Regjeringen advarer etter koronasmitte på landslaget

Landslagsspiller Omar Elabdellaoui er isolert etter en positiv koronatest. Statsminister Erna Solberg varsler at regjeringen ikke kan prioritere idretten uavhengig av smittesituasjonen.

Omar

ISOLERT: Her er landslaget under torsdagens trening på Ullevaal. Omar Elabdellaoui (midten) er nå isolert etter å ha testet positivt for korona.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Nå er to lag i karantene (Brann og Haugesund, journ.anm.), og vi har smitte i landslaget. Det viser at smitte kommer inn selv om vi har disse reglene. Derfor kan det være lurt å ikke utsette våre landslagsspillere for ytterligere risiko, sier statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Statsministeren tok ordet da myndighetene fikk spørsmål om den avlyste landskampen mot Israel. En israelsk spiller testet positivt for korona, og NFF avlyste kampen etter anbefaling fra helsedirektør Bjørn Guldvog.

Solberg

Statsminister Erna Solberg under fredagens pressekonferanse.

Foto: Jil Yngland / NTB

Fredag, to dager senere, ble det kjent at Omar Elabdellaoui har testet positivt for korona.

Solberg påpeker at regjeringen har prioritert idrett både for barn og unge og profesjonelle, men understreker samtidig at «vi ikke kan prioritere det uavhengig av situasjonen».

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forsvarer beslutningen om å avlyse Israel-kampen.

– Det var jo fotballen selv som tok den beslutningen. De fikk råd av helsedirektøren til å vurdere situasjonen. Hele situasjonen innebar smitte i Israel, og det ville innebært smitterisiko. Jeg synes det var en klok avgjørelse, sier Høie.

Elabdellaoui isolert

Fredagens landslagstrening ble altså avlyst etter at Elabdellaoui avla positiv koronatest.

Nå er Norges Fotballforbund (NFF) i dialog med Uefa og smittevernmyndigheter.

– Omar kjente først symptomer i natt og har hodepine, lett hoste, samt føler seg slapp. Utover dette er han ved godt mot. Han er isolert fra resten av laget, skriver NFF i en pressemelding.

WC5rAPUFFMQ

Omar Elabdellaoui.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forbundet opplyser samtidig at de vil holde en pressekonferanse fredag ettermiddag. Resten av troppen følger Uefa-protokollen og instruksene fra lokale helsemyndigheter.

Vil ha nye vurderinger

Norge skal etter planen reise til Bucuresti lørdag og spille nasjonsligakamp mot Romania søndag kveld.

Helsedirektør Bjørn Guldvog varslet en rekke nye vurderinger i idretten overfor NRK torsdag.

Guldvog understrekte at det nå er grunn til å vurdere smittevernprotokollene til blant andre Uefa, Fifa og FIS på nytt, og dette budskapet gjentok helseministeren på fredagens pressekonferanse.

Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Smittesituasjonen er helt annerledes enn da protokollene ble laget. Jeg tror det vil være klokt av idretten å vurdere om rutinene som er etablert er laget for dagens situasjon, sa Guldvog, og stilte seg til disposisjon for rådgivning.

Natt til fredag ble det kjent at Brann-spillerne Daouda Bamba og Fredrik Haugen er smittet, noe som altså betyr at både Brann og Haugesund må i karantene i ti dager.

Fra tidligere var Strømsgodset også satt i karantene.

– Det første jeg tenker er at det var helt riktig å avlyse Israel-kampen. Vi ser at det er smitte rundt omkring, både i Brann og i flere landslag. Vi ser at det dukker opp mer og mer, og det er bekymringsfullt. Dette er jo en gruppe som følger en streng smittevernprotokoll. Det sier noe om hvor utbredt smitten er, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Bedt om møte

NFF har bedt om møte med Helsedirektoratet for å drøfte karantenebestemmelsene i toppfotballen.

NRK var tidligere fredag i kontakt med NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, og møtet er foreløpig ikke avtalt.

– Uefa har gjennomført flere kamper til tross for smitte. Nå er spørsmålet hvor mye kontakt den aktuelle spilleren har hatt med resten av laget. Det kan hende de har klart å fange det opp tidlig, men det vet vi jo ikke, sier Torp.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

Sportsnyheter

Målvakt i sjokk da glassplate falt på banen: – Jeg greide ikke å reagere

Bare flaks hindret personskade da en glassplate falt ned på banen like før håndballkampen mellom Sverige og Ungarn.

Stöckl tok ansvar etter norsk kaosåpning: – Det ble for mye for meg

Daniel-André Tande ble sendt i ambulanse etter et stygt fall. Det preget landslagssjefen såpass at han gjorde en tabbe som kostet Johann André Forfang finaleomgangen.

Siste nytt

 • Ødegaard benket da Real tapte

  Martin Ødegaard har startet de to siste kampene for Real Madrid. Lørdag måtte han finne seg i å starte på benken, da Los Blancos tok imot Alavés.

  Real har ikke hatt noen drømmestart på sesongen, men kunne tette igjen luka opp til Real Sociedad og Atlético Madrid med seier lørdag.

  Slik gikk det derimot ikke. Et tidlig Alavés i hver sin omgang sørget for at hjemmelaget lå under 2–0 da Ødegaard entret banen etter 70 minutter.

  Nordmannen slo corneren som til Casemiro til slutt fikk satt i mål, men det holdt ikke. Dermed røk Real Madrid på sitt tredje tap denne sesongen, og er plassert på fjerdeplass. De har seks poeng opp til de to i tet.

  8nSAvFKcDG0
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Magnus Carlsen til finale

  Magnus Carlsen spilte 2-2 i den siste semifinaleduellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er nordmannen klar for finale i Champion Chess Tour. Carlsen ledet foran lørdagens møte. I finalen møter han amerikanske Wesley So.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Leeds med kruttsterk borteseier

  Nyopprykkede Leeds tok en sterk borteseier med 1-0 over Everton lørdag. Brasilianeren Raphinha avgjorde med et langskudd etter en sjansefest av de sjeldne. Leeds er etter lørdagens seier oppe på 11.-plass.

  Leeds United's Raphinha
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal