Hopp til innhold

Arrangør legger seg flat etter «tråkke-tabbe»: – Grov feilvurdering

En irritert Clas Brede Bråthen tilbød å tråkke opp løypa selv da den ikke var klar til konkurransestart mandag. Likevel endte det godt med Silje Opseth og Halvor Egner Granerud på topp.

Renndirektør Sandro Pertile kommanderer tråkkemannskapene før damenes utsatte hopprenn i Lysgårdsbakken på Lillehammer mandag.

FOR LITE FOR SENT: Det mener sportssjef Bråthen om opptråkkinga av hoppbakken på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Både på kvinne og herresiden ble det norsk jubel på Lillehammer, men hopprenna på Lillehammer gikk ikke problemfritt for seg.

Det var lenge bare noen få tråkkere ute i bakken etter at kvinnerennet ble utsatt med over halvtimen på grunn av voldsomt snøvær.

Ute i bakken stod en med landslagsjakke og tråkka etter hvert.

– Jeg tilbydde meg å tråkke selv jeg, sier en irritert Clas Brede Bråthen til NRK.

Og da det var klart for mennenes kvalifisering måtte hele det norske trenerteamet og flere andre trenere fra ulike nasjoner ut og fikse ovarennet.

– Det var en liten kul som førte til at det var ujevnt ut fra hoppet som vi måtte fikse. Det var kjipt i starten at det var så få som kunne tråkke i bakken. Det var litt av en utfordring, sier herrenes landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Clas Brede Bråthen

KRITISK: Clas Brede Bråthen mener læringskurva til arrangøren har vært flat.

Foto: Heiko Junge / NTB

Legger seg flat

Bråthen likte dårlig at arrangøren ikke hadde bakken klar før konkurransestart før kvinnenes hopprenn.

– Det er ikke bra i det hele tatt det som skjer nå. At dette ikke er bra for arrangøren er over enhver tvil. Jeg skal ikke legge all skyld på arrangør, men vi skal være forberedt, sa sportssjefen da kvinnenes renn ble utsatt og la til:

– Det er nok en gang rom for å kritisere Lillehammer som arrangør. Det er ikke heldig, for vi trenger verdenscuprenn på Lillehammer.

– Det er vel et organiseringsspørsmål her. Dette er et problem som lett kunne vært løst. Det var spådd mye snø, sa NRKs kommentator Ingrid Sørli Glomnes.

Den lokale arrangøren på Lillehammer forteller at det kom mer og våtere snø enn først antatt mellom maskintråkkinga og rennstart. Tabben skjedde da de kjørte tråkkemaskin opp og ned i unnarennet mellom kvalifiseringen og rennet.

– Det har snødd mer enn vi har beregna og det har blitt løsere enn vi trodde. Det at vi har kjørt to runder med tråkkemaskin har nok gjort snøen på toppen enda løsere, så vi må tråkke den bort rett og slett, sier leder i olympiaparken Geir Olav Andersen til NRK.

– Det var en grov feilvurdering. Vi kom for sent ut med tråkkerne, vi burde kommet tidligere på.

Chika Yoshida som er renndirektør for kvinnenes hopp, og sportssjef Ståle Villumstad

SNØFØYKE: Chika Yoshida, renndirektør for kvinnenes hopp, og sportssjef Ståle Villumstad var bekymra før start.

Foto: Geir Olsen / NTB

Er det noen i støtteapparatet som er ute og tråkker?

– Det kan godt være.

Senere fikk NRK bekreftet at arrangementssjefen for hopperne, Ståle Villumstad, var ute og tråkket for å få bakken klar.

– Noen av tråkkerne satt og var ikke klare, fordi vi trodde det skulle holde med maskin. Det er absolutt ikke bra nok, og det var en grov feilvurdering, sier Andersen.

Bråthen mener dette her føyer seg inn i rekken av dårlige avgjørelser om arrangøren på Lillehammer har gjort. Lederen av Olympiaparken er derimot ikke bekymra for at dette går utover fremtidige arrangementer.

– Vi kan begynne med å være veldig ydmyke i dag, men så tror jeg vi har arrangørrapporter på at vi har veldig gode forhold her. Så det blir vel en blanding, men det er ikke i dag jeg tøffer meg veldig dessverre.

Ståle Villumstad

NI TRÅKKERE: Tre færre enn arrangøren hadde planlagt tråkket opp unnarennet før start.

Foto: Geir Olsen / NTB

Granerud overtok Raw Air-ledelsen

Det var en fantastisk norsk laginnsats i herrenes kvalifisering med fire nordmenn blant de fem beste.

Johann André Forfang så lenge ut til å ta seieren etter et kanonhopp på 141.5 meter, men lagkamerat Granerud rappet seieren etter han satte nedslag på 142 meter.

Samtidig tok han over Raw Air-ledelsen fra Stefan Kraft med to poeng til østerrikeren.

– Jeg visste jeg kunne vinne kvaliken, men jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle overta ledelsen i Raw Air på ett hopp. Men det er gøy med positive overraskelser, smiler Granerud til NRK.

Det er en litt annen Granerud som blir intervjua i dag enn i går hvor han sa at han hadde det ordentlig dritt.

– det var veldig godt. Det som har vært godt i dag er at kroppen kjennes mye bedre ut. Jeg har løpt på oppvarming – veldig rolig da. Jeg måtte hoste litt, sier vinneren av kvalifiseringen som er glad for at allmenntilstanden er bedre.

– Jeg har vært ganske langt nede

Tråkke-trøbbel og kaotisk snøvær hindret ikke gledestårene til Opseth. Det har vært mange andre type tårer i løpet av en tøff vinter med nedtur etter nedtur.

– Jeg er litt småsjokka, men veldig glad!, sier en tårevåt Silje Opseth til NRK etter den etterlengtede seieren.

Hopperen har tidligere fortalt om sitt normalbakke-mareritt og den mentale sperren i bakken til NRK.

Mandag satt det på hjemmebane for 23-åringen som hoppet lengst av alle både i kvalifiseringen og når det gjaldt som mest i finaleomgangen.

– Jeg har vært langt nede og akkurat nå kjennes det ut som jeg er litt på tur opp igjen, sier en rørt vinner.

Nå får hun ros fra treneren:

– Det er fantastisk, hun vet jo at hun kan, men det er ekstra deilig at hun får det til på hjemmebane, sier landslagstreneren Christian Meyer til NRK.

– Det var en fin opptur etter et tungt VM, sier NRKs ekspertkommentator Anders Bardal.

Raw Air 2023

ENDELIG: Kunne Silje Opseth juble over sin første verdenscupseier siden Wisla i november 2022.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tross VM-nedturen har Opseth håpet at hun skulle overvinne den mentale sperren.

– Jeg har, som dere vet, vært ganske langt nede en stund. Jeg har egentlig bare tvilt på at det her kom til å skje igjen. I hvert fall denne sesongen her, sier hun til NRK og utdyper:

– Det å jobbe konstruktivt med oppgaver over tid det virker som det lønner seg og det får jeg betalt for i dag resultatmessig.

Under VM i Planica innrømmer Opseth at det så ganske bekmørkt ut, nå er hun letta over at alt arbeidet hun har lagt ned har gitt avkastning.

– Da jeg kom hjem la jeg VM bak meg, nullstilte og tenkte at nå ser vi bare fremover. Det har jeg egentlig klart å få til. Så har jeg jobbet teknisk med de tingene jeg har slitt med. Sakte, men sikkert har jeg begynt å kjenne meg igjen i egen hopping og begynt å få tilbake følelsen av å hoppe på ski, sånn jeg hopper når jeg hopper godt, forteller en åpen Opseth.

– Skummelt å lande

Da rennet først kom i gang, hoppet Eirin Marie Kvandal 124 meter og ledet konkurransen klart etter første omgang. Hun har slitt med skade, og stod over rennene i Holmenkollen for å bli klar til Lillehammer.

– Hoppet virker veldig bra, jeg får tak i låra og trykt til ordentlig!, sa en fornøyd Kvandal som har hatt utfordringer med landinga.

Det gjorde at hun vurderte om hun skulle hoppe i finaleomgangen eller ei på grunn av snøværet.

Eirin Maria Kvandal

I TET: Eirin Marie Kvandal slo til etter å ha vært ute siden VM i Planica.

Foto: Geir Olsen / NTB

Men det gjorde hun:

– Jeg tok en lang prat med trenerne og konkluderte med at jeg skulle prøve en gang til – og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, sier Kvandal som gikk ned på farta for å tenke på sikkerheten.

Siste nytt

  • NM i super-G er avlyst

    Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

    Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

    Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

    Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

    Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

    FIS World Cup utfor kvinner
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Messi scoret sitt mål nummer 800

    Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

    Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Tiago Almada opp og satte inn 1-0.

    Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

    Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

    Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

    APTOPIX Argentina Panama Soccer
    Foto: Gustavo Garello / AP
  • Zuccarello og Wild tapte mot Flyers

    Minnesota Wild og Mats Zuccarello tapte 5-4 for Philadelphia Flyers på bortebane. Kampen endte med shootout.

    Resultatet etter full tid var 4-4, og på overtid ble det ingen mål. I den avgjørende straffekonkurransen trakk Flyers det lengste strået.

    Zuccarello fikk hele 21.55 minutter på isen, og noterte seg for en assist og tre skudd på mål under kampen.

    (©NTB)

    Wild Flyers Hockey
    Foto: Matt Slocum / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste