Hopp til innhold

Utsatte reise etter betydelig press: – Forskriftsbrudd sanksjoneres av politiet

Fotball-landslaget utsetter reisen til Romania og Østerrike på grunn av klare advarsler fra Helsedirektoratet. Espen Rostrup Nakstad minner om at politiet håndterer brudd på karantenereglene.

Landslaget i fotball trener

UTSETTER AVREISE: Landslagsspillerne fløy ikke til Romania i formiddag, som planlagt, etter tydelige anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Uka så langt har vært av alt annet enn det lystige slaget for Norges fotballforbund, og i dag ble den enda verre.

 • Onsdag avlyste forbundet privatlandskampen mot Israel, som hadde med seg en koronasyk spiller, bare få timer før kampstart etter en særdeles tydelig oppfordring fra helsedirektør Bjørn Guldvog.
 • Fredag ble det kjent at landslagsspiller Omar Elabdellaoui hadde testet positivt for covid-19, noe som i praksis betyr at hele landslagstroppen er i karantene i ti dager.
 • På et møte lørdag formiddag varslet Helsedirektoratet at landslaget ville bryte karanteneforskriftene – og dermed norsk lov – dersom troppen satte seg på flyet til Bucuresti for å spille søndagens nasjonsligakamp mot Romania og onsdagens kamp mot Østerrike.
Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)

TESTET POSITIVT: Landslagets høyreback Omar Elabdellaoui.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Betydelig risiko

Helsedirektoratet har både fredag og lørdag lagt betydelig press på Norges fotballforbund for å stanse reisen.

Avdelingsdirektør for miljø og helse, Jakob Linhave, skrev etter det NRK får opplyst, følgende i en epost til blant andre generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, fredag ettermiddag:

«Det er en betydelig risiko å transportere det norske herrelandslaget i fotball samlet til Romania for gjennomføring av planlagt landskamp. Hele laget er i karantene etter nærkontakt med medspiller som testet positivt den 12. november 2020.»

«Selv om øvrige spillere tester negativt før planlagt avreise til Romania, er testing her gjennomført kort tid etter eksponering. Det er derfor risiko for at nærkontakter som tester negativt likevel er smittet.»

«Spillerne på laget vil dermed kunne smitteeksponeres ytterligere, og det vil også kunne innebære risiko for smitteeksponering av spillere på det rumenske landslaget.»

– Sanksjoneres av politiet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NRK rett før NFFs helomvending lørdag formiddag at landslaget ville kunne øke risikoen for smittespredning dersom reisen ble gjennomført.

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

– Dersom personer som skulle vært i karantene og som senere viser seg å være smittet har hatt nærkontakt med andre i karanteneperioden, er det en risiko for smittespredning. Det er derfor man er pålagt karantene i ti dager etter siste kontakt med en smitteførende person, sier han.

– Hva har dere kommunisert til NFF?

– Helsedirektoratet har presisert ovenfor NFF at det ikke er i tråd med karanteneinstituttet å ta spillere som er nærkontakter av en smittet person ut av karantene for å spille fotball.

NFF har gjentatte ganger påpekt at de følger UEFAs protokoll for kamper under pandemien, «Return to Play», men Helsedirektoratet har kommunisert tilbake at ikke protokollen står over norsk lov.

Nakstad er også tydelig på hva man risikerer dersom loven blir brutt:

– Brudd på covid-19-forskriften i Norge kan sanksjoneres av politiet.

– Hva skjer dersom landslaget drar?

– Det vi har sett eksempler på, er at justismyndighetene har bøtelagt folk for å bryte innreisekarantene for eksempel over grensen til Sverige. Det er opp til justissektoren å håndheve brudd på covid19-forskriften, og hvordan det skal sanksjoneres. Så har vi tilsynsmyndigheter fra helsemyndighetene som følger opp hvordan reglene praktiseres. Vi er bare ute og presiserer hva reglene faktisk sier og hvordan reglene skal tolkes.

Helsedirektoratet er tydelige på at ti dagers karantene gjelder for spillertroppen, samt støtteapparatet, til tross for at alle har gjennomført én negativ test siden det ble kjent at Omar Elabdellaoui var koronasmittet.

Vold i fotballen

FRYKTER FOR VM: Fotballpresident Terje Svendsen, her med generalsekretær Pål Bjerketvedt, frykter for at VM om to år ryker for Norge dersom landslaget ikke får dra til Romania og Østerrike.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Økonomiske konsekvenser

I en pressemelding lørdag ettermiddag, uttaler fotballpresident Terje Svendsen følgende:

– Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon.

Kapteinsteamet på landslaget, bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, har vært tydelige på ønsket om å dra, til tross for at det ville medføre et karantenebrudd. Lørdag ettermiddag sendte de ut en pressemelding, der de skriver at det er «dypt fortvilet»:

– Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

– I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen, skriver de.

– Vi opplever liten forståelse vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i Fotball-Europa.

Sportsnyheter

NTB_9pxhg9OJA68.jpg

Dag Erik Pedersen bisatt i Helgeroa: – Den siste store TV-personligheten

Mange ønsket å ta et siste farvel med den folkekjære programlederen.

Jubel etter at Narvik ble tildelt alpin-VM i 2029. Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

Drama i kulissene da Narvik fikk VM: – Et råttent spill

Det var en heftig kamp på bakrommet da Narvik og Norge fikk tildelt VM i alpint. Norske skitopper mener FIS-ledelsen ønsket å presse ut Norge.

ASpJd7iNfFM

Ekspertene misfornøyde etter superstjernens åpningskamp: – Han spiller Haaland-rollen

«Hey Jude» runget over stadion i Tyskland da England vant åpningskampen i EM. Men ekspertene var ikke fornøyde med hærfører Harry Kanes rolle i laget.

Siste nytt

 • Hynne gir opp OL-drømmen: – Knuser hjertet mitt

  Mellomdistanseløper Hedda Hynne gir opp håpet om å komme seg til OL i Paris i sommer. Det forteller 34-åringen selv på Instagram.

  «Denne kunngjøringen knuser hjertet mitt, men jeg vil ikke bli skadefri i tide til å bli klar for OL i Paris. Jeg må gi kropp og hode tid til å bli frisk, og så starte forberedelsene til VM i Tokyo i 2025», skriver Hynne.

  800-meterspesialisten har ennå ikke konkurrert denne sesongen. I fjor var hun med i den norske troppen i VM i Budapest, men kom seg ikke videre fra forsøket.

  Hedda Hynne
  Foto: NTB
 • 18-åring forlater Brann

  Forsvarsspilleren Sara Ritter har signert for for tyske TSG 1899 Hoffenheim. Det skriver Brann i en pressemelding.

  – Nå får jeg flytte tilbake til Tyskland og får muligheten til å studere på et av de beste universitetene i landet. Det blir spennende å komme til en så stor klubb som satser på utvikling og som har totalpakken, sier 18-åringen til Branns hjemmesider.

  Hennes siste kamp blir mot mot Åsane den 6. juli.

  Forsvarsspilleren kom til Norge med familien sin sommeren 2021, da faren fikk jobb i Bergen. Hun har tidligere spilt i Sandviken og Fyllingsdalen, før hun skrev under for Brann vinteren 2023.

  Sara Ritter
  Foto: Brann
 • Legene planlegger hjemreise for roadraceren Mia Rusthen

  Motorsyklisten Mia Rusthen kan bli sendt hjem fra Italia i løpet av de neste dagene. Familiens talsperson opplyser til NTB at tilstandene hennes er stabil.

  22-åringen skadet seg stygt under en VM-runde i Italia på lørdag.

  – Hun ligger fortsatt på intensivavdelingen på sykehuset hvor hun holdes sovende med medikamenter. Det er ingen store endringer siste døgnet og tilstanden er fortsatt stabil, sier lege Kåre Løvstakken til NTB, som er familiens talsperson.

  Løvstakken sier til NTB at de har startet med planlegging av hjemreisen, og de forventer at hun vil være klar til å flyttes til Norge om to til tre dager.

  Rusthen var bevisstløs etter ulykken og ble transportert til sykehus med helikopter.

  Hun ble først lagt i kunstig koma, men lørdag kveld valgte legene på sykehuset i Cesena å operere for å unngå økende trykk i hodet.

  Rusthen var på 12.-plass da hun krasjet stygt på Misona-banen sju runder før slutt. Løpet ble stoppet øyeblikkelig. 22-åringen kjører for Team Rusthen Racing. (NTB)

  Mia Rusthen

Sendeplan

Kl. Program Kanal