NRK Meny
Normal

Phelps-gull nr 19 til topps i comebacket: – Det var galskap

OSLO/RIO DE JANEIRO (NRK): Michael Phelps' utrolige reise, via depresjon og fyllekjøring og tilbake til idretten, tok ham til gull i Rio i natt.

Michael Phelps

GULL NUMMER 19: Michael Phelps med sin utrolige 19. gullmedalje i OL. – Han blir bare større og større, sier hans lagkamerat

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

– Det var galskap. Da jeg sto klar og Caeleb svømte mot meg, trodde jeg ærlig talt at hjertet skulle eksplodere, sa Phelps.

– Vi ville så gjerne ta tilbake dette gullet, fortsatte han.

Det var full ekstase i svømmehallen i Rio de Janeiro natt til mandag. Det amerikanske stafettlaget svømte inn til en overbevisende seier på 4x100 meter fri. Dermed fikk tidenes olympier nok et OL-gull til samlingen sin.

– Dette er en ny del av Michael Phelps utrolige ettermæle. Han er større og større. Ettermælet hans bare vokser, sier lagkamerat og ankermann Nathan Adrian til NRK.

Sterk etappe av Phelps

Phelps

KNUSTE KONKURRENTENE: Michael Phelps bidro til USAs gull med en knusende andreetappe.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Det var hjemmefavoritten Brasil som ledet etter første veksling, men derfra og inn styrte USA showet. Og det var selvfølgelig Phelps som skulle utgjøre forskjellen. På andre etappe svømte han fra konkurrentene med en av dagens absolutt beste tider (47,12).

Tiden 3.09.92 holdt til seier med over et halvt sekund.

Lang reise

Gullet er spesielt for Phelps, som tok sitt 19. OL-gull i karrieren. Amerikaneren la opp etter OL i London, og gikk gjennom en blytung periode hvor han blant annet vurderte å ta sitt eget liv. Etter å ha fyllekjørt og gått gjennom rehabilitering, bestemte han seg for å gjøre comeback.

Natt til mandag endte altså det med enda et gull. Og det var tydelig på 31-åringen at det betydde ekstra mye. Han hoppet, jublet og skrek i glede, både rett etter målgang og på podiet.

Frankrike tok sølvet med 3.10,53, mens Australia endte på bronseplass med 3.11,37.

Og Phelps? Gullgrossisten over alle gullgrossister skal starte jakten på nye medaljer allerede i morgen.

Siste nytt

 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Chamberlain langtidsskadd

  Liverpool- og England-spiller Alex Oxlade-Chamberlain er satt ut av spill i lang tid og går glipp av fotball-VM etter kneskaden han pådro seg mot Roma tirsdag, melder BBC. 24-åringen pådro seg en båndskade i kneet.

  Alex Oxlade-Chamberlain
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid