Norges kamp mot Romania er avlyst - men «nødlandslag» mot Østerrike vurderes

Helseminister Bent Høie ga ikke landslaget tillatelse til å reise utenlands. Nå er Romania-kampen avlyst, men NFF jobber med å stille lag til kampen mot Østerrike onsdag.

Landslaget i fotball trener

VIL REISE: De norske spillerne ønsker å reise til Romania, men risikerer å bryte smittevernloven om de gjør det.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fotballforbundet bekrefter lørdag kveld avlysningen i en pressemelding.

– Vi har stor forståelse for at smittesituasjonen i Norge og Europa er krevende, samtidig følger vi et strengt smittevernregime i Norge og i Europa sammen med 54 andre nasjoner, sier president Terje Svendsen i pressemeldingen.

Nå er det opp til Uefas disiplinærkomite å bestemme om Norge taper kampen på walkover eller hva som skjer.

– Vi har vært i kontakt med UEFA som bekrefter at dette er kamper som ikke kan flyttes. Vi blir holdt erstatningsansvarlig for de økonomiske tapene for at landene ikke får møtt oss og for at kampene ikke blir vist på TV, sier direktør for norsk toppfotball, Lise Klaveness.

Ifølge henne har Uefa bekreftet at Norge vil tape 3-0 dersom de ikke stiller opp i de to kommende kampene.

Samtidig får NRK bekreftet fra samme Klaveness at det blir vurdert å sette sammen et landslag som kan spille mot Østerrike onsdag - et såkalt nødlandslag.

– Vi har ikke gått videre med detaljer, men det er aktuelt å stille lag til den kampen, sier Klaveness til VG.

Det til tross for at Østerrike har varslet lockdown i landet fra og med tirsdag, altså dagen før Norges landskamp. Ifølge Uefa stopper ikke det Norges planlagte kamp i Wien dagen etter

Det opplyser Uefa-talsmann Dietmar Bautz til TV 2.

– Østerrike stenger ned, men sporten får likevel fortsette på det profesjonelle nivået. Beskjeden vi har fått, er at dette ikke vil påvirke onsdagens kamp. Det er opp til Norge om det blir kamp nå, sier han.

Seint lørdag kveld kom også idrettspresident Berit Kjøll med støtte til NFFs endelige beslutning.

– NIFs anbefaling er at samtlige organisasjonsledd og utøvere retter seg etter de råd og anbefalinger som til enhver tid gis fra norske helsemyndigheter. Det er derfor riktig at landskampen mot Romania nå er avlyst. Dette synet er også meddelt Norges fotballforbund, sier Kjøll.

Vurderte å trosse helseministeren

Avgjørelsen om avlysning kommer etter en lang dag med frem og tilbake, uenigheter i mediene og et fotballforbund som vurderte å trosse helseministerens oppfordring om ikke å forlate landet.

– Hvis fotballforbundet velger å opererer i en juridisk gråsone, og ikke minst undergrave et av de viktigste verktøyene vi har i håndteringen av pandemien, nemlig å gå i karantene når man har vært i kontakt med en smittet, så vil jeg reagere veldig på det, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Dermed sier han nei til at landslaget i fotball skal få dra ut av Norge for å spille landskamp.

Landslagstroppen ble satt i karantene etter at visekaptein på laget, Omar Elabdellaoui, testet positivt for koronavirus på fredag. Striden dreier seg nettopp om karanteneregler.

Likevel vurderte NFF om de skulle trosse Høie og sette seg på flyet.

– Man kan jobbe i karantene

I Norge sier reglene at dersom du har vært i nærkontakt med en smittet person, skal du i karantene i ti dager. Du kan søke til kommuneoverlegen om å få reise for å sone karantenen hjemme i ditt eget hjem. Du kan også lufte deg ute, så lenge du sørger for å holde to meters avstand til alle du møter.

Trening landslaget i fotball

TO METER: NFF foreslår å holde to meters avstand hele veien til Romania for å få lov til å dra ut av landet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

NFF mente de kunne dra til Romania og holde to meters avstand til alle på veien. Når de så kom frem til Romania, skulle de forholde seg til nasjonale regler der nede. Norske helsemyndigheter sier på sin side at de ikke kan dra til Romania for å jobbe. De må forholde seg til karantenen de er satt i i Norge.

Direktør for toppfotball i NFF, Lise Klaveness, ville ikke si med sikkerhet hva de kom til å gjøre da hun ble intervjuet på Dagsrevyen tidligere i kveld.

– Vi skal ikke bryte norsk lov, men jeg kan ikke avklare om flyet vil lette. Man kan jobbe i karantene. Om vi kan unngå nærkontakt i reise, er vi innenfor. Vi mener at de trenger ikke å endre forskriftene. Høie sa at det var en gråsone. Ingen har tenkt på dette, at en lukket gruppe skal reise ut uten å ha nærkontakt, sa Klaveness i Dagsrevyen.

Bent Høie i Drammen, oktober 2020.

SIER NEI: Bent Høie vil ikke gi landslaget i fotball tillatelse til å dra til Romania eller Østerrike. Dermed blir det ikke noen nasjonsligakamper på landslaget i november.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det reagerer Høie på.

– Det er ingen som har forestilt seg at noen skal utfordre disse karantenereglene. I Norge opererer vi ikke med karantenekohorter. Dette er ikke minst viktig for mange i den aldersgruppen som ser opp til disse fotballspillerne. Hvis fotballspillere prøver å snirkle seg rundt disse reglene, så har det en veldig negativ signaleffekt, sier Høie.

– De har ikke lykkes

Alt dette skjer etter en kaotisk dag for Norges Fotballforbund (NFF). Landslaget var nemlig på Gardermoen, på vei til Romania, da de fikk beskjed av helsedirektoratet at å reise utenlands når man er i karantene ikke er lov.

Terje Svendsen

BREV: President i fotballforbundet, Terje Svendsen har signert brevet sammen med toppfotballdirektør Lise Klaveness.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

NFF svarte med å sende et brev til helsedepartementet i et siste forsøk på å få mulighet til å spille de to kommende nasjonsligakampene mot Romania og Østerrike.

Det er dette brevet Høie svarte på da han tidligere i kveld ga et klokkeklart nei.

– Toppfotballen har fått de mest omfattende unntakene under pandemien, nettopp fordi de mener at de kan holde smitten ute av lagene og er nøye med det. Desverre ser vi nå at det lykkes de ikke med. Om de så skulle operert i en juridisk gårsone i tillegg, eller fått nye unntak, mener jeg det ikke er riktig, sier Høie til TV 2.

Dermed stiller han seg bak helsedirektoratet, som tidligere lørdag understrekte at landslaget ville bryte karantenebestemmelsene dersom de reiser utelands.

– Grunnen til at vi baler med dette og forstyrrer myndighetene med dette er at konsekvensene er store. Selvfølgelig ikke satt opp mot liv og helse, men vi mener vi ikke utfordrer liv og helse, sier Klaveness.

Fikk nei også fredag

NFF har ment at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne, og argumenterer med at konsekvensene av å ikke stille til kamp er store for hele norsk fotball.

Pressekonferanse om korona-situasjonen

SA NEI: Etter at Espen Rostrup Nakstad (t.h.) påpekte hvordan karantenereglene skulle tolkes, har NFF sendt et brev til helseminister Bent Høie (t.v.) hvor de skisserer hvordan de ønsker å reise uten å bryte karanteneregler.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Helsedirektoratet er imidlertid tydelige på at forskriften gir mulighet for unntak fra smittekarantenen kun i tilfeller hvor det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.

NRK vet at NFF fredag søkte Tore W. Steen ved kommuneoverlegen i Oslo, om å få lov til å dra til Bucuresti. Legen svarte at forskriften gir samtykke til dette når «personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering fra kommunelegen».

Han forutsatte videre at «samtlige reiser til oppgitt hjemsted, jf. liste (med spillere og støtteapparat, journ.anm.), og oppholder seg på hjemstedet inntil karantenetiden er utløpt».

Svaret var med andre ord nei også i går, ettersom ingen av landslagsspillerne bor i Romania.

I Østerrike har for øvrig myndighetene varslet full lockdown fra og med tirsdag. Dermed kan onsdagens kamp ende med å bli avlyst uansett.

Siste nytt

 • Tre positive tester i håndball-VM

  Kroatia må stille uten Ćamila Mičijević, Ivana Dežić og Dora Krsnik i kveldens kamp mot Japan i håndball-VM, da trioen har testet positivt for korona. Resten av troppen har mottatt negative prøvesvar, og kampen går som normalt. Du kan høre den på radiokanalen NRK Sport.

  Dora Krsnik
  Foto: Bo Amstrup / AP
 • USA stadfestar diplomat-boikott

  USA stadfestar diplomatisk boikott av OL i Beijung i februar, opplyser Biden-administrasjonen.

  President Joe Biden antyda dette allereie i november, og i dag kom den offieiells stadfestinga.

  Det betyr at ingen frå det offisielle USA kjem til å vere til stades under OL.

  Årsaka er Kinas brot på menneskerettane.

  Vinter-OL i Beijing 2022 logo
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Thorstvedts trener fikk sparken

  Kristian Thorsvedts Genk kvitter seg med trener John van den Brom etter flere svake resultater. Klubben er uten seier på fire seriekamper og har kun vunnet én av sine siste åtte.

  Midlertidig skal danske Glen Riddersholm og Domenico Oliveri dele på treneransvaret, ifølge NTB.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal