Hopp til innhold

Jubler for VM-deltakelse for kvinner

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) åpner for at kvinner skal få lov til å kjempe om VM-medaljer i skiflyvning. – Jeg er lettet og takknemlig, sier skihopper Silje Opseth.

Silje Opseth

Silje Opseth er glad for at kvinnene endelig får delta i et verdensmesterskap i skiflyvning.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det har vært store forskjeller på jenter og gutter i hoppsporten i mange år. Men vi har tatt skritt for skritt, som FIS liker å kalle det. Og dette er et skritt i riktig retning av likestilling. Det er veldig gledelig, sier Opseth, som er fra Hole.

Fram til nå har VM i skiflyging kun vært forbeholdt de mannlige skihopperne, men i 2028 vil også de kvinnelige skihopperne få arrangert et verdensmesterskap.

Det ble bestemt under FIS-kongressen i Reykjavík på Island forrige uke, skriver forbundet på sine nettsider.

Les også Krev endring i kritisk brev til FIS: – Destruktive og ikkje så veldig framoverlente

Raw Air 2023

– Har tatt store steg

– Skihopping for kvinner har tatt store og viktige steg den siste tiden. Det første skiflygingsrennet i Vikersund i 2023 og den første historiske verdenscupkonkurransen i skiflyging i Vikersund i 2024 er viktige milepæler i hoppsportens historie for kvinner, sier FIS' renndirektør for hopp Sandro Pertile.

Verdenscup hopp

FIS' renndirektør for hopp Sandro Pertile.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tidligere i år ble det bestemt at 25 kvinnelige hoppere for første gang skal få delta i et skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong. Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund på 230,5 meter.

Selv om det er fire år til mesterskapet, håper Opseth at kan delta.

– Det har jeg veldig lyst til. Det er vanskelig å si hvor lenge jeg skal holde på foreløpig. Men jeg håper jo virkelig det. Å bli verdensmester i skiflyvning er jo for meg så er det noe av det største jeg kan oppnå, sier Opseth.

Planica har blitt valgt til å arrangere herrenes mesterskap og er åpne for å også vært vertskap for kvinnene. Avgjørelsen av arrangør vil skje innen våren 2027.

Opseth

Satte verdensrekord etter blodig fall: – Tidenes berg-og-dal-bane