Hopp til innhold

Arrangør legger seg flat etter «tråkke-tabbe»: – Grov feilvurdering

En irritert Clas Brede Bråthen tilbød å tråkke opp løypa selv da den ikke var klar til konkurransestart mandag. Likevel endte det godt med Silje Opseth og Halvor Egner Granerud på topp.

Renndirektør Sandro Pertile kommanderer tråkkemannskapene før damenes utsatte hopprenn i Lysgårdsbakken på Lillehammer mandag.

FOR LITE FOR SENT: Det mener sportssjef Bråthen om opptråkkinga av hoppbakken på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Både på kvinne og herresiden ble det norsk jubel på Lillehammer, men hopprenna på Lillehammer gikk ikke problemfritt for seg.

Det var lenge bare noen få tråkkere ute i bakken etter at kvinnerennet ble utsatt med over halvtimen på grunn av voldsomt snøvær.

Ute i bakken stod en med landslagsjakke og tråkka etter hvert.

– Jeg tilbydde meg å tråkke selv jeg, sier en irritert Clas Brede Bråthen til NRK.

Og da det var klart for mennenes kvalifisering måtte hele det norske trenerteamet og flere andre trenere fra ulike nasjoner ut og fikse ovarennet.

– Det var en liten kul som førte til at det var ujevnt ut fra hoppet som vi måtte fikse. Det var kjipt i starten at det var så få som kunne tråkke i bakken. Det var litt av en utfordring, sier herrenes landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Clas Brede Bråthen

KRITISK: Clas Brede Bråthen mener læringskurva til arrangøren har vært flat.

Foto: Heiko Junge / NTB

Legger seg flat

Bråthen likte dårlig at arrangøren ikke hadde bakken klar før konkurransestart før kvinnenes hopprenn.

– Det er ikke bra i det hele tatt det som skjer nå. At dette ikke er bra for arrangøren er over enhver tvil. Jeg skal ikke legge all skyld på arrangør, men vi skal være forberedt, sa sportssjefen da kvinnenes renn ble utsatt og la til:

– Det er nok en gang rom for å kritisere Lillehammer som arrangør. Det er ikke heldig, for vi trenger verdenscuprenn på Lillehammer.

– Det er vel et organiseringsspørsmål her. Dette er et problem som lett kunne vært løst. Det var spådd mye snø, sa NRKs kommentator Ingrid Sørli Glomnes.

Den lokale arrangøren på Lillehammer forteller at det kom mer og våtere snø enn først antatt mellom maskintråkkinga og rennstart. Tabben skjedde da de kjørte tråkkemaskin opp og ned i unnarennet mellom kvalifiseringen og rennet.

– Det har snødd mer enn vi har beregna og det har blitt løsere enn vi trodde. Det at vi har kjørt to runder med tråkkemaskin har nok gjort snøen på toppen enda løsere, så vi må tråkke den bort rett og slett, sier leder i olympiaparken Geir Olav Andersen til NRK.

– Det var en grov feilvurdering. Vi kom for sent ut med tråkkerne, vi burde kommet tidligere på.

Chika Yoshida som er renndirektør for kvinnenes hopp, og sportssjef Ståle Villumstad

SNØFØYKE: Chika Yoshida, renndirektør for kvinnenes hopp, og sportssjef Ståle Villumstad var bekymra før start.

Foto: Geir Olsen / NTB

Er det noen i støtteapparatet som er ute og tråkker?

– Det kan godt være.

Senere fikk NRK bekreftet at arrangementssjefen for hopperne, Ståle Villumstad, var ute og tråkket for å få bakken klar.

– Noen av tråkkerne satt og var ikke klare, fordi vi trodde det skulle holde med maskin. Det er absolutt ikke bra nok, og det var en grov feilvurdering, sier Andersen.

Bråthen mener dette her føyer seg inn i rekken av dårlige avgjørelser om arrangøren på Lillehammer har gjort. Lederen av Olympiaparken er derimot ikke bekymra for at dette går utover fremtidige arrangementer.

– Vi kan begynne med å være veldig ydmyke i dag, men så tror jeg vi har arrangørrapporter på at vi har veldig gode forhold her. Så det blir vel en blanding, men det er ikke i dag jeg tøffer meg veldig dessverre.

Ståle Villumstad

NI TRÅKKERE: Tre færre enn arrangøren hadde planlagt tråkket opp unnarennet før start.

Foto: Geir Olsen / NTB

Granerud overtok Raw Air-ledelsen

Det var en fantastisk norsk laginnsats i herrenes kvalifisering med fire nordmenn blant de fem beste.

Johann André Forfang så lenge ut til å ta seieren etter et kanonhopp på 141.5 meter, men lagkamerat Granerud rappet seieren etter han satte nedslag på 142 meter.

Samtidig tok han over Raw Air-ledelsen fra Stefan Kraft med to poeng til østerrikeren.

– Jeg visste jeg kunne vinne kvaliken, men jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle overta ledelsen i Raw Air på ett hopp. Men det er gøy med positive overraskelser, smiler Granerud til NRK.

Det er en litt annen Granerud som blir intervjua i dag enn i går hvor han sa at han hadde det ordentlig dritt.

– det var veldig godt. Det som har vært godt i dag er at kroppen kjennes mye bedre ut. Jeg har løpt på oppvarming – veldig rolig da. Jeg måtte hoste litt, sier vinneren av kvalifiseringen som er glad for at allmenntilstanden er bedre.

– Jeg har vært ganske langt nede

Tråkke-trøbbel og kaotisk snøvær hindret ikke gledestårene til Opseth. Det har vært mange andre type tårer i løpet av en tøff vinter med nedtur etter nedtur.

– Jeg er litt småsjokka, men veldig glad!, sier en tårevåt Silje Opseth til NRK etter den etterlengtede seieren.

Hopperen har tidligere fortalt om sitt normalbakke-mareritt og den mentale sperren i bakken til NRK.

Mandag satt det på hjemmebane for 23-åringen som hoppet lengst av alle både i kvalifiseringen og når det gjaldt som mest i finaleomgangen.

– Jeg har vært langt nede og akkurat nå kjennes det ut som jeg er litt på tur opp igjen, sier en rørt vinner.

Nå får hun ros fra treneren:

– Det er fantastisk, hun vet jo at hun kan, men det er ekstra deilig at hun får det til på hjemmebane, sier landslagstreneren Christian Meyer til NRK.

– Det var en fin opptur etter et tungt VM, sier NRKs ekspertkommentator Anders Bardal.

Raw Air 2023

ENDELIG: Kunne Silje Opseth juble over sin første verdenscupseier siden Wisla i november 2022.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tross VM-nedturen har Opseth håpet at hun skulle overvinne den mentale sperren.

– Jeg har, som dere vet, vært ganske langt nede en stund. Jeg har egentlig bare tvilt på at det her kom til å skje igjen. I hvert fall denne sesongen her, sier hun til NRK og utdyper:

– Det å jobbe konstruktivt med oppgaver over tid det virker som det lønner seg og det får jeg betalt for i dag resultatmessig.

Under VM i Planica innrømmer Opseth at det så ganske bekmørkt ut, nå er hun letta over at alt arbeidet hun har lagt ned har gitt avkastning.

– Da jeg kom hjem la jeg VM bak meg, nullstilte og tenkte at nå ser vi bare fremover. Det har jeg egentlig klart å få til. Så har jeg jobbet teknisk med de tingene jeg har slitt med. Sakte, men sikkert har jeg begynt å kjenne meg igjen i egen hopping og begynt å få tilbake følelsen av å hoppe på ski, sånn jeg hopper når jeg hopper godt, forteller en åpen Opseth.

– Skummelt å lande

Da rennet først kom i gang, hoppet Eirin Marie Kvandal 124 meter og ledet konkurransen klart etter første omgang. Hun har slitt med skade, og stod over rennene i Holmenkollen for å bli klar til Lillehammer.

– Hoppet virker veldig bra, jeg får tak i låra og trykt til ordentlig!, sa en fornøyd Kvandal som har hatt utfordringer med landinga.

Det gjorde at hun vurderte om hun skulle hoppe i finaleomgangen eller ei på grunn av snøværet.

Eirin Maria Kvandal

I TET: Eirin Marie Kvandal slo til etter å ha vært ute siden VM i Planica.

Foto: Geir Olsen / NTB

Men det gjorde hun:

– Jeg tok en lang prat med trenerne og konkluderte med at jeg skulle prøve en gang til – og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, sier Kvandal som gikk ned på farta for å tenke på sikkerheten.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal