Hopp til innhold

Slik skal Norge unngå ny smørebom

Skitten snø, skiftende vind og sand(!) i løypa. Det er noen av problemene smøresjef Knut Nystad må finne løsningen på i jakten på norske OL-gull.

Skistadion i Pyeongchang og Knut Nystad

BYR PÅ PROBLEMER: Skistadion i Pyeongchang avbildet i 2016. Til høyre: Smøresjef i Norges Skiforbund Knut Nystad.

Foto: Reuters/NRK

Om forholdene i Sotsji var ille er Pyeongchang et mareritt. Skiløypene er lagt på en golfbane og er omgitt av forskjellige grustak. Området preges av mye vind, og sanden blåser inn på skistadion, noe som skaper hodebry for det norske smøreteamet.

På toppen av det hele: Sandbunkerne på golfbanen er ikke dekket til, slik at sand blåser inn i løypa.

Knut Nystad

SMØRESJEF: Knut Nystad.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er et annerledes vær og utfordringer med vind, sideveis snø og flyvende sand. Det er et nytt element for oss, men med disse forberedelsene er det størst mulig sjanse for å lykkes, sier smøresjef Knut Nystad til NRK.

Jeg kan ikke garantere at vi ikke går på en ny smørebom, det er alltid nye muligheter til å drite seg ut

Knut Nystad

Forbedre gliden en halv prosent

– Det er langt unna europeiske smøreforhold. Vi må få så god kontroll som mulig på alle detaljer, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Løfshus og Nystad var blant den norske delegasjonen som tirsdag satte seg på flyet til Sør-Korea. Han har med seg et smøreteam som skal undersøke snøen.

– Vi må teste alt mulig: løperski, strukturer, manuelle strukturer, smøring, metodikk og alt annet. Vi må gjennom alt for å vite hvilke spørsmål vi skal stille i OL neste år, sier smøresjef Nystad.

Felix Breitschädel

«DR. GLID»: Felix Breitschädel har doktorgrad i tekniske aspekter som fremmer prestasjon.

Foto: NRK

Hjernen bak er østerrikeren Felix Breitschädel, som har doktorgrad om tekniske aspekter som fremmer prestasjon.

– Det gjelder å være best mulig forberedt, og se hvilke faktorer som er viktig. Klarer vi å forbedre gliden med en halv prosent, har vi gjort en bra jobb, sier Breitschädel.

Garanterer ikke OL uten «is i rubben»

Breitschädel har bakgrunn fra orientering, men nå er det ski, ski og atter ski. Dagene i den lille byen Pyeongchang blir hektiske.

– Løperne skal gå renn på kvelden, og vi skal se hvordan det slår ut. Vi undersøker hvordan de prepper løypa, hvordan det svinger og hvordan det taktiske er. Det er første verdenscuprenn her, så det blir interessant, sier han entusiastisk.

Norge gjorde et meget godt OL i Sotsji, men det som huskes best er den fatale smørebommen. Under flere konkurranser slet Norge med svært dårlige ski.

– Jeg kan ikke garantere at vi ikke går på en ny smørebom, det er alltid nye muligheter til å drite seg ut. Det eneste jeg kan garantere er at det kommer smørebommer, men vi får håper det ikke skjer under et mesterskap, sier Nystad.

skrellen

OL-SKRELLEN: Norge var gigantiske favoritter på damestafetten i Sotsji, men hadde elendige ski og ble nummer fem.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal