Hopp til innhold

Norge stikker av med pengesekken – tyskere vil strupe tilgangen

Norge går inn syv ganger så mye premiepenger som neste nasjon på herresiden i internasjonal langrenn. Utenlandske trenere vil aller helst se færre nordmenn til start i verdenscupen.

Tour de ski 2022/23

HÅVER INN: Johannes Høsflot Klæbo har allerede tjent 2 millioner kroner i premiepenger denne vinteren.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For etter 15 individuelle renn i verdenscupen, er det én ting som er helt tydelig på herresiden av internasjonal langrenn: Norge sluker premiefatet.

68 prosent av premiepengene går til norske utøvere.

Tour de Ski ble en pengefest for de norske utøverne som plasserte seg høyt i sammendraget – og åtte av de ti best betalte utøverne i inneværende sesong er nordmenn. På toppen troner Johannes Høsflot Klæbo som har dratt inn 2 millioner kroner i 2022/23-sesongen.

Norge har gått inn 6,8 millioner kroner etter dagens kurs. Nærmeste nasjon er Italia med 940.000 kroner, cirka 130.000 kroner mer enn Sverige.

Les også Langrenn får kjeft for å droppe «fattighus»: – Det er svakt

Trond Nystad og gratis utstyr - bildecollage.

Nå mener flere at den norske dominansen er blitt et problem. Den tyske langrennssjefen, Peter Schlickenrieder, mener det er på tide å begrense nordmenns tilgang til verdenscupen:

– Som jeg har sagt flere ganger: Vi bør gjøre som i VM der de fire beste fra hver nasjon går, samt kanskje verdensmesteren og sammenlagtvinneren av verdenscupen. Det holder. Da har vi god konkurranse, sier Schlickenrieder til NRK etter Tour de Skis siste renn.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

TYSK LANGRENNSPROFIL: Peter Schlickenrieder.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg er glad for nordmennene at de har de beste skiløperne i verden. Det gjør ingen forskjell om det er nordmennene eller russerne. Det gir ingen mening at de har de tolv beste løperne til start. Folk mister interessen når de tolv første er fra samme nasjon.

Får støtte fra italiensk hold

Tyskeren sikter til kvotene i de nasjonale rennene der Norge har kunne stille med tolv løpere til start. Ti utøvere startet Tour de Ski. Seks mann endte topp ti.

Norges sprinttrener Arild Monsen rister på hodet over forslaget. Han tar seg et par sekunders betenkningstid før han svarer:

– Jeg har ett svar: Jeg venter spent på hva det neste Peter Schlickenrieder kommer med. Utover det har jeg ingen kommentar.

Men selv om ikke Schlickenrieder får gehør nordfra, så er landsmann og Italia-trener Markus Cramer delvis enig med ham:

– De er for sterke og det er for mange nordmenn til start. FIS må tenke på kvotene for verdenscupen, sier han.

Tour de ski 2022/23

LANGRENNSEKSPERTER: Italia-trener Markus Cramer og TV 2s Petter Northug.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Først må vi «pushe» for å hjelpe de mindre nasjonene mer, så kan vi tenke på kvotene, smiler Cramer, som for øyeblikket trener nasjonen som gjør det nest best i verdenscupen etter Norge.

Tyskeren mener dominansen bidrar til å svekke produktet sentralt i Europa, selv om situasjonen er en annen i Italia nå. Pellegrino og stjerneskuddet Simone Mocellini har vist at det er mulig å blande seg inn i toppen.

Enorme forskjeller

På 17 renn har Norge tatt 36 av de 51 pallplassene. Italia har ni, Frankrike tre, Sverige to, Storbritannia én.

Sist sesong var Norge også suverene, men med russerne til start var forskjellene betydelig mindre.

Da stakk Norge av med 46 prosent av premiefatet. Russland tok 22 prosent. Resten av verden 32 prosent.

Les også – Jeg har vært på reise i en måned og ikke dratt inn en krone

Tour de ski 2022/23

– Vi savner naturligvis den nest beste nasjonen. Det er også en del av grunnen. Jeg tror for all idrett er det dumt at vi ikke har med russerne. Jeg håper Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil gjøre noe med det snart. For igjen, hva kan en utøver gjøre? De er ikke ansvarlig for krigen, sier Cramer, som trente Russland mellom 2010 og 2022.

Klæbo: – Det er bra å være italiener

Johannes Høsflot Klæbo er sesongens topptjener så langt. Nordmannen vant seks av syv etapper og Tour de Ski sammenlagt, i tillegg til ytterligere fire verdenscupseirer tidligere i sesongen. Han antyder at debatten er unyansert.

– Hvis du tar distanselangrenn så kan du si sånn. Det har vært andre helger, som på Beitostølen der det er en klassisksprint der det ikke engang er nordmenn på pallen, sier Klæbo til NRK.

Tour de ski 2022/23

TOPPTJENERE: Simen Hegstad Krüger, Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund dro hjem fra Tour de Ski med heder og ære, samt en del premiepenger for strålende prestasjoner.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han synes det er rett og rimelig at det er tema, men føler det dukker opp hver eneste helg norske skiløpere gjør det bra:

– Det er en diskusjon alle gangene vi går fort, så blir det ikke nevnt en gang de gangene vi ikke gjør det. Jeg tror også de dagene det ikke er dominans, så er det bra å være italiener eller franskmann også. Alle som står på start har et mål om å gjøre det best mulig, sier Klæbo.

FIS: Avgjort sammen med utøverne

Renndirektør i FIS, Michal Lamplot, er opptatt av at det er enighet om at alle vil at flest mulig nasjoner skal være konkurransedyktig.

– Samtidig kan vi ikke klandre Norge for å være så god eller å ha så gode resultater. Sånn er det. De gjør en fantastisk jobb, sier renndirektør i FIS, Michal Lamplot, da NRK spør om den norske dominansen.

michal lamplot

RENNDIREKTØR: Michal Lamplot i FIS.

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Han forklarer at premiepotten er økt gradvis i løpet av de siste årene. De har sørget for at det drypper mer på de bak de beste, men fortsatt blir man ikke rik av å være i midtre sjikt av resultatlistene.

– Fordelingen ble avgjort sammen med utøverne og utøverrepresentantene, som har hjulpet oss å utarbeide et forslag. Den prosessen er fullført, så den vil ikke endres. Alle er enige om at utøverne som skal få så mye som mulig, men det er arrangørene som betaler disse pengene. Så vi kan ikke bare si at vi vil doble premiepengene, selv om vi vil det, sier Lamplot.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal