Northugs brutale Sverige-dom: – Det mest triste laget gjennom historien

BEITOSTØLEN (NRK) Svensk herrelangrenn har mistet en rekke profiler de siste årene. Petter Northug (32) levner ikke «söta bror» mange sjanser i årets sesong.

Langrenn Beitostølen

KLAR FOR SESONGSTART: Petter Northug, her fra sin egen presseseanse noen dager før langrennsåpningen på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I tur og orden har Johan Olsson, Emil Jönsson og Marcus Hellner de siste årene gitt seg med langrenn på toppnivå. Alle arge rivaler av Petter Northug, skistjernen som aldri har latt sjansen gå fra seg til å kritisere de blågule.

Ikke denne gangen heller.

Les også: Northug hinter om karriereslutt

– Trist

Det er ikke mange kjente navn igjen i den svenske troppen. NRK viser Northug Sveriges landslagsuttak til årets sesong. På listen står Jens Burman, Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Viktor Thorn og Karl-Johan Westberg.

– Det er jo som en dårlig «Godt og blandet»-pose (godteri). Det er ikke noe som er godt, men du spiser det hvis du må. Det er nok det mest triste svenske elitelaget gjennom historien. Det er synd det er så dårlig stelt, men nå får vi se etterdønningene av katastrofene som har skjedd i mesterskap, sier Northug.

– Levner du dem noe sjanse til å ta de gjeve medaljene i VM?

– Nei, dessverre. De har ingen vinnere på laget lengre. Det er synd. Du hadde jo Johan Olsson som kunne gjøre det store. Han er borte. Södergren er borte. Det er mange. Det er et skifte - med en del dårlige, unge løpere inne, vurderer 32-åringen.

Les også: Kommentator om Northugs karriere: – Det virker som dette er over

– Må ha tålmodighet

Sveriges landslagssjef Rikard Grip må flire litt når han hører Northugs utspill, tar seg ikke nær av dommen, og påpeker heller at det er «godt at Northug fortsatt sender dem noen tanker».

Han erkjenner likevel at generasjonsskiftet landslaget er inne i er utfordrende.

VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD PRESSTRÄFF

LANDSLAGSSJEF FOR SVERIGE: Rikard Grip, her under OL i Pyeongchang.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

– Vi må ha tålmodighet, la yngre løpere prøve seg, få etablere seg i den ypperste eliten. Så må den nye organisasjonen og trenerne her få jobbe metodisk over tid. Så får vi forhåpentligvis se positive effekter av det lengre frem, sier han til NRK – og understreker at skiftet på laget blir ekstra synlig når det er profiler som Hellner og Jönsson som forlater Sverige-skuta.

Grip mener svenske langrennsherrer har gjort noen fantastiske mesterskap fra 2010 til Falun-VM i 2015. Deretter har det vært tøffere.

– Men vi har enkelte som kan prege og være høyt oppe på resultatlistene denne sesongen. Men vi har ingen bred og sterk tropp, sier Sverige-sjefen.

– Mye hviler på Halfvarsson

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under forrige sesongs utgave av Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK-ekspert Torgeir Bjørn kaller det «et stort slag» at verken Hellner, Olsson og Jönsson er en del av det svenske laget lenger.

På spørsmål om årets Sverige-utgave er usedvanlig blekt sammenlignet med tidligere, mener NRK-eksperten at det er det svakeste laget Sverige har hatt på mange, mange år.

– Mye hviler nå på Calle Halfvarsson. Han er den løperen som fremstår som en reell medaljekandidat. Det begynner å bli en stund siden Rickardsson har gått bra. Det er de to nå, sier Bjørn - og er dels enig i Northugs mesterskapsdom over Sverige.

– Det skal mye til for at det blir noen ny stafett-thriller mellom Norge og Sverige på herresiden i VM.

Siste nytt

 • Fire personer pågrepet i Bulgaria

  Bulgarsk politi har gått til pågripelse av fire personer mistenkt for å stå bak de rasistiske tilropene på tribunen i kampen mellom Bulgaria og England mandag.

  – Det jobbes med å identifisere de øvrige personene som sto bak opptrinnet, opplyser det bulgarske politiet til Sky Sports.

  EM-kvalifiseringskampen ble avbrutt to ganger av kampens dommer i 1. omgang på grunn av publikums rasistiske tilrop mot engelske spillere. I tillegg viser bilder fra kampen at flere bulgarske tilhengere gjorde nazihilsen under kampen.

  Den ubehagelige episoden i kampen fikk allerede tirsdag følger. Den bulgarske fotballpresidenten valgte å gå av som følge av hendelsen i Sofia etter at Bulgarias statsminister anmodet om det. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har dessuten startet sin egen etterforskning mot det bulgarske fotballforbundet. (NTB)

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Skadetrøbbel for Solskjær

  Ole Gunnar Solskjær får hektiske dager med å stable et slagkraftig lag på beina til Manchester Uniteds hjemmemøte mot serieleder Liverpool søndag. Skadelisten er lang. Elleve spillere er enten definitivt ute eller usikre foran stormøtet søndag.

  Paul Pogba, Anthony Martial, Aaron Wan Bissaka, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Jesse Lingard, Phil Jones og Eric Bailly er enten ute eller usikre. Alle manglet i troppen mot Newcastle forrige runde, viser opptellingen Manchester Evening News har gjort.

  Diogo Dalot startet i Newcastle, men haltet av banen i annen omgang. 17-åringen Mason Greenwood måtte melde forfall til Englands U21-tropp dagen etter. (NTB)

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Uavgjort mellom Sverige og Spania

  Sverige hadde lenge seieren i sin hule hånd etter at veteranen Marcus Berg satte inn 1-0 for svenskene i starten av andreomgang. Robin Olsen hadde en strålende kamp i Sveriges mål, men på overtid utlignet Rodrigo til 1-1 for Spania

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Sweden v Spain
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal