Planen som skal gi ny Tour-triumf i Paris

PARIS/OSLO (NRK): Edvald Boasson Hagen (30) er en av favorittene til å vinne på Champs-Élysées, men for å sikre ny Tour-seier må de siste meterne sitte perfekt.

France Cycling Tour de France

I SUPERFORM: Edvald Boasson Hagen har tro på seg selv før spurten på Champs-Élysées. I hvert fall hvis laget lykkes med planen de har lagt.

Foto: Peter Dejong / AP

Før den siste etappen av Tour de France har Edvald Boasson Hagen og resten av Dimension Data, slappet av så godt det lar seg gjøre. Det er en del av planen for hvordan de skal sikre seg enda en seier. Men mest av alt handler det om posisjonering.

– Jeg er best når jeg kan spurte fra front og har et perfekt opptrekk. Og vi har noen av de beste opptrekkerne, så det skal vi utnytte, sier 30-åringen til NRK.

Da Boasson Hagen vant på fredag, var det en taktisk genistrek i en rundkjøring et stykke fra mållinja som sikret jubel. Søndag er en tunnel, en sving og brostein på Champs-Élysées nøye studert i forkant av den antatte massespurten.

– Planen er å komme først inn på flata, med Edvald rett bak meg, forteller opptrekksspesialisten Bernhard Eisel.

Får råd fra verdens beste

Derfor er alt fra posisjon til akselerasjon planlagt. Laget har også sett på hvilken side av veien som er jevnest. Og hjemmefra har superspurter Mark Cavendish, som måtte bryte rittet, bidratt. Han har nemlig vunnet etappen i Paris hele fire ganger.

– Jeg kommer til å ta en telefon til Mark og snakke med ham for noen råd. Han har rutinen, og da er det greit å høre på ham, forteller Boasson Hagen.

Eisel mener lagkameraten har alt som skal til for å vinne - selv om alle spurterne ønsker god posisjon i spurten.

France Cycling Tour de France

NÆRE: Boasson Hagen (t.h.) har vært ekstremt nære i flere spurter, som da Marcel Kittel slo ham på den sjuende etappen.

Foto: Peter Dejong / AP

– Hele laget er avslappet nå, for presset er borte. Alle vil ha best mulig plassering, så det er vanskelig å planlegge alt, for beina bestemmer, men det handler også om motivasjon. Det har vi mye av. Jeg tror på Edvald. Jeg hadde en god følelse da han vant også – og vi tok det helt rolig på tempoetappen for å lade opp. Alt handler om denne søndagen, sier nordmannens viktigste hjelper til NRK.

Norsk duell?

Til og med den beskjedne rudsbygdingen må innrømme at han er en av favorittene.

– Jeg har vært der oppe flere ganger, og spurten var bra da. Jeg var ikke langt bak (Marcel) Kittel og han er vel blant de beste, og nå er det enda færre der, sier han.

En som derimot fortsatt er der, er Alexander Kristoff. Han tviler på seg selv etter møtet med asfalten i alpene, men har planen klar.

– Jeg tror tredjeposisjon på oppløpet er best, så jeg får vel være på hjulet til Edvald, og håpe at jeg kommer fordi. Norsk første- og andreplass hadde vært kult. Som en drøm, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa som blei vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal