Durmaz holdt tale etter hetsen: – Fullstendig uakseptabelt

Nettrollene slipper ikke unna hetsen mot Jimmy Durmaz og anmeldes av Sveriges Fotballforbund. Selv holdt spilleren en tale før søndagens trening.

HOLDT TALE: Jimmy Durmaz snakket til pressen og fikk støtte av lagkameratene etter å ha blitt hetset etter Sveriges overtidstap mot Tyskland.

Det har kokt i sosiale medier mot Jimmy Durmaz etter at han lagde det skjebnesvangre frisparket som førte til at Toni Kroos scoret 2–1 på overtid for Tyskland mot Sverige. Deler av hetsen skal ha vært rasistisk motivert.

Generalsekretæren i Det svenske fotballforbundet, Håkan Sjöstrand, sier til Sveriges Radio, at de nå politianmelder truslene som har kommet på Durmaz sin Instagram-profil.

– Selvsagt må vi anmelde dette. Det finnes ikke noe annet alternativ. Man må kunne håndtere et tap med en viss verdighet og anstendighet. Vi tolerer ikke det her, sier Sjöstrand.

– Det er det svenske forbundet som kommer til å stå som anmelder slik at Jimmy kan fortsette å fokusere på det han er her for å gjøre, nemlig spille fotball.

– Fuck rasisme

Før Sveriges trening søndag ettermiddag, holdt Durmaz en tale for både lagspillerne og pressen.

– Jeg er fotballspiller på høyeste nivå, men å bli kalt «blattejävel» (blatte er et nedsettende uttrykk journ.anm.) og selvmordsbomber, at min familie blir truet, det er fullstendig uakseptabelt. Jeg er svensk og stolt over trøya og flagget. Dessuten vil jeg passe på å takke for all varme og glede jeg har fått, sa Durmaz, som er født i Sverige, men har tyrkiske røtter.

Deretter snudde han seg mot lagkameratene: «Vi står sammen, vi er Sverige, eller hva?»

– Fuck rasisme, svarte troppen, ifølge SVT.

Jimmy Durmaz

HETSES: Svenske Jimmy Durmaz opplevde rasistisk hets etter kampen mot Tyskland der han lagde det skjebnesvangre frisparket som gjorde at Sverige tapte kampen på overtid.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Durmaz har også skrevet et innlegg på Sveriges Fotballforbund sine sider.

– Å spille for landslaget er det største man kan gjøre som fotballspiller. Jeg tenker aldri la noen rasister ødelegge stoltheten. Vi må alle ta avstand fra all form for rasisme, skriver han.

Takker for støtten

For Durmaz har også fått mye støtte. Blant annet av lagkameratene.

– Det er ingenting vondt å si om Jimmy. Folk skal gi f*** i å skylde på én person. Man vinner som et lag og taper som et lag, sier lagkamerat Albin Ekdal til Aftonbladet.

Aftonbladets kommentator Erik Niva tar søndag et oppgjør med rasismehetsen i en kommentar der han mener den er uvanlig i svensk fotball som er kjent for å skape samhold på tvers av ulike kulturer.

En titt på Durmaz sin Instagram-profil viser at kommentarfeltet nå fylles med hjerter og støttende kommentarer:

– Samtidig vil jeg takke alle som har støttet og vist sin kjærlighet. Det betyr fryktelig mye. Takk, fortsett å støtte Sverige. Vi trenger dere, skriver Durmaz.

– Vi i det svenske landslaget, spillere og ledere, står ett hundre prosent bak denne uttalelsen. Etter Jimmys ord kommer vi ikke til å kommentere dette her mer, nå, og vi skal konsentrere oss om neste kamp, sier landslagssjef Janne Andersson.

 • Se situasjonen der Durmaz lager frisparket hele Sverige snakker om:

OVERTID: Her lager Jimmy Durmaz det skjebnesvangre frisparket som Toni Kroos scoret på og sørget for 2-1-seier til Tyskland.

Siste nytt

 • Fluorforbud vedtatt i FIS-styret

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gradvis fase inn et forbud mot fluorprodukter med mål om fullstendig nulltoleranse fra 2022/23-sesongen. Det ble vedtatt da styret i FIS holdt videomøte mandag.

  Allerede i fjor høst ble det besluttet at et fluorforbud skulle innføres i alle grener innen FIS, men styret ser at det kan bli vanskelig å ha en nullgrense allerede fra kommende sesong.

  I en pressemelding fra forbundet heter det at man skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller gjennom sommeren, og at resultatene derfra skal være med på å sette en grense for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

  Det vil innføres fluorkontroller i start- og målområdene i skirenn allerede fra november i år.

  Ski
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Ingen positive koronatester

  Norges Fotballforbund konkluderer med at fase 1 av gjenstarten av toppfotballen har vært vellykket, men ber eliteserieklubbene vente med treningskamper.

  Det opplyser NFF i en pressemelding om den første evalueringsrapporten av den såkalte testpiloten for fotballen.

  – Treningskamper er en naturlig og viktig del av treningen inn mot sesongstart, og det er bred enighet i idrettsmedisinske miljøer om at treningskamper er viktig for å forebygge skader. NFF har likevel bedt klubbene vente med treningskamper de første to ukene, ettersom fellestreninger med kamp vil innebære noe reising, særlig for klubber helt nord i landet, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

  Eliteserien 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Superligaen i England avsluttet

  De to øverste divisjonene i engelsk fotball for kvinner ble mandag avsluttet med umiddelbar virkning. Nå skal det diskuteres hvordan man skal avgjøre seriene.

  Englands fotballforbund (FA) skriver i en pressemelding at beslutningen om å avslutte sesongene i superligaen og mesterskapsserien er tatt i kvinnefotballens beste interesse.

  Dette skjer samtidig som at herrefotballen i Premier League prøver å få startet opp i juni.

  Britain Soccer Women's Super League
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal