NFF kjemper mot klokken – flere spillere er kontaktet

Norges Fotballforbund (NFF) jobber på spreng med å stable et nødlandslag mot Østerrike, og flere spillere er blitt kontaktet. En endelig avklaring er ventet mandag.

Norge

REISER TILBAKE: Den opprinnelige landslagstroppen har fått tillatelse til å reise hjem og fullføre karantenen der.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg har fått telefon fra NFF, og de lurte på hvordan ståa var for min del med tanke på korona og klubben. Så jeg er selvfølgelig tilgjengelig om de ønsker å ha meg med, skriver Vitesse-spiller Sondre Tronstad i en SMS til NRK.

En hektisk lørdag endte med at Norges kamp mot Romania ble avlyst. NFF vurderte lenge å utfordre de norske karantenereglene, men helse- og omsorgsminister Bent Høie satte foten ned.

Søndag bekreftet NFF at de setter alle kluter til for å stable et såkalt nødlandslag på beina før møtet med Østerrike onsdag. Selv om Norge skulle bli dømt til 3-0-tap for Romania, kan Norge fortsatt vinne nasjonsligagruppen med seier over Østerrike.

Et helt lag kontaktet

Sparta Praha-spiller Andreas Vindheim var den første som bekreftet at han er blitt kontaktet av NFF overfor VG. Det samme bekrefter Ferencváros-spiller Tokmac Nguen. Sistnevnte har nå takket nei til å spille fordi han sliter med hamstringskade.

– Det er bekreftet nå. Det var kjedelig, men det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Jeg prøvde så mye jeg kunne, men til slutt var klubben bestemt på at de ikke ville slippe meg, sier Nguen til VG.

NRK får opplyst at Union Berlin-spiller Julian Ryerson er blitt kontaktet av NFF. Søndag kveld bekrefter også Göztepe-spiller Zlatko Tripić NFF-kontakt overfor NRK. Han skal også være uaktuell på grunn av koronasmitte i egen klubb.

I tillegg har Mathias Dyngeland, som er keeper i svenske Elfsborg, blitt oppringt, ifølge TV 2. Kanalen skriver at også Jørgen Strand Larsen, Ghayas Zahid og Håkon Evjen har fått en henvendelse fra NFF.

Samtidig melder iTromsø at Nordsjælland-spiller Ulrik Yttergård Jenssen er blitt kontaktet.

Genk-spiller Kristian Thorstvedt legger heller ikke skjul på at han er en aktuell mann for nødlandslaget:

Laster Twitter-innhold

– Jeg tenkte å lage meg noe middag her nå. Så jeg lurte bare på om noen har noen gode tips til mat å spise tre dager før kamp? sier Thorstvedt i videoen.

Også Toulouse-spiller Ruben Gabrielsen tar i bruk humor for å skildre den mildt sagt spesielle situasjonen.

Iført en «kappe» over skuldrene, og med passet i hånden, setter han fart:

Laster Twitter-innhold

Elitedirektør Lise Klaveness ønsker foreløpig ikke å gå inn på hvilke spillere som til slutt vil utgjøre et eventuelt nødlandslag.

Lise Klaveness

NFFs elitedirektør Lise Klaveness.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

– Vi skal se hvilke muligheter det er, så må vi være helt trygge på det vi lander på – både smittefaglig og for spillernes del. Å begynne å kaste ut navn nå er ikke realistisk. Det finnes noen spillere i troppen som har dokumentasjon på at de har hatt covid-19-smitte som også kan være aktuelle. Det er uansett ikke jeg som tar ut laget, så det er den landslagstreneren vi setter inn som må vurdere, sier Klaveness til NRK søndag ettermiddag.

– Hvem blir det?

– Jeg går ikke inn i detaljene, for det er til drøftelse.

Disse er aktuelle

Et nødlandslag må altså bestå av spillere som ikke har vært en del av den opprinnelige landslagstroppen med unntak av Per Kristian Bråtveit og Jens Petter Hauge, som begge har fått påvist korona for mindre enn seks måneder siden.

Det samme har også Martin Ødegaard, ifølge VG, men det er foreløpig usikkert om 21-åringen er aktuell for Østerrike-kampen.

Landslagets mediesjef Svein Graff opplyser til NRK søndag at Ødegaard har reist tilbake til Madrid.

Siden NFF allerede har sendt hjem eliteseriespillerne på grunn av karantenebestemmelsene, vil et nødlandslag trolig bestå av utenlandsproffer i Europa.

Den opprinnelige landslagstroppen ble satt i karantene etter at visekaptein på laget, Omar Elabdellaoui, testet positivt for koronaviruset fredag.

Der NFF la til grunn at landslagsspillerne kunne reise ut av landet og jobbe med strenge smitteverntiltak, slo regjeringen fast at dette vil være et brudd på den norske forskriften om smittekarantene.

Samtidig får landslagsspillerne lov til å fly utenlands for å komme seg hjem. I den norske covid-19-forskriften står det nemlig at «personer i smittekarantene unntaksvis kan bruke offentlige transport for å komme seg til egnet karantenested».

Det var 19 utenlandsproffer i Lars Lagerbäcks tropp til kampene mot Romania og Østerrike. Disse skal nå hjem til i alt ti ulike land: England, Skottland, Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark, Spania, Italia, Tyrkia og Russland.

Siste nytt

 • Halfvarsson reiser hjem

  Calle Halfvarsson har tatt en tøff beslutning om å avslutte VM, skriver Det svenske skiforbundet. Avgjørelsen kom etter samtale med trenerne lørdag kveld. Han drar hjem på mandag.

  – Jeg har ikke lyktes med å finne den formen jeg ønsker, og vil heller at mine lagkamerater skal få sjansen i de konkurransene som gjenstår, sier Halfvarsson.

  Allerede etter tremila, som han brøt halvveis, sa Halfvarsson at han trolig kom til å reise hjem fra VM og avslutte sesongen.

  – Jeg tror det. Det her var litt for tøft. Tanken var at jeg skulle gjennomføre dette løpet selv om det var slitsomt. Men det er for tøft. Jeg får hodepine også, det er noe som er galt, sa Halfvarsson.

  Calle Halfvarsson.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sørloth matchvinnar på overtid

  Alexander Sørloth heada inn sigersmålet tre minutt på overtid og gav Leipzig 3-2 over Borussia Mönchengladbach i kveldskampen i Bundesliga.

  Leipzig låg under 0-2 ved pause, og Sørloth blei bytta inn frå starten av andre omgang.

  Christopher Nkunku reduserte etter pasning frå Sørloth, og Yussuf Poulsen utlikna etter pause.

  Det var også Nkunku som la pasninga til Sørloths scoring, hans andre i Bundesliga.

  Leipzig festa dermed grepet om andreplassen, og er berre to poeng bak Bayern München, som tidlegare på dagen slo Köln 5-1.

  Alexander Sørloth scorer for Leipzig
  Foto: Annegret Hilse / Reuters
 • Blandet lag klart

  Sportssjef Clas Brede Bråthen og trener Aleksander Stöckl har tatt ut utøverne som skal representere Norge i søndagens blandet lagkonkurranse i hopp-VM.

  Det er Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Maren Lundby og Silje Opseth.

  – Vi gikk etter resultatlisten, sier Stöckl.

  Maren Lundby og Silje Opseth.
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal