Hopp til innhold

Nekter for Haaland-grep – nå beskyldes NFF-sjefen for bløff

NFF vil løfte markeringene mot Qatar «vekk fra spillerne». Lise Klaveness avviser at det har noe med Erling Braut Haalands overgang til Manchester City å gjøre, men blir ikke trodd.

Norge

FIKK MYE OPPMERSKOMHET: Det norske landslaget var først ute med markeringer mot Qatar. Senere fulgte blant andre Tyskland og Nederland etter. Her før kampen mot Tyrkia 27. mars.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Vi har sagt hele veien og på FIFA-kongressen at vi skal ta i bruk alle virkemidler for å sette press inn mot VM for å få til endringer. Vi vil fortsatt vurdere å bruke kampdager, selv om det ikke lenger er VM-kvalik. Vi vil løfte det vekk fra spillerne, som er en del av NFFs strategi – politisk arbeid må ligge til ledelsen, sier Klaveness til NRK.

Fotballpresidenten understreker at det skal være stort rom for spillere og trenere til å ytre seg, men at det strukturelle ansvaret skal ligge hos politisk ledelse.

– Hvorfor skal ikke spillerne involveres?

Det var en ekstraordinær situasjon med Qatar-saken der Ståle og spillerne engasjerte seg. Det var bra, men vi har hele veien, siden vi startet det internasjonale strategiarbeidet, vært veldig bevisst på at politisk arbeid er strukturelt. Det er det lederne i NFF, Fifa og Uefa som skal ha ansvaret for. For det første er det det som vil være det mest effektive politisk, og for det andre er det viktig å skjerme sporten. Det skal være stort rom for å få lov til å ytre seg, men det skal ikke være et press på spillere for å ytre seg. Det skal være frihet, men presset skal ligge på oss ledere, sier Klaveness.

Lise Klaveness

TAR GREP: Lise Klaveness.

Foto: Javad Parsa / NTB

Tror Klaveness bløffer

Den forklaringen kjøper ikke NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt. Han tror Klaveness bløffer om den egentlige årsaken.

– Jeg tror ikke hun forventer å bli trodd på at dette ikke har med Erling Braut Haaland å gjøre. Selvfølgelig er dette kun på grunn av Norges største stjerne sin overgang til en klubb med ganske så kontroversielle eiere, som bruker Manchester City og nå Erling Braut Haaland til det som kalles sportsvasking, sier Saltvedt.

Han mener NFFs valg om å frita spillerne for markeringene er ren spesialbehandling av Haaland.

– Dette gjør at han slipper å komme i det dilemmaet hvor han blir kritisert uansett hva han gjør. Hvis han hadde markert, ville det vært indirekte kritikk av hans nye arbeidsgiver. Hvis han ikke hadde vært med på å markere, ville det fremstått hyklersk siden han var med på det tidligere, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

SKEPTISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebiz

Vurderer andre markeringer

Fotballpresidenten avviser at det er Haalands overgang til Manchester City som fører til endringene.

Virkelig ikke, dette har vi holdt på med i over et år. Det internasjonale strategiarbeidet, som skal vedtas nå i juni, har hele veien vært sånn at det politiske arbeidet skal overtas av styret. Både fordi det er det mest effektive politisk, men også for å skjerme sporten. Dette er verdens største konkurranse, og vi er avhengig av spillere som har fullt fokus på det de skal drive med. Full frihet til å ytre det de vil, men fullt fokus på det de skal drive med. Det har ingenting med Haaland-overgangen å gjøre, men et arbeid som har pågått over tid, sier Klaveness.

Premier League-klubben er eid av Abu Dhabis kongefamilie som beskyldes for grove brudd på menneskerettigheter.

I Norge har mange påpekt paradokset ved at Haaland og landslaget i tiden frem til overgangen har markert mot VM-vertene Qatar.

– Hva blir neste ytring eller markering nå som man går vekk fra T-skjortene?

Det får vi se når kampen spilles. Det er noe jeg må diskutere med mine kolleger i styret, sier Klaveness.

– Spesielt at spillerne ikke er spurt

Endringene er ikke diskutert med spillerne, ifølge Klaveness.

Det stusser Jan Petter Saltvedt over.

– Jeg synes det er spesielt at spillerne ikke engang er blitt spurt om de ønsker å fortsette med markeringer fra nå og frem til VM starter i november, det er nå det virkelig ville blitt oppmerksomhet rundt dette andre steder enn i Norge også. Vi har fått internasjonal oppmerksomhet allerede, da skal vi selvfølgelig fullføre dette i kamper som nasjonsligaen nå og frem til VM starter, mener han.

Haaland

BYTTER BEITE: Erling Braut Haaland.

Foto: LEON KUEGELER / Reuters

– Må passe oss

Saltvedt er blant de som kalte eventuelle Qatar-markeringer med Haaland på landslaget et dilemma.

Tidligere tirsdag understrekte landslagssjef Ståle Solbakken at fotballpresidenten må få spørsmål om Norge vil fortsette Qatar-markeringene.

Samtidig tok han Haaland i forsvar.

Det går an å vinkle det på veldig mange måter. Poenget er at det ikke kan være Erling som individ som skal bære hele menneskerettighetsdiskusjonen fordi han har valgt Manchester City. Det kan vi ikke forlange, og det skal han heller ikke. City og deres eiere er blitt rettmessig kritisert, men samtidig er det Premier League som har tillatt dem, sa Solbakken til NRK.

Landslagssjefen påpeker at det ikke er noen spillere, trenere eller ledere i Manchester City som ikke har samme verdisett og tanker om menneskerettigheter som antakelig «du og jeg».

Vi må passe oss for at det ikke er Erling som skal ta hele den støyten. Vi har hatt norske kvinnelige spillere i City over tid, City har spillere fra mange forskjellige nasjoner. Det har også andre klubber. Vi må passe for at den grensen ikke blir overtrådt i forhold til Erling, sier Solbakken.

Landslagssjefen henviste til fotballpresident Lise Klaveness på spørsmål om Norge vil fortsette å markere mot Qatar eller ikke.

Det er hun som skal svare på politiske spørsmål, påpeker landslagssjefen.

Jeg har vært litt politiker ved siden av, og det har vært helt OK, det. Det har vært en grei erfaring å ta med seg, sa Solbakken.

– Kan komme mye godt ut av det

Landslagssjefen fortalte også at han ikke har bestemt seg for om han reiser til Qatar-VM selv.

På spørsmål om hva han synes om debatten som har oppstått i kjølvannet av Haalands overgang, svarer han:

I Norge har det vært mye fokus på det, og det må vi leve fint med. Det kan komme mye godt ut av det, men det kan ikke bli slik at Erling skal ha ansvar for alt som skjer i verden. Når det er sagt, har vi tatt våre standpunkt, og det har Erling vært en del av.

Siste nytt

 • Knudsen i LSK til neste sommar

  LSK-sportssjef Simon Mesfin stadfestar overfor Romerikes Blad at Magnus Knudsen blir hos dei gulkledde på ein avtale fram til neste sommar

  Fifa tillet utanlandske spelarar i den russiske ligaen å suspendere sine kontaktar fram til 30. juni i år fordi Russland invaderte Ukraina. I juni forlenga dei moglegheita med eitt år.

  Magnus Knudsen blei seld til Rostov frå Lillestrøm på tampen av 2021, men berre nokre månader inne i årets sesong var han tilbake hos Kanarifuglene da han nytta seg av denne moglegheita.

  Til Romerikes Blad opplyser LSK-sportssjef Simon Mesfin at klubben og spelaren har inngått ein avtale om at han held fram hos serieleiaren i eliteserien.

  – Vi er einig om ein avtale med Magnus til 30. juni neste sommar, seier han til avisa

  Magnus Knudsen har spelt elleve kampar for Lillestrøm i eliteserien denne sesongen.

  NM i fotball 2021: Skeid - Lillestrøm
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • AaFK selger Haugen til dansk klubb

  Aalesunds Sigurd Haugen er klar for danske AGF i Århus, melder klubben. Haugen har vært en av sunnmørsklubbens viktigste spillere. I oppkjøringen til årets sesong ble det hele 15 scoringer og i serien har han scoret syv mål på 13 kamper.

  Haugen drar til Danmark allerede i kveld for å forberede seg til seriestarten i dansk superliga.

  – Det er selvsagt veldig stort, for det er en stor drøm som går i oppfyllelse. Det er noe jeg har jobbet ekstremt hardt for. Jeg er stolt, sier Haugen.

  AGF ansatte nylig Uwe Rösler som hovedtrener. I tillegg er Stig Inge Bjørnebye sportssjef i klubben.

  – Med tanke på det flotte mennesket og forbildet han er blitt for så mange i vår by og region, så er det klart at det smerter å selge Sigurd, sier administrerende direktør i AaFK, Ronny Stokke.

  Sigurd Haugen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Bronsevinner fra VM i svømming hevder hun ble dopet ned under medaljefeiring

  Dagen etter at canadiske Mary-Sophie Harvey hadde tatt bronsemedalje under svømme-VM i Budapest i juni, våknet hun opp med hjernerystelse og et skadd ribbein.

  Hun deler historien sammen med bilder av flere blåmerker på Instagram.

  22-åringen var ute og feiret bronsemedaljen med lagvenninnene i 4 x2 00 meter fri, men skal senere ifølge henne selv ha fått bedøvende stoffer i drinken hennes.

  Harvey skriver videre at hun hadde et sort hull på mellom fire og seks timer hun ikke husker noen ting fra. Dagen etter våknet hun med smerter.

  – Jeg har i lengre tid vært vurdert om jeg skal si noe eller bare la være. Jeg har likevel alltid vært ærlig med dere, og disse situasjonene skjer altfor ofte til at jeg kan være stille, skriver hun.

  Etter å ha landet hjemme i Canada, dro Harvey for å undersøke smertene. Der fikk hun konstatert lett hjernerystelse og forstuing i det ene ribbeinet.

  – Jeg blir skremt når jeg tenker på alt det jeg ikke husker fra kvelden. Jeg forsøker fortsatt å finne tilbake til «glade Mary» som fant glede før hendelsen. Jeg skal ikke la dette definere meg, sier Harvey.

  Nyhetsbyrået Ritzau melder torsdag at det canadiske svømmeforbundet undersøker saken. (NTB)

  Canadas Mary-Sophie Harvey
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste