Hopp til innhold

NUPI-forsker: – Tror det går mot boikott

OSLO/MOSKVA: NUPI-forsker Iver B. Neumann tror utestengelsen fra IOC vil få russerne til å føle at de blir behandlet respektløst. – Dette vil Russland oppfatte som et spark i mellomgulvet, sier forskeren.

Nupi-forsker Iver B. Neumann tror Russland vil svare på utestengelsen fra Pyeongcang-OL med full boikott.

NUPI-forsker Iver B. Neumann tror Russlands president Vladimir Putin vil presse gjennom en russisk boikott av OL i Sør-Korea.

I dag besluttet Den internasjonale olympiske komité (IOC) at Russland ikke får delta i OL i Sør-Korea i vinter. De har også besluttet å utestenge Den russiske olympiske komité, Russlands IOC medlem Alexander Sjukov og visepresident Vitaly Mutko. Sistnevnte er utestengt på livstid.

Det kommer til å bli bråk med Russland.

Russland-ekspert tror det går mot OL-boikott

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Forsker Iver B. Neumann tror russerne vil føle seg respektløst behandlet av IOC.

Foto: Christopher Olssøn/NUPI

– Det er vanskelig å spå, men denne gangen stikker jeg ut nakken. Dette tror jeg går mot russisk boikott, sier forsker og ekspert på Russland, Iver B. Neumann, i Norsk Utenrikspolitiske Instiutt (NUPI).

Han sier Russland har gått i en mer nasjonalistisk retning under president Vladimir Putin. Det betyr at nasjonal identitet har blitt viktigere. En utestengelse av denne ene nasjonen, Russland, kommer til å utløse sinne i Putin-leieren.

– Dette vil bli oppfattet som et spark i mellomgulvet. Jeg tror Putin, og der kommer han til å ha støtte i det russiske folk, kommer til å mene at Russland har blitt behandlet respektløst. Da går det mot boikott, sier Neumann.

Også NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft, tror dommen fra IOC kommer til å bli hard å svelge for russerne. Han sier det er en aksjon for boikott på gang på grasrotnivå i Russland.

– Russiske medier gjør det til en hovedsak at enkeltutøvere og lag kan få være med uten flagg og med nøytrale drakter. Det blir spennende å se hvordan den politiske ledelsen reagerer. Det mest interessante her er jo straffetiltakene som er rettet mot politisk ledelse, visestatsministeren, hans nestkommanderende og sjefen for Den russiske olympiske komité, sier Jentoft.

Det blir interessant å se hvordan den politiske ledelsen i Russland reagerer på IOCs utestengelsesvedtak, sier NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft.

Fordømmelsene hagler fra russerne

Norske idrettsledere gir uttrykk for at de er fornøyde med beslutningen til IOC. Det er ikke lederne for russiske særforbund.

Presidenten for det russiske skøyteforbundet sier til Reuters at utestengelsen er en fornærmelse som vil skade den olympiske bevegelsen. Det støttes av presidenten i Det russiske curligforbundet.

– Jeg er sjokkert av det som har skjedd og av avgjørelsen som er tatt av IOC-leder Thomas Bach med hensyn til vår land og våre utøvere, sier presidenten i Det russiske bobforbundet, Alexander Zubkov til Reuters.

I tillegg har den statlige russiske fjernsynskanalen, VGTRK, gått ut og sagt at de ikke kommer til å sende fra OL i Sør-Korea hvis Russland ikke får være med.

Maria Zakharova, en talsperson for det russiske utenriksdepartementet, har lagt ut følgende tweet:

«Vi kan aldri bli slått. Ikke av krig, ikke av kollapsen av Sovjetunionen, ikke av sanksjoner. Vi tar det og overlever».

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal