Utsatte reise etter betydelig press: – Forskriftsbrudd sanksjoneres av politiet

Fotball-landslaget utsetter reisen til Romania og Østerrike på grunn av klare advarsler fra Helsedirektoratet. Espen Rostrup Nakstad minner om at politiet håndterer brudd på karantenereglene.

Landslaget i fotball trener

UTSETTER AVREISE: Landslagsspillerne fløy ikke til Romania i formiddag, som planlagt, etter tydelige anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Uka så langt har vært av alt annet enn det lystige slaget for Norges fotballforbund, og i dag ble den enda verre.

 • Onsdag avlyste forbundet privatlandskampen mot Israel, som hadde med seg en koronasyk spiller, bare få timer før kampstart etter en særdeles tydelig oppfordring fra helsedirektør Bjørn Guldvog.
 • Fredag ble det kjent at landslagsspiller Omar Elabdellaoui hadde testet positivt for covid-19, noe som i praksis betyr at hele landslagstroppen er i karantene i ti dager.
 • På et møte lørdag formiddag varslet Helsedirektoratet at landslaget ville bryte karanteneforskriftene – og dermed norsk lov – dersom troppen satte seg på flyet til Bucuresti for å spille søndagens nasjonsligakamp mot Romania og onsdagens kamp mot Østerrike.
Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)

TESTET POSITIVT: Landslagets høyreback Omar Elabdellaoui.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Betydelig risiko

Helsedirektoratet har både fredag og lørdag lagt betydelig press på Norges fotballforbund for å stanse reisen.

Avdelingsdirektør for miljø og helse, Jakob Linhave, skrev etter det NRK får opplyst, følgende i en epost til blant andre generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, fredag ettermiddag:

«Det er en betydelig risiko å transportere det norske herrelandslaget i fotball samlet til Romania for gjennomføring av planlagt landskamp. Hele laget er i karantene etter nærkontakt med medspiller som testet positivt den 12. november 2020.»

«Selv om øvrige spillere tester negativt før planlagt avreise til Romania, er testing her gjennomført kort tid etter eksponering. Det er derfor risiko for at nærkontakter som tester negativt likevel er smittet.»

«Spillerne på laget vil dermed kunne smitteeksponeres ytterligere, og det vil også kunne innebære risiko for smitteeksponering av spillere på det rumenske landslaget.»

– Sanksjoneres av politiet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NRK rett før NFFs helomvending lørdag formiddag at landslaget ville kunne øke risikoen for smittespredning dersom reisen ble gjennomført.

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

– Dersom personer som skulle vært i karantene og som senere viser seg å være smittet har hatt nærkontakt med andre i karanteneperioden, er det en risiko for smittespredning. Det er derfor man er pålagt karantene i ti dager etter siste kontakt med en smitteførende person, sier han.

– Hva har dere kommunisert til NFF?

– Helsedirektoratet har presisert ovenfor NFF at det ikke er i tråd med karanteneinstituttet å ta spillere som er nærkontakter av en smittet person ut av karantene for å spille fotball.

NFF har gjentatte ganger påpekt at de følger UEFAs protokoll for kamper under pandemien, «Return to Play», men Helsedirektoratet har kommunisert tilbake at ikke protokollen står over norsk lov.

Nakstad er også tydelig på hva man risikerer dersom loven blir brutt:

– Brudd på covid-19-forskriften i Norge kan sanksjoneres av politiet.

– Hva skjer dersom landslaget drar?

– Det vi har sett eksempler på, er at justismyndighetene har bøtelagt folk for å bryte innreisekarantene for eksempel over grensen til Sverige. Det er opp til justissektoren å håndheve brudd på covid19-forskriften, og hvordan det skal sanksjoneres. Så har vi tilsynsmyndigheter fra helsemyndighetene som følger opp hvordan reglene praktiseres. Vi er bare ute og presiserer hva reglene faktisk sier og hvordan reglene skal tolkes.

Helsedirektoratet er tydelige på at ti dagers karantene gjelder for spillertroppen, samt støtteapparatet, til tross for at alle har gjennomført én negativ test siden det ble kjent at Omar Elabdellaoui var koronasmittet.

Vold i fotballen

FRYKTER FOR VM: Fotballpresident Terje Svendsen, her med generalsekretær Pål Bjerketvedt, frykter for at VM om to år ryker for Norge dersom landslaget ikke får dra til Romania og Østerrike.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Økonomiske konsekvenser

I en pressemelding lørdag ettermiddag, uttaler fotballpresident Terje Svendsen følgende:

– Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon.

Kapteinsteamet på landslaget, bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, har vært tydelige på ønsket om å dra, til tross for at det ville medføre et karantenebrudd. Lørdag ettermiddag sendte de ut en pressemelding, der de skriver at det er «dypt fortvilet»:

– Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

– I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen, skriver de.

– Vi opplever liten forståelse vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i Fotball-Europa.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 25.01.2021
2 048
Smittede/uke
135
Innlagte
544
Døde
71 971
Vaksinerte

Siste nytt

 • Førte laget til historisk Superbowl

  Quarterbacklegenden Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-26-seier over Green Bay Packers og er klar for Superbowl om to uker.

  Det blir 43-årige Bradys 10. finale i NFL-sluttspillet, men alle de tidligere har vært med New England Patriots, som han førte til seks titler. I sin første sesong som Bucs-spiller gjorde han laget til det aller første som får spille Superbowl på sin egen arena.

  – Hvem ville trodd at vi kunne greie dette? Men vi gjorde det, sa Brady etter kampnen.

  Motstander i Superbowl i Tampa 7. februar blir tittelforsvarer Kansas City Chiefs. Om Brady vinner, vil han alene ha flere NFL-titler enn noen av ligaens klubber.

  Tom Brady
  Foto: Matt Ludtke / AP
 • Atletico stormer videre

  Atlético Madrid vendte til 3-1-seier mot Valencia og har sju poengs luke til byrival Real på tabelltoppen i spansk fotball.

  Uros Racic ga gjestene ledelsen, men João Felix utlignet før pause. I 2. omgang sørget Luis Suárez og Angel Correa for seier.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Juventus nærmere teten

  Juventus slo tilbake etter tapet for Inter i forrige runde og vant enkelt 2-0 over Bologna i Serie A søndag.

  Arthur og Weston McKennie scoret målene.

  De ni siste årenes seriemester har ikke vært like dominerende som vanlig i italiensk fotball. Med seier over Bologna klatret Juve iallfall fra en skuffende 7.-plass til 5.-plass og meldte seg for alvor på kampen om ligagullet igjen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal