Hopp til innhold

Petter Karlsson cruiset inn som verdensmester i Finnmarksløpet

Endelig klinka taktikken til svenske Petter Karlsson til. Etter å ha sust fra Steinar Kristensen i sporet, kunne han kjøre rene sjarmøretappen inn til mål som ny verdensmester.

Petter Karlsson

VERDENSMESTER: Fredags morgen kjørte Petter Karlsson inn som verdensmester i langdistanse hundekjøring.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Det var en erfaren hundekjører fra Slussfors i Nord-Sverige som kom kjørende inn over målstreken i Alta fredags morgen.

– Dette kjennes veldig bra ut, smilte Karlsson etter målgangen.

I strålende solskinn og rundt 10 minusgrader kjørte veteranen inn med åtte høye og ivrige snuter foran sleden. Disse toppidrettsutøverne har dratt sleden nøyaktig 1209 kilometer siden fredag forrige uke.

Allikevel stod noen av hundene og trakk i linen etter målgangen, og ville løpe mer.

Fra før har Karlsson ti tidligere Finnmarksløp i bagasjen og to tidligere 1.-plasser.

Denne gang kunne han labbe inn til mål til både 1. plass og tittelen som verdensmester i langdistanse hundekjøring.

Petter Karlsson

FL1200: Tre ganger vinner av Finnmarksløpets lengste konkurranse og nå også verdensmester.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Dette var jo på tide, synes jeg, lo han da han hadde parkert spannet over målstreken.

– Det har vært noen år nå hvor det ikke har funket, sa den ferske verdensmesteren og viste blant annet til det året hvor både han og hundene fikk magesjau.

Hva gjorde at det funket nå?

Jeg har ikke kjørt noen løp i år og var ikke sikker på hvilken kapasitet spannet hadde, men midt i løpet begynte jeg å kjenne at dette var et vinnerspann.

Angela Karlsson har vært mannen sin handler gjennom Finnmarksløpet

HANDLER: Angela Karlsson har vært handler for mannen sin gjennom hele Finnmarksløpet.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Karlsson var opptatt av at hundene raskt skulle få i seg noe å spise i målområdet. Litt ekstra godsaker fikk lederhunden.

– Bandit har jobbet så bra. Han har gått som lederhund fra start til mål, berømmet Karlsson lederhunden sin.

– Dette er det artigste spannet å kjøre. Det ga meg en helt utrolig følelse, sa Karlsson.

Allerede etter 873 kilometer tok han et solid forsprang allerede etter sjekkpunktet i Varangerbotn. De resterende 336 kilometerne har han kjørt som ensom majestet i sporet.

Petter Karlsson vinker til publikum i Finnmarksløpet

FINNMARKSLØPET: Petter Karlsson vinker til de få publikummerne som hadde stått opp i syvtiden for å heie han fram på Altaelva på vei inn til mål.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Les også: Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren
Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Suste fra konkurrentene

Petter Karlsson kom inn med én hund i sleden da han sjekket inn på Jotka kl. 04.21 fredag morgen.

Fire minutter etterpå startet han ut fra sjekkpunktet, og la ut på den 49 kilometer lange etappen mot mål i Alta.

Da hadde han allerede en stund følt at seieren nesten var i hans hånd. På vei til Levajok satte Karlsson og hundene farten opp og kjørte på, mens rivalen Steinar Kristensen hvilte to timer i sporet på den værharde etappen.

Det ble avgjørende for å få seieren i boks.

– Det der er litt gambling, men hundene gikk helt fint. Jeg måtte gjøre noe for å ikke ha han bak i rumpa hele tiden, lo Karlsson på Levajok.

Petter Karlsson nede på Altaelva på vei til mål

MÅLGANG: På Altaelva inn til målgang i Alta sentrum. Med ni høye snuter foran sleden var det rene sjarmøretappen Petter Karlsson hadde på siste delen av sporet.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Etter å ha kommet først inn til mål er han fornøyd med den taktikken.

– Etter Varangerbotn hadde jeg jo Steinar der bak meg. Jeg kjørte litt fra han hele tiden, men det kjentes ut som at det ikke holdt – jeg måtte finne på noe annet.

Svensken forteller at han gjerne også ville ta en pause på etappen, men turte ikke.

– Spannet løp så bra og jeg kjente at her er det mulig å gjøre noe. Kristensen forventet sikkert ikke at jeg skulle kjøre, så da gjorde jeg nettopp det.

Karlsson er kjent for å være en kjører som har fart i spannet sitt. Han er også kjent for å være en kjører som ikke er redd for å sette seg store mål – som å prøve å vinne både Femundløpet og Finnmarksløpet på samme år.

Noen ganger har det gått stang ut, mens andre ganger har det gått hele veien inn.

Petter Karlsson

ALENE I NATTEN: Alene i sporet kunne Karlsson og de åtte hundene løpe de 49 kilometerne inn mot mål uten jag i ryggen fra andre spann.

Foto: Rune Berg / NRK

Les også: Tunheim slo knockout på VM-konkurrentene: – Jeg har et drømmespann

Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023
Harald Tunheim vinner Finnmarksløpet FL600 2023

Kristensen kommer etter

Bak i sporet kommer han som har vært Petter Karlsson sin største konkurrent, spesielt i siste delen av løpet.

Alta-kjøreren Steinar Kristensen har kjørt bra gjennom løpet, men måtte gi slipp på øverste pallplass etter Levajok.

Han sjekket inn på Jotka, det siste sjekkpunktet i løpet, kl. 08.45. Kl.08.55 var han og spannet ute i sporet igjen.

Kristensen hadde dog en ulempe i forhold til sine konkurrenter. Han måtte få hundene, som hadde løpt nesten 1200 kilometer, til å løpe forbi sin egen hundegård.

Steinar Kristensen på Jotka

SØLV: Altaværingen Steinar Kristensen kom inn til sjekkpunkt Jotka klokken 08:45. Han ligger best an til å ta sølvmedaljen i FL1200.

Foto: Rune Berg / NRK

Kristensen er nemlig oppsitter på Jokta fjellstue, hvor da også hundene hans bor. Dette er siste sjekkpunkt i den beintøffe konkurransen, og er hundene slitne – kan det være at de blir motvillige til å løpe videre.

– Jeg er ikke direkte redd for det, men er de litt lei når de kommer dit så er det fort at de ikke vil. Vi har ikke trent så mye på å kjøre gjennom der, vi har slurvet litt med det i år, fortalte Steinar Kristensen selv tidligere i løpet.

Det gikk imidlertid greit for datteren hans og den ferske verdensmesteren i juniorklassen, Elisabeth Kristensen, da hun kjørte fra Jotka og mot mål i Alta.

– Hundene er veldig disiplinert, og har jeg den rette lederen igjen i spannet – så skal det gå greit, sa Steinar Kristensen.

Niklas Rogne

HARD KONKURRANSE: Det er stor spenning om hvem som kommer in som nummer tre over målstreken og tar siste plass på pallen i verdensmesterskapet. Den unge kjøreren Niklas Rogne ligge foreløpig på en 3. plass.

Foto: NATALIE BROOMFIELD / Finnmarksløpet

Kamp om 3.-plassen

Niklas Rogne ligger foreløpig på en 3. plass i FL1200, og kan om noen timer reise ut fra sjekkpunkt Karasjok etter den obligatoriske hvilen.

Men det ligger store utfordrere like bak ham.

Trine Lyrek, Thomas Wærner, Kristian Walseth og Roger Dahl er på vei mot sjekkpunkt Karasjok. De har tatt ut mye av den obligatoriske hvilen i Levajok.

Lyrek har 3,22 timer igjen av hvilen, Wærner har 3,38 timer, Walseth har 4,5 timer igjen og Dahl har 2 timer og 45 minutter.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste