Hopp til innhold

NUPI-forsker: – Tror det går mot boikott

OSLO/MOSKVA: NUPI-forsker Iver B. Neumann tror utestengelsen fra IOC vil få russerne til å føle at de blir behandlet respektløst. – Dette vil Russland oppfatte som et spark i mellomgulvet, sier forskeren.

Nupi-forsker Iver B. Neumann tror Russland vil svare på utestengelsen fra Pyeongcang-OL med full boikott.

NUPI-forsker Iver B. Neumann tror Russlands president Vladimir Putin vil presse gjennom en russisk boikott av OL i Sør-Korea.

I dag besluttet Den internasjonale olympiske komité (IOC) at Russland ikke får delta i OL i Sør-Korea i vinter. De har også besluttet å utestenge Den russiske olympiske komité, Russlands IOC medlem Alexander Sjukov og visepresident Vitaly Mutko. Sistnevnte er utestengt på livstid.

Det kommer til å bli bråk med Russland.

Russland-ekspert tror det går mot OL-boikott

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Forsker Iver B. Neumann tror russerne vil føle seg respektløst behandlet av IOC.

Foto: Christopher Olssøn/NUPI

– Det er vanskelig å spå, men denne gangen stikker jeg ut nakken. Dette tror jeg går mot russisk boikott, sier forsker og ekspert på Russland, Iver B. Neumann, i Norsk Utenrikspolitiske Instiutt (NUPI).

Han sier Russland har gått i en mer nasjonalistisk retning under president Vladimir Putin. Det betyr at nasjonal identitet har blitt viktigere. En utestengelse av denne ene nasjonen, Russland, kommer til å utløse sinne i Putin-leieren.

– Dette vil bli oppfattet som et spark i mellomgulvet. Jeg tror Putin, og der kommer han til å ha støtte i det russiske folk, kommer til å mene at Russland har blitt behandlet respektløst. Da går det mot boikott, sier Neumann.

Også NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft, tror dommen fra IOC kommer til å bli hard å svelge for russerne. Han sier det er en aksjon for boikott på gang på grasrotnivå i Russland.

– Russiske medier gjør det til en hovedsak at enkeltutøvere og lag kan få være med uten flagg og med nøytrale drakter. Det blir spennende å se hvordan den politiske ledelsen reagerer. Det mest interessante her er jo straffetiltakene som er rettet mot politisk ledelse, visestatsministeren, hans nestkommanderende og sjefen for Den russiske olympiske komité, sier Jentoft.

Det blir interessant å se hvordan den politiske ledelsen i Russland reagerer på IOCs utestengelsesvedtak, sier NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft.

Fordømmelsene hagler fra russerne

Norske idrettsledere gir uttrykk for at de er fornøyde med beslutningen til IOC. Det er ikke lederne for russiske særforbund.

Presidenten for det russiske skøyteforbundet sier til Reuters at utestengelsen er en fornærmelse som vil skade den olympiske bevegelsen. Det støttes av presidenten i Det russiske curligforbundet.

– Jeg er sjokkert av det som har skjedd og av avgjørelsen som er tatt av IOC-leder Thomas Bach med hensyn til vår land og våre utøvere, sier presidenten i Det russiske bobforbundet, Alexander Zubkov til Reuters.

I tillegg har den statlige russiske fjernsynskanalen, VGTRK, gått ut og sagt at de ikke kommer til å sende fra OL i Sør-Korea hvis Russland ikke får være med.

Maria Zakharova, en talsperson for det russiske utenriksdepartementet, har lagt ut følgende tweet:

«Vi kan aldri bli slått. Ikke av krig, ikke av kollapsen av Sovjetunionen, ikke av sanksjoner. Vi tar det og overlever».

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal