Hopp til innhold

Norske utøvere mistenkeliggjøres etter antidopingavsløringer: – Synd for dem

Utenlandske medier benytter den pågående krisen til å mistenkeliggjøre norske utøvere og prestasjoner. Det forstår både Marit Bjørgen og Vidar Løfshus godt.

Marit Bjørgen og Vidar Løfshus

FORSTÅR: Marit Bjørgen og Vidar Løfshus skjønner at utenlandske konkurrenter mistenkeliggjør norske utøvere.

Foto: Berit Roald/Erik Johansen / NTB

– Jeg skjønner at det blir spekulasjoner og reaksjoner, sier Marit Bjørgen til NRK.

Hun har nettopp fått med seg at det i snart tre år har vært ulovlig å teste ungdom mellom 15 og 18 år uten foresattes samtykke, noe som kan føre til både alvorlige konsekvenser og omdømmetap.

– Vi har utøvere som kanskje er 18 år som går VM og OL som kan komme fra Norge, og som kanskje ikke har blitt testet, og da skjønner jeg at det blir reaksjoner på det, fortsetter hun.

Bakgrunn Norsk antidopingkrise – Norge kan bli nektet å arrangere mesterskap

Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen

Nyheten har nemlig fått massiv oppmerksomhet utenfor Norges grenser, og både i russisk og finsk media blir norske utøvere direkte eller indirekte mistenkeliggjort.

– Norges antidopingarbeid er en gåte. I dette tilfellet ser det ikke ut til å være noen tvil – ungdommer fra 15 til 18 år blir ikke testet – det er loven de har, uttalte Svetlana Zjurova, tidligere OL-mester på skøyter, ifølge VG.

– Hmm, og hvem av oss er det nå som ikke får være med i OL i 2026?, spurte langrennsyndlingen Veronika Stepanova på sosiale medier, og la ut et bilde av Helene Marie Fossesholm.

Også skiskytterkommentatoren Dmitrij Gubernijev har engasjert seg:

– Slik blir friske olympiske mestere utviklet fra unge astmatikere som har vært alvorlig syke siden barndommen, skrev han etter NRKs avsløring, etterfulgt av et fjes som ler så det gråter.

– Slik kan vi ikke ha det

Vidar Løfshus, tidligere landslagssjef, forstår mistenkeliggjøringen godt, og han mener at norsk idrett ikke tåler at det skal være en mulighet for umyndige utøvere til å drive med juks.

Vi har hatt noen uheldige episoder i langrenn, og da er det lett for andre nasjoner å henge seg på når de ser at det er sånne hull i norsk antidopinglovgivning, sier han, med henvisning til dommene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Løfshus synes situasjonen er lei, både for enkeltutøvere og for hele den norske idretten.

Det er synd for dem, og det er synd for omdømmet til hele norsk idrett. Man skjønner at man lett blir mistenkeliggjort i andre land, for vi er en nasjon som selv ofte mistenkeliggjør andre, når vi ser at andre har eventuelle smutthull.

– Dette ser ikke bra ut utad?

Nei, det gjør ikke det. Det sier seg selv. Slik kan vi ikke ha det. Da må vi endre på lovverket, konkluderer den tidligere

Les også NRK avslører: Idrettsforbundet har visst om antidopingkrisen i tre år

Berit Kjøll

– Mildt sagt en liten katastrofe

Helene Marie Fossesholm er én av utøverne som er trukket frem i utenlandske medier. Hun presiserer at hun ikke ble rammet av den nye lovtolkningen, ettersom hun fylte 18 år før den ble lagt til grunn i 2019.

Langrennsesset synes likevel at det hele er kinkig.

Langrennslandslagene, Fossesholm

MISTENKELIGGJØRES: Helene Marie Fossesholm.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er en situasjon vi skulle vært foruten. Det er synd at det har oppstått. Vi har ikke vært klar over det, og det burde vært kommunisert tidligere. Nå har vi havnet i denne situasjonen her, så da håper jeg vi finner en løsning.

– Hvordan føles det å bli hengt ut på grunn av et smutthull i norsk lov?

For å være helt ærlig. Hvis jeg skulle gått og tenkt på det, så hadde det vært mye energilekkasjer, svarer Fossesholm, og legger til at hun håper på en snarlig løsning.

Vi som utøvere får gjort veldig lite, men så er det vi som blir tatt med skjegget i postkassa, avslutter hun.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal