Hopp til innhold

Norge tar med egen ventilasjon til OL

– Håper den blir bedre enn ei kjøkkenvifte, sier smøresjef Knut Nystad.

Knut Nystad

SMØRESJEF: Knut Nystad inne i den norske smøretraileren. Siden det vil ta over 60 dager å frakte traileren med båt til Sør-Korea, blir den hjemme. Her viser Nystad frem et av de ventilerte smørejernene Norge tar med for å sikre forsvarlig ventilasjon i Pyeongchang-OL i 2018.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nystad stoler ikke på at OL-arrangøren i Sør-Korea får på plass tilfredsstillende arbeidsforhold til mesterskapet neste vinter.

– Vi har hatt et møte med dem, men ikke fått noen tilbakemelding, sier Nystad til NRK.

Han er smøresjef i langrenn, men leder også Olympiatoppens gliprosjekt «Ski 2018» som er et samarbeid mellom langrenn, kombinert og skiskyting.

Sammen skal de jobbe frem verdens beste ski under OL i Pyeongchang neste år.

Oppgitt

Men forholdene ligger ikke til rette. Én ting er de tidvis utfordrende smøreforholdene med blant annet sand i OL-løypene, langt verre er det at de små smørecontainernene har svært mangelfull ventilasjon.

Dette er helseskadelig siden gifitig fluordamp ikke forsvinner fra rommet.

Onsdag fortalte NRK at skiskytternes smøresjef er svært oppgitt etter forrige ukes prøve-OL.

– Her er det ikke gjort noen ting, sa smøresjef Ivar Michael Ulekleiv da, og la til:

– Hvis ikke de (arrangøren) gjør noe, må vi ta med utstyr fra Norge.

Nå er det altså klart at det kommer til å skje.

Alt tas med fra Norge

– Vi tar med både smørejern med egen ventilasjon, samt gassmasker, og håper ventilasjon da blir bedre enn ei kjøkkenvifte, sier Nystad.

Ventilasjonen fungerer slik at den skadelige fluordampen blir sugd inn i en slange festet på smørejernet og videre ut av de smørecontaineren gjennom kasser på utsiden. Alt dette er utstyr som tas med fra Norge.

Knut Nystad holder smørejern

JERN MED VENTILASJON: Slik ser et smørejern med egen ventilasjonsslange ut.

Foto: NRK

Under skiskytternes prøve-OL var dette den eneste viften i smørecontaineren i Pyeongchang:

Vifte

DÅRLIG: Dette er den eneste formen for ventilasjon i smøreconteinerne i Pyeongchang.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

60 dager

Med sine gigantiske smøretrailere er norske langrenns- og skiskyttersmørere heldige under verdenscuprenn, men slik blir det ikke i Korea.

Årsak: Det tar for lang tid å frakte trailerne bort dit.

– Det tar over 60 dager med båt og over 50 dager med tog. Med fly tar det ti dager, men da er ikke prisen forsvarlig, sier Nystad.

Derfor får Norge nå kjenne hvordan de mindre nasjonene har det mer eller mindre hver helg gjennom hele sesongen, når også de må innta små containere med svært dårlig ventilasjon.

– Jeg har stor sympati for alle som jobber i containere, sier Nystad, vel vitende om at langt i fra alle nasjoner har råd til å ta med egen ventilasjon til OL.

Sportsnyheter

Her koker det over for Bizet i norsk stortap

Norge-Brasil klinger som regel bra, men fredagens privatlandskamp på Ullevaal kommer neppe til å skrive seg inn i historiebøkene. Norge fikk det tungt da Hege Riise gikk på sitt første tap som landslagssjef.

Siste nytt

 • Nærbø stoppet tapsrekken i Jæren-duell

  Først fem kamper ut i sesongen sto Nærbø igjen som en vinner i eliteserien i håndball. Fredag ble det 36-25 og overkjøring i lokaloppgjøret mot Sandnes.

  Det har i høst kladdet for Nærbø. Flere av lagets tap har skjedd i jevne kamper, men mot Sandnes var det ingen tvil om at høstens første seier ville komme.

  Etter tolv minutter ledet vertene med seks mål og gikk til pause på 18-14. I andre omgang ble nyopprykkede Sandens løpt i senk.

  John Thue gjorde ti av Nærbøs mål i slaget om Jæren. Laget klatret opp fra jumboplassen på tabellen med sin to første poeng for sesongen. Sandnes ligger nå sist. (NTB)

   Europacupen 1 finale, Nærbø - Baia Mare
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Dansk stjerne mister EM

  Danmark må greie seg uten Mia Rej Frahm (32) i neste måneds EM-sluttspill i håndball. Playmakeren er satt ut med en kneskade.

  Nyheten kom fram i en pressemelding fra Odense fredag. Frahm ødela menisken dagen før i en seriekamp og få timer etter at hun fikk plass i den danske mesterskapstroppen.

  – Jeg tar dette veldig hardt. Særlig vondt gjør tanken på at jeg misser EM, sier hun.

  Håndball-EM varer mellom 4. og 20. november. Mesterskapet er lagt til Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro. (NTB)

  Hungary Handball Champions' League
  Foto: Tamas Kovacs / AP
 • Mbappé verdens best betalte fotballspiller – tjener over tre ganger mer enn Haaland

  Kylian Mbappé topper Forbes' liste over spillere med de høyeste årslønningene i fotballen. Fem hakk ned er Erling Braut Haaland på 418 millioner kroner.

  Forbes er kjent for sine pengelister. Ifølge det amerikanske magasinets vurderinger kommer Mbappé denne sesongen til å håve inn 128 millioner dollar, som tilsvarer 1,37 milliarder kroner.

  Grunnlønna utgjør 86 prosent av summen, mens resten er øvrige inntekter.

  Haaland er nummer seks på oversikten med 39 millioner dollar. Skal vi tro Forbes tjener jærbuen under en tredel av det Mbappé får i Paris Saint-Germain. Nylig hevdet Daily Mail at Haalands enorme målteft for Manchester City kan utløse en årslønn på 45 millioner pund (tilsvarer 536 millioner kroner etter dagens kurs). (NTB)

  France Soccer League 1
  Foto: Aurelien Morissard / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste