Hopp til innhold
Kommentar

Østbergs umulige skvis

På vei mot karrierens største bragd, havnet Ingvild Flugstad Østberg i en situasjon der hun var dømt til å bli arrestert av langrennssportens moralpoliti uansett hva hun gjorde.

Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug

JUBEL MED BISMAK: Etter at Ingvild Flugsatd Østberg og Therese Johaug tok hver sin krystallkule, måtte Østberg tåle kritikk for å ha hjulpet Johaug i kampen mot finske Pärmäkoski.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det satte sinner i kok i Finland da Ingvild Flugstad Østberg tapte spurten mot Therese Johaug i jaktstarten som avsluttet minitouren i Canada sist helg. Johaugs andreplass gjorde at hun gikk forbi finske Krista Pärmäkoski i verdenscupen sammenlagt.

Anklagene gikk på at det var usportslig av Østberg å angivelig ikke gi alt i spurten mot Johaug.

Situasjonen er også problematisert av redaktør Geir Nilsen i Langrenn.com under tittelen «Kampfiksing i langrenn: Østberg la seg – Ga fordeler til venninnen Johaug».

For det første kan ingen andre enn Østberg selv vite nøyaktig hva hun tenkte da hun rundet den siste svingen inne på stadion og bare hadde oppløpet foran seg.

Kanskje tenkte hun «nå gir jeg alt for å slå Therese og bli nummer to i minitouren», og så gjorde hun alt hun kunne får å gjøre nettopp det.

Sju av ti ganger slår Østberg Johaug i en sånn spurt.

Men det betyr også at hun taper de tre gangene Johaug har vesentlig mindre syre og treffer vesentlig bedre på teknikken. Det kunne ha vært en av de dagene.

Østbergs valg

Studerer man bildene, ser man at Østberg ser seg tilbake på oppløpet. Sannsynligvis snudde hun seg for å se etter Natalja Neprjajeva, den eneste som kunne ta fra henne verdenscupseieren. I så fall må hun ha registrert at ingen Neprjajeva var å se.

Da er det ikke unaturlig at hun tenkte «yes, jeg klarte det, krystallkula er mi, jeg har vært verdens beste langrennsløper i år», og så glemte hun å tenke på så mye annet enn å komme seg i mål.

Men det er heller ikke usannsynlig at Østberg var fullstendig klar over at verdenscupseieren var i boks, og at lagvenninna, romvenninna og bestevenninna Therese Johaug ville ha en god mulighet til å klatre opp på pallen sammenlagt i verdenscupen hvis hun gikk i mål før Østberg.

Østberg hadde da brukt Johaug som lokomotiv gjennom store deler av løpet for å holde Neprjajeva på avstand.

Skulle Østberg da ha stengt ute det faktum at sammenlagtseieren var i boks og gått i kjelleren for å ta fra bestevenninna og sin gode hjelper muligheten til å komme på pallen sammenlagt?

OMSTRIDT SITUASJON: Her har Ingvild Flugstad et umulig valg, men det er det ikke sikkert hun engang var klar over selv.

Moralske vinnere

Finnene hadde sikkert vært mer fornøyd, men landslagssjef Vidar Løfshus ville vært rasende. Mange i Norge ville nok også ha reagert kraftig om Østberg hadde brukt sesongens siste krefter på å spolere for Johaug uten strengt tatt å ha noe å vinne på det selv.

På vei mot sitt livs største bragd havnet med andre ord Ingvild Flugstad Østberg i en situasjon der hun ville fått kritikk av en eller annen uansett hva hun hadde gjort.

Skal Østberg finne seg i dette?

Vel, inntil videre har hun egentlig ikke noe valg. Synspunktene kommer nemlig som en konsekvens av at langrennssporten er i forandring.

Etter at sprint og fellesstart kom på programmet rett etter årtusenskiftet, har det taktiske elementet blitt adskillig viktigere.

Petter Northug var pioneren. Først med sin individuelle taktikk, så ved å tilby lagkamerater belønning for å gjøre en jobb for ham.

Det manglet ikke på folk som pekte på andre løpere som moralske vinnere hver gang Northug avgjorde i sin favør med et rykk eller en spurt. Ingen av de såkalt moralske vinnerne fikk med seg noen gullmedaljer hjem.

Gamle briller

Diskusjonene om hva som er rett og galt ut fra et moralsk perspektiv, oppstår blant annet som en konsekvens av at mange som følger langrenn fortsatt ser sporten med de samme brillene som da alle renn var intervallstart, 10 kilometer ble regnet som sprint, sløyfene sjelden var kortere enn ei mil og de aktive stort sett ikke så hverandre mellom start og premieseremoni.

Følger man med i langrennsdiskusjoner på nett, skal man ikke lete lenge for å finne stemmer som mener det er mer prestisje i å vinne distansecupen enn å vinne sammenlagtcupen og at Aleksandr Bolsjunov er en adskillig bedre skiløper enn Johannes Høsflot Klæbo.

Underforstått: Bolsjunov er bedre i intervallstart, og følgelig en bedre langrennsløper. Sprint og fellesstart er annenrangs.

Det tar tid å endre tradisjoner og tankesett.

Kanskje er det likevel litt overraskende at så mange fortsatt analyserer de fleste løp gjennom intervallstartbrillene i en tid da bare én av seks mesterskapsøvelser i langrenn er intervallstart.

Lagmaskineriet Norge

Enda mer overraskende er det at ikke flere nasjoner systematisk har begynt å jobbe sammen som lag.

Her har Norge over tid satt en ny standard for hvordan laget settes foran enkeltutøvere.

I 2013 bremset Ingvild Flugstad Østberg opp rett før målstreken i semifinalen under en sprint i Tour de Ski, for å sørge at sammenlagtkandidat Kristin Størmer Steira gikk til finale for å sikre seg viktige bonussekunder.

I 2015 fikk Chris André Jespersen stallordre om ikke å tette luka opp til Martin Johnsrud Sundby på jaktstarten fra Cortina til Dobbiaco. En misfornøyd Jespersen mente at han ble fratatt muligheten til å vinne Tour de Ski.

OL-tremila i Pyeongchang i fjor ble på mange måter ble beviset på det norske lagets evne til å samarbeide om en felles strategi.

Da Simen Hegstad Krüger gikk i brudd, gjorde ikke Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund noen drajobb i gruppa bak. Ingen utlendinger tok grep, og Krüger fikk gå alene inn til et sensasjonelt gull.

Canada World Cup Cross Country Skiing

TO NASJONER, TO VERDENER: Johannes Høsflot Klæbo fikk adskillig mer hjelp av sine lagkamerater enn det rivalen Aleksandr Bolsjunov gjorde i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen.

Foto: Jacques Boissinot / AP

Russerne kjemper mot hverandre

Etterpå har det aldri vært tvil om retningslinjene på det norske herrelaget. Går en nordmann i brudd på en fellesstart, skal ingen annen nordmann jobbe for å tette luka. Og før eller senere går en nordmann i brudd.

Til tross for full åpenhet om prinsippet og den praktiske demonstrasjonen i OL-tremila, så det ikke ut til at noen av konkurrentene hadde skjønt tegninga da Hans Christer Holund gikk i brudd på VM-femmila i Seefeld – og fikk gå i fred helt til Bolsjunov giret om da det var for sent.

«Vi i gruppa bak gikk som en gjeng tapere», konstante franske Maurice Manificat etterpå.

Det er ikke lett å gjennomføre lagtaktikk i langrenn. Det forutsetter at en nasjon har mange nok som er gode nok på startstreken. Der er Norge og Russland i en særklasse.

Men foreløpig ser ikke Russland ut til å ha adoptert noe av lagtankegangen fra Norge.

Da Russland vant firedobbelt i Kollen-femmila denne sesongen, var det ikke fordi de hjalp hverandre. Det var snarer til tross for at hver gang en russer prøvde å angripe, så prøvde en annen russer å følge etter.

Og der Emil Iversen i verdenscupfinalen Quebec gikk i kjelleren for ta bonussekunder fra Bolsjunov for å hjelpe Johannes Høsflot Klæbo, opplevde Bolsjunov i Holmenkollen at landsmannen Tsjervotkin spurtet livet at seg for å stjele bonus fra sin egen lagkamerat.

Sunt å diskutere

Vi befinner oss med andre ord i en tid der både publikum og utøvere ser langrenn fra ulike perspektiver. Sånn vil det nok være ei god stund til.

Og i en sport som utvikler seg, vil det være sunt med diskusjoner om hva som er fair play og hva som ikke er det, slik at det etter hvert vokser fram en felles forståelse.

Men å innføre regler som forbyr nasjoner å jobbe som lag, vil ikke bare skurre i forhold til konkurranseformatene Det internasjonale skiforbundet (FIS) har valgt for langrenn.

Det vil også være vanskelig å håndheve i praksis, fordi det er vrient for en jury å bevise hvilke intensjoner som ligger til grunn for handlinger som blir gjort underveis i en konkurranse.

Uansett er det kjedelig når man, som Ingvild Flugstad Østberg i Quebec, havner i en situasjon der man blir arrestert av moralpolitiet uansett hva man velger å gjøre.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal