Hopp til innhold

Warholm sikret EM-gull etter dramatisk oppladning: – Hekkene våre ble kastet ut

Karsten Warholm fikk en dramatisk oppladning til EM-finalen da han plutselig måtte forlate oppvarmingshallen. I finalen slo han tilbake og sikret EM-gull på suverent vis.

Karsten Warholm

EM-GULL: Men like før finalen havnet Karsten Warholm og Leiv Olav Alnes i diskusjon med tysk funksjonær om bruken av medbrakte hekker.

Foto: NTB / NRK

Fredag var skader og den sure 7.-plassen i VM glemt. Warholm (26) slo tilbake og sikret gullet på 400 meter hekk etter en trøblete sesong.

– Forferdelig deilig. Det er lettelse og veldig mye glede. I tillegg synes jeg løpet var bra. I dag er en fin dag, sier Warholm til NRK.

– Hele sesongen har vært usikker, men i dag våknet jeg med en god følelse. Jeg har følt meg bedre og bedre i det siste. Jeg har lært at gullmedalje ikke er noe man skal ta for gitt. Det er veldig stas, smiler sunnmøringen.

Warholm

Karsten Warholm viste at han er tilbake etter skaden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Warholm sikret gullet med god margin til resten av finalefeltet og løp inn på tiden 47,12, som er ny mesterskapsrekord.

Franske Wilfried Happio fikk sølvet på tiden 48,56. Den tyrkiske veteranen Yasmani Copello tok bronsemedaljen med 48,78.

– Han utklasser resten av Europa. Han er tilbake på et kjempenivå, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

Han forsvarte dermed EM-gullet fra Berlin i 2018. Dette er hans andre EM-medalje.

Ble kastet ut

Men finalen fikk en dramatisk opptakt.

Under oppvarmingen ga en tysk funksjonær beskjed til Karsten Warholm om at han ikke fikk lov til å varme opp med egne hekker innendørs.

Det reagerte en tydelig oppgitt Warholm på, som mente det var en selvfølge at han fikk varme opp med hekker før EM-finalen.

Warholm måtte til slutt forlate hallen etter en diskusjon med den tyske funksjonæren.

– Hekkene våre ble kastet ut av oppvarmingsbanen, forteller han.

– I Tyskland er de strenge, så de kastet ut hekkene våre. Så vi måtte ut i kulden og fikse det. Det går fint – vi er løsningsorienterte, smiler han.

– Forbudt å være forberedt

Til NRKs kamera utbrøt likevel Warholms trener følgende idet de forlot hallen:

– Det er forbudt å være forberedt. Det er ikke lov å være smart, sa trener Leif Olav Alnes med et smil på vei ut.

Dramatikken inntraff bare kort tid før Warholm skulle løpe om EM-gull.

Det stod i regelverket at det ikke var lov å ta med utstyr fra utsiden og inn. Men vi tok dem med hjemmefra, så vi argumenterte med at dette var selvlagede hekker, det falt ikke i god jord. Men sånn er det, så da løste vi bare det, sier Alnes.

Friidrett, EM i München

Trener Leif Olav Alnes får en klem etter seiersløpet.

Foto: Javad Parsa / NTB

Var det ikke lov med hjemmelagede hekker heller?

Nei, de var veldig overrasket over de greiene der. Vi vurderte å legge oss ned på kne og bare løpe som i «What the heck», forteller treneren.

Hvor stressende kan dette være for en utøver?

Du kan velge å la det stresse deg, eller så kan du gjøre det beste ut av det. Jeg tenker at når veien svinger må du svinge. Man må spille med kortene man har. Plutselig ble kortene vi hadde inndratt. Det var en strek i regningen, men vi løste det.

NRKs Jan Petter Saltvedt så hele situasjonen i forkant av finalen.

– Det er overraskende å avbryte en av EMs største stjerner på noe som er åpenbart bare pirk. Hans eneste utfordrer gikk og trakk på skuldrene og skjønte ingenting.

Germany European Championships Athletics

Warholms konkurrenter var sjanseløse i finalen.

Foto: Martin Meissner / AP

Sesong med mye motgang

Hendelsen fikk heldigvis ingen betydning for utfallet av finalen. Fredagens seier kommer etter en sesong med mye motgang for sunnmøringen.

Warholm, som har vunnet det meste han har deltatt i de siste årene, pådro seg en skade i hamstringen i sesongåpningen under Diamond League-stevnet i Marokko.

Den skaden skulle vise seg å ødelegge VM for nordmannen. Han løp inn til en skuffende 7.-plass under VM i Eugene. Siden valgte han å droppe Diamond League-stevnet i Polen før EM, for så å satse alt mot mesterskapet i München.

Hvordan har du hatt det denne sommeren?

– Det har vært opp og ned. Når jeg står her med gullet, er jeg veldig stolt over jobben jeg har gjort. Det er veldig stort å være tilbake der jeg er komfortabel. Man lærer en del om å ikke ta ting for gitt. At ting snur fort i idretten. Man skal ta vare på disse øyeblikkene som kommer altfor sjelden, sier Warholm.

Sportsnyheter

Birgit Skarstein tok VM-gull etter maktdemonstrasjon

Birgit Skarstein (33) vant VM-finalen i utklassingsstil. Så gråt hun i armene til sportssjefen.

Siste nytt

 • Sterk dansk seier over Frankrike

  Danmark imponerte stort da de slo Frankrike 2-0 i Parken i den siste kampen i nasjonsligaen. Kasper Dolberg og Andreas Olsen scoret målene mot den regjerende verdensmesteren. Men seieren holdt ikke til gruppeseier i A-ligaen, fordi Kroatia slo Østerrike 3-1.

  Danmark vant også borte mot Frankrike, som bare ble nummer tre i gruppe 1.

  Danmark - Frankrike
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste