Hopp til innhold

Nekter for Haaland-grep – nå beskyldes NFF-sjefen for bløff

NFF vil løfte markeringene mot Qatar «vekk fra spillerne». Lise Klaveness avviser at det har noe med Erling Braut Haalands overgang til Manchester City å gjøre, men blir ikke trodd.

Norge

FIKK MYE OPPMERSKOMHET: Det norske landslaget var først ute med markeringer mot Qatar. Senere fulgte blant andre Tyskland og Nederland etter. Her før kampen mot Tyrkia 27. mars.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Vi har sagt hele veien og på FIFA-kongressen at vi skal ta i bruk alle virkemidler for å sette press inn mot VM for å få til endringer. Vi vil fortsatt vurdere å bruke kampdager, selv om det ikke lenger er VM-kvalik. Vi vil løfte det vekk fra spillerne, som er en del av NFFs strategi – politisk arbeid må ligge til ledelsen, sier Klaveness til NRK.

Fotballpresidenten understreker at det skal være stort rom for spillere og trenere til å ytre seg, men at det strukturelle ansvaret skal ligge hos politisk ledelse.

– Hvorfor skal ikke spillerne involveres?

Det var en ekstraordinær situasjon med Qatar-saken der Ståle og spillerne engasjerte seg. Det var bra, men vi har hele veien, siden vi startet det internasjonale strategiarbeidet, vært veldig bevisst på at politisk arbeid er strukturelt. Det er det lederne i NFF, Fifa og Uefa som skal ha ansvaret for. For det første er det det som vil være det mest effektive politisk, og for det andre er det viktig å skjerme sporten. Det skal være stort rom for å få lov til å ytre seg, men det skal ikke være et press på spillere for å ytre seg. Det skal være frihet, men presset skal ligge på oss ledere, sier Klaveness.

Lise Klaveness

TAR GREP: Lise Klaveness.

Foto: Javad Parsa / NTB

Tror Klaveness bløffer

Den forklaringen kjøper ikke NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt. Han tror Klaveness bløffer om den egentlige årsaken.

– Jeg tror ikke hun forventer å bli trodd på at dette ikke har med Erling Braut Haaland å gjøre. Selvfølgelig er dette kun på grunn av Norges største stjerne sin overgang til en klubb med ganske så kontroversielle eiere, som bruker Manchester City og nå Erling Braut Haaland til det som kalles sportsvasking, sier Saltvedt.

Han mener NFFs valg om å frita spillerne for markeringene er ren spesialbehandling av Haaland.

– Dette gjør at han slipper å komme i det dilemmaet hvor han blir kritisert uansett hva han gjør. Hvis han hadde markert, ville det vært indirekte kritikk av hans nye arbeidsgiver. Hvis han ikke hadde vært med på å markere, ville det fremstått hyklersk siden han var med på det tidligere, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

SKEPTISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebiz

Vurderer andre markeringer

Fotballpresidenten avviser at det er Haalands overgang til Manchester City som fører til endringene.

Virkelig ikke, dette har vi holdt på med i over et år. Det internasjonale strategiarbeidet, som skal vedtas nå i juni, har hele veien vært sånn at det politiske arbeidet skal overtas av styret. Både fordi det er det mest effektive politisk, men også for å skjerme sporten. Dette er verdens største konkurranse, og vi er avhengig av spillere som har fullt fokus på det de skal drive med. Full frihet til å ytre det de vil, men fullt fokus på det de skal drive med. Det har ingenting med Haaland-overgangen å gjøre, men et arbeid som har pågått over tid, sier Klaveness.

Premier League-klubben er eid av Abu Dhabis kongefamilie som beskyldes for grove brudd på menneskerettigheter.

I Norge har mange påpekt paradokset ved at Haaland og landslaget i tiden frem til overgangen har markert mot VM-vertene Qatar.

– Hva blir neste ytring eller markering nå som man går vekk fra T-skjortene?

Det får vi se når kampen spilles. Det er noe jeg må diskutere med mine kolleger i styret, sier Klaveness.

– Spesielt at spillerne ikke er spurt

Endringene er ikke diskutert med spillerne, ifølge Klaveness.

Det stusser Jan Petter Saltvedt over.

– Jeg synes det er spesielt at spillerne ikke engang er blitt spurt om de ønsker å fortsette med markeringer fra nå og frem til VM starter i november, det er nå det virkelig ville blitt oppmerksomhet rundt dette andre steder enn i Norge også. Vi har fått internasjonal oppmerksomhet allerede, da skal vi selvfølgelig fullføre dette i kamper som nasjonsligaen nå og frem til VM starter, mener han.

Haaland

BYTTER BEITE: Erling Braut Haaland.

Foto: LEON KUEGELER / Reuters

– Må passe oss

Saltvedt er blant de som kalte eventuelle Qatar-markeringer med Haaland på landslaget et dilemma.

Tidligere tirsdag understrekte landslagssjef Ståle Solbakken at fotballpresidenten må få spørsmål om Norge vil fortsette Qatar-markeringene.

Samtidig tok han Haaland i forsvar.

Det går an å vinkle det på veldig mange måter. Poenget er at det ikke kan være Erling som individ som skal bære hele menneskerettighetsdiskusjonen fordi han har valgt Manchester City. Det kan vi ikke forlange, og det skal han heller ikke. City og deres eiere er blitt rettmessig kritisert, men samtidig er det Premier League som har tillatt dem, sa Solbakken til NRK.

Landslagssjefen påpeker at det ikke er noen spillere, trenere eller ledere i Manchester City som ikke har samme verdisett og tanker om menneskerettigheter som antakelig «du og jeg».

Vi må passe oss for at det ikke er Erling som skal ta hele den støyten. Vi har hatt norske kvinnelige spillere i City over tid, City har spillere fra mange forskjellige nasjoner. Det har også andre klubber. Vi må passe for at den grensen ikke blir overtrådt i forhold til Erling, sier Solbakken.

Landslagssjefen henviste til fotballpresident Lise Klaveness på spørsmål om Norge vil fortsette å markere mot Qatar eller ikke.

Det er hun som skal svare på politiske spørsmål, påpeker landslagssjefen.

Jeg har vært litt politiker ved siden av, og det har vært helt OK, det. Det har vært en grei erfaring å ta med seg, sa Solbakken.

– Kan komme mye godt ut av det

Landslagssjefen fortalte også at han ikke har bestemt seg for om han reiser til Qatar-VM selv.

På spørsmål om hva han synes om debatten som har oppstått i kjølvannet av Haalands overgang, svarer han:

I Norge har det vært mye fokus på det, og det må vi leve fint med. Det kan komme mye godt ut av det, men det kan ikke bli slik at Erling skal ha ansvar for alt som skjer i verden. Når det er sagt, har vi tatt våre standpunkt, og det har Erling vært en del av.

Siste nytt

 • Pochettino ferdig i PSG

  Det skriver den franske storklubben på sin egen hjemmeside. Det har i lang tid vært snakk om at argentineren ikke får fortsette i Paris, og tirsdag kom altså bekreftelsen.

  I fjor forlenget Mauricio Pochettino kontrakten med PSG fram til sommeren 2023, men må nå gi seg et drøyt år før kontraktslutt.

  Pochettino ble PSG-manager i januar 2021. Tidligere har 50-åringen blant annet trent Premier League-klubbene Southampton og Tottenham.

  Tournée de printemps du Paris SG au Qatar
  Foto: KARIM JAAFAR / AFP
 • TV 2: Botheim klar for ny klubb

  Erik Botheim (22) er klar for italiensk fotball og Salernitana. Det skal representanter i den italienske klubben ha bekreftet til TV 2.

  Dermed er Botheim klar for Serie A-spill kommende sesong, og blir blant annet lagkamerat med landsmann Emil Bohinen.

  Botheim avsluttet kontrakten sin med Krasnodar i mai, etter at Russland invaderte Ukraina. Fifa satte inn en ny regel om at utenlandske spillere i den russiske fotballigaen kunne suspendere sine kontrakter og spille for en annen klubb.

  Den benyttet ikke Botheim seg av, og har derfor stått uten klubb siden krigen brøt ut.

  Salernitana gikk gjennom en tøff fjorårssesong, hvor de klarte å berge plassen i Serie A i siste liten. Klubben endte på 17.-plass, ett poeng over nedrykksstreken. (NRK/NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Frykter britisk langrennskrise: – En skuffelse

  Det britiske langrennslandslaget står i fare for å miste store deler av sitt økonomiske budsjett, som vil ramme både utøvere og trenere.

  – Det skaper en usikkerhet og en skuffelse for vi hadde håpet det skulle holde til fornyet tillit, sier Jostein Vinjerui, landslagstrener for Storbritannia til NRK.

  Saken ble først omtalt av Expressen.

  Norge-bosatte Andrew Musgrave og Andrew Young står i spissen på laget og har snust på verdenstoppen i flere år. Britene har utmerket seg med flere topplasseringer og pallplasser.

  Det britiske langrennslandslaget har fått signaler på en økonomisk nedtur for videre britisk støtte.

  – Worst case hvis vi ikke får den støtte som håpet så kan vi risikere å måtte kutte veldig i satsingen. Det blir mindre deltakelse i renn, mindre støtteapparat og løperne må dekke mer ting selv, sier Vinjerui.

  Britene har hatt et budsjett på 4 millioner og kan miste to tredjedeler av støtten.

  Tildelingsmøtene er satt til slutten av juli der UK Sports, tilsvarende norske Olympiatoppen, fordeler penger til ulike disipliner. Grunnlaget for støtten baseres på resultater og medaljepotensial i fremtiden.

  Andrew Musgrave og Andrew Young
  Foto: Anders Skjerdingstad / NTB/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste