Northug hedret foran 60.000 tilskuere

Petter Northug mottok femmilsgullet på OLs avslutningsseremoni.

Petter Northug

MIDTPUNKT: Petter Northug på toppen av seierspallen mens 'Ja, vi elsker' spilles på OLs avslutningsseremoni.

Foto: NRK / NRK

Petter Northug

GULLGUTT: Northug smilte og ante lite om at grafikken på tv-skjermen viste at han var svensk bronsemedaljevinner.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Avslutningsseremonien ble en spesiell opplevelse for OL-kongen Petter Northug som mottok gullmedaljen på femmila foran 60.000 tilskuere og millioner av tv-seere.

- Det var spesielt å stå på podiet, spesielt da nasjonalsangen ble spilt foran en så stor forsamling. Det ga frysninger nedover hele ryggen, sa gullvinneren.

Først bar Northug det norske flagget inn på seremonien, og så like etter, i starten av programmet, var han midtpunktet da han sto på toppen av pallen med OL-ilden i bakgrunnen.

- Det var stort å ta imot gullmedaljen foran en så stor folkemasse. Det var skikkelig stemning og skikkelig trøkk, sa Northug til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video: Her får Northug gullet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tabbe

Helt knirkefritt gikk imidlertid ikke medaljeutdelingen, på grafikken på tv-skjermen var det klusset med medaljer og nasjonalitet slik at "norske" Johan Olsson ble presentert som gullvinner og "svenske" Petter Northug som bronsevinner. I virkeligheten var det motsatt. Sølvvinner, tyske Axel Teichmann, ble imidlertid presentert på korrekt måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Petter Northug

TABBE: Slik så det ut på medaljeutdeling etter femmila. Gull til 'norske' Johan Olsson og bronse til 'svenske' Petter Northug.

Foto: NRK

Markerte Kumaritashvilis dødsfall

Vancouver-OL startet på verst tenkelig måte med dødsfallet til den georgiske akeren Nodar Kumaritashvili .

Dette ble markert på avslutningsseremonien søndag.

- Til det georgiske folk: Vi er så lei oss for tapet av deres landsmann. Alle canadiere og andre som er samlet her deler deres sorg. Måtte arven etter Nodar Kumaritashvili aldri bli glemt, sa lederen for organisasjonskomiteen i Vancouver John Furlong.

– Under disse lekene har vi tatt del i en drøm som altfor tidlig tok slutt, sa IOC-president Jacques Rogge.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video: Se Rogge minne Kumaritashvili

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Strålende leker

Videre i talen skrøt Rogge av lekene og påpekte at selv om Kumaritashvili aldri fikk leve sin drøm, har andre utøvere fått oppflyt sine drømmer i løpet av de drøye to ukene i Vancouver.

- Disse lekene har vært strålende og vennskapelige. Jeg håper alle verdens unge igjen samles i Sochi i 2014, sa IOC-presidenten.

Siste nytt

 • Grovt hetset av kommentator

  Fotballkommentatoren Luciano Passirani får ikke lenger jobbe som TV-ekspert etter at han søndag kom med en rasistisk kommentar mot Inter-spissen Romelu Lukaku.

  Det var under sending på fotballkanalen TopCalcio24 at Passirani uttalte seg svært uheldig, skriver blant andre AP og BBC. Etter å ha startet med å si at han liker Lukaku og synes Inter har gjort et bra kjøp, kom den italienske fotballeksperten med følgende beskrivelse:

  – Om du går mot ham én mot én, er du død. Du går i bakken. Den eneste måten å stoppe ham på er kanskje å gi ham ti bananer som han kan spise.

  Programdirektør i TopCalcio24, Fabia Ravezzani, sier ifølge BBC at de ikke kunne beholde Passirani som TV-ekspert, til tross for at han beklaget uttalelsen umiddelbart.

  – Herr Passirani er 80 år gammel, og i et forsøk på å gi Lukaku et kompliment brukte han en metafor som viste seg å være rasistisk. Det var et øyeblikks galskap, men vi kan ikke tolerere en slik feil, sier Ravezzani.

  Lukaku spilte sin tredje seriekamp for Inter i helgen. I forrige serierunde, mot Cagliari, ble han utsatt for rasistiske tilrop fra hjemmefansen da han scoret Inters 2-1-mål på straffespark. (NTB)

  Lukaku
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Norsk lagsølv i skyte-EM

  Rifleskytterne Jenny Stene, Katrine Lund og Jeanette Hegg Duestad tok mandag historiens andre norske EM-medalje i lagkonkurransen på 50 meter liggende.

  Katrine Lund ble best av de norske individuelt med sjuendeplass og 623,8 poeng. Tett bak fulgte Jenny Stene med 623,2 poeng på åttendeplass, mens Jeanette Hegg Duestad ble nummer ti på 622,4 poeng.

  Laggullet gikk til Russland med 1871,6 poeng, mens Norge fulgte deretter med 1869,4. Tyskland tok bronsen.

  Norge har kun en gang tidligere vunnet EM-medalje i

  lagkonkurransen på 50 meter liggende på kvinnesiden. Det var da

  Gyda Olssen, Hanne Skarpodde og Hanne Nesland vant gull i 2003. (NTB)

  Jeanette Hegg Duestad
  Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
 • Ødegaard om drømmemålet: – Galskap

  Martin Ødegaard har fordøyd det han opplevde som et av karrierens største øyeblikk så langt da han scoret mot Atletico Madrid lørdag.

  I et stort intervju med lokalavisen Diario Vasco kaller Ødegaard det å score mot den meritterte hovedstadsklubben galskap.

  – Du vet ikke hva du skal tenke. Jeg ble revet med fordi det var et veldig fint øyeblikk, sier Ødegaard.

  Dagen etter drømmedebuten fikk han toppkarakter på spillerbørsene i Spanias tre største sportsaviser. Nordmannen merket også støtten fra publikum på tribunen.

  – Det var veldig spesielt, stemningen var fantastisk og stadion er fantastisk. Det var en av de mest spesielle dagene i idrettskarrieren min, det er jeg ikke i tvil om, sier han til Diario Vasco (NTB).

  Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal