NRK Meny
Normal

Phelps-gull nr 19 til topps i comebacket: – Det var galskap

OSLO/RIO DE JANEIRO (NRK): Michael Phelps' utrolige reise, via depresjon og fyllekjøring og tilbake til idretten, tok ham til gull i Rio i natt.

Michael Phelps

GULL NUMMER 19: Michael Phelps med sin utrolige 19. gullmedalje i OL. – Han blir bare større og større, sier hans lagkamerat

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

– Det var galskap. Da jeg sto klar og Caeleb svømte mot meg, trodde jeg ærlig talt at hjertet skulle eksplodere, sa Phelps.

– Vi ville så gjerne ta tilbake dette gullet, fortsatte han.

Det var full ekstase i svømmehallen i Rio de Janeiro natt til mandag. Det amerikanske stafettlaget svømte inn til en overbevisende seier på 4x100 meter fri. Dermed fikk tidenes olympier nok et OL-gull til samlingen sin.

– Dette er en ny del av Michael Phelps utrolige ettermæle. Han er større og større. Ettermælet hans bare vokser, sier lagkamerat og ankermann Nathan Adrian til NRK.

Sterk etappe av Phelps

Phelps

KNUSTE KONKURRENTENE: Michael Phelps bidro til USAs gull med en knusende andreetappe.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Det var hjemmefavoritten Brasil som ledet etter første veksling, men derfra og inn styrte USA showet. Og det var selvfølgelig Phelps som skulle utgjøre forskjellen. På andre etappe svømte han fra konkurrentene med en av dagens absolutt beste tider (47,12).

Tiden 3.09.92 holdt til seier med over et halvt sekund.

Lang reise

Gullet er spesielt for Phelps, som tok sitt 19. OL-gull i karrieren. Amerikaneren la opp etter OL i London, og gikk gjennom en blytung periode hvor han blant annet vurderte å ta sitt eget liv. Etter å ha fyllekjørt og gått gjennom rehabilitering, bestemte han seg for å gjøre comeback.

Natt til mandag endte altså det med enda et gull. Og det var tydelig på 31-åringen at det betydde ekstra mye. Han hoppet, jublet og skrek i glede, både rett etter målgang og på podiet.

Frankrike tok sølvet med 3.10,53, mens Australia endte på bronseplass med 3.11,37.

Og Phelps? Gullgrossisten over alle gullgrossister skal starte jakten på nye medaljer allerede i morgen.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale