Hopp til innhold

VM-stjerner måtte vise kjønnsorganene – norske profiler reagerer kraftig

Fotball-legenden Nilla Fischer avslører i sin nye bok at de svenske landslagskvinnene måtte vise frem kjønnsorganet sitt for å spille i VM i 2011.

Sveriges landslag i fotball

MÅTTE SJEKKES: Det svenske kvinnelandslaget måtte i 2011 bevise at de ikke var menn i forkant av VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

«Jeg koker når jeg hører om det svært oppsiktsvekkende kravet. Midt under VM vil Fifa-pampene at vi skal vise fram kjønnene våre. Vi får beskjed om å ikke barbere oss der nede de neste dagene, og deretter må vi vise fram kjønnsorganet vårt til landslagslegen.»

Det skriver Nilla Fischer i boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten».

Ifølge Fischer ble sjekken gjennomført ved at landslagslegen banket på hotellrommene til spillerne. Deretter skal en kvinnelig sykepleier ha gjort sjekken.

Sweden's Nilla Fischer, left, celebrates with teammates after scoring their side's second goal during the group C match between Sweden and the United States at the Women’s Soccer World Cup in Wolfsburg, Germany, Wednesday, July 6, 2011

LEGENDE: Nilla Fischer (til venstre) jublet sammen med lagvenninnene etter hun scoret vinnermålet mot USA i VM-sluttspillet i 2011.

Foto: Ap

Daværende landslagslege for Sverige, Mats Börjesson, bekrefter historien ovenfor SVT. Han sier at sjekken ble gjort etter oppfordring fra Fifa.

– Man kan forstå at testene oppleves som ubehagelige, men det er ingen onde hensikter fra arrangøren, sier han.

Ifølge Aftonbladet var årsaken til kontrollen at tre spillere fra Ekvatorial-Guinea, som var med i mesterskapet, ble anklaget for å være menn.

– Det er ikke innafor

Eli Landsem, tidligere landslagstrener for Norge, sier til NRK at det norske landslaget ikke hadde denne kjønnssjekken.

– Jeg er bestemt på at vi ikke hadde det, men jeg husker det var snakk om det, forteller hun.

Toppserien for kvinner 2020: Vålerenga - Røa (2-0)

REAGERER: Tidligere landslagssjef for Norge, Eli Landsem, er kritisk til at svenske spillerne måtte kjønnstestes.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Landsem reagerer på at kjønnssjekken ble gjennomført i Sverige:

– Det er ikke innafor. Det tenker jeg med en gang – at det ikke er innafor. Det har aldri vært en tanke å gjennomføre på det norske landslaget. Det er uetisk å gjøre, tenker jeg. Så håper jeg vi unngår dette i fremtiden.

 • NRK har kontaktet Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) for en kommentar. Fifa har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelse.

– Kan ikke tro at det er sant

Tidligere landslagsspiller for Norge, Solveig Gulbrandsen, omtaler hele saken som «veldig spesielt».

– Jeg lurer jo litt på hva som var grunnlaget. Jeg skjønner at vi må ha noen kontrollpunkter i toppidrett, men dette har jeg aldri vært med på, sier hun.

Solveig Gulbrandsen

TIDLIGERE NORGE-STJERNE: Solveig Gulbrandsen.

Foto: Berit Roald / NTB

Nåværende landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand ble sjokkert da hun leste om hendelsen fra 2011.

Det høres ut som en helt forferdelig opplevelse. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant. Det høres grusomt ut. Sånne ting skal ikke skje, sier LSK-keeperen.

Kunne noe sånt skjedd i dag?

Nei, det hadde ikke skjedd. Ingen i vårt landslag hadde tvunget oss til å gjøre noe sånt. Det føler jeg meg veldig trygg på. 2011 er lenge siden, men samtidig er det ikke så lenge siden, påpeker hun.

Landslaget for kvinner trener

SJOKKERT: Norge-profil Cecilie Fiskerstrand kaller hele hendelsen for «absurd».

Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Tidligere landslagslege: – Uheldig og beklagelig

Tidligere landslagslege, Terje Halvorsen, tror også de norske spillerne hadde nektet hvis de måtte gjennom noe lignende i 2011.

– Jeg synes det er svært uheldig og beklagelig. Det har i hvert fall ikke Fifa tatt opp med oss i landslagsledelsen. Hadde det blitt etterspurt hadde nok de norske jentene sagt at det er uaktuelt for oss, sier Halvorsen til NRK.

Hva synes du om denne kjønnssjekken?

– Jeg synes det er betenkelig i det hele tatt å kjønnsidentifisere spillere. Hvis bakgrunnen er at noen jukser og at noen er menn, må man heller løfte problematikken opp på bordet – før arrangøren ber noen om å ta av buksa, svarer han og fortsetter:

– Jeg synes det er mildt sagt betenkelig. Bakgrunnen er nok en eller annen mistanke om at land rett og slett brukte mannlige spillere eller spillere med økt produksjon av mannlige hormoner, men åpenhet rundt slike spørsmål er det vi trenger og samtaler med særforbund.

Women's World Cup - Semi Final - Sweden Press Conference

STOR PROFIL: Nilla Fischer stoppet på hele 194 landskamper for «söta bror».

Foto: EMMANUEL FOUDROT / Reuters

NFF avviser

Han legger til at han tviler på at noen mannlige spillerne hadde godkjent dette.

– Da hadde det blitt enda mer ramaskrik, sier Halvorsen.

Både Fischer og Börjesson sier at oppfordringen om sjekken kom fra Fifa.

Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Fotballforbund (NFF), bekrefter også at kjønnssjekken ikke fant sted i den norske troppen i 2011 og at det hele er ukjent for NFF.

Siste nytt

 • So knuste Carlsen i Toronto

  Magnus Carlsen tapte for amerikanske Wesley So i Champions Chess Tour-sluttspillet. Nordmannens står med ett nederlag etter fem runder.

  Duellen måtte avgjøres i armageddon etter to remis-partier.

  I armageddon-duellen viste So fram storspillet og knuste sin norske motstander. Etter 60 trekk ga Carlsen seg, og ekspertene fant fram superlativene.

  – Det han viser nå i denne kampen mot Magnus, og måten han vinner på i armageddon, er høy, høy klasse, sa TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer om amerikanerens spill.

  I neste runde skal Carlsen møte franske Maxime Vachier-Lagrave.

  De åtte beste poengplukkerne fra årets seks Champions Chess Tour-turneringer er samlet fysisk i Canada. Carlsen vant tre av dem og topper poenglista suverent.

  Alle skal møte hverandre i hurtigsjakk, og etter sju runder blir det klart hvem som får sjansen til å spille om finaleseieren i årets tour. De to beste går direkte til semifinalene, mens de fire neste skal kjempe om de to siste plassene.

  Kampen om finaletittelen er lagt til fredag og lørdag. Carlsen vant CCT-sluttspillet i fjor.

  Magnus Carlsen under Norway Chess 2023 som holdes i Finansparken i Stavanger.
  Foto: NTB
 • Rivaloppgjør i Belgia uten bortefans til 2025

  Ingen bortesupportere får komme inn på stadion under oppgjørene mellom Standard Liege og Anderlecht i belgisk fotball i flere år fram i tid.

  Klubbene opplyser om beslutningen i sine mediekanaler mandag.

  Siden 2017 har fire kamper mellom lagene blitt stoppet grunnet supportertrøbbel. Sist torsdag skjedde det i åttedelsfinalen i cupen. I etterkant har klubbene måttet ta grep for å hindre at slikt skjer igjen.

  «Til tross for sikkerhetstiltak, endte «Clasico» med vold og store materialistiske ødeleggelser», heter det i uttalelsen mandag.

  Dermed har de bestemt at ingen bortefans får komme inn på stadion i kampene mellom lagene i hvert fall fram til slutten av 2024/25-sesongen. (NTB)

  Standard Liege - Anderlecht
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Mer trøbbel for Manchester United - stjerner syke

  Verken Marcus Rashford eller Anthony Martial var å se på mandagens Manchester United-trening. Det er dårlig nytt før tirsdagens skjebnekamp mot Bayern München i Mesterligaen.

  Ifølge flere journalister som er tett på de røde djevlene, deriblant Andy Mitten, glimret både Rashford og Martial med sitt fravær på mandagens økt. Årsaken skal være sykdom.

  Martial spilte fra start da Manchester United ble ydmyket hjemme mot Bournemouth lørdag ettermiddag. Rashford kom inn fra benken inn 0-3-tapet.

  Tirsdag skal Uniteds Mesterliga-skjebne besegles. De må slå Bayern München i den siste gruppespillskampen, og samtidig håpe på poengdeling i oppgjøret mellom FC København og Galatasaray.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Manchester City
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal