Hopp til innhold

Fide skal granske både Carlsen og Niemann

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) skal starte en gransking av både Magnus Carlsen og Hans Niemann. Begge risikerer straff.

Niemann og Carlsen

RIVALER: Magnus Carlsen og Hans Niemann har skapt et aldri så lite sjakkdrama den siste tiden.

Foto: NRK/AFP

Etter flere uker med turbulens, publiserte Magnus Carlsen et innlegg i sosiale medier mandag denne uka, der han skrev at han trodde amerikanske Niemann har jukset mer enn han har innrømmet.

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk, skrev Carlsen i et innlegg.

Nå skal saken granskes av Fides kommisjon for Fair Play.

T-online har snakket med tyske Klaus Deventer i det tyske sjakkforbundet og medlem i Fair Play-kommisjonen. Han sier at Fide vil sjekke om det er nok fakta til å rettferdiggjøre en anklage om juks, og hvis de konkluderer med det, så vil de finne en passelig straff gjennom Fides etiske og disiplinære komité. De ønsker også å undersøke om det har kommet falske anklager.

Det var VG som meldte om saken først, og senere torsdag kveld bekreftet også Fide at de starter granskingspanel.

– Dette er det beste for sjakken, og vi vil be pent om at offentligheten lar være å spekulere i utfallet og de potensielle sanksjonene til alle fakta er overveid, sier styremedlem i Fair Play-komiteen, Salomeja Zaksaite.

– En stor trussel

Jøran Aulin-Jansson. visepresident i Fide, hadde ikke hørt om granskingen før han leste om det i VG.

Jeg har ikke snakket med noen i Fide om dette, men jeg skal sjekke opp dette i morgen, for å få et klart bilde av hva det egentlig det dreier seg om, forteller han til NRK.

Jøran Aulin-Jansson, visepresident i FIDE

SKAL SJEKKE: Visepresident i Fide, Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Berit Roald / NTB

Den norske Fide-toppen er derimot klar på at saken er blitt diskutert innad i organisasjonen.

Fide har lagt merke til den voldsomme interessen fra medier over hele verden. De er også klar over at juks på et så høyt nivå vil kunne være en stor trussel mot sporten i seg selv, så det er noe man som organisasjon må ta på den største alvor.

Aulin-Jansson påpeker at dette vil føre til at enten Niemann eller Carlsen blir dømt, og dermed får en straff.

Hvis de oppfatter at Magnus hevder at han har jukset, men ikke finner beviser, så kan Magnus bli straffet. Om det stemmer, så kan Niemann bli straffet. Jeg har lest at Magnus sier «jeg tror». Jeg kan ikke finjuss, men det virker ikke som en helt bastant påstand. Det er ikke sikkert han har beviset, sier han.

Les også: Sjakkverda kokar etter Carlsen-utsegn: – Verdsmeisteren er ein sutrekopp

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Hva slags straff er det da snakk om?

– I verste fall kan det være utestengelse fra sporten i en periode.

T-online opplyser at det er 12 mann i kommisjonen og at de skal nedsette et utvalg på én til tre personer til å granske saken.

– Jeg er spent på kompetansen til disse tre menneskene. Jeg vet heller ikke hvem er. Dette er spennende juridisk farvann. Jeg misunner ikke den komiteen der, fastslår Aulin-Jansson.

Les også: Hevder nye bevis feller Carlsen-rival: – Må være spikeren i kista

Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.
Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.

Føler uskylden er borte

Selv har han «full tillit» til Magnus Carlsen, men han sier følgende om håndteringen, som blant annet har inneholdt at verdenseneren trakk seg etter ett trekk mot rivalen forrige uke:

Det er sikkert elementer her som kunne vært gjort bedre, og det tror jeg mange er enige i, selv om de stoler på Magnus sin vurdering. Jeg kan forstå frustrasjonen hans, han som elsker sjakk, å se at potensielt juks kan oppstå på så høyt nivå, sier visepresidenten.

På det øverste nivået har man antakeligvis vært forskånet for dette, i hvert fall svært sjelden. Så dette er litt som om et gjerde blir. Jeg føler litt at uskylden er blitt borte her, legger han til.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste