Hopp til innhold

Regjeringen advarer etter koronasmitte på landslaget

Landslagsspiller Omar Elabdellaoui er isolert etter en positiv koronatest. Statsminister Erna Solberg varsler at regjeringen ikke kan prioritere idretten uavhengig av smittesituasjonen.

Omar

ISOLERT: Her er landslaget under torsdagens trening på Ullevaal. Omar Elabdellaoui (midten) er nå isolert etter å ha testet positivt for korona.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Nå er to lag i karantene (Brann og Haugesund, journ.anm.), og vi har smitte i landslaget. Det viser at smitte kommer inn selv om vi har disse reglene. Derfor kan det være lurt å ikke utsette våre landslagsspillere for ytterligere risiko, sier statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Statsministeren tok ordet da myndighetene fikk spørsmål om den avlyste landskampen mot Israel. En israelsk spiller testet positivt for korona, og NFF avlyste kampen etter anbefaling fra helsedirektør Bjørn Guldvog.

Solberg

Statsminister Erna Solberg under fredagens pressekonferanse.

Foto: Jil Yngland / NTB

Fredag, to dager senere, ble det kjent at Omar Elabdellaoui har testet positivt for korona.

Solberg påpeker at regjeringen har prioritert idrett både for barn og unge og profesjonelle, men understreker samtidig at «vi ikke kan prioritere det uavhengig av situasjonen».

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forsvarer beslutningen om å avlyse Israel-kampen.

– Det var jo fotballen selv som tok den beslutningen. De fikk råd av helsedirektøren til å vurdere situasjonen. Hele situasjonen innebar smitte i Israel, og det ville innebært smitterisiko. Jeg synes det var en klok avgjørelse, sier Høie.

Elabdellaoui isolert

Fredagens landslagstrening ble altså avlyst etter at Elabdellaoui avla positiv koronatest.

Nå er Norges Fotballforbund (NFF) i dialog med Uefa og smittevernmyndigheter.

– Omar kjente først symptomer i natt og har hodepine, lett hoste, samt føler seg slapp. Utover dette er han ved godt mot. Han er isolert fra resten av laget, skriver NFF i en pressemelding.

WC5rAPUFFMQ

Omar Elabdellaoui.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forbundet opplyser samtidig at de vil holde en pressekonferanse fredag ettermiddag. Resten av troppen følger Uefa-protokollen og instruksene fra lokale helsemyndigheter.

Vil ha nye vurderinger

Norge skal etter planen reise til Bucuresti lørdag og spille nasjonsligakamp mot Romania søndag kveld.

Helsedirektør Bjørn Guldvog varslet en rekke nye vurderinger i idretten overfor NRK torsdag.

Guldvog understrekte at det nå er grunn til å vurdere smittevernprotokollene til blant andre Uefa, Fifa og FIS på nytt, og dette budskapet gjentok helseministeren på fredagens pressekonferanse.

Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Smittesituasjonen er helt annerledes enn da protokollene ble laget. Jeg tror det vil være klokt av idretten å vurdere om rutinene som er etablert er laget for dagens situasjon, sa Guldvog, og stilte seg til disposisjon for rådgivning.

Natt til fredag ble det kjent at Brann-spillerne Daouda Bamba og Fredrik Haugen er smittet, noe som altså betyr at både Brann og Haugesund må i karantene i ti dager.

Fra tidligere var Strømsgodset også satt i karantene.

– Det første jeg tenker er at det var helt riktig å avlyse Israel-kampen. Vi ser at det er smitte rundt omkring, både i Brann og i flere landslag. Vi ser at det dukker opp mer og mer, og det er bekymringsfullt. Dette er jo en gruppe som følger en streng smittevernprotokoll. Det sier noe om hvor utbredt smitten er, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Bedt om møte

NFF har bedt om møte med Helsedirektoratet for å drøfte karantenebestemmelsene i toppfotballen.

NRK var tidligere fredag i kontakt med NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, og møtet er foreløpig ikke avtalt.

– Uefa har gjennomført flere kamper til tross for smitte. Nå er spørsmålet hvor mye kontakt den aktuelle spilleren har hatt med resten av laget. Det kan hende de har klart å fange det opp tidlig, men det vet vi jo ikke, sier Torp.

Siste nytt

 • Fofana sikret Molde seieren med sitt første Eliteserie-mål

  David Datro Fofana ble den store helten for Molde da han sikret seieren mot Sarpsborg 08. Vingen dro seg inn i boksen og banket ballen i lengste hjørne.

  Det skjedde kun minutter etter at Tobias Heinz hadde utlignet for Sarpsborg i andre omgang.

  Da hadde allerede Magnus Grødem sendt Molde i ledelsen med et hodestøt.

  Seieren gjør at Molde holder kontakten med Lillestrøm på toppen av tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Sarpsborg 08 - Molde
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Formel 2: Hauger treer på Monaco-trening

  Det norske Formel 2-håpet Dennis Hauger ble torsdag nummer tre på treningen før Monacos Grand Prix.

  Nordmannen var 48 tusendeler bak brasilianske Felipe Drugovich som var raskest. Mellom der snek sveitsiske Ralph Boschung seg kun to tusendeler bak Drugovich.

  Med tredjeplassen har Hauger uansett fått en fin start på sin første løpshelg i Monaco.

  Mye har gått galt for 19-åringen fra Aurskog i sesongstarten. Han ble nummer 13 i hovedløpet i Barcelona sist helg, men ser ut til å kunne få et løft på den ikoniske banen i Monte Carlo.

  Det skal kjøres kvalifisering fredag før sprintløpet går av stabelen lørdag. Hovedløpet finner sted søndag. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ohi Omoijuanfo kronet sesongen med cupgull

  Det ble både serie- og cupgull for Ohi Omoijuanfo i sin første sesong for Røde Stjerne. Cupgullet ble sikret med 2-1-seier over erkerival Partizan Beograd.

  Nordmannen har titt og ofte funnet nettmaskene for den serbiske storklubben, men torsdag var det Aleksandar Katai som noterte seg for scoringer. En dobbel fra 31-åringen sikret Røde Stjerne sin 26. cuptittel.

  Cupgullet avslutter noen strålende dager for Omoijuanfo og Røde Stjerne. Søndag ble ligagullet sikret med 3-1-seier over Vozdovac.

  Omoijuanfo startet cupfinalen og ble byttet ut etter en snau time spilt. Like etterpå utlignet Slobodan Urosevic for Partizan, men Katai avgjorde kampen drøyt ti minutter senere.

  Den norske spissen ble Røde Stjerne-spiller ved nyttår etter at kontrakten hans med Molde utløp. (NTB)

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste