Hopp til innhold

Utsatte reise etter betydelig press: – Forskriftsbrudd sanksjoneres av politiet

Fotball-landslaget utsetter reisen til Romania og Østerrike på grunn av klare advarsler fra Helsedirektoratet. Espen Rostrup Nakstad minner om at politiet håndterer brudd på karantenereglene.

Landslaget i fotball trener

UTSETTER AVREISE: Landslagsspillerne fløy ikke til Romania i formiddag, som planlagt, etter tydelige anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Uka så langt har vært av alt annet enn det lystige slaget for Norges fotballforbund, og i dag ble den enda verre.

  • Onsdag avlyste forbundet privatlandskampen mot Israel, som hadde med seg en koronasyk spiller, bare få timer før kampstart etter en særdeles tydelig oppfordring fra helsedirektør Bjørn Guldvog.
  • Fredag ble det kjent at landslagsspiller Omar Elabdellaoui hadde testet positivt for covid-19, noe som i praksis betyr at hele landslagstroppen er i karantene i ti dager.
  • På et møte lørdag formiddag varslet Helsedirektoratet at landslaget ville bryte karanteneforskriftene – og dermed norsk lov – dersom troppen satte seg på flyet til Bucuresti for å spille søndagens nasjonsligakamp mot Romania og onsdagens kamp mot Østerrike.
Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)

TESTET POSITIVT: Landslagets høyreback Omar Elabdellaoui.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Betydelig risiko

Helsedirektoratet har både fredag og lørdag lagt betydelig press på Norges fotballforbund for å stanse reisen.

Avdelingsdirektør for miljø og helse, Jakob Linhave, skrev etter det NRK får opplyst, følgende i en epost til blant andre generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, fredag ettermiddag:

«Det er en betydelig risiko å transportere det norske herrelandslaget i fotball samlet til Romania for gjennomføring av planlagt landskamp. Hele laget er i karantene etter nærkontakt med medspiller som testet positivt den 12. november 2020.»

«Selv om øvrige spillere tester negativt før planlagt avreise til Romania, er testing her gjennomført kort tid etter eksponering. Det er derfor risiko for at nærkontakter som tester negativt likevel er smittet.»

«Spillerne på laget vil dermed kunne smitteeksponeres ytterligere, og det vil også kunne innebære risiko for smitteeksponering av spillere på det rumenske landslaget.»

– Sanksjoneres av politiet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NRK rett før NFFs helomvending lørdag formiddag at landslaget ville kunne øke risikoen for smittespredning dersom reisen ble gjennomført.

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

– Dersom personer som skulle vært i karantene og som senere viser seg å være smittet har hatt nærkontakt med andre i karanteneperioden, er det en risiko for smittespredning. Det er derfor man er pålagt karantene i ti dager etter siste kontakt med en smitteførende person, sier han.

– Hva har dere kommunisert til NFF?

– Helsedirektoratet har presisert ovenfor NFF at det ikke er i tråd med karanteneinstituttet å ta spillere som er nærkontakter av en smittet person ut av karantene for å spille fotball.

NFF har gjentatte ganger påpekt at de følger UEFAs protokoll for kamper under pandemien, «Return to Play», men Helsedirektoratet har kommunisert tilbake at ikke protokollen står over norsk lov.

Nakstad er også tydelig på hva man risikerer dersom loven blir brutt:

– Brudd på covid-19-forskriften i Norge kan sanksjoneres av politiet.

– Hva skjer dersom landslaget drar?

– Det vi har sett eksempler på, er at justismyndighetene har bøtelagt folk for å bryte innreisekarantene for eksempel over grensen til Sverige. Det er opp til justissektoren å håndheve brudd på covid19-forskriften, og hvordan det skal sanksjoneres. Så har vi tilsynsmyndigheter fra helsemyndighetene som følger opp hvordan reglene praktiseres. Vi er bare ute og presiserer hva reglene faktisk sier og hvordan reglene skal tolkes.

Helsedirektoratet er tydelige på at ti dagers karantene gjelder for spillertroppen, samt støtteapparatet, til tross for at alle har gjennomført én negativ test siden det ble kjent at Omar Elabdellaoui var koronasmittet.

Vold i fotballen

FRYKTER FOR VM: Fotballpresident Terje Svendsen, her med generalsekretær Pål Bjerketvedt, frykter for at VM om to år ryker for Norge dersom landslaget ikke får dra til Romania og Østerrike.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Økonomiske konsekvenser

I en pressemelding lørdag ettermiddag, uttaler fotballpresident Terje Svendsen følgende:

– Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon.

Kapteinsteamet på landslaget, bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, har vært tydelige på ønsket om å dra, til tross for at det ville medføre et karantenebrudd. Lørdag ettermiddag sendte de ut en pressemelding, der de skriver at det er «dypt fortvilet»:

– Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

– I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen, skriver de.

– Vi opplever liten forståelse vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i Fotball-Europa.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal