Hopp til innhold

Utsatte reise etter betydelig press: – Forskriftsbrudd sanksjoneres av politiet

Fotball-landslaget utsetter reisen til Romania og Østerrike på grunn av klare advarsler fra Helsedirektoratet. Espen Rostrup Nakstad minner om at politiet håndterer brudd på karantenereglene.

Landslaget i fotball trener

UTSETTER AVREISE: Landslagsspillerne fløy ikke til Romania i formiddag, som planlagt, etter tydelige anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Uka så langt har vært av alt annet enn det lystige slaget for Norges fotballforbund, og i dag ble den enda verre.

  • Onsdag avlyste forbundet privatlandskampen mot Israel, som hadde med seg en koronasyk spiller, bare få timer før kampstart etter en særdeles tydelig oppfordring fra helsedirektør Bjørn Guldvog.
  • Fredag ble det kjent at landslagsspiller Omar Elabdellaoui hadde testet positivt for covid-19, noe som i praksis betyr at hele landslagstroppen er i karantene i ti dager.
  • På et møte lørdag formiddag varslet Helsedirektoratet at landslaget ville bryte karanteneforskriftene – og dermed norsk lov – dersom troppen satte seg på flyet til Bucuresti for å spille søndagens nasjonsligakamp mot Romania og onsdagens kamp mot Østerrike.
Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)

TESTET POSITIVT: Landslagets høyreback Omar Elabdellaoui.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Betydelig risiko

Helsedirektoratet har både fredag og lørdag lagt betydelig press på Norges fotballforbund for å stanse reisen.

Avdelingsdirektør for miljø og helse, Jakob Linhave, skrev etter det NRK får opplyst, følgende i en epost til blant andre generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, fredag ettermiddag:

«Det er en betydelig risiko å transportere det norske herrelandslaget i fotball samlet til Romania for gjennomføring av planlagt landskamp. Hele laget er i karantene etter nærkontakt med medspiller som testet positivt den 12. november 2020.»

«Selv om øvrige spillere tester negativt før planlagt avreise til Romania, er testing her gjennomført kort tid etter eksponering. Det er derfor risiko for at nærkontakter som tester negativt likevel er smittet.»

«Spillerne på laget vil dermed kunne smitteeksponeres ytterligere, og det vil også kunne innebære risiko for smitteeksponering av spillere på det rumenske landslaget.»

– Sanksjoneres av politiet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til NRK rett før NFFs helomvending lørdag formiddag at landslaget ville kunne øke risikoen for smittespredning dersom reisen ble gjennomført.

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

– Dersom personer som skulle vært i karantene og som senere viser seg å være smittet har hatt nærkontakt med andre i karanteneperioden, er det en risiko for smittespredning. Det er derfor man er pålagt karantene i ti dager etter siste kontakt med en smitteførende person, sier han.

– Hva har dere kommunisert til NFF?

– Helsedirektoratet har presisert ovenfor NFF at det ikke er i tråd med karanteneinstituttet å ta spillere som er nærkontakter av en smittet person ut av karantene for å spille fotball.

NFF har gjentatte ganger påpekt at de følger UEFAs protokoll for kamper under pandemien, «Return to Play», men Helsedirektoratet har kommunisert tilbake at ikke protokollen står over norsk lov.

Nakstad er også tydelig på hva man risikerer dersom loven blir brutt:

– Brudd på covid-19-forskriften i Norge kan sanksjoneres av politiet.

– Hva skjer dersom landslaget drar?

– Det vi har sett eksempler på, er at justismyndighetene har bøtelagt folk for å bryte innreisekarantene for eksempel over grensen til Sverige. Det er opp til justissektoren å håndheve brudd på covid19-forskriften, og hvordan det skal sanksjoneres. Så har vi tilsynsmyndigheter fra helsemyndighetene som følger opp hvordan reglene praktiseres. Vi er bare ute og presiserer hva reglene faktisk sier og hvordan reglene skal tolkes.

Helsedirektoratet er tydelige på at ti dagers karantene gjelder for spillertroppen, samt støtteapparatet, til tross for at alle har gjennomført én negativ test siden det ble kjent at Omar Elabdellaoui var koronasmittet.

Vold i fotballen

FRYKTER FOR VM: Fotballpresident Terje Svendsen, her med generalsekretær Pål Bjerketvedt, frykter for at VM om to år ryker for Norge dersom landslaget ikke får dra til Romania og Østerrike.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Økonomiske konsekvenser

I en pressemelding lørdag ettermiddag, uttaler fotballpresident Terje Svendsen følgende:

– Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon.

Kapteinsteamet på landslaget, bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, har vært tydelige på ønsket om å dra, til tross for at det ville medføre et karantenebrudd. Lørdag ettermiddag sendte de ut en pressemelding, der de skriver at det er «dypt fortvilet»:

– Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

– I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen, skriver de.

– Vi opplever liten forståelse vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i Fotball-Europa.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

  • Kalvå gled fra resten – tok sin første verdenscupseier

    Anne Kjersti Kalvå var sterkest av alle på dagens 20 kilometer.

    På helt enormt raske ski, gled hun ifra alt og alle i bakken ut fra Lahti-svingen.

    – Det er helt tullete hvor raske de skia er, kommenterte Torgeir Bjørn i det hun fikk mange meter ned mot oppløpet.

    Den luka hun opparbeidet seg ga Kalvå aldri fra seg, og staket inn til karrierens første verdenscupseier.

    – Det gir et ekstra mentalt overtak når man vet at man har gode ski. Det har vi lært av trenerne, å vise at vi har gode ski og skli opp ved siden av konkurrentene, sier Kalvå til Viaplay, og legger til:

    – Det var litt Northug-takter der.

    Fra rundt 13 kilometer var Kalvå den eneste norske løperen som klarte å henge med i tetgruppen. Senere skulle imidlertid Heidi Weng koble seg på i tetgruppen, som da talte åtte løpere, en kort stund.

  • Stjernesund med overlegent NM-gull

    Thea Stjernesund hadde 75 hundredeler å gå på fra første omgang under NM-storslalåmen, til Maria Therese Tviberg, Mina Fürst Holtmann og Marte Monsen. Mellom de tre skilte det kun tolv hundredeler, men ingen av dem klarte å hevde seg.

    Stjernesund økte i andre omgang, og vant med nesten to sekunder.

    – Hun er en klasse for seg selv. Hun har satt den norske eliten på plass, sier NRKs kommentator Patrick Rowlands.

    Stjernesund kjørte veldig rent, og skulle ønske at sesongen ikke var over nå.

    – Det er veldig deilig å få disse bekreftelsene. Jeg synes formen er stigende, så derfor er det litt synd at sesongen er over. Dette var en drøm å kjøre på, sier Stjernesund til NRK.

    Andrine Maarstøl tok sølv og Bianca Bakke Westhoff bronse. Dermed er pallen kopiert fra lørdagens slalåm.

    – Det var uforventa, men jeg prøvde jo å gå for det, sier Maarstøl.

    Westhoff liker best å kjøre slalåm, og ble derfor overrasket over at hun havnet på pallen.

    – Det er mer sjokkerende enn i går. Jeg er veldig fornøyd, det kunne ikke blitt bedre, sier Westhoff.

  • Første pallplass for Løvseth i verdenscupen

    Triatlet Solveig Løvseth noterte seg for sin første pallplass på verdenscupnivå da hun løp inn til 3.-plass i New Zealand.

    Det er samme konkurranse hvor OL-vinner Kristian Blummenfelt havnet på pallen for første gang tilbake i 2015.

    Løvseth var 17 sekunder bak Nicole van der Kay fra New Zealand. Ainsley Thorpe, også fra New Zealand, ble nummer to.

    Trondheimsjenta Løvseth var på 6.-plass før løpedelen og kom seg raskt i tet med van der Kay og Thorpe, men hjemmeduoen var for sterk for nordmannen.

    Pallplass for Solveig Løvseth i verdenscup i New Zealand
    Foto: Mikal Iden/Norges Triatlonforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste