Hopp til innhold

«Tåsenplogen» frifunnet: – Hatt angst for det verst tenkelige

Oskar «Tåsenplogen» Marvik risikerte ett års utestengelse for brudd på meldeplikten. Nå er han frifunnet i domsutvalget til Norges idrettsforbund.

Oskar Marvik

FRIFUNNET: Oskar Marvik er svært fornøyd når han møter NRK for å snakke om frifinnelsen.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

I april ble det tatt ut påtale mot bryteren Oskar «Tåsenplogen» Marvik for brudd på meldeplikten. Antidoping Norges påtaleutvalg ba om ett års utestengelse for bryteren.

Får du tre brudd på denne meldeplikten i løpet av 12 måneder, blir du utestengt. Både han selv og bryteforbundet mente at Antidoping Norge hadde vurdert saken feil.

Nå er Marvik frifunnet i saken. Det bekrefter både Marvik selv og Antidoping Norges påtalenemnd.

– Nå kan jeg endelig pustet lettet ut. Jeg har gått og bekymret meg og hatt angst for det verst tenkelige, at hele korthuset skulle rase sammen, sier Marvik.

– Det som er viktig for meg er å renvaske meg og beholde min integritet. Som utøver er det helt avgjørende for å ha en troverdighet som toppidrettsutøver. Når du har brukt hele livet på å bygge opp enn karriere og det raser sammen så bli man veldig redd. Så det er en stor lettelse at man har blitt frikjent, og det betyr alt, legger han til.

Les også Bryter tausheten overfor NRK: – Ekstremt urimelig

VM i bryting 2021

– De har vurdert saken feil

Partene i saken, Marvik selv og Antidoping Norge, var uenige om deler av faktaene i saken. I korte trekk fungerer meldeplikten slik at en utøver må registrere hvor dopingkontrollører kan møte hen én time hver dag.

Du kan sammenligne det med gule og røde kort. Blir du tatt med et ulovlig stoff i kroppen, får du direkte rødt kort og blir utestengt. Får du tre brudd på meldeplikten (tre gule kort) i løpet av 12 måneder, får du også rødt kort.

Ifølge Marvik er grunnen til frikjennelsen at han ikke har brutt 12-månedersregelen på meldeplikten.

– Jeg ble frikjent på grunnlag av den første prikken jeg hadde fått, av de tre som var i saken. Den omhandler at de har vurdert saken feil med tanke på datoen som er satt, sier Marvik.

– En påkjenning

Saken ble offentlig kjent i slutten av april, bare uker før Marvik skulle delta i den siste OL-kvalifiseringen. Marvik fikk delta, men klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Paris.

– Som tungvekter er jeg tung nok fra før, men å bære dette her i tillegg også har vært en påkjenning. Jeg har bekymret meg og hatt tendenser til angst med tanke på karrieren min og livet mitt ettersom dette påvirker alt, sier Marvik.

– Dette har vært ødeleggende for OL-sesongen min, helt klart. Om det har vært avgjørende er en annen diskusjon, sier Marvik.

Marvik

INTERVJU: Oskar Marvik er lettet i intervjuet med NRK etter frikjennelsen.

Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Samtidig tar han også noe selvkritikk.

– Det er klart jeg kan ta selvkritikk på enkelte av prikkene, men det var fortsatt ikke nok til at jeg skulle bli dømt for meldepliktsbrudd. Det at mennesker og utøvere gjør feil er ikke uvanlig. Det er grunnen til at man har de advarslene, og jeg har overholdt dem, men at jeg har gjort noen feil må jeg erkjenne, men det har også sin bakgrunn, sier Marvik.

– Hva er bakgrunnen?

– Bakgrunnen for saken har sine personlige årsaker som jeg ikke vil uttale meg om nå.

Frifinnelsen kan ankes

En eventuell anke må komme fra Antidoping Norge i løpet av tre uker. Det vil de nå vurdere.

– Vi har tre ukers ankefrist og påtalenemnda vil vurdere dommen innen fristen, sier Niels Kiær, prosessfullmektig for påtalenemnda i Antidoping Norge, til NRK.

De har nettopp fått dommen og ønsker ikke å uttale seg mer før de har fått vurdert saken skikkelig.

Oskar Marvik under VM i bryting 2021

PROFILERT: Marvik tok VM-bronse i 2021 og er en av de norske bryterne som har gjort det best de siste årene.

Foto: Javad Parsa / NTB

Advokatene Mats Aas Larsen og Mathias Lilleengen i Kleven&Kristensen har bistått Marvik i saken.

– Det blir spekulasjon, men sånn jeg leser begrunnelsen for frifinnelsen, så ville jeg blitt overrasket hvis det ble anket, sier Larsen til NRK.

– Hvorfor det?

– Fordi dommen er ganske klar på det vi har sagt hele veien. Regelen er at du må ha tre prikker innenfor en 12 måneders periode, og det har han ikke, sier Larsen.

Siste nytt

 • Nederland og Italia spilte uavgjort – helt åpent i Norges EM-kvalikgruppe før siste runde

  Nederland og Italia delte poengene da de spilte 0–0 i EM-kvalifiseringen for kvinner fredag. Alt kan skje i siste runde tirsdag.

  Etter fem runder leder Nederland gruppen med åtte poeng. Norge og Italia står med seks, mens Finland har fem.

  De to beste fra hver gruppe går direkte til EM. Treeren og fireren går til omspill, i tillegg til at fireren også rykker ned til nivå B til neste kvalifisering.

  Tirsdag møtes Norge og Nederland, mens Italia spiller mot Finland. Norge tapte 0–1 sist for nederlenderne og står foran en tøff oppgave i siste kamp, som spilles i Bergen.

  Med seier er Norge EM-klare. Med uavgjort og tap avhenger Norges skjebne av hva som skjer i den andre kampen.

  Mellom Italia og Finland er det i tillegg helt åpent. Finnene slo italienerne da de møttes i Finland, men Italia er poenget foran før siste runde.

  Norge har to mål bedre målforskjell enn italienerne og er videre om det blir uavgjort i begge kamper. Vinner enten Finland eller Italia, samtidig som Norge ryker på poengtap, ryker direkte kvalifisering for de norske kvinnene.

  Norge var lenge på vei mot tre poeng mot Finland fredag, men slapp inn dypt inne i overtiden og spilte 1–1.

  (NTB)

  Italia-Nederland
  Foto: Reuters
 • Hovland med ujevn andrerunde i Scottish Open – klarte likevel cuten

  Viktor Hovland åpnet fryktelig på sin andrerunde i Scottish Open, men reddet inn et ålreit resultat og greide cuten.

  Hovland endte runden på ett slag under og ligger dermed totalt på fire slag under par. Det holdt til en delt 47.-plass. Cuten gikk på to slag under par.

  Oslo-gutten startet runden med bogey og dobbelt bogey på de to første hullene, før det ble birdie på hull tre. Birdie ble det også på hull fem, før han røk på nok en bogey ti hull senere.

  Hovland hevet imidlertid spillet midtveis på runden og utover i andre halvdel da han fikk birdie på hull 8, 10, 13 og 15.

  Dessverre for Hovland ble det nok en bogey på hull 17, før han avsluttet runden med par.

  Svenske Ludvig Åberg leder turneringen på 12 slag under par, tett etterfulgt av franske Antoine Rozner.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Sarpsborg 08 ydmyket Rosenborg – Henrik Meister med fire mål i 4-1-seier

  Henrik Meister noterte seg for fire mål da Sarpsborg 08 knuste Rosenborg 4-1 på hjemmebane i Eliteserien fredag kveld.

  Dermed klatret sarpingene opp til 9.-plass etter å ha ligget på nedrykksplass før kampen. Seieren var også Christian Michelsens andre på tre kamper etter at han tok over som trener etter Stefan Billborn.

  Michelsen var også nære å ryste serieleder Bodø/Glimt i debuten, men nordlendingene snudde til slutt til 2-1-seier. Fredag sørget Meister for at det ikke skjedde igjen da de tok en tidlig ledelse mot Rosenborg.

  – Det er deilig, hattrick. Jeg har slitt litt med målene, men nå kommer de. I andre omgang kommer det tre, fire, fem til, sa Meister til TV 2 i pausen.

  Det ble ikke tre, fire eller fem mål til, men den danske spissen scoret sitt fjerde mål i andre omgang, før Ole Sæter reduserte for gjestene. I 4-1-seieren økte Meister beholdningen sin med eliteseriemål fra ett til fem. (NTB)

  Henrik Wendel Meister scoret alle fire måla til Sarpsborg 08 i hjemmeseieren mot RBK
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal