Hopp til innhold

Ny Start-investor misbrukte grasrotpenger

Mads Nesset er blant de nye investorene i Start. For tre år siden var han med på misbruke nesten én million kroner av grasrotpengene som styreleder i Uranienborg Futsalklubb.

Start

SATSER: Førstedivisjonsklubben Start har klar ambisjoner om å etablere seg i Eliteserien. Her fra seieren mot Sandnes Ulf i mai.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nesset er én av fem Start-investorer som ble presentert av klubbledelsen torsdag kveld.

Investorene har tjent mange millioner kroner på internasjonale spilltjenester gjennom selskapet Gaming Innovation Group (GIG), og kvintetten skal inn på eiersiden i Start gjennom det private selskapet «Start en drøm AS».

NRK har tidligere skrevet om Uranienborg Futsalklubb, som i 2014 ble ekskludert fra grasrotordningen etter å ha misbrukt nærmere én million kroner (se egen faktaboks).

Daværende styreleder Nesset ble den gangen holdt anonym, men siden investorens historie nå er av offentlig interesse, har NRK valgt å gå ut med navnet.

Grasrotpenger ment til å styrke frivillighet og sportslig aktivitet, ble isteden brukt på blant annet tipping, alkohol og privat forbruk.

Geir Tønnesland

STYRELEDER: Geir Tønnesland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Norsk Tipping anså misbruket av tippemidlene som bedrageri, og etter en granskning krevde Lotteritilsynet å få tilbakebetalt 950.000 kroner.

Klubben gjorde opp for seg ved å møte kravet.

NRK har over flere dager forsøkt å få et intervju med Nesset, men investoren ønsker ikke å svare på spørsmål.

Han ber om å bli sitert på følgende:

– Det er beklagelig at en sak fra fortiden igjen ser dagens lys all den tid jeg tok ansvar for mine feil. Da saken pågikk for snart tre år siden, stilte jeg opp for NRK og valgte å være ærlig om prosessen. Jeg gjorde opp med alle involverte parter. Jeg opplevde at alle parter var fornøyde med løsningen, og jeg er overrasket over at saken dukker opp på nytt nå. Jeg ønsker nå, som da, og legge dette bak meg og fokusere på alle de positive mulighetene som nå kommer, skriver Nesset i en SMS til NRK.

– Avgjørende når man skal ta standpunkt

Start-ledelsen presenterte de nye samarbeidsplanene som «en merkedag i Starts historie».

Avtalen, som klubbens medlemmer skal behandle på et ekstraordinært årsmøte 6. juli, vil bety en omorganisering av IK Start. Investorene har også satt som betingelse at administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal fortsetter i stillingen.

Etter det NRK kjenner til, var hverken Brandsdal eller styreleder Geir Tønnesland kjent med Nessets historie før NRK tok kontakt. Tønnesland bekrefter at han ble orientert lørdag, mens Brandsdal ikke ønsker å si når han fikk vite om saken.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner er klar på at særlig administrerende direktør burde sjekket bakgrunnen bedre og presentert opplysningene for både styret og medlemmene.

Juristen mener at klubbens medlemmer har krav på å vite om saken selv om investoren gjorde opp for seg for snart tre år siden.

– Så lenge det har vært begått et regelbrudd, må det være det som er avgjørende når man skal ta standpunkt i et så viktig spørsmål, sier Kjenner til NRK.

– Strenge krav

Start-ledelsen har jobbet i kulissene med samarbeidsavtalen i flere måneder.

Forsker Tor Geir Kvinen, som er ekspert på fotballøkonomi, påpeker at det er strenge krav til å sjekke bakgrunnen til aktuelle investorer.

– Ansvaret ligger på dem som tar imot pengene. En bør sjekke personene opp, ned og i mente før en velger å si ja, sier Kvinen til NRK.

– Dersom de har sjekket bakgrunnen deres og vet det, burde de i alle fall være åpne rundt det, legger han til.

Brandsdal

VIL SE FREMOVER: Starts administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Der Kjenner trekker frem rollen til administrerende direktør, er Kvinen opptatt av undersøkelsene til styret.

Han mener det bør gjøres en omfattende jobb når mulige investorer kommer på banen.

– Da bør man sjekke bakgrunn, hvor pengene kommer fra og andre moralske og etiske spørsmål. De bør stilles opp mot verdiene i klubben. Man sier ikke ja til hva som helst når det gjelder penger utenifra. Ansvaret ligger på styret, sier Kvinen.

Styreleder Tønnesland forteller at han ikke har hatt samtaler med Nesset, og kommunikasjonen har gått via investorenes hovedkontaktperson Christopher Langeland.

Vil ikke kommentere undersøkelser

På spørsmål om han som styreleder burde vært orientert om saken, svarer Tønnesland:

– Jeg ser ikke helt at det har noe med deres (investorenes) inngang til klubben å gjøre. Dette er en sak fra tidligere som tydeligvis er gjort opp.

– Norsk Tipping kalte det bedrageri og det var penger som skulle brukes til å styrke frivillighet og sportslig aktivitet. Har du noen tanker om misbruket som ble gjort?

Jeg ser ikke at jeg skal ha tanker om en sak tilbake i tid. Spørsmålet er om det foreligger en dom eller om han er dømt eller har gjort opp for seg. Jeg synes selvfølgelig ikke at vi skal gjøre noe som er ulovlig, men inngangen til Start er at det er noen investorer som kommer inn med frisk kapital. Vi ser frem til arbeidet, og håper ekstraordinært årsmøte godkjenner avtalen, sier Tønnesland.

– Har du forståelse for at folk kan reagere på saken?

– Generelt har jeg forståelse for at folk reagerer på misbruk av offentlige midler, men jeg har ikke noen kommentar til akkurat denne saken nå, sier styrelederen.

– Vil du som styreleder underrette årsmøtet når den nye avtalen skal behandles?

– Slik du fremstiller det nå, høres det ikke ut som jeg trenger å underrette årsmøtet. Det høres ut som dere holder på med den saken, men jeg vil selvfølgelig orientere styret. Det er naturlig.

Tønnesland ønsker ikke å kommentere Kvinens utspill om krav til undersøkelser.

Kjenner

REAGERER: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Styrelederen vil heller ikke svare på hvilken bakgrunnssjekk som er gjort.

– Jeg ønsker ikke å svare på det.

– Hvorfor ikke?

– Jeg ser ingen grunn til å kommentere styrets arbeid i denne saken.

– Ingen relevans

Administrerende direktør Brandsdal har ikke ønsket å stille til intervju med NRK, men Start-lederen har besvart enkelte spørsmål via SMS og e-post.

– Jeg er kjent med saken som ble løst for flere år siden, og meg bekjent har ikke Mads brutt norsk lov. Dette har derfor ingen relevans med Start En Drøm AS, skriver Brandsdal.

Han svarer følgende på spørsmål om når han ble kjent med saken:

– Når jeg ble kjent med saken er like irrelevant som saken er for vårt potensielle samarbeid. Mads har gjort opp for flere år siden og det er ikke min oppgave å dømme andre mennesker for tidligere forhold. Mads har ikke brutt norsk lov og har vist gjennom sine handlinger at han er åpen om egen fortid og rettet opp i egne feil. Det er en egenskap jeg personlig setter stor pris på, skriver Brandsdal.

Furre

ORDFØRER: Høyres Harald Furre.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Når NRK videreformidler Kjenners synspunkter, gjentar Brandsdal at han mener forholdet ikke er relevant for det planlagte samarbeidet.

– Jeg har vurdert saken og konkludert med at dette ikke var relevant for vårt samarbeid. Fakta er at Mads har innrømmet feil når saken ble gjort kjent, og saken ble løst med samtlige involverte. Dette omhandler en sak som skjedde for nærmere tre år tilbake, og jeg er mest opptatt av å se fremover enn i bakspeilet. Har man begått en feil, kan man ikke forvente mer enn at man retter opp. I saken som omtalt har Mads vist at han er mann som tar ansvar for sine egne handlinger.

Start har flere ganger vært i økonomiske problemer, og klubben har blant annet fått økonomisk hjelp fra Kristiansand kommune.

Senest i fjor høst gikk kommunen med på å redusere leiekostnaden til Sør Arena.

Mette Gundersen (Ap) i bystyret sier til NRK at det er viktig at både årsmøtet og kommunen får så mye informasjon som mulig før årsmøtet.

Ordfører Harald Furre (H) uttaler at han er glad for at nye krefter og næringslivsfolk ønsker å satse på klubben.

– Jeg tror vi skal være varsomme med å la en persons tidligere feilgrep gå utover hele denne gruppa. Men styret og årsmøtet må ta stilling til om dette bidrar til å svekke tilliten rundt investorgruppa, sier Furre.

– Samtidig er det viktig å si at folk som har gjort noe galt, har beklaget og gjort opp for seg, skal få en ny sjanse, sier ordføreren.

Siste nytt

  • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

    Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

    Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

    – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

    – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

    7KBT5RKA0vo
    Foto: AP
  • Strand Larsen-scoring mot Barcelona

    Jørgen Strand Larsen så lenge ut til å bli matchvinner mot gigantklubben Barcelona lørdag kveld.

    Den norske landslagsspilleren sendte ballen elegant i det lengste hjørnet bak Marc-André ter Stegen etter 19 minutter og ga gjestene 1-0.

    Dette var Strand Larsen andre mål for klubben denne sesongen.

    Like før pause var han nære å doble ledelsen, men denne gangen fikk Barcelona-keeperen stoppet headingen med en imponerende redning.

    Den norske 23-åringen ble byttet ut etter 65 minutter. Etterpå tok det helt av på Camp Nou.

    Først økte Anastasios Douvikas ledelsen for Celta Vigo, men med en enorm sluttspurt snudde Barcelona til seier.

    Først scoret stjernespissen Robert Lewandowski to ganger på fire minutter, før Joao Cancelo sikret seieren i det 89. minutt.

    deUMxRG0jSU
    Foto: AP
  • Marerittrekken fortsetter for Stabæk

    Bob Bradley har fått alt annet enn en enkel start på comebacket som Stabæk-trener. Lørdag kveld ble det bare 1-1 borte mot tabelljumbo Aalesund i Eliteserien.

    Dermed står amerikaneren med ett tap og én uavgjort siden han tok over som Stabæk-trener. Stabæk fortsetter også nest nederst på eliteserietabellen, med fire poeng opp til trygg plass.

    Det var Aalesund som kom best ut fra startblokkene da Erlend Segberg banket vertene i ledelsen etter 16 minutter. Scoringen kom etter at Isak Pettersson måtte gi retur på et skudd fra Martin Ramsland, som Markus Karlsbakk plukket opp og sendte videre til målscorer Segberg.

    Vertene fikk imidlertid ikke med seg ledelsen inn til pause da Kaloyan Kostadinov fyrte av en kanonkule i krysset fra innenfor 16-meteren, rett før dommeren skulle blåse av omgangen.

    – Den satt, men jeg føler at vi starter litt tregt. Vi jobber oss opp, og så er vi bra i de siste 30 minuttene, konkluderte målscoreren overfor TV 2 i pausen.

    Etter hvilen fortsatte Stabæk å presse på, og etter om lag et kvarter var Fredrik Haugen bare et par centimeter unna å fullføre snuoperasjonen da han skjøt et frispark i stolpen. Dessverre for de tilreisende bortesupporterne ble også det nærmeste de kom et vinnermål.

    Aalesund fortsetter også helt i bunn av tabellen, fem poeng bak Stabæk, som har to kamper mindre spilt. (NTB)

    VXZkXbsauVw
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste