NRK Meny
Normal

Boasson Hagen planla støt: Her serverer han taktisk genistrek

Det har kun vært nesten for Edvald Boasson Hagen (30) så langt i Tour de France. Fredag visste han akkurat hvor han skulle slå til – og slo knock out på alle.

Taktisk genistrek fra Edvald da han vant etappe for første gang på seks år.

SLO TILBAKE: Edvald Boasson Hagen tok sin første etappesier i Tour de France siden 2011. Bilder med tillatelse fra TV 2.

– Laget hadde sett video og studert den (rundkjøringen) mange ganger. Jeg måtte ta høyre side og utnyttet det da ingen andre var på hjulet, sier Boasson Hagen til NRK.

 • Se video av avslutningen øverst.

Boasson Hagen stakk nemlig fra den ni mann store utbrytergruppen drøyt to kilometer før mål, og genistreken ble servert noen sekunder tidligere:

Kristoff

FULLLFØRTE: Alexander Kristoff. Her etter torsdagens velt.

Foto: Christophe Ena / AP

Boasson Hagen valgte nemlig å ta til høyre i rundkjøringen, og kun Nikias Arndt valgte samme taktikk. Med en liten luke ned til resten av konkurrentene, skrudde nordmannen på turboen og kontret støtforsøket til Arndt.

Plutselig fikk han 60-70 meter på få sekunder.

– At de andre ikke skjønte at det var mye bedre på høyre side, men det gjør jo ikke noe det, kommenterte NRKs Ole Kristian Stoltenberg.

I bruddet satt også ryttere som Lilian Calmejane, Tony Gallopin, Bauke Mollema og Ben Swift, og ingen hadde mulighet til å følge hjulet til «Eddy the Boss».

– Deilig

– Det er deilig når jeg har vært så nærme så mange ganger. Jeg har følt meg i god form, så jeg visste det ville komme, sier Boasson Hagen.

Boasson Hagen har nemlig vært millimeter unna i årets utgave, men denne gangen knuste nordmannen all motstand.

Dermed tok 30-åringen sin tredje etappeseier i Tour de France-karrieren.

Den forrige kom for hele seks år siden: 17. etappe i 2011.

Og derfor er det mange som unner ham seieren ekstra mye.

– Jaaa! Edvald! Endelig! Jeg tar til tårene. Din helt! Jeg er så, så glad for på dine og Dimension Datas vegne. Et tålmodig Tour de France lønner seg, skriver lagkamerat Mark Cavendish, som måtte bryte etter den famøse krasjen med Peter Sagan.

Laster Twitter-innhold

Slutt på norsk seierstørke

Alexander Kristoff sto med Norges forrige etappeseier fra 20. juli 2014, eller 1097 dager og 11197 Tour de France-kilometer siden.

Kristoff gikk i asfalten på onsdagens etappe, men slet seg til mål innenfor tidsgrensen torsdag.

Fredag falt Stavanger-syklisten av hovedfeltet på første stigning, men 30-åringen kjempet seg tilbake i feltet etter hvert.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal