Hopp til innhold

Avviser taktisk genistrek etter norsk storeslem: – Det er flaks

Det ble et rotterace på 10-kilometeren i Östersund, hvor flere av de norske jaktet og hjalp hverandre i løypa. Vinneren aviser imidlertid avtalt spill.

Herrernes 10 km fri teknikk i Østersund

VERDENSCUPLEDER: Harald Østberg Amundsen.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

Harald Østberg Amundsen var sterkest av alle på 10 kilometer fristil i Östersund. Det så ut til at vinneren gikk for fullt på sin første runde for å få kontakt med ryggen til lagkamerat Simen Hegstad Krüger, som gikk ut fra start da Amundsen var inne til første runding på intervallstarten.

Det samme gjorde Didrik Tønseth for å få kontakt med landsmann Iver Tildheim Andersen. Noe som gjorde at både Tønseth og Amundsen havnet på pallen.

Amundsen avslører overfor NRK at han hadde tittet litt på startlisten, men avfeier at det var plangalt taktikk.

– Jeg så at det var 8 minutter mellom meg og Simen, så jeg visste at det kunne skje, men jeg tok det litt som det kom. Det ble ganske bra timing når vi møttes, men jeg liker egentlig best å gå i egen fart å styre det selv. Men nå fikk jeg spart meg litt på andrerunden, sier verdenscuplederen.

h ø a

BYTTET PÅ Å DRA: Amundsen og Kürger pushet hverandre i løypa.

Foto: NTB

Krüger sikret andreplassen.

– Det var spesielt å gå med Simen som ledet på meg med ett sekund på meg mens vi gikk sammen. Jeg måtte gi det jeg hadde på sisterunden og håpe at Simen ikke kunne henge med. Det funka, smiler Amundsen.

Krüger avviser også at det var avtalt spill.

– Vi visste at det var en viss mulighet at det kunne passe med startnummer for meg og Harald. Det var ikke planlagt, men det var et scenario vi hadde sett kunne skje, sier andreplassen til NRK.

Han er glad for at det nå er tilfeldig trekk av startnumre, og at fordelen kan byttes på:

– I dag traff vi på hverandre og da utnyttet vi det så godt vi kunne. Vi profitterte på det i dag. Det skal aller helst være mann mot mann som går hver for seg. Av og til møtes man, og da utnytter vi det.

10 km östersund

HELNORSK PALL: Simen Hegstad Krüger (til venstre), Harald Østberg Amundsen (i midten) og Didrik Tønseth dro alle nytte av å ha en annen nordmann å gå med i løypa.

Foto: AP

– Det er flaks

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var meget fornøyd etter norsk storeslem, men mener flaks med startnummer har mye å si.

– Jeg er strålende fornøyd. Jeg sa det før løpet at jeg trodde det kom til å bli større avstander grunnet tøff løype. Det er flaks/uflaks på startnumrene da. De fire første fikk gå sammen. Neste helg kan det være andre. De fire utnytter hverandre på best mulig måte og da blir det avstander, sier han til NRK.

Jan Thomas Jenssen, som endte på femteplass, hadde ingen rygg å følge.

– Jeg fikk gå mitt eget løp, men de fire foran meg fikk god hjelp av hverandre. Det har mye å si at de foran gikk sammen. Jeg er fornøyd med dagens løp, for man får god hjelp av hverandre når man går to og to, sier han til NRK.

Amundsen er delvis enig:

– Trekningen er jo tilfeldig. Det vil skje at man vil treffe på «heng». Det skjedde med meg og Simen i dag, men jeg tror vi hadde gått fort om vi ikke hadde møtt hverandre også.

Han mener man også kan gå seirende ut i ensom majestet.

– Jeg gikk i ingenmannsland da jeg tok min første verdenscupseier i fjor. Så det er sånn det er. Det er mulig å vinne om man går alene. Det handler om å disponere krefter, mener 25-åringen.

Les også Kristoffersen sår tvil om Klæbo-avtalens lovlighet

Johannes Høsflot Klæbo og Henrik Kristoffersen

Totaldominans

Med seieren overtok Amundsen den gule ledertrøya og NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn har troa på at han kan beholde den:

– Han har alle kvaliteter som skal til for å vinne verdenscupen sammenlagt.

– Det var like morsomt som første gang å vinne V-cup. Vi har et norsk lag som er ekstremt sterke på denne øvelsen. Jeg kjente fort at jeg hadde gode bein og gikk en skikkelig god sisterunde. Jeg visste at folk ville slite med å holde følge med meg på den sisterunden, sier vinneren til NRK.

Den norske dominansen har vært nærmest total, og forrige helg kapret nordmennene sju av de ti øverste plassene på 10-kilometeren.

I dag gjentok de altså suksessen.

Les også Svensk landslagssjef legger seg flat etter finale-manøver – får utestengelse og bot

Med åtte utøvere på start, endte igjen sju blant topp ti og hele pallen ble farget i rødt, hvitt og blått.

I går var Johannes Høsflot Klæbo tilbake på topp, men i dag var han sjanseløs mot fem andre nordmenn og en brite.

Selv om Klæbo endte på sjuendeplass er han fornøyd med helgen i Östersund.

– Det er godkjent. Det er ikke min favorittdistanse eller stil i utgangspunktet, sier Klæbo til NRK.

En som var mindre fornøyd var Iver Tildheim Andersen, som slo Klæbo, men endte på den sure fjerdeplassen.

– Jeg er den største taperen der ute i dag, sier han til NRK.

null
Spiller nå
Her får journalisten høre det: - Ta fra han mikrofonen! 00:38
Neste

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Kvandal best i Lahti-kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal hoppet 125,5 meter og var klart best i kvalifiseringen til fredagens verdenscuphopprenn i Lahti.

  Kvandal hoppet en meter lenger enn østerrikske Jacqueline Seifriedsberger fra en lavere avsats og slo henne med 6,6 poeng tross litt dårligere stilpoeng.

  Josephine Pagnier fra Frankrike ble nummer tre i kvalifiseringen.

  40 av de 41 som deltok i kvalifiseringen er klare for fredagens renn, blant dem alle de tre norske. Silje Opseth ble nummer åtte etter et hopp på 120,5 meter, Thea Minyan Bjørseth nummer 14 etter et hopp på 115,5 meter. (NTB)

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hamilton raskest i Bahrain - dobbelt Mercedes på topp

  Lewis Hamilton noterte beste tid i torsdagens 2. treningsomgang foran Formel 1-åpningen i Bahrain lørdag. Det var dobbelt Mercedes på topp.

  Den sjudoble verdensmesteren Hamilton gikk lei av å vente på at Mercedes skulle gi ham en konkurransedyktig bil igjen, og allerede før sesongen har han skrevet under for Ferrari fra neste år. Nå virker det som han kanskje får en bil som duger i avskjedssesongen med den tyske bilgiganten.

  Han noterte dagens beste tid med 1.30,374 på banen i Sakhir, 0,206 sekund bedre enn teamkollega George Russell. Fernando Alonso i Aston Martin var tredje raskest, ytterligere åtte tideler bak.

  Max Verstappen, som har vunnet 17 av de 18 siste VM-løpene og jager sin fjerde strake VM-tittel, var bare sjette raskest både i første og annen treningsomgang.

  Det er en ny treningsomgang fredag før kvalifiseringen. Løpet kjøres lørdag. (NTB)

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Rula Rouhana / Reuters
 • Avlyst for Saltvik Pedersen i Østerrike

  Torsdagens storslalåmrenn i verdenscupen paraalpint ble avlyst på grunn av dårlige forhold i Wildschönau. Det blir en ny sjanse lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer to i slalåm tirsdag og nummer tre onsdag. Torsdag tillot ikke forholdene kjøring i det første av to oppsatte storslalåmrenn.

  Verdenscupuka i Østerrike avsluttes etter planen lørdag med storslalåm. Også Magnus Valø Balchen er med i Wildschönau.

  Det er ikke bare paraalpinistene som slet med gjennomføring av renn torsdag. Europacuprennet i alpint for menn i sveitsiske Stoos (super-G) ble også avlyst.

  Heller ikke kvinnenes utfortrening i Kvitfjell før lørdagens verdenscuprenn kunne gjennomføres. (NTB)

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal