimmy Durmaz etter at han lagde det skjebnesvangre frisparket som førte til at Toni Kroos scoret 2–1 på overtid for Tyskland mot Sverige. Deler av hetsen skal ha vært rasistisk motivert.

Generalsekretæren i Det svenske fotballforbundet, Håkan Sjöstrand, sier til Sveriges Radio, at de nå politianmelder truslene som har kommet på Durmaz sin Instagram-profil.

– Selvsagt må vi anmelde dette. Det finnes ikke noe annet alternativ. Man må kunne håndtere et tap med en viss verdighet og anstendighet. Vi tolerer ikke det her, sier Sjöstrand.

– Det er det svenske forbundet som kommer til å stå som anmelder slik at Jimmy kan fortsette å fokusere på det han er her for å gjøre, nemlig spille fotball.

– Fuck rasisme

Før Sveriges trening søndag ettermiddag, holdt Durmaz en tale for både lagspillerne og pressen.

– Jeg er fotballspiller på høyeste nivå, men å bli kalt «blattejävel» (blatte er et nedsettende uttrykk journ.anm.) og selvmordsbomber, at min familie blir truet, det er fullstendig uakseptabelt. Jeg er svensk og stolt over trøya og flagget. Dessuten vil jeg passe på å takke for all varme og glede jeg har fått, sa Durmaz, som er født i Sverige, men har tyrkiske røtter.

Deretter snudde han seg mot lagkameratene: «Vi står sammen, vi er Sverige, eller hva?»

– Fuck rasisme, svarte troppen, ifølge SVT.

Jimmy Durmaz

HETSES: Svenske Jimmy Durmaz opplevde rasistisk hets etter kampen mot Tyskland der han lagde det skjebnesvangre frisparket som gjorde at Sverige tapte kampen på overtid.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Durmaz har også skrevet et innlegg på Sveriges Fotballforbund sine sider.

– Å spille for landslaget er det største man kan gjøre som fotballspiller. Jeg tenker aldri la noen rasister ødelegge stoltheten. Vi må alle ta avstand fra all form for rasisme, skriver han.

Takker for støtten

For Durmaz har også fått mye støtte. Blant annet av lagkameratene.

– Det er ingenting vondt å si om Jimmy. Folk skal gi f*** i å skylde på én person. Man vinner som et lag og taper som et lag, sier lagkamerat Albin Ekdal til Aftonbladet.

Aftonbladets kommentator Erik Niva tar søndag et oppgjør med rasismehetsen i en kommentar der han mener den er uvanlig i svensk fotball som er kjent for å skape samhold på tvers av ulike kulturer.

En titt på Durmaz sin Instagram-profil viser at kommentarfeltet nå fylles med hjerter og støttende kommentarer:

– Samtidig vil jeg takke alle som har støttet og vist sin kjærlighet. Det betyr fryktelig mye. Takk, fortsett å støtte Sverige. Vi trenger dere, skriver Durmaz.

– Vi i det svenske landslaget, spillere og ledere, står ett hundre prosent bak denne uttalelsen. Etter Jimmys ord kommer vi ikke til å kommentere dette her mer, nå, og vi skal konsentrere oss om neste kamp, sier landslagssjef Janne Andersson.

 • Se situasjonen der Durmaz lager frisparket hele Sverige snakker om:

OVERTID: Her lager Jimmy Durmaz det skjebnesvangre frisparket som Toni Kroos scoret på og sørget for 2-1-seier til Tyskland.

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal