Hopp til innhold

Norsk antidopingkrise – Norge kan bli nektet å arrangere mesterskap

Norges idrettsforbund frykter at antidopingtrøbbel kan føre til at de fra nyttår får nei til å arrangere internasjonale idrettskonkurranser på norsk jord. Det kommer frem i et nytt brev.

Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen

DRAMATISK: Fotballpresident Lise Klaveness mener at den uavklarte situasjonen kan bli dramatisk for norsk idrett. Her med landslagsstjerne Caroline Graham Hansen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

OL og Paralympics uten norsk deltakelse.

Ingen mesterskap på norsk jord.

Dette er blant de mulige konsekvensene dersom ikke myndighetene, Norges idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) finner en snarlig løsning.

– Vi kan ikke ha det sånn. Partene må sette seg ned og finne en løsning. Dette er ingen tjent med, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

Norge - Frankrike 28-26 i håndball EM for herrer

VISSTE INGENTING: Håndballpresident Kåre Geir Lio, her avbildet med landslagsstjerne Sander Sagosen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det skal være håndball-VM i Norge i 2023 og 2025, og håndball-EM i Norge i 2026 og 2028. Likevel var ikke presidenten ikke klar over hva som foregår i kulissene.

– Dette er helt nytt for meg. Finn en løsning, er Lios klare beskjed.

Heller ikke fotballpresident Lise Klaveness, som har tillit til at det skal komme en løsning, visste om situasjonen. Norges Fotballforbund er i gang med å søke om EM i 2025.

Lise Klaveness

VIL HA EM PÅ HJEMMEBANE: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For norsk fotball og norsk idrett vil det være dramatisk om vi mister retten til å arrangere internasjonale idrettsarrangement på hjemmebane, sier hun.

Klaveness får støtte av langrennssjef Espen Bjervig:

– Dette er en alvorlig situasjon som må løses. Jeg har tillit til og tro på at dette lar seg løse, og at vi unngår en situasjon som går utover norske utøvere og norske arrangementer, skriver han i en SMS.

Frykter store konsekvenser

Sakens kjerne er en lovtolkning som gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke. Det har ført til at ingen under myndighetsalder har blitt testet uanmeldt de siste to årene, og at Antidoping Norge derfor ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til den internasjonale antidopingkoden.

Det kommer frem i et brev sendt av idrettspresident Berit Kjøll og Thorhild Widvey, styreleder i Antidoping Norge, i sommer. Mottakerne er Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Avsenderne frykter at Norges avvik fra den internasjonale antidopingkoden kan få store konsekvenser i temmelig nær fremtid.

– ADNO forventer da å bli «non-compliant» omkring årsskiftet 2022/2023, lyder brevet.

Når et lands antidopingbyrå blir såkalt «non-compliant», altså at de ikke opererer i tråd med den internasjonale antidopingkoden, kan det få vesentlige følger.

Nils Einar Aas, generalsekretær i Norges idrettsforbund, utdyper overfor NRK at reaksjonstypene kan omfatte blant annet bøter, at Wada oppfordrer myndighetene til å holde tilbake penger som ellers ville blitt tildelt organisasjonen, eller at organisasjonens representanter ikke kan ha verv i Wada.

Nils Einar Aas

GENERALSEKRETÆR: Nils Einar Aas.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men de mulige konsekvensene kan også bli betydelig mer dramatiske:

– Tap av retten idrettsorganisasjoner har til å delta i OL, Paralympics, eller andre mesterskap, eller tap av retten til selv å arrangere konkurranser, sier generalsekretæren.

Det at Norge kan miste retten til å arrangere internasjonale konkurranser, er blant de første sanksjonene som kan iverksettes. Det at norske utøvere kan få OL- og Paralympics-nekt, ligger lenger frem i tid.

Dette vil naturligvis være alvorlig for norsk idrett, legger han til.

Frykten for konsekvenser kommer også tydelig frem i brevet:

– Det kan få svært alvorlige konsekvenser for ADNO og norsk idrett, blant annet tap av muligheten til å arrangere internasjonale idrettskonkurranser i Norge.

Det er uklart om det «kun» er snakk om konkurranser man må søke om å få arrangere, slik som EM og VM, eller om også verdenscuprenn og tilsvarende arrangementer blir rammet.

Les også Tror norsk idrettsungdom doper seg – får ikke teste dem som før

Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO

– Kan dope seg så mye de har lyst

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, er tydelig på at dette er en sak som har høy prioritet.

Vi synes at dette er en veldig viktig sak. Det kan ikke være ungdom som deltar i konkurranser som kan dope seg så mye de har lyst, sier han til NRK.

Anders Solheim, 18.8.2022

ANTIDOPINGSJEF: Anders Solheim.

Foto: NRK

Solheim ser heller ikke bort ifra at det kan være foresatte eller trenere som pusher på unge utøvere, og er slepphendte med hva de gir dem av legemidler og andre ting.

Vi ønsker ikke en idrett hvor du kan dope deg frem til du er 18 år – uten å avlegge prøve. Det gir en mulighet til å jukse og få en urettmessig fordel.

Også han trekker frem at situasjonen nå kan få store konsekvenser for norsk idrett, dersom Antidoping Norge blir «non-compliant».

En av konsekvensene er at det står at man ikke kan tildele internasjonale arrangementer til Norge, og det betyr at hvis du får et sånt vedtak fra Wada, hjelper det ikke om vi søker om EM, VM, OL eller Paralympics. Vi kommer ikke til å få tildelt sånne arrangementer før vi har ordnet opp i dette. Det er konsekvensen, sier Solheim.

Er lovet svar over sommeren

Norges idrettsforbund og Antidoping Norge ser på det som uakseptabelt at alle mellom 15 og 18 år må få forhåndssamtykke av foresatte. De mener at en lovendring er den beste løsningen.

Vi har behov for en lovhjemmel som gir mindreårige samtykkekompetanse til å la seg dopingteste, slik at det ikke må innhentes samtykke fra foreldrene, sier NIFs generalsekretær Nils Einar Aas til NRK.

Sjermdump fra brev
Foto: Skjermdump

Kultur- og likestillingsdepartementet og Barne- og familiedepartementet har sendt et brev der det står at «de vil komme tilbake til saken raskt over sommeren».

I svaret står det også følgende:

– En eventuell lov- eller forskriftsregulering, dersom det skulle bli aktuelt, vil måtte utredes og ta noe tid.

Idrettsforbundet opplever at Kultur- og likestillingsdepartementet har skjønt alvoret.

– Vi oppfatter at Kultur- og likestillingsdepartementet er innforstått med at antidopingarbeidet i Norge må være i samsvar med Wadas krav, så NIF har tillit til at myndighetene vil løse denne utfordringen, avslutter Aas.

Kultur- og likestillingsdepartementet svarer følgende i en uttalelse til NRK:

«Wada-koden er idrettens eget regelverk. Wadas regelverk sier at der det er nødvendig skal innhentes samtykke fra foresatte dersom en utøver er mindreårig. Departementets vurdering er derfor at det ikke er et krav at mindreårige skal ha selvstendig samtykkekompetanse for å være i overensstemmelse med Wadas regelverk, men på bakgrunn av henvendelser fra NIF og ADNO ser vi nå nærmere på behovet for og muligheten til at idrettsutøvere i aldersgruppen 15 til 18 år selv skal kunne samtykke til å dopingtestes, og hva som kan være en hensiktsmessig løsning. Vi har god dialog med alle berørte parter i denne saken.»

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal