– Hadde et ekstra gir om nødvendig

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Northug spurtslo Axel Teichmann på 50 kilometer, og det ble norsk gull.

Petter Northug feirer 50km-gullet

Northug trodde ikke selv han hadde noen sjanse før løpet, men i innspurten hadde han mest å gi.

Foto: Matthias Schrader / Scanpix/AP

Det var lenge et ta-og-føle-på-løp, men de siste 5 kilometerne begynte det å spisse seg til.

Litt etter runding ved 45 km begynte forhåndsfavoritt Lukas Bauer å slite. Fra front ble det kjørt hardt med blant annet Dario Cologna og Petter Northug i spissen.

I svingene inn mot mål lå Northug gått an sammen med Dario Cologna, men like før mål i en av de siste bakkene kjørte tyskeren Axel Teichmann hardt på og lagde seg en liten luke.

Med en knallhard spurt klarte derimot Petter Northug å ta inn tyskeren, og dermed ble det norsk gull.

– Jeg hadde enda et gir å gi på hvis det hadde vært nødvendig, men jeg var så klart sliten. Likevel visste jeg at var sterk på oppløpet, og det viktige var å ha kontroll på de bak meg, sa Northug etter å ha knust alle i innspurten.

Se innspurten:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Martin Johnsrud Sundby går 50 km i OL

Martin Johnsrud Sundby var ikke helt fornøyd med utfallet av oppløpskampen mot tsjekkeren Lukas Bauer, her midtveis i løpet.

Foto: Javier Soriano / Scanpix/AFP

Sølvet gikk til Teichmann, og bronsen til svensken Johan Olsson. Sveitseren Dario Cologna som hadde hatt en god posisjon inn mot oppløpet derimot falt og kom inn først på en tiendeplass. Falt gjorde også Martin Johnsrud Sundby på et hektisk oppløp.

– Det var en jævla frekk tsjekker som tok sklitakling på meg. Bauer tok skia under meg, men det var heldigvis ikke kamp om medalje og da går det greit, sa Sundby etter løpet.

Les: Resultater 50 km menn

Nest beste norske ble Martin Johnsrud Sundby på en 15. plass med Odd-Bjørn Hjelmeset like bak på en 17.


Rykk og napp

Løpet var preget av mye rykk og napp. Flere av de store nasjonene kjørte med grupper av løpere tett sammen i feltet gjennom store deler av løpet, men det var også enkeltløpere som prøvde seg på rykk.

Flere av de svenske løperne prøvde å stikke. Blant annet gjorde Anders Södergren tidlig i løpet et rykk og fikk noen sekunder til feltet. Det ble da en liten luke, men Odd-Bjørn Hjelmeset var våken og etter en liten stund var luka tettet og feltet ble igjen samlet.

Morten Aa Djupvik (grab)

Det var en rørt landslagstrener Morten Aa Djupvik som så Petter Northug spurte seg til gull.

Foto: EBU / NRK

Også de norske viste seg frem ved å ligge helt i front til tider.

Litt etter runding ved 20 km rykket Martin Johnsrud Sundby, og det ble raskt en luke.

Det var en rørt landslagssjef Morten Aa Djupvik som etter løpet kunne glede seg over at laget hadde tatt gull ved Petter Northug.

– Jeg storgrein da jeg så Petter gå over mål. Det har butta og det har vært tunge dager. Vi har likevel gjort det vi mente var riktig, og nå er det en stor dag for Petter, laget og hele Norge, sa Djupvik til NRK.

Han opparbeidet seg etterhvert en luke på nærmere 20 sekunder, men etter rundt 5 kilometer var nordmannen tatt inn igjen.

Skibytter til besvær

Ved 15 km gikk alle de norske inn for å bytte ski, og de var ikke alene. Omtrent halve feltet valgte å bytte ski på dette tidspunktet, men Petter Northug var blant de som kom best ut av skibyttet. Han stjal noen sekunder på mange konkurrenter og gikk ut av langrennsstadion på en niendeplass.

En som derimot ikke var like heldig med skibyttet sitt var franskmannen Jean Marc Gaillard. Ved 20 km endte byttet hans med en ski som fortsatt hadde et festebånd rundt og dermed under skisålen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Dobbelt norsk i kvalifiseringa

  Johann André Forfang og Daniel-André Tande sørga for dobbelt norsk under kvalifiseringa i Nizjnij Tagil i Russland fredag. Forfang svevde 130 meter og var med det best, 6,2 poeng føre Tande. Alle dei fem nordmennene kvalifiserte seg til hopprennet på laurdag.

  Robert Johansson vant NM-gull
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • Norsk andreplass på lagsprinten

  Det norske skøytelaget for herrer gikk inn til 2. plass på lagsprinten i Nur-Sultan i Kasakhstan. Norge kom i mål 34 hundredeler bak Nederland som tok seieren, Sveits sikret tredjeplassen.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Wozniacki legger opp

  Caroline Wozniacki legger opp etter Australian Open i januar. Det meldte hun på sin egen Instagram-konto. At 29-åringen legger opp etter Australian Open er neppe tilfeldig. Det var der hun vant sin første og hittil eneste grand slam-tittel i 2018.

  Tennis Wozniacki Retires
  Foto: Mark Schiefelbein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal