Hopp til innhold

Klæbo fikk hjelp av russernes taktikk: – Det hadde ikke skjedd hos oss

HOLMENKOLLEN (NRK): Aleksandr Bolsjunov overtok ledelsen i verdenscupen da han vant Kollen-femmila, men en landsmann kostet ham viktige poeng underveis.

IKKE SÅ SMART: Her vinner Aleksej Tsjervotkin den innlagte spurten foran landsmannen Bolsjunov.

Laster innhold, vennligst vent..

Under femmila i Holmenkollen var det totalt seks innlagte spurter, hvor vinneren fikk 15 verdenscuppoeng.

Johannes Høsflot Klæbo hadde som plan å få med seg noen bonuspoeng på de første rundene, og klarte det da han vant tre innlagte spurter.

Det som vakte størst oppsikt, var imidlertid at russeren Aleksej Tsjervotkin ved to anledninger slo landsmannen Bolsjunov i en innlagt spurt og tok poeng fra ham.

– Jeg ble litt overrasket. Jeg prøvde å rope at han ikke skulle gå så fort, men han hørte tydeligvis ikke, sier Bolsjunov om landsmannens opptreden.

Russernes manglende lagtaktikk får Martin Johnsrud Sundby, som med sin 6. plass ble beste nordmann på femmila, til å riste på hodet.

– Det er spesielt. Det hadde ikke skjedd hos oss, sier Sundby.

På det andre spurtpunktet fikk Sundby og alle andre et bevis for nettopp det. Da fikk Klæbo hjelp av Emil Iversen, som la seg inn mellom lagkameraten og Bolsjunov.

SMART: Her legger Emil Iversen seg inn mellom Klæbo og Bolsjunov.

– De har andre regler internt i laget sitt enn vi har, tydeligvis, og det får de jo styre med, men jeg ville vært litt skeptisk hvis jeg var Bolsjunov, sier Sundby, som sier han hadde vært irritert hvis han var Bolsjunov, før han presiserer én ting:

– De gjør ting annerledes enn vi gjør, men i dag lykkes de ekstremt godt.

Klæbo vil gå alt

Selv om lagtaktikken underveis ikke var optimal, kunne ikke dagen blitt stort bedre for russerne, som tok de fire første plassene på femmila.

Bolsjunov overtok også ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

– Jeg er veldig glad for at jeg fortsatt er med og kjemper om den gule trøya etter en så tøff sesong, og jeg er veldig glad for å få den tilbake, sier Bolsjunov.

Verdencup i Holmenkollen. Langrenn 50 km fellesstart menn

TIDENES YNGSTE: Aleksandr Bolsjunov slo rekorden til Pietro Piller Cottrer og ble tidenes yngste vinner av femmila i Kollen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Han virker å være i skikkelig bra slag. Jeg må virkelig slå på hodet hvis jeg skal ha noen sjanse til å være i nærheten av å kjempe om den gule trøya til slutt, sier Klæbo.

Han ble nummer 38 i Kollen.

Nå skal han gå samtlige distanser som gjenstår denne sesongen.

– Jeg må det. Jeg har ikke noe valg, mener Klæbo, som går sprint i Drammen på tirsdag.

– Ikke avgjort

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har ikke gitt opp håpet om at Klæbo kan vinne verdenscupen denne sesongen, slik han gjorde i 2018.

– Det er ikke avgjort, sier Nossum.

Han måtte se at for første gang siden 2008 endte ingen nordmenn på pallen i Kollen.

Verdencup i Holmenkollen. Langrenn 50 km fellesstart menn

GIR IKKE OPP: – Jeg skal gjøre så godt jeg kan, sier Klæbo, som nå er 49 poeng bak Bolsjunov.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd med at vår beste er nummer seks, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– På forhånd var jeg usikker på hvor mye saft vi hadde igjen i beina. Jeg vet at guttene har trent sporadisk denne uken. De har vært slitne og trøtte, og det tror jeg vi ser her i dag.

– Lufta har gått litt ut av ballongen, konkluderer Nossum.

Ikke siden Eldar Rønning vant på tiden 2:32:27 for syv år siden, har langrennsløperne for øvrig brukt lengre tid på en femmil i klassisk stil i Kollen enn de gjorde lørdag.

Bolsjunovs vinnertid på den store manndomsprøven ble 2:23:49.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Gledestårer da Storhamar sikret «bøtta»: – Vært nervøs og hatt vondt i kroppen

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring i «sudden death» der første mål vinner. Da ble det gledestårer på flere.

    For Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt.

    – Det er så deilig. Jeg har venta lenge. Jeg har tapt for mange finaler nå. Jeg har vært nervøs og hatt vondt i kroppen og magen. Endelig får jeg vinne for familien. Det har jeg venta på, jeg har ikke gjort det før, sier Patrick Thoresen til TV 2 etter kampen.

    – Jeg har sikkert vært i 14-15 finaler i karrieren min. Jeg har vunnet to ganger og vet hvor vanskelig det er å vinne. Å kunne vinne foran dem i dag betyr jævlig mye, sier han om familien som sitter på tribunen.

    Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter». (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal