Hopp til innhold

Norsk antidopingkrise – Norge kan bli nektet å arrangere mesterskap

Norges idrettsforbund frykter at antidopingtrøbbel kan føre til at de fra nyttår får nei til å arrangere internasjonale idrettskonkurranser på norsk jord. Det kommer frem i et nytt brev.

Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen

DRAMATISK: Fotballpresident Lise Klaveness mener at den uavklarte situasjonen kan bli dramatisk for norsk idrett. Her med landslagsstjerne Caroline Graham Hansen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

OL og Paralympics uten norsk deltakelse.

Ingen mesterskap på norsk jord.

Dette er blant de mulige konsekvensene dersom ikke myndighetene, Norges idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) finner en snarlig løsning.

– Vi kan ikke ha det sånn. Partene må sette seg ned og finne en løsning. Dette er ingen tjent med, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

Norge - Frankrike 28-26 i håndball EM for herrer

VISSTE INGENTING: Håndballpresident Kåre Geir Lio, her avbildet med landslagsstjerne Sander Sagosen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det skal være håndball-VM i Norge i 2023 og 2025, og håndball-EM i Norge i 2026 og 2028. Likevel var ikke presidenten ikke klar over hva som foregår i kulissene.

– Dette er helt nytt for meg. Finn en løsning, er Lios klare beskjed.

Heller ikke fotballpresident Lise Klaveness, som har tillit til at det skal komme en løsning, visste om situasjonen. Norges Fotballforbund er i gang med å søke om EM i 2025.

Lise Klaveness

VIL HA EM PÅ HJEMMEBANE: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For norsk fotball og norsk idrett vil det være dramatisk om vi mister retten til å arrangere internasjonale idrettsarrangement på hjemmebane, sier hun.

Klaveness får støtte av langrennssjef Espen Bjervig:

– Dette er en alvorlig situasjon som må løses. Jeg har tillit til og tro på at dette lar seg løse, og at vi unngår en situasjon som går utover norske utøvere og norske arrangementer, skriver han i en SMS.

Frykter store konsekvenser

Sakens kjerne er en lovtolkning som gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke. Det har ført til at ingen under myndighetsalder har blitt testet uanmeldt de siste to årene, og at Antidoping Norge derfor ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til den internasjonale antidopingkoden.

Det kommer frem i et brev sendt av idrettspresident Berit Kjøll og Thorhild Widvey, styreleder i Antidoping Norge, i sommer. Mottakerne er Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Avsenderne frykter at Norges avvik fra den internasjonale antidopingkoden kan få store konsekvenser i temmelig nær fremtid.

– ADNO forventer da å bli «non-compliant» omkring årsskiftet 2022/2023, lyder brevet.

Når et lands antidopingbyrå blir såkalt «non-compliant», altså at de ikke opererer i tråd med den internasjonale antidopingkoden, kan det få vesentlige følger.

Nils Einar Aas, generalsekretær i Norges idrettsforbund, utdyper overfor NRK at reaksjonstypene kan omfatte blant annet bøter, at Wada oppfordrer myndighetene til å holde tilbake penger som ellers ville blitt tildelt organisasjonen, eller at organisasjonens representanter ikke kan ha verv i Wada.

Nils Einar Aas

GENERALSEKRETÆR: Nils Einar Aas.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men de mulige konsekvensene kan også bli betydelig mer dramatiske:

– Tap av retten idrettsorganisasjoner har til å delta i OL, Paralympics, eller andre mesterskap, eller tap av retten til selv å arrangere konkurranser, sier generalsekretæren.

Det at Norge kan miste retten til å arrangere internasjonale konkurranser, er blant de første sanksjonene som kan iverksettes. Det at norske utøvere kan få OL- og Paralympics-nekt, ligger lenger frem i tid.

Dette vil naturligvis være alvorlig for norsk idrett, legger han til.

Frykten for konsekvenser kommer også tydelig frem i brevet:

– Det kan få svært alvorlige konsekvenser for ADNO og norsk idrett, blant annet tap av muligheten til å arrangere internasjonale idrettskonkurranser i Norge.

Det er uklart om det «kun» er snakk om konkurranser man må søke om å få arrangere, slik som EM og VM, eller om også verdenscuprenn og tilsvarende arrangementer blir rammet.

Les også Tror norsk idrettsungdom doper seg – får ikke teste dem som før

Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO

– Kan dope seg så mye de har lyst

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, er tydelig på at dette er en sak som har høy prioritet.

Vi synes at dette er en veldig viktig sak. Det kan ikke være ungdom som deltar i konkurranser som kan dope seg så mye de har lyst, sier han til NRK.

Anders Solheim, 18.8.2022

ANTIDOPINGSJEF: Anders Solheim.

Foto: NRK

Solheim ser heller ikke bort ifra at det kan være foresatte eller trenere som pusher på unge utøvere, og er slepphendte med hva de gir dem av legemidler og andre ting.

Vi ønsker ikke en idrett hvor du kan dope deg frem til du er 18 år – uten å avlegge prøve. Det gir en mulighet til å jukse og få en urettmessig fordel.

Også han trekker frem at situasjonen nå kan få store konsekvenser for norsk idrett, dersom Antidoping Norge blir «non-compliant».

En av konsekvensene er at det står at man ikke kan tildele internasjonale arrangementer til Norge, og det betyr at hvis du får et sånt vedtak fra Wada, hjelper det ikke om vi søker om EM, VM, OL eller Paralympics. Vi kommer ikke til å få tildelt sånne arrangementer før vi har ordnet opp i dette. Det er konsekvensen, sier Solheim.

Er lovet svar over sommeren

Norges idrettsforbund og Antidoping Norge ser på det som uakseptabelt at alle mellom 15 og 18 år må få forhåndssamtykke av foresatte. De mener at en lovendring er den beste løsningen.

Vi har behov for en lovhjemmel som gir mindreårige samtykkekompetanse til å la seg dopingteste, slik at det ikke må innhentes samtykke fra foreldrene, sier NIFs generalsekretær Nils Einar Aas til NRK.

Sjermdump fra brev
Foto: Skjermdump

Kultur- og likestillingsdepartementet og Barne- og familiedepartementet har sendt et brev der det står at «de vil komme tilbake til saken raskt over sommeren».

I svaret står det også følgende:

– En eventuell lov- eller forskriftsregulering, dersom det skulle bli aktuelt, vil måtte utredes og ta noe tid.

Idrettsforbundet opplever at Kultur- og likestillingsdepartementet har skjønt alvoret.

– Vi oppfatter at Kultur- og likestillingsdepartementet er innforstått med at antidopingarbeidet i Norge må være i samsvar med Wadas krav, så NIF har tillit til at myndighetene vil løse denne utfordringen, avslutter Aas.

Kultur- og likestillingsdepartementet svarer følgende i en uttalelse til NRK:

«Wada-koden er idrettens eget regelverk. Wadas regelverk sier at der det er nødvendig skal innhentes samtykke fra foresatte dersom en utøver er mindreårig. Departementets vurdering er derfor at det ikke er et krav at mindreårige skal ha selvstendig samtykkekompetanse for å være i overensstemmelse med Wadas regelverk, men på bakgrunn av henvendelser fra NIF og ADNO ser vi nå nærmere på behovet for og muligheten til at idrettsutøvere i aldersgruppen 15 til 18 år selv skal kunne samtykke til å dopingtestes, og hva som kan være en hensiktsmessig løsning. Vi har god dialog med alle berørte parter i denne saken.»

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal