NRK Meny
Normal

Norge tar med egen ventilasjon til OL

– Håper den blir bedre enn ei kjøkkenvifte, sier smøresjef Knut Nystad.

Knut Nystad

SMØRESJEF: Knut Nystad inne i den norske smøretraileren. Siden det vil ta over 60 dager å frakte traileren med båt til Sør-Korea, blir den hjemme. Her viser Nystad frem et av de ventilerte smørejernene Norge tar med for å sikre forsvarlig ventilasjon i Pyeongchang-OL i 2018.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nystad stoler ikke på at OL-arrangøren i Sør-Korea får på plass tilfredsstillende arbeidsforhold til mesterskapet neste vinter.

– Vi har hatt et møte med dem, men ikke fått noen tilbakemelding, sier Nystad til NRK.

Han er smøresjef i langrenn, men leder også Olympiatoppens gliprosjekt «Ski 2018» som er et samarbeid mellom langrenn, kombinert og skiskyting.

Sammen skal de jobbe frem verdens beste ski under OL i Pyeongchang neste år.

Oppgitt

Men forholdene ligger ikke til rette. Én ting er de tidvis utfordrende smøreforholdene med blant annet sand i OL-løypene, langt verre er det at de små smørecontainernene har svært mangelfull ventilasjon.

Dette er helseskadelig siden gifitig fluordamp ikke forsvinner fra rommet.

Onsdag fortalte NRK at skiskytternes smøresjef er svært oppgitt etter forrige ukes prøve-OL.

– Her er det ikke gjort noen ting, sa smøresjef Ivar Michael Ulekleiv da, og la til:

– Hvis ikke de (arrangøren) gjør noe, må vi ta med utstyr fra Norge.

Nå er det altså klart at det kommer til å skje.

Alt tas med fra Norge

– Vi tar med både smørejern med egen ventilasjon, samt gassmasker, og håper ventilasjon da blir bedre enn ei kjøkkenvifte, sier Nystad.

Ventilasjonen fungerer slik at den skadelige fluordampen blir sugd inn i en slange festet på smørejernet og videre ut av de smørecontaineren gjennom kasser på utsiden. Alt dette er utstyr som tas med fra Norge.

Knut Nystad holder smørejern

JERN MED VENTILASJON: Slik ser et smørejern med egen ventilasjonsslange ut.

Foto: NRK

Under skiskytternes prøve-OL var dette den eneste viften i smørecontaineren i Pyeongchang:

Vifte

DÅRLIG: Dette er den eneste formen for ventilasjon i smøreconteinerne i Pyeongchang.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

60 dager

Med sine gigantiske smøretrailere er norske langrenns- og skiskyttersmørere heldige under verdenscuprenn, men slik blir det ikke i Korea.

Årsak: Det tar for lang tid å frakte trailerne bort dit.

– Det tar over 60 dager med båt og over 50 dager med tog. Med fly tar det ti dager, men da er ikke prisen forsvarlig, sier Nystad.

Derfor får Norge nå kjenne hvordan de mindre nasjonene har det mer eller mindre hver helg gjennom hele sesongen, når også de må innta små containere med svært dårlig ventilasjon.

– Jeg har stor sympati for alle som jobber i containere, sier Nystad, vel vitende om at langt i fra alle nasjoner har råd til å ta med egen ventilasjon til OL.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal