Planen som skal gi ny Tour-triumf i Paris

PARIS/OSLO (NRK): Edvald Boasson Hagen (30) er en av favorittene til å vinne på Champs-Élysées, men for å sikre ny Tour-seier må de siste meterne sitte perfekt.

France Cycling Tour de France

I SUPERFORM: Edvald Boasson Hagen har tro på seg selv før spurten på Champs-Élysées. I hvert fall hvis laget lykkes med planen de har lagt.

Foto: Peter Dejong / AP

Før den siste etappen av Tour de France har Edvald Boasson Hagen og resten av Dimension Data, slappet av så godt det lar seg gjøre. Det er en del av planen for hvordan de skal sikre seg enda en seier. Men mest av alt handler det om posisjonering.

– Jeg er best når jeg kan spurte fra front og har et perfekt opptrekk. Og vi har noen av de beste opptrekkerne, så det skal vi utnytte, sier 30-åringen til NRK.

Da Boasson Hagen vant på fredag, var det en taktisk genistrek i en rundkjøring et stykke fra mållinja som sikret jubel. Søndag er en tunnel, en sving og brostein på Champs-Élysées nøye studert i forkant av den antatte massespurten.

– Planen er å komme først inn på flata, med Edvald rett bak meg, forteller opptrekksspesialisten Bernhard Eisel.

Får råd fra verdens beste

Derfor er alt fra posisjon til akselerasjon planlagt. Laget har også sett på hvilken side av veien som er jevnest. Og hjemmefra har superspurter Mark Cavendish, som måtte bryte rittet, bidratt. Han har nemlig vunnet etappen i Paris hele fire ganger.

– Jeg kommer til å ta en telefon til Mark og snakke med ham for noen råd. Han har rutinen, og da er det greit å høre på ham, forteller Boasson Hagen.

Eisel mener lagkameraten har alt som skal til for å vinne - selv om alle spurterne ønsker god posisjon i spurten.

France Cycling Tour de France

NÆRE: Boasson Hagen (t.h.) har vært ekstremt nære i flere spurter, som da Marcel Kittel slo ham på den sjuende etappen.

Foto: Peter Dejong / AP

– Hele laget er avslappet nå, for presset er borte. Alle vil ha best mulig plassering, så det er vanskelig å planlegge alt, for beina bestemmer, men det handler også om motivasjon. Det har vi mye av. Jeg tror på Edvald. Jeg hadde en god følelse da han vant også – og vi tok det helt rolig på tempoetappen for å lade opp. Alt handler om denne søndagen, sier nordmannens viktigste hjelper til NRK.

Norsk duell?

Til og med den beskjedne rudsbygdingen må innrømme at han er en av favorittene.

– Jeg har vært der oppe flere ganger, og spurten var bra da. Jeg var ikke langt bak (Marcel) Kittel og han er vel blant de beste, og nå er det enda færre der, sier han.

En som derimot fortsatt er der, er Alexander Kristoff. Han tviler på seg selv etter møtet med asfalten i alpene, men har planen klar.

– Jeg tror tredjeposisjon på oppløpet er best, så jeg får vel være på hjulet til Edvald, og håpe at jeg kommer fordi. Norsk første- og andreplass hadde vært kult. Som en drøm, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Carlsen i ledelsen mot Ding

  Etter at Ding Liren brøt den norske sjakkstjernens lange seiersrekke ved å vinne den første kampen søndag, slo Magnus Carlsen knallhardt tilbake. Både mandag og tirsdag avgjorde han med to seirer og en remis i de tre første partiene.

  Carlsen kan med seier også onsdag skaffe seg en hviledag før finalen som starter fredag. Lykkes ikke det, har han en ny sjanse til å slå ut Ding torsdag.

  – Jeg skal gjøre alt for å få det unnagjort onsdag, men jeg tar det jeg får, sa Carlsen.

  Magnus Carlsen klar for kvartfinale
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Maflin tok innpå - avgjøres i kveld

  Kurt Maflin tok innpå forspranget til Anthony McGill på den andre dagen av kvartfinalen i snooker-VM. Maflin fikk en katastrofestart på kvartfinalen mandag, da han endte under 1-7 mot skotske McGill.

  Tirsdag gjorde han det mye bedre, med hele fem partiseiere og berget dermed videre spill. McGill vant tre partier, som betyr at stillingen er 10-6 før siste sesjon kl. 20.00 tirsdag kveld.

  Dermed går Maflin inn i den siste sesjonen med et mye bedre utgangspunkt enn det så ut til etter den første dagen. Førstemann til 13 partiseiere går videre til semifinalen og er sikret over én million kroner.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal