Phelps-gull nr 19 til topps i comebacket: – Det var galskap

OSLO/RIO DE JANEIRO (NRK): Michael Phelps' utrolige reise, via depresjon og fyllekjøring og tilbake til idretten, tok ham til gull i Rio i natt.

Michael Phelps

GULL NUMMER 19: Michael Phelps med sin utrolige 19. gullmedalje i OL. – Han blir bare større og større, sier hans lagkamerat

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

– Det var galskap. Da jeg sto klar og Caeleb svømte mot meg, trodde jeg ærlig talt at hjertet skulle eksplodere, sa Phelps.

– Vi ville så gjerne ta tilbake dette gullet, fortsatte han.

Det var full ekstase i svømmehallen i Rio de Janeiro natt til mandag. Det amerikanske stafettlaget svømte inn til en overbevisende seier på 4x100 meter fri. Dermed fikk tidenes olympier nok et OL-gull til samlingen sin.

– Dette er en ny del av Michael Phelps utrolige ettermæle. Han er større og større. Ettermælet hans bare vokser, sier lagkamerat og ankermann Nathan Adrian til NRK.

Sterk etappe av Phelps

Phelps

KNUSTE KONKURRENTENE: Michael Phelps bidro til USAs gull med en knusende andreetappe.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Det var hjemmefavoritten Brasil som ledet etter første veksling, men derfra og inn styrte USA showet. Og det var selvfølgelig Phelps som skulle utgjøre forskjellen. På andre etappe svømte han fra konkurrentene med en av dagens absolutt beste tider (47,12).

Tiden 3.09.92 holdt til seier med over et halvt sekund.

Lang reise

Gullet er spesielt for Phelps, som tok sitt 19. OL-gull i karrieren. Amerikaneren la opp etter OL i London, og gikk gjennom en blytung periode hvor han blant annet vurderte å ta sitt eget liv. Etter å ha fyllekjørt og gått gjennom rehabilitering, bestemte han seg for å gjøre comeback.

Natt til mandag endte altså det med enda et gull. Og det var tydelig på 31-åringen at det betydde ekstra mye. Han hoppet, jublet og skrek i glede, både rett etter målgang og på podiet.

Frankrike tok sølvet med 3.10,53, mens Australia endte på bronseplass med 3.11,37.

Og Phelps? Gullgrossisten over alle gullgrossister skal starte jakten på nye medaljer allerede i morgen.

Siste nytt

 • Gagnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Zucca tilbake på is

  Mats Zuccarello pådro seg en skade i slutten av februar, i dag var han tilbake på is. Det var under debuten for sin nye klubb, Dallas Stars, at nordmannen blokkerte et skudd og pådro seg et brudd i armen. Det gjenstår åtte kamper av seriespillet i NHL.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal