Hopp til innhold
Kommentar

Noen vil dø

US Open i tennis har vist at klimaendringene ikke bare kan stoppe turneringer, men snart også sette spillere i reell livsfare.

NTV_UpqyUJg

KOKTE OVER: Daniil Medvedev kom med en klar advarsel i heten i New York.

Foto: Seth Wenig / AP

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En spiller kommer til å dø, og da skal dere få se.

Russiske Daniil Medvedev gikk rett i kameraet med sitt budskap midt i tredje sett i kvartfinalen mot landsmannen Andrej Rubljov. Frustrasjonene over forholdene årets siste Grand Slam-turnering i tennis blir spilt under hadde bokstavelig talt kokt over for Medvedev.

På det tidspunkt var temperaturen ute på Arthur Ashe-arenaen i New York godt over 30 grader, kombinert med en luftfuktighet som gjorde forholdene nærmest kvelende for spillerne. Dette var likevel tydelig at det var motstander Rubljov som slet klart mest med varmen. Medvedev vant i strake sett.

Man kan si mye om helrussiske kvartfinaler i disse tider. Men her er poenget at Medvedev satte ord på en type frykt mange mener sportens ledere prøver å fortie.

Ekstremt fysisk krevende

Forholdene er så ekstremt fysisk krevende at spillere kan ende med å miste livet mens de utøver sin idrett, der kampene ikke helt unntaksvis kan vare i fem timer og mer.

Men fokuset på forholdene i New York fikk enda større oppmerksomhet dagen etter. Semifinalen mellom det amerikanske stjerneskuddet Coco Gauff og tsjekkiske Karolina Muchova var kommet til andre game i andre sett da kampen plutselig ble avbrutt at protestrop fra tribunen.

Aktivistgruppen Extinction Rebellion markerte sin motstand mot fortsatt utvinning av fossile energikilder.

8CvEoQnHt00

AKSJONERTE: «End fossil fuel now» var budskapet fra klimaaktivistene.

Foto: John Minchillo / AP

«End fossil fuel now», som det heter på originalspråket. Tre av de fire aktivistene ble fjernet. Den siste limte sine nakne føtter til betongen og ble stående. I mer enn 45 minutter måtte spillerne vente.

Alle hater dette, når man er midt i å utøve noe man har forberedt seg lenge, om man går på ski, spiller fotball eller tennis. Man vil ikke forstyrres. Av noe. Men i bakkant uttrykte Coco Gauff en overraskende stor grad av forståelse for demonstrantene.

Etter tilsvarende demonstrasjoner under French Open i Paris og Wimbledon i London i sommer var hun forberedt, sa hun.

Men gikk også lenger.

Forståelsen blir større

«Hvis det er det de følte var nødvendig for å bli hørt, så kan jeg ikke bli opprørt over det», sa det 19-årige stjerneskuddet, etter at hun hadde kvalifisert seg for sin første US Open-finale.

Ingen vil ha det der og da. 24.000 tilskuere jublet da demonstrantene ble ført bort. Men forståelsen av deres desperasjon blir stadig større, også innen sportens verden.

For sporten kan ikke isolere seg fra verden for øvrig. Ikke om man går langrenn på restene av snø, eller om man spiller tennis i en hetebølge som aldri skulle vært der.

Sannsynligheten for at de største tennisturneringene blir stadig vanskeligere å gjennomføre de neste årene er overhengende. Det er kun på hovedbanene man kan dra over taket. Veien dit går via spill på opptil 20 baner, som alle er utsatt for hva enn værgudene mener de har fortjent av behandling.

Det er allerede 10 år siden Australian Open måtte innføre temperaturgrenser. Nå snakker man om det samme i New York.

Og demonstrantene på tribunen er ikke lenger bare et irriterende for entusiaster på tribunene på Arthur Ashe-arenaen eller foran TV-skjermer verden rundt. De er noen man må regne med. Og snart må omfavne. Fordi ingen unnslipper den nye klima-virkeligheten. Og det begynner å gå opp for stadig flere.

Derfor har Coco Gauff innsett det alle snart må innse. Også sportsverdenen må erkjenne utfordringene i mye større grad enn nå.

For protestene kommer til å fortsette, om man vil det eller ei. Og det kommer til å forstyrre og irritere, helt til også de største stjernene bruker sine posisjoner til å uttrykke sin bekymring.

6MRjzmNxs_Y

FORSTÅR PROTESTENE: Coco Gauff måtte forlate banen, men skjønner hvorfor.

Foto: AP

Protester må forstyrre

Savnet av vilje hos verdens største idrettsstjerner til å bruke sine unike muligheter til å vekke bevissthet er dessverre påfallende.

I stedet blir vi i øyeblikket stort sett sittende igjen med godt kalibrerte budskap fra kalkulerende aktører.

En Fifa-kampanje for en tilsynelatende god sak engasjerer ingen.

Og det er for lengst slutt på det politisk korrekte Handshake for peace og også spillere som kneler før kamp for å støtte kampen mot rasisme.

Fordi det ble vanlig. Og en del av liturgien.

For protester må forstyrre for faktisk å være protester. Og derfor må de presse grensene, også under de største sportsbegivenhetene, i oljestaten Norge og resten av en verden uten kontroll på utviklingen av klimaet.

Plakater og bannere blir aldri nok, så lenge TV-produsenter aldri vil vise dem til andre enn de som faktisk er på stadion,

Derfor kommer flere fotballkamper, flere skirenn på kunstsnø og flere tenniskamper stoppes.

Og flere kommer til å gjøre som Coco Gauff og gi det sin mer eller mindre direkte støtte.

«No tennis on a dead planet» var det andre slagordet som ble formidlet fra tribunene i New York denne uka.

Det skjer ikke

Forhåpentligvis når budskapet hjem før Daniil Medvedev får rett i sin pessimistiske spådom.

Nå er han klar for finale mot den serbiske gigant Novak Djokovic.

Dagen etter at Coco Gauff spilte sin første Grand Slam-finale på hjemmebane i New York og vant.

Drøye 45 minutter forsinket. Minutter som kanskje var de viktigste under årets US Open.

Og de kommer igjen. For hva kan egentlig stoppe det?

At man stopper utvinningen av fossilt brennstoff, selvfølgelig.

Men det skjer jo ikke.

Så da er det i stedet å gjøre som Coco Gauff.

Forberede seg på mer.

Og håpe at ingen dør.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal