NRK Meny
Normal

OL-kongen

Gullet på femmila sikret Petter Northug tittelen som «Kongen av Vancouver-OL».

Petter Northug

OL-KONGEN: Petter Northug ble OL-kongen med to gull, ett sølv og én bronse.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

«Kæm e kongen?» spurte Petter Northug retorisk etter å ha gått Norge til seier på verdenscup-stafetten i Gällivare 23. november 2008.

Drøye to år senere er det ingen tvil: Petter Northug er kongen. Av Vancouver-OL.

Ingen annen mannlig utøver, uansett gren, tok to gull, ett sølv og én bronse under lekene i Canada.

Petter Northug

FIRE MEDALJER: - Medaljene veier minst to kilo til sammen så jeg skal smelte dem om til manualer, fleipet Northug etter OLs avslutningsseremoni søndag.

Foto: Anders Engeland / NRK

Et eventyr

– Det var en stor lettelse da jeg kom først i mål, dette er det siste jeg trengte i dette OL. Det er en drøm. Plutselig blir hele OL et eventyr, sa Northug til NRK etter femmila.

Det er sjuende gang en nordmann utnevnes til OL-konge siden Ivar Ballangrud ble det i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

«Hjallis» ble kronet i Oslo i -52, Ulvang og Dæhlie i Albertville (92), Johan Olav Koss på Lillehammer, Bjørn Dæhlie i Nagano-OL og Ole Einar Bjørndalen i Salt Lake City.

Ser vi bort fra den sør-koreanske skøyteløperen Ahn Hyun-Soo, som ble OL-kongen i Torino for fire år siden, har kongen vært norsk i alle OL de siste 20 årene.

Dårlig start

Verdt å merke seg er at det for første gang siden 1984 har holdt med med «bare» to gull for å få tittelen Northug nå kan smykke seg med.

Lekene i Vancouver startet ikke like bra som 24-åringen hadde håpet på. Skiathlon-øvelsen, som ble sett på som Northugs største gullsjanse, endte med stavbrekk og en knust forhåndsfavoritt.

Men Petter Northug reiste seg og tok gull på sprint-stafetten, sørget for norsk stafett-sølv og så til slutt det prestisjetunge femmils-gullet, og treneren mener dette bare er starten på en stor OL-karriere.

– Petter kan helt klart være med å dominere i ti år til og fortsatt være helt på topp, for det er kanskje ikke før om ti år han er på topp fysisk, sier Morten Aa Djupvik til NRK.

Petter Northugs humør har svingt i takt med prestasjonene under de 21. olympiske vinterlekene, men på mesterskapets siste dag var Petter Northug bare ett eneste stort smil.

– Det er ikke noe mer å si, OL-kapittelet er ferdig, sa Vancouver-OLs mestvinnende mannlige utøver på vei ut av skistadion i Whistler søndag med trener Djupvik og sportssjef Skinstad på hver sin side og et kobbel av journalister på slep.

PS! Marit Bjørgen er OL-dronningen med tre gull, ett sølv og én bronse.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal