Hopp til innhold

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier, måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

s

Syrstad tok en overlegen seier på Vasaloppet søndag, etter å ha gått i brudd fra løpets innledende fase.

Men rett før målgang holdt det på å gå galt. TV-bildene viste at demonstranter hadde tatt seg inn i løypa rett før Syrstad var på vei over Aukland-broen og inn mot oppløpet.

Vaktene måtte fysisk slenge demonstrantene i bakken for å hindre en skandaleavslutning på rennet. Det oppto et basketak før Syrstad passerte dem.

Syrstad: – Fikk hjertet i halsen

SVT, som sendte rennet i Sverige, omtaler hendelsen som «skandalescener».

– Jeg fikk hjertet i halsen et par sekunder der, men sikkerhetsvaktene reagerte fort, sier Syrstad til NRK etter rennet.

– Hva tenkte du da de hoppet foran deg i løypa?

– Det gikk noen ord jeg ikke skal si på TV, og så tenkte jeg at «så klart skal det være noe sånn som dette på slutten». Men jeg så at det heldigvis ikke kom noen flere, og da gikk det fint, sier han.

Hva synes du om denne type aksjoner?

Aukland: – Burde holde seg unna

Langløpslegende Anders Aukland fikk med seg nesten-skandalen på TV-sendingen. Den tidligere vinneren av Vasaloppet likte ikke det han så.

– De burde holde seg unna idrettsarrangementer. Jeg tror ikke de oppnår noe ved å klusse det til for skiløpere som er glad i snø og har gått nesten ni mil på ski, sier Aukland.

– Det gikk heldigvis veldig bra. Jeg tror jeg ville blitt irritert på det etter nesten ni mil. Det skaper bare negative ting, legger Aukland til.

Gabriel Henning, talsperson for det svenske politiet som var på plass, sier det er er uklart om demonstrantene kan vente seg rettslige konsekvenser.

– Det er for tidlig å si. Vi får se an i løpet av dagen, sier Henning til Aftonbladet.

Varslet aksjon

Ifølge Expressen var det aktivistgruppen «Åsterställ Våtmarker» som prøvde å gjennomføre aksjonen rett før mål.

Men de var ikke alene om å gjennomføre klimaaksjoner søndag.

«I sammenheng med målgangen i Vasaloppet i dag, dukker aktivister fra Extinction Rebellion opp på ulike plasser i Mora. Med en visuell presentasjon skal de oppfordre Vasaloppets arrangør til å si opp Preem som hovedsponsor».

Denne pressemeldingen ble publisert søndag formiddag, to timer ut i Vasaloppet, av klimaaktivistene i Extinction Rebellion. Petroleumsselskapet Preem har i flere år vært en støttespiller til det tradisjonsrike rennet.

I etterkant av rennet har gruppen lagt ut flere bilder der man ser personer utkledd med diverse budskap i og rundt målområdet.

Torleif Syrstad

VANT: Torleif Syrstad imponerte alle i Vasaloppet søndag.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Søndagens aksjon er heller ikke en isolert hendelse. De siste årene har miljødemonstranter slått til i forbindelse med store skikonkurranser både i Norge og Sverige, senest under prøve-VM i Trondheim i desember, noe som hisset opp flere langrennsprofiler.

Under fjorårets Vasalopp hoppet klimaaktivister ut i sporet da teten passerte Hökberg.

Les også Johaug satt ut av medieoppslag: – Har overhodet ikke bestemt meg

Therese Johaug

Hadde skjerpet sikkerheten

Arrangørene var derfor forberedt på at det ville dukke opp nye aksjoner under søndagens renn.

Nye sikkerhetskorridorer på oppløpet, hemmelig overvåking rundt sporet og ekstra opplæring av funksjonærer ble tatt i bruk for å hindre miljøaksjoner, kunne Johan Eriksson, administrerende direktør i Vasaloppet, røpe til det svenske nyhetsbyrået TT før start.

På spørsmål fra TT forsvarte Eriksson samarbeidet med petroleumsfirmaet Preem og peker på at deres arbeid med fornybart drivstoff er viktig for Vasaloppets bruk av busser og løypemaskiner, skriver NTB.

Les også Her skal Northug og 15.000 andre gå skirenn

Toppbilde

– For godt til å være sant

Til tross for at demonstrerte stjal mye fokus, er Syrstad glad for at drømmen om å vinne Vasaloppet endelig gikk i oppfyllelse.

– Det er for godt til å være sant. Det var et tidlig brudd, og jeg kjente meg bra. Tidligere har jeg følt at jeg har vært for defensiv, så i dag skulle jeg følge hvert eneste støt. Jeg skal feire med laget i noen timer, og så er det jobb klokken 8 i morgen tidlig. Da er det første møte, sier Syrstad til NRK etter rennet.

i1hmp9CurSs

IMPONERTE: Norske Torleif Syrstad vant Vasaloppet på overlegent vis.

Foto: NTB

Ved siden av satsingen har Syrstad det siste året hatt en 100 prosent jobb på siden.

– Det har vært lange dager og litt for lite søvn. Jeg har vært sur og irritert på at jeg har stått i denne situasjonen. Jeg hadde lyst til å satse 100 prosent, men nå ble det som det ble. Det blir nok andre saker neste år, fortsatte Syrstad.

Petter Northug, som spådde en tung dag på tunge forhold, endte på en 18.-plass med 08.52 opp til vinneren.

– Det var tøft, brutalt. Det var ikke føret jeg hadde håpet og drømt om, men tross det er jeg egentlig greit fornøyd. Formen er bra og jeg tar med meg topp 20 på dette føret, sier Northug til NRK.

Emilie Fleten vant kvinneklassen for andre år på rad. Underveis fikk hun det tøft, noe denne videoen er et godt eksempel på:

– Jeg ble utrolig dårlig i magen og spydde på slutten der. Det var omtrent på samme sted som i fjor. Da tenkte jeg: «Du spydde i fjor og klarte å vinne, så jeg må bare puste med magen», sier Fleten til NRK etter rennet.

Krevende forhold og kaos før start

Det var ikke bare klimaaksjonister som gjorde søndagens 100. utgave av Vasaloppet spesiell.

Mange var spente på forholdene før start. Nedbør og mildvær hadde ført til svært løse spor, og Petter Northug innrømmet overfor NRK at han sperret opp øynene da han kjørte forbi startområdet lørdag.

Starten gikk imidlertid som normalt, men det var langt fra drømmeforhold for det tradisjonsrike rennet søndag.

– Problemet er at det ikke har vært kuldegrader på flere døgn, så snøen får ikke satt seg heller. Jeg er glad jeg sitter her i studio, sa ekspertkommentator Simen Østensen etter en start der man tydelig kunne se snøsprut og bløte forhold fra første stavtak.

Les også Iversen med syrlig stikk til landslagstreneren: – Høy på pæra

Emil Iversen

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal