– Før OL mente jeg det norske laget var favoritter. Det gjør jeg ikke lenger

I øvelsen «hele» Norge forventer vi skal vinne, stafett for menn, er vi ikke lenger storfavoritter, mener ekspertene NRK har snakket med. I stedet seiler plutselig Sverige opp som storfavoritt.

OS SOTJI 2014 SKIDOR SPRINT WEB_SPORT

Det kan være duket for en ny duell mellom Petter Northug og Marcus Hellner på stafetten.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

 • Chris Jespersen

  Torgeir Bjørn mener Chris Jespersen gikk seg inn på stafettlaget etter fredagens 6.- plass.

  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Martin Johnsrud Sundby

  Martin Johnsrud Sundby tror det blir vanskelig å slå svenskene.

  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Morten Aa Djupvik

  Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik.

  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Det norske laguttaket til herrestafetten er ventet rundt kl 11.00 lørdag formiddag.

– Før OL mente jeg det norske laget var favoritter. Det gjør jeg ikke lenger, sier den tidligere landslagstreneren Morten Aa Djupvik.

Både han og en annen tidligere trener, Carl-Henning Gran, mener svenskene må finne seg i å være soleklare favoritter til å forsvare OL-gullet fra Vancouver i 2010.

– Det er et tap å bli nummer to i stafett. Hele nasjonen forventer det blir gull. Sverige er favoritter, det er overraskende med tanke på hvordan det har gått så langt i sesongen, sier Gran.

Sundbys bronse er høydepunktet

De norske resultatene i herrelangrenn i Sotsji har vært alt annet enn oppløftende. Foruten sprinten, der Ola Vigen Hattestad tok gull, har det vært få høydepunkter.

På åpningsøvelsen 30-kilometer med skibytte reddet Martin Johnsrud Sundby den norske æren med sin bronsemedalje. Bak ham endte Petter Northug, Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen på henholdsvis 17.-, 20.- og 21.-plass.

På fredagens 15-kilometer var ingen nordmenn med i medaljekampen. Sundby var ærlig på at laginnsatsen var «ræva».

Samtidig har svenskene stukket av med fem av ni herremedaljer i langrenn.

– Det er først og fremst det svenske laget som er formsterkt. I tillegg har vi russerne som har Legkov og Vylegsjanin i bakhånd (journ. anm. de gikk ikke 15-kilometeren), sier Djupvik.

Norge har vunnet hver eneste VM-stafett siden 2003 i Val di Fiemme, men har ikke vunnet en OL-stafett siden 2002 i Salt Lake City. Den gang med Thomas Alsgaard på ankeretappen.

Selv om Gran tror Sverige blir sterke, presiserer han at stafett er stafett:

– Stafetter lever sitt eget liv. Det har skjedd mye rart i stafett, så det er umulig å si hvordan det kommer til å gå.

– Utfordring å ta ut laget

Så langt i dette mesterskapet er det langt flere spørsmål enn svar vedrørende formen til det norske laget.

Det er fortsatt stor uvisshet rundt det norske laguttaket og om Petter Northug kommer til å gå den siste etappen eller ikke.

– Det er en utfordring å ta ut laget. Jeg mener helt klart Sundby skal gå tredjeetappen og Northug ankeretappen. Jespersen bør gå én av de to første etappene, mener Djupvik.

Den tidligere landslagstreneren forklarer at selv om Northug ikke er i sin «vanlige» mesterskapsform, så tror han trønderen kan hente fram det lille ekstra til stafetten.

«Nødt» til å ha med Northug

NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn mener Chris Jespersen gikk seg inn på stafettlaget etter fredagens renn – der han var beste nordmann på 6.-plass.

– Jeg tror vi ender med Eldar Rønning på første etappe, Chris Jespersen på andre, Martin Johnsrud Sundby på tredje og Petter til slutt, sier Bjørn.

Han mener Petter Northug er et usikkert kort, men en løper Norge er nødt til å ha på siste etappe.

– Han er mannen som fortsatt kan avgjøre og vi har ingen andre kandidater, sier Bjørn.

– Vi er outsidere

Chris Jespersen sier det blir viktig med Northug på stafetten. Trønderen var mannen som gikk Norge frem til sølvmedalje under OL-stafetten i Vancouver etter at Norge gikk seg ut av seierskampen tidlig i løpet.

– Jeg tror vi er med og kjemper om gull, men det er klart: Alt er avhengig av Petter, sier Chris Jespersen til NTB.

– Vi er langt fra å være favoritter. Vi er outsidere til å vinne. Svenskene har hatt et supermesterskap. De utklasser oss. Jeg er bekymret, vi må finne på noe jævlig raskt for å være i nærheten, sier Martin Johnsrud Sundby til Aftonbladet.

Svenskene tok to ny medaljer under fredagens løp der Johan Olsson tok sølv og Daniel Richardsson bronse.

Også Eldar Rønning tror Sverige er den største favoritten på stafetten.

– Jeg tror det blir en spennende stafett, men Sverige er favoritter. De har truffet formen bra, det har vært en skuffelse for oss, sier Rønning.

Siste nytt

 • Hirscher: – Kan være mitt siste VM

  Gullvinneren i søndagens VM-slalåm, Marcel Hirscher (29), annonserte under søndagens pressekonferanse at mesterskapet i Åre mest sannsynlig er hans siste VM.

  – Det tror jeg, ja, sa Hirscher, som ikke utelukket at han ville gi seg allerede etter denne sesongen.

  – Men det venter 10 renn til på meg, så får vi se igjen etter en pause. Da vil kanskje ting være litt klarere, kommenterer han.

  Marcel Hirscher
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal