Phelps-gull nr 19 til topps i comebacket: – Det var galskap

OSLO/RIO DE JANEIRO (NRK): Michael Phelps' utrolige reise, via depresjon og fyllekjøring og tilbake til idretten, tok ham til gull i Rio i natt.

Michael Phelps

GULL NUMMER 19: Michael Phelps med sin utrolige 19. gullmedalje i OL. – Han blir bare større og større, sier hans lagkamerat

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

– Det var galskap. Da jeg sto klar og Caeleb svømte mot meg, trodde jeg ærlig talt at hjertet skulle eksplodere, sa Phelps.

– Vi ville så gjerne ta tilbake dette gullet, fortsatte han.

Det var full ekstase i svømmehallen i Rio de Janeiro natt til mandag. Det amerikanske stafettlaget svømte inn til en overbevisende seier på 4x100 meter fri. Dermed fikk tidenes olympier nok et OL-gull til samlingen sin.

– Dette er en ny del av Michael Phelps utrolige ettermæle. Han er større og større. Ettermælet hans bare vokser, sier lagkamerat og ankermann Nathan Adrian til NRK.

Sterk etappe av Phelps

Phelps

KNUSTE KONKURRENTENE: Michael Phelps bidro til USAs gull med en knusende andreetappe.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Det var hjemmefavoritten Brasil som ledet etter første veksling, men derfra og inn styrte USA showet. Og det var selvfølgelig Phelps som skulle utgjøre forskjellen. På andre etappe svømte han fra konkurrentene med en av dagens absolutt beste tider (47,12).

Tiden 3.09.92 holdt til seier med over et halvt sekund.

Lang reise

Gullet er spesielt for Phelps, som tok sitt 19. OL-gull i karrieren. Amerikaneren la opp etter OL i London, og gikk gjennom en blytung periode hvor han blant annet vurderte å ta sitt eget liv. Etter å ha fyllekjørt og gått gjennom rehabilitering, bestemte han seg for å gjøre comeback.

Natt til mandag endte altså det med enda et gull. Og det var tydelig på 31-åringen at det betydde ekstra mye. Han hoppet, jublet og skrek i glede, både rett etter målgang og på podiet.

Frankrike tok sølvet med 3.10,53, mens Australia endte på bronseplass med 3.11,37.

Og Phelps? Gullgrossisten over alle gullgrossister skal starte jakten på nye medaljer allerede i morgen.

Siste nytt

 • Medier: Rösler til Düsseldorf

  Tyske Uwe Rösler (51) overtar Fortuna Düsseldorf etter Friedhelm Funkel, skriver flere tyske medier.

  Funkel fikk sparken onsdag etter svake resultater. Fortuna ligger helt sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass.

  Tidligere har Rösler trent blant andre Lillestrøm, Viking, Molde, Wigan, Leeds, og sist svenske Malmö.

  – 51-åringen vil ha treneransvaret i lørdagens hjemmekamp mot Eintracht Frankfurt, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Jo Inge Berget tilbake i Malmö FF
  Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
 • Thiem senket verdensener Nadal

  Dominic Thiem storspilte og stoppet Rafael Nadal i kvartfinalen i Australian Open i tennis. Østerrikerens slo Nadal i tiebreak tre ganger og vant kampen med settsifrene 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6, 7-6 (8-6). Thiem, som er rangert som verdens 5. beste tennisspiller, møter tyskeren Alexander Zverev i semifinalen. I den andre semifinalen møtes Novak Djokovic og Roger Federer. Det blir den 50. kampen mellom dem.

  Dominic Thiem slo Rafael Nadal ut av Australian Open
  Foto: David Gray / AFP
 • Bryant-helikopter traff fjellvegg

  Helikopteret som styrtet og tok livet av ni mennesker, inkludert Kobe Bryant i helgen, falt 600 meter i minuttet. Helikopteret fløy 700 meter over bakken da de mistet kontakten, og skal ha vært intakt frem til det traff en fjellvegg, melder CNN.

  Kobe Bryant
  Foto: Martin Rickett / Pa Photos

Sendeplan

Kl. Program Kanal