Hopp til innhold

Øvelsen ble omtalt som et «uønsket stebarn» og vurdert fjernet – nå vil alle ha den

Øvelsen var knapt synlig hos arrangørene og ble nesten strøket fra listene, men for fem år siden ble alt snudd på hodet. Nå er 400 meter hekk blitt en av friidrettens hovedattraksjoner.

Germany European Championships Athletics

EM-PALLEN: Wilfried Happio (fra venstre) tok sølvet bak Karsten Warholm. Yasmani Copello tok bronse, ett hundredel foran de to nærmeste konkurrentene.

Foto: Martin Meissner / AP

– Bunnpunktet var da vi diskuterte fremtiden til Diamond League med Sebastian Coe og hvilke øvelser som skulle dominere i årene fremover, sier Bislett Games-sjef Steinar Hoen til NRK.

– 400 meter hekk var en del av en diskusjon om det i det hele tatt skulle være en del av fremtiden, sammen med tresteg og hinder. Og så har det snudd, for å si det mildt. Det startet med Karsten Warholms VM-gull i 2017.

Nå kniver stevnearrangørene om å lokke til seg de største stjernene på 400 meter hekk. Det er kun stavsprang – og Armand Duplantis – som har vært en større garantist for verdensrekorder for friidrettsbanen de siste årene.

Bislett Games 2021

BISLETT-GENERAL: Steinar Hoen har truffet godt med bookingene på 400 meter hekk. Bislett Games var Sydney McLaughlins første Diamond League-stevne i 2019 og i 2021 satte Karsten Warholm verdensrekord.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er på grunn av Rai Benjamin, Karsten Warholm, Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad, sier Joanna Hayes til NRK.

– Langt mer glamorøs

De siste årene har Hayes vært trener for OL- og VM-sølvvinner Benjamin, og mellom 2018 og 2020 trente hun McLaughlin som for fjerde gang satte verdensrekord i VM. Hun ble selv olympisk mester på 100 meter hekk i Athen for 18 år siden, og har også prøvd seg på langhekken.

Hayes kaller utviklingen helt utrolig.

– Øvelsen har vært gjennom en fantastisk reise de siste syv-åtte årene. Det er en langt mer glamorøs øvelse. Nå er det et høydepunkt.

FILE PHOTO: Track and Field: Bowerman Awards

GJENNOMBRUDD: Joanna Hayes (til venstre) hadde treneransvar for Sydney McLAughlin frem til 2020. Her under en prisutdeling i 2018, året før hun tok VM-sølv i Doha.

Foto: USA TODAY USPW / Reuters

Hun sier at 400 meter hekk ble behandlet som et uønsket «stebarn» mens hun fortsatt var aktiv.

– Før kategoriserte stevnene øvelsene fra A til C. 400 meter hekk var en C-øvelse som betalte vinnerne mindre enn halvparten av en A-øvelse. Det var forferdelig, sier Hayes.

Hoen bekrefter at øvelsens prestisje også har ført til at det koster betydelig mer å arrangere 400 meter hekk enn det gjorde for et tiår siden. Nå er den mer attraktiv enn «storebror» uten hekker – og dyrere å arrangere.

Les også Warholm sikret EM-gull etter dramatisk oppladning: – Hekkene våre ble kastet ut

Karsten Warholm

Delvis skyldes det oppmerksomheten som følger med en verdensrekord.

Verdensrekord-bonanza

På kvinnesiden er det blitt satt verdensrekord seks ganger de siste tre årene. Russiske Julija Petsjonkinas 52,34 sto i 16 år før Dalilah Muhammad senket den to ganger i VM-sesongen 2019 med tidene 52,20 og 52,16.

Siden det har Sydney McLaughlin vært den suveren verdenseneren og smadret de gamle rekordene. Først 51,90 under OL-uttaket, så 51,46 i OL i Tokyo – før hun pyntet på den i årets VM-uttak med 51,41.

Det er ikke bare meg. Vi har en gruppe med jenter som er villig til å pushe kroppen til det neste nivået. Vi ser tider forbedres. Det er en veldig spennende periode, sa McLaughlin til NRK etter å ha satt enda en verdensrekord.

Hennes nyeste rekord er 50,68 sekunder.

World Athletics Championships Oregon22 - Day Eight

HISTORISK TRIO: Dalilah Muhammad, Sydney McLaughlin og Femke Bol tok medaljene i tidenes raskeste 400 meter hekk løp for kvinner i VM i Eugene.

Foto: Patrick Smith / AFP

VM-sølvvinner Femke Bol er den tredje løperen som har vært under Petsjonkinas gamle rekord de siste tre årene.

Det er fantastisk. Nå har vi med de tre raskeste noensinne i verden, sa Bol etter tidenes løp på distansen i VM-finalen.

Den nederlandske sensasjonen fulgte opp VM-suksessen med EM-gull på 400 meter, 400 meter hekk og 4x400 meter stafett i München.

Athletics: European Championships - Day 6

SUKSESSKVINNE: Femke Bol sikret nederlandsk stafettgull på 4x400 meter lørdag. På et snaut år har hun tatt OL-bronse, to VM-sølv og tre EM-gull på 400.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

– En hovedattraksjon

Verdensrekorden på 400 meter hekk på herresiden er senket to ganger av Karsten Warholm de siste drøyt 14 månedene.

Den nybakte europamesteren tok den først med en liten bit da han senket den fra 46,78 til 46,70 sekunder under Bislett Games i 2021, før han tok et enormt jafs med 45,94 i OL-finalen. Tiden var det knapt noen som trodde var mulig å oppnå på 400 meter med ti hindringer i veien.

Sports Pictures of the Year 2021

45,94: Karsten Warholm reagerte slik etter løpet i Tokyo der han satte verdensrekord for andre gang. Alisson Dos Santos (bakgrunnen) fra Brasil vant VM i 2022 og tok bronsen i OL.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Rai Benjamin og Alisson Dos Santos har i likhet med Warholm løpt inn til bedre tider enn rekorden som tilhørte Kevin Young i 30 år. Amerikaneren tok OL-sølv med 46,17 i Tokyo. Dos Santos tok OL-bronse på 46,72 og VM-gull på 46,29.

– Det er blitt en hovedattraksjon, slår Hayes fast.

PS! Samtlige kvinner som tok medalje i EM – Femke Bol, Viktorija Tkatsjuk og Anna Ryzjykova – deltar i Diamond League-stevnet i Lausanne fredag. Der møter de tidligere verdensrekordholder Dalilah Muhammad.

Les også Iuel så sider hos Warholm hun aldri hadde sett før

Warholm og Iuel

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

 • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

  Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

  Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

  – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

  Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

  – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

  Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

  Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

  – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

  Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

  – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

  Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

  – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

  Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

  Stian Solberg jubler
  Foto: NTB
 • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

  Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

  35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

  Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

  – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

  Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

  – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

  Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

  – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

  Se hele landslagsuttaket her.

  NM ski Nordiske grener Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

  Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

  Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

  Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

  Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

  _g_QDc2r5f8
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal