Hopp til innhold

Ligger an til å tape hundretusener – NRK-ekspert ber FIS endre sanksjonene

William Poromaa går trolig glipp av et sekssifret beløp etter at han ble diskvalifisert fra sprinten i Tour de Ski. Nå ber Johannes Høsflot Klæbo og NRK-ekspert Fredrik Aukland om at FIS ser nærmere på Tour-sanksjonene.

Tour de ski 2022/23

RETT I DASS: William Poromaa drar hjem fra Tour de Ski uten de store summene etter å ha pådratt seg en saftig tidsstraff.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Poromaa innrømmer at fredagen ble av det tøffe slaget. Først pådro han seg gult kort for skøyting under klassisksprinten, deretter felte han en illsint franskmann. Juryens konklusjon ble nedslående. Svensken ble diskvalifisert og mottok en straff på tre minutter i Tour de Ski-sammendraget.

– Jeg mistet hodet veldig mye, jeg tror jeg ville for mye, og da tok jeg dårlige beslutninger. Straffen blir veldig hard, men jeg får bare kjøpe det og unngå å sette meg i en sånn situasjon, sier Poromaa til NRK.

Les også Franskmann raste mot svenske: – Han knekte skiene mine

Svensken har nettopp fått vist seg frem i den nest siste etappen av Tour de Ski. Slik ting ble føler han at han ikke hadde noe å tape, så han kunne like gjerne gi det et forsøk. I spurten ble han nummer seks. Formen er knallbra.

– I en tour ligger alle premiepengene i sammendraget. Jeg har vært på reise i en måned og ikke dratt inn en krone, da blir det tøft, det blir et jævlig hardt slag, erkjenner Poromaa – og legger til:

– Jeg kunne like gjerne reist hjem, men jeg føler har så bra sjans i dag at jeg blir her, men det er jo egentlig forgjeves.

Poromaa ville ligget likt med Hans Christer Holund på en 6.-plass før søndagens avsluttende etappe uten den tre minutter lange tidsstraffen. Da ville han kjempet om sekssifrede beløp.

Nå ligger han på 26. plass og ligger dermed an til å måtte forlate Tour de Ski uten en eneste krone.

Se oversikt over premiepengene i faktaboksen:

Ber FIS se på tidsstraffen

NRK-ekspert Fredrik Aukland er krystallklar at regelverket som foreligger må følges. Samtidig mener han tiden er moden for at Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) ser nærmere på tidsstraffen:

Fredrik Aukland

NRK-ekspert: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Tre minutter er det samme som å si at Tour de Ski er over. Det hadde ikke vært nødvendig med så streng tidsstraff. Da oppstår også muligheten for at de som får en slik straff tidlig står av hele Tour de Ski, som heller ikke er ønskelig.

For det var akkurat det som skjedde da Frida Karlsson, Poromaas kjæreste, sist sesong mottok samme tidsstraff.

– Jeg synes det er litt hardt. Det hadde holdt å bli sist i løpet, det hadde vært nok straff. Selv om det var en stor feil jeg gjorde i fjor og som William gjorde i går, så får man ingenting ut av ... Touren blir virkelig ødelagt, sier Karlsson.

Rennsjefen: Tar ikke hensyn til tapte premiepenger

Michal Lamplot tok i høst over som rennsjef for langrenn i FIS. Han vedgår at en det er en streng straff.

– I Tour de Ski-sammenheng så er selvsagt tre minutters tidsstraff mye. Men tidligere kunne en diskvalifikasjon bety at utøveren ikke fikk fortsette i Touren i det hele tatt. Så en tidsstraff er en måte en utøver kan fortsette og fullføre Touren, sier han.

Lamplot forteller at alle reglene kan bli gjennomgått, men at så vidt han er klar over, så var det ingen diskusjoner om å endre regelen etter forrige sesong.

– Når juryen tar avgjørelsen (om å diskvalifisere en utøver), legger de kun til grunn det som har skjedd i rennet. Definitivt ikke tapte premiepenger eller lignende, sier han.

Les også Slo alle landslagsløperne og vil ha VM-svar – men Slind holdes på pinebenken

Cross-Country Skiing, Tour de Ski, day 8, Women’s 15km, AStrid Øyre Slind

Klæbo: – Da er du sjanseløs

Tour de Ski-kongen Johannes Høsflot Klæbo synes spørsmålet om straff er vanskelig. Han tilbrakte deler av julen med Poromaa i Davos og har så vidt rukket å snakke litt med ham om det.

– Jeg syns selvfølgelig det er strengt. Han har ligget i høyden hele julen for å kjempe i Tour de Ski for å være med å kjempe. Han lå der som nummer seks eller syv, så gjør han en feil som gjør at han får tre minutter i banken. Da er du i teorien sjanseløs. Da er touren ødelagt.

Tour de ski 2022/23

DUO: William Poromaa og Johannes Høsflot Klæbo setter utfor i front av hovedfeltet under lørdagens etappe i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo mener det er noe som må opp til vurdering:

– Man kan diskutere i evig tid, men man er nødt til å se på det.

Calle Halfvarsson føler med landsmannen. Han opplevde selv å bli diskvalifisert etter å ha spurtet inn til 3.-plass i Ruka tidligere i sesongen. Svenskenes veteran synes straffen er hard, men mener han gjør seg litt bort når han pådrar seg to gule kort i samme sprintrenn.

– Jeg lider med William, men synes det skal være harde straffer, så løpere tenker seg om og vet at de ikke kan ødelegge for andre. For ødelegger jeg for andre, så ødelegger jeg for meg selv. Jeg tror det er et ganske bra regelverk, sier Halfvarsson til NRK.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal