Hopp til innhold

Krever at pengene betales tilbake

Rundt ti millioner er urettmessig utbetalt i grasrotmidler. Uranienborg Futsalklubb blir de første som må betale tilbake. De kreves for drøyt 950.000 kroner.

Avdelingsdirektør Elna Berge i Lotteritilsynet

Avdelingsdirektør Elna Berge i Lotteritilsynet har varslet Uranienborg Futsalklubb om at de må tilbakebetale en snau million av grasrotmidlene de har mottatt.

Lotteritilsynet har bestemt at Uranieborg Futsalklubb ekskluderes fra grasrotordningen. Som NRK.no fortalte tidligere onsdag, har klubben urettmessig mottatt grasrotstøtte – og store deler av pengene er brukt til nye spill.

– Dette er klart i strid med grasrotforskriften og må anses som bedrageri, sa sikkerhetssjef Trond Laupstad i Norsk Tipping til NRK.no.


Den oppfatning deler altså Lotteritilsynet, som er kontrollmyndighet for grasrotordningen.

Lotteritilsynet har ikke bare ekskludert Uranienborg Futsalklubb. Tilsynet krever også at klubben betaler tilbake 956.484 av de 1.071.160 kronene klubben har mottatt i grasrotstøtte siden etableringen i 2011.

De første som må betale

«Ut fra en totalvurdering basert på den dokumentasjonen vi har mottatt, finner Lotteri- og Stiftelsestilsynet at Uranienborg Futsalklubb ikke tilfredsstiller forskriftens § 1 for å motta grasrotmidler,» skriver Lotteritilsynet i sitt vedtak.

Vedtaket er signert av avdelingsdirektør Elna Berge og seniorrådgiver Bjarne Hellem.

Klubblederen ble onsdag informert om at tilbakebetalingen må skje innen 19. desember.

Uranienborg Futsalklubb blir dermed den første som må tilbakebetale grasrotmidler siden ordningen ble innført i 2009.

For til tross for at misbruk av ordningen har forekommet regelmessig, har ingen penger blitt krevd tilbakebetalt før nå.

Totalt er det rundt ti millioner kroner som har gått til klubber, lag og foreninger som enten ikke hadde rett til å få støtte, eller som ikke brukte midlene innenfor reglementet.

Prøvde å få pengene tilbake

Det var i juli i fjor Lotteritilsynet overtok ansvaret for å kontrollere ordningen. Før den tid var det Kulturdepartementet som satt med kontrollansvar.

Departementet prøvde ved ett tilfelle i 2012 å kreve grasrotmidler tilbake. Den aktuelle saken ble anmeldt til politiet, men senere henlagt. Da oppga også departementet sitt krav til den aktuelle grasrotmottakeren.

Den gangen dreide det seg om en spillkommisjonær som også var leder i en organisasjon som mottok grasrotmidler. Uten at en rekke spillere selv var klar over det, sørget kommisjonæren for at grasrotandelen gikk til sin egen organisasjon.

Det ble utbetalt rundt 300.000 kroner før foreningen ble ekskludert.

Uranienborg Futsalklubb er med andre ord langt fra de første til å bli ekskludert. På et drøyt år siden Lotteritilsynet overtok kontrollansvaret, har 32 klubber mistet status som grasrotmottakere.

Allerede i grasrotordningens første år, 2009, ble 92 klubber ekskludert.

Vil betale

Trolig vil Uranienborg Futsalklubb gjøre opp for seg. Det signaliserer i hvert fall klubbens leder.

– Uranienborg Futsal har etter eget ønske valgt å avvikle foreningen grunnet en dalende aktivitet og interesse blant medlemmene. I den forbindelse så er vårt inntrykk ved vår pågående dialog med Lotteritilsynet at grasrotmidlene vil bli tilbakebetalt til Norsk Tipping. Dette oppfatter vi som en ryddig, grei og korrekt måte å gjøre det på nå som foreningen ikke lengre vil eksistere, skriver han i en e-post til NRK.no.

Den pågående granskingen omfatter også en annen klubb med tette forgreininger til Uranienborg Futsalklubb, Majorstuen Cageballklubb – som nylig byttet navn til Team Flaxvatn. Fram til 25. september hadde de to klubbene samme styreleder.

I saken mot Team Flaxvatn har Lotteritilsynet ikke konkludert. Klubben hadde frist til 28. november med å legge fram dokumentasjon for driften og bruken av grasrotmidler.

Lotteritilsynet har fortsatt ikke mottatt en slik dokumentasjon.

Økokrim er også varslet om saken, fordi Norsk Tipping mener det dreier seg om bedrageri.

Siste nytt

  • Grosso fikk sparken i Lyon

    Fabio Grosso må betale prisen for Lyons fæle sesongstart i Ligue 1. Den italienske VM-vinneren mistet trenerjobben.

    Lyon opplyser på sine nettsider at Grosso erstattes av Pierre Sage etter bare tre måneder i jobben. Italieneren ble ansatt i september, men laget har slitt stort og ligger sist med sju poeng etter tolv kamper.

    De har vunnet bare én kamp under mannen som vant VM med hjemlandet i 2006. Grosso kom til Lyon fra Frosinone. Tidligere har han vært trener i Sion, Brescia, Hellas Verona og Bari. Han startet trenerkarrieren i ungdomsavdelingen til Juventus.

    Pierre Sage har hatt treneransvar i Lyons akademi før han nå blir midlertidig A-lagstrener. (NTB)

     Fabio Grosso
    Foto: AP
  • Lagvenninnene støtter Lundbys valg

    Maren Lundby står over verdenscupåpningen i hopp på Lillehammer denne helgen.

    Hoppstjernen fortalte til NRK onsdag at hun velger å prioritere trening:

    – Jeg har valgt å prioritere fysisk trening som løping og skiturer, for å komme i den matchvekten jeg vet jeg trenger, sa Lundby.

    Nå gir lagvenninnene Silje Opseth og Thea Minyan Bjørseth henne sin fulle støtte.

    – At hun velger å fokusere på trening, synes jeg det egentlig står stor respekt av. Det viser hva slags konkurransemenneske hun er. Hun ønsker å prestere på topp. For å gjøre det, velger hun å legge ned den jobben som trengs, før hun går ut og konkurrerer, sier Bjørseth til NRK.

    – Det er tøft av henne å ta det valget. Jeg vet at hun er i en krevende situasjon. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å heie på Maren, forteller Opseth til NRK.

    De er enige om at Lundby er en viktig rollemodell på laget.

    – Jeg tror først og fremst Maren er en sinnssykt viktig brikke på laget fordi hun hele tiden har et ekstremt stort pågangsmot, mener Opseth.

    – Hun har alltid vært en slags frontfigur. Det å se arbeidet hun gjør gir meg inspirasjon. Å se at hardt arbeid lønner seg, legger Bjørseth til.

    Fredag kveld er det kvalifiseringer på Lillehammer. Du kan se mennene hoppe i liten bakke klokka 17.00 på NRK1 fredag, mens kvinnene setter fart ned den store bakken klokka 20.00 på NRK2.

    Ski-VM 2023: Hopp, stor bakke for kvinner
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Tour de fra France 2025 starter i Lille

    Tour de France 2025s første etappe går rundt den nordfranske byen Lille, annonserte arrangør ASO torsdag.

    Den 185 kilometer lange etappen følges av ytterligere to etapper i nord. 6. juli går løypa fra Lauwin-Planque til Boulogne-sur-Mer (290 km) og dagen etter fra Valenciennes til Dunkerque (172 km).

    Den fjerde etappen starter i Amiens. Den komplette løypen for 2025 vil bli annonsert i oktober 2024.

    Etter tre utenlandsstarter markerer 2025 hjemkomst for verdens største sykkelritt.

    I fjor startet Touren i København og i år i spanske Baskerland. Neste år finner Grand Départ sted i Firenze. Neste år vil Touren også ende i Nice, i stedet for Paris for første gang på grunn av sommerens OL. (NTB)

    Tour de France 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal