Hopp til innhold

– En modig avgjørelse av IOC, men min klient vet om andre statsstyrte dopingprogrammer også

IOCs viktigste vitne sier han kjenner til flere statsstyrte dopingprogrammer enn det russiske.

Rodtsjenkov Grigorij

HOVEDVITNET: Tidligere laboratoriesjef Gregorij Rodsjenkov var nøkkelvitne i McLaren-rapporten. Han sier han vet om flere datatyrte dopingprogrammer

Foto: EMILY BERL / NYT

Den russiske avhopperen og tidligere lederen av dopinglaboratoriet i Moskva Gregorij Rodsjenkov har vært et hovedvitne i McLaren-rapporten. Han er glad for vedtaket.

– Det er et modig steg av IOC, men min klient vet også om andre statsstyrte dopingprogrammer, sier han gjennom sin advokat Jim Walden.

– Jeg er stolt av arbeidet IOC har gjort med den største dopingskandalen i idrettshistorien, sier Walden.

Norges idretts- og kulturminister Linda Helleland kaller det som har skjedd i Russland en av idrettshistorient største skandaler med systematisk juks og doping av utøvere over tid.

– Da mener jeg at denne sanksjonen er en naturlig konsekvens. Det var en umulighet for IOC å ikke imøtekomme forventningene til idrettsutøvere verden over, sier Helleland til NRK.

– Hva vil dette ha å si for antidopingarbeidet videre?

– Jeg håper dette vil være et vendepunkt i internasjonalt antidopingarbeid. Dette er også helt i tråd med det myndighetene i WADA har forventet, og helt nødvendig for at vi kan gå videre.

– Klok og rett beslutning

Kristin Kloster Aasen

IOC: – Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Kristin Kloster Aasen

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg synes det er en klok og rett beslutning, sier IOC-medlem Kristin Kloster Aasen om IOCs vedtak om å utestenge Russland som nasjon.

Hun var ikke til stede i Lausanne der IOC gjorde sitt vedtak om å stenge Russland som nasjon ute fra vinter-OL, men fulgte pressekonferansen i Idrettens hus sammen med ledelsen i norsk idrett.

– Hva må Russland gjøre nå for å få lov å komme tilbake?

– De må gjøre det som skal til for å gjenopprette tilliten, og for at Russlands OL-komite skal bli gjeninnsatt. Jeg vil tro at det vil bli utarbeidet et veikart over hva de skal til

– Jeg håper IOC nå har sendt et tydelig signal om at doping ikke er akseptert, sier Aasen.

– Måtte reagere

Norges idrettspresident Tom Tvedt mener dagens IOC-beslutning var riktig.

– Dette er en streng og rettferdig og helt nødvendig beslutning, sier Tvedt.

– Ble du overrasket?

– Egentlig ikke. Det måtte komme en streng reaksjon.

Han mener at IOC ikke hadde noe reelt alternativ.

– Nei. Internasjonal idrett måtte reagere. Det er en klok og nødvendig beslutning. Dette har å gjøre med troverdigheten til idretten verden over, sier han.

Russlands visestatsminister Vitaly Mutko var idrettsminister under Sotsji-OL. Han er bannlyst fra å ha noe som helst med den olympiske bevegelse å gjøre for all framtid.

Men han er samtidig leder av organisasjonskomiteen for fotball-VM til sommeren.

– Hvilket signal gir det?

– Det seier seg vel selv. Men det er FIFA som må ta den diskusjonen videre.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal