Planen som skal gi ny Tour-triumf i Paris

PARIS/OSLO (NRK): Edvald Boasson Hagen (30) er en av favorittene til å vinne på Champs-Élysées, men for å sikre ny Tour-seier må de siste meterne sitte perfekt.

France Cycling Tour de France

I SUPERFORM: Edvald Boasson Hagen har tro på seg selv før spurten på Champs-Élysées. I hvert fall hvis laget lykkes med planen de har lagt.

Foto: Peter Dejong / AP

Før den siste etappen av Tour de France har Edvald Boasson Hagen og resten av Dimension Data, slappet av så godt det lar seg gjøre. Det er en del av planen for hvordan de skal sikre seg enda en seier. Men mest av alt handler det om posisjonering.

– Jeg er best når jeg kan spurte fra front og har et perfekt opptrekk. Og vi har noen av de beste opptrekkerne, så det skal vi utnytte, sier 30-åringen til NRK.

Da Boasson Hagen vant på fredag, var det en taktisk genistrek i en rundkjøring et stykke fra mållinja som sikret jubel. Søndag er en tunnel, en sving og brostein på Champs-Élysées nøye studert i forkant av den antatte massespurten.

– Planen er å komme først inn på flata, med Edvald rett bak meg, forteller opptrekksspesialisten Bernhard Eisel.

Får råd fra verdens beste

Derfor er alt fra posisjon til akselerasjon planlagt. Laget har også sett på hvilken side av veien som er jevnest. Og hjemmefra har superspurter Mark Cavendish, som måtte bryte rittet, bidratt. Han har nemlig vunnet etappen i Paris hele fire ganger.

– Jeg kommer til å ta en telefon til Mark og snakke med ham for noen råd. Han har rutinen, og da er det greit å høre på ham, forteller Boasson Hagen.

Eisel mener lagkameraten har alt som skal til for å vinne - selv om alle spurterne ønsker god posisjon i spurten.

France Cycling Tour de France

NÆRE: Boasson Hagen (t.h.) har vært ekstremt nære i flere spurter, som da Marcel Kittel slo ham på den sjuende etappen.

Foto: Peter Dejong / AP

– Hele laget er avslappet nå, for presset er borte. Alle vil ha best mulig plassering, så det er vanskelig å planlegge alt, for beina bestemmer, men det handler også om motivasjon. Det har vi mye av. Jeg tror på Edvald. Jeg hadde en god følelse da han vant også – og vi tok det helt rolig på tempoetappen for å lade opp. Alt handler om denne søndagen, sier nordmannens viktigste hjelper til NRK.

Norsk duell?

Til og med den beskjedne rudsbygdingen må innrømme at han er en av favorittene.

– Jeg har vært der oppe flere ganger, og spurten var bra da. Jeg var ikke langt bak (Marcel) Kittel og han er vel blant de beste, og nå er det enda færre der, sier han.

En som derimot fortsatt er der, er Alexander Kristoff. Han tviler på seg selv etter møtet med asfalten i alpene, men har planen klar.

– Jeg tror tredjeposisjon på oppløpet er best, så jeg får vel være på hjulet til Edvald, og håpe at jeg kommer fordi. Norsk første- og andreplass hadde vært kult. Som en drøm, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Tromsø vant bunnoppgjøret

  Tromsø slo Stabæk 1-0 i bunnoppgjøret i eliteserien på Nadderud mandag kveld. Robert Taylor ble matchvinner med sin straffescoring etter 76 minutters spill. Luc Kassi misset straffe for Stabæk. Skuddet traff tverrligger og spratt ned på målstreken.

  Tromsøs Robert Taylor
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Utland inne på laget igjen

  Norges lag mot Sør-Korea er det samme som startet mot Nigeria i første kamp. Det vil si at Lisa-Marie Utland er inne igjen, og Karina Sævik er på benken.

  Laget: Ingrid Hjelmseth, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Isabell Herlovsen, Caroline Graham Hansen, Lisa-Marie Utland, Indrid Syrstad Engen, Guro Reiten, Kristine Minde.

  Lisa-Marie Karlseng Utland jublar etter scoring mot Nigeria
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Tyskland cruisa til gruppesiger

  Tyskland var knusande overlegne og slo Sør-Afrika 4-0 i siste gruppespelkamp. Melanie Leupolz, Sara Däbritz, Alexandra Popp og Lina Magull scora. Tyskland vann dermed gruppe B. Sør-Afrika er sist og er slått ut.

  I den andre kampen blei det 0-0 i ein innhaldsfattig kamp mellom Spania og Kina. Spania tek andreplassen framfor Kina, men begge går vidare.

  Tyskland - Sør-Afrika
  Foto: Pascal Guyot / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal