NRK Meny
Normal

Gråt av skuffelse

Veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset var knust etter at han gikk Norge ut av gullkampen på OL-stafetten.

Odd-Bjørn Hjelmeset

KNUST: En skuffet Odd-Bjørn Hjelmeset hadde det tungt etter sin etappe på stafetten.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Odd-Bjørn Hjelmeset bommet med skivalget på den 2. etappen og tapte over et halvt minutt til teten. Etter det var Norge ute av gullkampen og måtte ta til takke med sølv på OL-stafetten.

- Jeg føler meg som en syndebukk. Jeg gråt etter etappen, og det har jeg aldri gjort før. Jeg hadde en tung dag og tar på meg alt ansvaret for at det ble sølv, sier en meget skuffet Hjelmeset til NRK.

Martin Johnsrud Sundby sendte han ut i rygg på Sverige, men ved veksling var avstanden blitt hele 34,3 sekunder. Avstanden var omtrent den samme da Lars Berger sendte Petter Northug ut på siste etappe.

Northug klarte ikke å ta igjen Sverige som tok sitt femte stafettgull i OL-historien, det første siden 1988. Tsjekkia tok bronsen.

Video: Her sliter Odd-Bjørn Hjelmeset

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi taper som et lag

- Det er ingen grunn for Odd-Bjørn å føle seg som en syndebukk. Vi vinner og taper sammen, sier Petter Northug til NRK, men den norske veteranen lot seg ikke trøste.

Lars Berger (t.v.) og Odd-Bjørn Hjelmeseth

LANGT BAK: Odd-Bjørn Hjelmeseth veksler med Lars Berger på 6. plass over halvminuttet bak ledende Sverige.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Jeg har aldri sluppet en rygg i en stafett før, det er så synd det skulle skje i OL. Formen var bra så jeg skulle klart å følge med svensken hvis jeg hadde hatt gode ski, mener Hjelmeset som gikk sin femte mesterskapsstafett for Norge.

Det var det skiftende været, med til tider tett snødrev, som felte Odd-Bjørn Hjelmeset. Han valgte selv å gå på såkalte rubbe-ski, det vil si ski med et festeparti uten smørning.

- Jeg fikk is under skia og dermed ble det tungt, men det var mitt eget valg å bruke de skiene, sier Hjelmeset.

- Odd-Bjørn hadde ikke en topp dag og han kan gå mye fortere hvis han har en normal dag. Han tok et valg med skiene, det var feil, men det er slikt som kan skje. Sånn er det i stafett, skal man vinne må alle fire ha en topp dag, sier Northug.

Sportssjef Åge Skinstad er enig med Northug - som reddet medaljen for Norge.

- Vi visste at alle fire måtte ha full klaff for å ta svenskene i dag, men det er vanskelig, og vi må nesten regne med én svak etappe på en stafett, sier Skinstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Odd-Bjørn Hjelmeseth

IS: OL-stafetten ble en vond opplevelse for Odd-Bjørn Hjelmeset som fikk is under skiene og gikk Norge ut av gullkampen på stafetten.

Foto: NRK / NRK

- Stay behind

Northug gjennomførte en meget god etappe, gikk fra tyske Tobias Angerer og tok inn halve forspranget til Hellner, men nordmannen måtte likevel se svensken gå i mål 15,9 sekunder før han selv enkelt spurtet inn til norsk sølv.

- Jeg var forberedt på å gå ut litt bak. Jeg snakket med Angerer og skjønte at vi måtte jobbe sammen om vi skulle ha sjanse på medalje, men jeg kjente fort at det gikk for sakte og ut på andre runden måtte jeg gjøre jobben selv og bare gå det jeg klarte.

- Jeg følte meg bra, og selv om jeg var skikkelig sliten ut på den siste runden jobbet jeg hele veien og fikk kontakt med Frankrike og Tsjekkia før den siste bakken, men da var jeg så stiv at jeg måtte komme meg opp i tet og bremse farten. Jeg ropte «stay behind» og de gikk heldigvis ikke forbi, sier Norges ankermann.


Selv om gullet var målet, bør det norske folk være fornøyd med sølv når ting ble som det ble, for få minutter før mål var ikke Norge engang på pallen.

Heldigvis for Norge er Petter Northug en bedre langrennsløper enn tsjekkiske Martin Koukal og franske Emmanuel Jonnier. Dermed ble det norsk medalje, selv om vi mistet muligheten til gullet på den andre etappen.

Video: Se Northug ta igjen Frankrike og Tsjekkia

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norges lag bestod av Martin Johnsrud Sundby, Odd-Bjørn Hjelmeset, Lars Berger og Petter Northug.

Norske OL-medaljer i langrenn menn, 4 x 10 km stafett

År

Navn

Medalje

1936

Oddbjørn Hagen
Olaf Hoffsbakken
Sverre Brodahl
Bjarne Iversen

Sølv

1948

Erling Evensen
Olav Økern
Reidar Nyborg
Olav Hagen

Bronse

1952

Magnar Estenstad
Mikal Kirkholt
Martin Stokken
Hallgeir Brenden

Sølv

1960

Harald Grønningen
Hallgeir Brenden
Einar Østby
Håkon Brusveen

Sølv

1968

Odd Martinsen
Pål Tyldum
Harald Grønningen
Ole Ellefsæter

Gull

1972

Oddvar Brå
Pål Tyldum
Ivar Formo
Johs Harviken

Sølv

1980

Lars-Erik Eriksen
Per Knut Aaland
Ove Aunli
Oddvar Brå

Sølv

1992

Terje Langli
Vegard Ulvang
Kristen Skjeldal
Bjørn Dæhlie

Gull

1994

Sture Sivertsen
Vegard Ulvang
Thomas Alsgaard
Bjørn Dæhlie

Sølv

1998

Sture Sivertsen
Erling Jevne
Bjørn Dæhlie
Thomas Alsgaard

Gull

2002

Anders Aukland
Frode Estil
Kristen Skjeldal
Thomas Alsgaard

Gull


Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal