Hopp til innhold

Norske stjerner i sekundstrid: – Noe av det drøyeste de har vært med på

Ekspertene lot seg ikke imponere av de norske kvinnenes uttalelser lørdag. Herrelandslaget er langt vanskeligere å kritisere.

Pål Golberg

SEIER: Pål Golberg vant i Sverige og gliste fra øre til øre.

– Det er et av de sykeste skirennene jeg har vært på, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Han fikk se egne elever levere et ellevilt skirenn under 10-kilometeren i Gällivare, hvor Pål Golberg, Harald Østberg Amundsen, Iver Tildheim Andersen, Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth og Jan Thomas Jenssen alle kjempet om en pallplass.

Løpet utviklet seg til en ordentlig sekunddrama mellom de norske stjernene, hvor kvaliteten på hvert stavtak og fraskyv kunne utgøre forskjellen på en plassering opp eller ned.

Seieren knep Golberg foran Amundsen og Andersen. En helnorsk pall i Sverige, hvor det fra Golberg til Jenssen på 7. plass skilte det bare 8,3 sekunder.

– Det er total norsk dominans, konkluderer NRKs ekspert Fredrik Aukland.

– Det var veldig artig. Nøkkelen ligger i å ikke åpne for hardt for min del. Jeg orker mer nå, sier dagens vinner til NRK.

l8m_V2I-d0Q

2. PLASS: Harald Østberg Amundsen.

Foto: AP

Bare Andrew Musgrave klarte å splitte opp de seks nordmennene på toppen av listene. Briten ble nummer fem.

– Jeg snakket såvidt med utøverne også, de syns også dette var noe av det drøyeste de har vært med på, forteller Nossum.

– Jeg følte jeg gikk det jeg var kar om. Det er raske typer der. Jeg hører på sekunderingen på vei inn her at jeg ikke er langt bak Pål. Men da vet jeg jo at han har en bra avslutning og jeg ikke er like sterk der, sier Tønseth, som endte på 6. plass.

– Det ble mye norsk i dag. De er veldig sterke, så de fortjener det, konkluderer den nå pensjonerte svenske skistjernen Marcus Hellner.

Kvinnene langt unna

Noen timer tidligere var de norske kvinnene i aksjon. Der de norske herrene kjempet mot hverandre om topplasseringene, klarte ikke damelaget å hevde seg helt i toppen.

Ser du på lagsammensetningen så er det lett å se at vi savner en topp tre-plassering. Vi savner kanskje kampen om seieren også, der er vi ikke enda, sier Fredrik Aukland etter 10-kilometeren i fristil for kvinner i Gällivare.

De fire beste norske endte nemlig på sjette, åttende, tiende og ellevteplass. Både utøverne selv og landslagstreneren er fornøyde med laginnsatsen. Like imponert er ikke ekspertene.

Bjørgen, Weng og Aukland

KRITISKE EKSPERTER: Marit Bjørgen (til venstre) og Fredrik Aukland stusser over uttalelsene til løperne og støtteapparat etter lørdagens langrennsrenn.

Foto: NTB

Bjørgen: – Hadde forventet mer

Lotta Udnes Weng ble beste norske på en delt sjetteplass. Hun var 52 sekunder bak vinneren.

– Jeg syns det er bra. Det er mange som går fort og mange som virker å være i form, sier Heidi Weng om laginnsatsen.

– Jeg er ikke så bekymret for laginnsatsen. Det har blitt gjort en god jobb, og det er mange gode. Det er ikke sånn at man vinner hvert renn. Jeg er ikke så bekymret for at vi kommer til å slå hardt fra oss denne sesongen, sier Astrid Øyre Slind.

Det er ikke nødvendigvis ekspertene enige i.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg stusser over at de sier at de er fornøyde når de ikke kjemper om topp 3-plasseringer. Det må være lov å si «vi er ikke fornøyde», sier Aukland.

– Slår man sammen resultatene fra åpningshelgen i Ruka, sett bort fra pallplassen til Stavås Skistad, så kan man ikke si seg fornøyd med det, mener Aukland.

Aukland får støtte fra Viaplay-ekspert Marit Bjørgen.

– Det er skuffende av Heidi Weng (nummer ni) og Astrid Øyre Slind (nummer 14). Jeg hadde forventet mer av dem. Jeg trodde de skulle være nærmere toppen. Det er mye større avstand nå enn forrige helg, sier Bjørgen til Viaplay.

Til den kritikken svarer landslagstrener Sjur Ole Svarstad følgende:

– I dag kunne det se ut som de (løperne) var sterkere på Beitostølen. Jeg tror de hadde en litt tøff åpning, så de fikk det litt tøft på andrerunden. Det kan være en krevende løype å disponere, men de gjorde gode klassiske løp forrige helg. Jeg er sikker på at de kommer sterkere tilbake, mener Svarstad.

Herreløper Tønseth ber om at man gir kvinnene tid.

– De virker litt svakere enn i fjor. Men så har enkelte hatt en litt trøblete oppladning. Jeg tror vi skal være litt mer tålmodige før vi skal trille terning. Det var en fantastisk sesong de hadde i fjor. Da blir det en forventning om at man skal være på pallen hver helg. Det kommer nok, det tror jeg, sier han.

Udnes Weng

BESTE NORSKE: Lotta Udnes Weng gikk inn til sjetteplass.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ekspertene gir riktignok Lotta Udnes Weng skryt for sin sjetteplass. For andre gang på rad ble hun beste norske på distanserenn.

– For min egen del hadde jeg ikke forventet det. Så vet jeg at Heidi og Anne Kjersti har mer å gå på. Astrid har jeg ikke trent så mye med i høst, men jeg forventer å se dem på pallen i løpet av vinteren, sier Udnes Weng.

De norske endte nemlig et stykke bak vinneren, overlegne Jessica Diggins. Amerikaneren vant med 23 sekunder ned til Ebba Andersson på andreplass. Lotta Udnes Weng var 52 sekunder bak amerikaneren.

Sportsnyheter

s

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

Siste nytt

 • Klæbo suveren

  Johannes Høsflot Kløbo er i kjempeform og tok nok en seier i Lahti under sprinten søndag.

  Trønderen kunne kontrollere inn på oppløpet foran franske Lucas Chanavat.

  – Han vinner lekende lett. Han gjør alt så riktig som det kan gjøres, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland om Klæbo.

  Chanavat ble nummer to. Sveitseren Valerio Grond ble nummer tre. Even Northug ble nummer fire.

  Klæbo vant også 20-kilometeren lørdag og lagsprinten fredag.

  World cup Lahti
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva / NTB
 • Skistad suveren - svenske fiaskoski

  Kristine Stavås Skistad var helt suveren i sprintfinalen i langrenn for kvinner i Lahti.

  Hun kunne kontrollere inn til seier i kamp med blant annet tre svenske kvinner.

  – Det er lekestue for Skistad, som har så fenomenalt mye bedre ski enn de svenske, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland i det Skistad gikk over mål.

  Coletta Rydzek fra Tyskland ble nummer to, fulgt av tre svensker.

  - I dag har jeg gått og kost meg uti der. Jeg dro til Lahti og trodde det det skulle bli hardere sprintrenn. Men det var som et onsdagsskirenn på Konnerud, så det var bra, sier Skistad til NRK.

  Hun forteller at hun ikke har følt seg så bra tidligere i år, som under søndagens sprint i Lahti.

  - Hvordan tror det var å være svensk i ryggen din?

  – Det tror jeg var slitsomt, sier Skistad.

  For på luften ble det varslet et trolig oppvaskmøte i den svenske smøretraileren etter Lahti-rennet.

  - Maken til stor skiforskjell er det sjelden vi er vitne til, sier Aukland.

  Samtidig gled alt rett vei for Skistad. Hun tok føringen fra start i finalen og bremset deretter farten. Inne på stadion var hun deretter fullsendig overlegen.

  Allerede før finalen var det tydelig at det vanligvis suverene svenske kvinnelaget hadde problemer med skiene i Lahti.

  – Slet med ski i går sverige. Virker ganske åpenbart at gliden ikke er god nok i dag. Ikke bare sett opp mot Norge, men flere andre nasjoner. Jeg vil anta stort stressnivå i svenske smøreteamet som ikke får gjort noe ettersom skiene ligger der, sa Aukland etter semifinalene.

  I mål var Maja Dahlqvist best av de svenske kvinnene på tredjeplass. Man så hvordan Sundling og Svahn slet med skiene under sprinten.

  – Jeg hadde veldig bra ski og har ikke hatt så mye fokus på deres ski, sier svenske Dahlqvist til NRK.

  Skistad i Lahti
  Foto: Vesa Moilanen / NTB
 • Tåketrøbbel på Kvitfjell: Rennet satt på vent

  Kvinnenes super-G i Kvitfjell har blitt satt på vent på grunn av tykk tåke.

  Bare tre alpinister rakk å sette utfor toppen av Kvitfjell før løpet ble midlertidig avbrutt.

  Rennet er i gang igjen.

  Ragnhild Mowinckel, med startnummer 7, kjører i dag sitt siste renn på hjemmesnø i Kvitfjell. Hun har annonsert at hun legger opp etter sesongen.

  Kajsa Vickhoff Lie er den andre norske som kjører. Hun har startnummer 14.

  Rennet sendes på NRK 1.

  Tåke på Kvitfjell
  Foto: Martine Sørhus / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal