Hopp til innhold

Norske stjerner i sekundstrid: – Noe av det drøyeste de har vært med på

Ekspertene lot seg ikke imponere av de norske kvinnenes uttalelser lørdag. Herrelandslaget er langt vanskeligere å kritisere.

Pål Golberg

SEIER: Pål Golberg vant i Sverige og gliste fra øre til øre.

– Det er et av de sykeste skirennene jeg har vært på, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Han fikk se egne elever levere et ellevilt skirenn under 10-kilometeren i Gällivare, hvor Pål Golberg, Harald Østberg Amundsen, Iver Tildheim Andersen, Simen Hegstad Krüger, Didrik Tønseth og Jan Thomas Jenssen alle kjempet om en pallplass.

Løpet utviklet seg til en ordentlig sekunddrama mellom de norske stjernene, hvor kvaliteten på hvert stavtak og fraskyv kunne utgøre forskjellen på en plassering opp eller ned.

Seieren knep Golberg foran Amundsen og Andersen. En helnorsk pall i Sverige, hvor det fra Golberg til Jenssen på 7. plass skilte det bare 8,3 sekunder.

– Det er total norsk dominans, konkluderer NRKs ekspert Fredrik Aukland.

– Det var veldig artig. Nøkkelen ligger i å ikke åpne for hardt for min del. Jeg orker mer nå, sier dagens vinner til NRK.

l8m_V2I-d0Q

2. PLASS: Harald Østberg Amundsen.

Foto: AP

Bare Andrew Musgrave klarte å splitte opp de seks nordmennene på toppen av listene. Briten ble nummer fem.

– Jeg snakket såvidt med utøverne også, de syns også dette var noe av det drøyeste de har vært med på, forteller Nossum.

– Jeg følte jeg gikk det jeg var kar om. Det er raske typer der. Jeg hører på sekunderingen på vei inn her at jeg ikke er langt bak Pål. Men da vet jeg jo at han har en bra avslutning og jeg ikke er like sterk der, sier Tønseth, som endte på 6. plass.

– Det ble mye norsk i dag. De er veldig sterke, så de fortjener det, konkluderer den nå pensjonerte svenske skistjernen Marcus Hellner.

Kvinnene langt unna

Noen timer tidligere var de norske kvinnene i aksjon. Der de norske herrene kjempet mot hverandre om topplasseringene, klarte ikke damelaget å hevde seg helt i toppen.

Ser du på lagsammensetningen så er det lett å se at vi savner en topp tre-plassering. Vi savner kanskje kampen om seieren også, der er vi ikke enda, sier Fredrik Aukland etter 10-kilometeren i fristil for kvinner i Gällivare.

De fire beste norske endte nemlig på sjette, åttende, tiende og ellevteplass. Både utøverne selv og landslagstreneren er fornøyde med laginnsatsen. Like imponert er ikke ekspertene.

Bjørgen, Weng og Aukland

KRITISKE EKSPERTER: Marit Bjørgen (til venstre) og Fredrik Aukland stusser over uttalelsene til løperne og støtteapparat etter lørdagens langrennsrenn.

Foto: NTB

Bjørgen: – Hadde forventet mer

Lotta Udnes Weng ble beste norske på en delt sjetteplass. Hun var 52 sekunder bak vinneren.

– Jeg syns det er bra. Det er mange som går fort og mange som virker å være i form, sier Heidi Weng om laginnsatsen.

– Jeg er ikke så bekymret for laginnsatsen. Det har blitt gjort en god jobb, og det er mange gode. Det er ikke sånn at man vinner hvert renn. Jeg er ikke så bekymret for at vi kommer til å slå hardt fra oss denne sesongen, sier Astrid Øyre Slind.

Det er ikke nødvendigvis ekspertene enige i.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg stusser over at de sier at de er fornøyde når de ikke kjemper om topp 3-plasseringer. Det må være lov å si «vi er ikke fornøyde», sier Aukland.

– Slår man sammen resultatene fra åpningshelgen i Ruka, sett bort fra pallplassen til Stavås Skistad, så kan man ikke si seg fornøyd med det, mener Aukland.

Aukland får støtte fra Viaplay-ekspert Marit Bjørgen.

– Det er skuffende av Heidi Weng (nummer ni) og Astrid Øyre Slind (nummer 14). Jeg hadde forventet mer av dem. Jeg trodde de skulle være nærmere toppen. Det er mye større avstand nå enn forrige helg, sier Bjørgen til Viaplay.

Til den kritikken svarer landslagstrener Sjur Ole Svarstad følgende:

– I dag kunne det se ut som de (løperne) var sterkere på Beitostølen. Jeg tror de hadde en litt tøff åpning, så de fikk det litt tøft på andrerunden. Det kan være en krevende løype å disponere, men de gjorde gode klassiske løp forrige helg. Jeg er sikker på at de kommer sterkere tilbake, mener Svarstad.

Herreløper Tønseth ber om at man gir kvinnene tid.

– De virker litt svakere enn i fjor. Men så har enkelte hatt en litt trøblete oppladning. Jeg tror vi skal være litt mer tålmodige før vi skal trille terning. Det var en fantastisk sesong de hadde i fjor. Da blir det en forventning om at man skal være på pallen hver helg. Det kommer nok, det tror jeg, sier han.

Udnes Weng

BESTE NORSKE: Lotta Udnes Weng gikk inn til sjetteplass.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ekspertene gir riktignok Lotta Udnes Weng skryt for sin sjetteplass. For andre gang på rad ble hun beste norske på distanserenn.

– For min egen del hadde jeg ikke forventet det. Så vet jeg at Heidi og Anne Kjersti har mer å gå på. Astrid har jeg ikke trent så mye med i høst, men jeg forventer å se dem på pallen i løpet av vinteren, sier Udnes Weng.

De norske endte nemlig et stykke bak vinneren, overlegne Jessica Diggins. Amerikaneren vant med 23 sekunder ned til Ebba Andersson på andreplass. Lotta Udnes Weng var 52 sekunder bak amerikaneren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal