Hopp til innhold

Johaug satt ut av medieoppslag: – Har overhodet ikke bestemt meg

Søndag var Therese Johaug tilbake på startstreken for første gang siden hun ble mor. Selv om comebacket ble en suksess, har hun ennå ikke bestemt seg. Men hun vil gjøre det snart.

Therese Johaug

OVERRASKET: Therese Johaug stusset da hun tittet i norske medier lørdag kveld.

– Jeg lå i sengen og så «Oi, har jeg bestemt meg for VM i Trondheim?» Jøss, har jeg bestemt det? Hvem er det som har bestemt det? Ikke jeg i hvert fall! Så den døren der er fortsatt veldig åpen om det blir eller ikke blir. Det kan jeg i hvert fall bekrefte: At jeg overhodet ikke har bestemt meg.

Det sier Therese Johaug til NRK etter at hennes første skirenn på nesten to år resulterte i en knusende seier.

Johaug seiret søndag i det 17 kilometer lange Engadin Frauenlauf-rennet i Sveits søndag formiddag. Den pensjonerte skidronningens viste gamle storhetstakter og vant rennet med tiden 44.07.7.

På andreplass i søndagens renn kom Johaugs gamle rival Justyna Kowalczyk med tiden 47.44.9, hele 3.37 minutter bak sin norske konkurrent.

Bjørgen, Kowalczyk og Johaug

STJERNETRIO: Justyna Kowalczyk, Marit Bjørgen og Therese Johaug var både arge konkurrenter og store stjerner.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Avgjørelse før sommeren

35-åringen, som la opp etter 2021/22-sesongen, uttalte i et intervju med arrangøren av Engadin Skimarathon at hun kunne tenke seg å stille på VM-femmila i Trondheim. Det ble omtalt av en rekke medier, både norske og internasjonale, lørdag.

Da ble Johaug overrasket.

Overfor NRK søndag understreker hun at hun ikke har bestemt seg ennå, men er klar på at en avgjørelse må tas før sommeren.

– Nå vil jeg bruke tiden godt fremover på å prøve å trene meg opp, komme tilbake til en høvelig form og ta avgjørelsen etter hvert. Om jeg kjenner at dette eller riktig eller ikke.

Bør Johaug satse mot VM 2025?

Dalsbygda-ekspressen sier at dette var en slags første test på vei mot en avgjørelse rundt spørsmålet som opptar Ski-Norge for tiden. Kommer hun til å gjøre comeback inn mot neste års VM i Trondheim?

– Det var veldig artig å ha på seg startnummer igjen. Det er to år siden sist, så jeg var litt usikker før start om jeg hadde glemt gamle rutiner. Men da startskuddet gikk kom jeg fort inn i det igjen, forteller Johaug til NRK.

– Det var jo en slags første test, så klart. Det er alltids det, å ha på seg startnummer og kjenne på hvilke følelser man har rundt det, hvordan det har føltes å være en stund borte fra Kristin (datteren). Det er ganske mange aspekt her. Så det var kanskje en liten start på en avgjørelse etter hvert, sier hun.

Holmenkollen skifestival 2022

FOLKEFAVORITT: Therese Johaug under sitt siste Holmenkollen-renn i 2022. Der ble hun hyllet av det norske folk.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Tror ikke hun vinner NM

Dette var Johaugs første renn siden hun vant Skarverennet 23. april 2022, og det første siden hun ble mor til datteren Kristin 17. mai i fjor. Formen er med andre ord ikke helt der den pleide å være, søndagens brakseier til tross.

– Det er langt fra Fraulauf i Engadin til verdenscup, for å si det sånn. Men jeg tar i hvert fall med meg at jeg synes det var moro å konkurrere og at det ikke kjennes så «hakkendes gæli» ut.

Kvinnenes langrennstrener Stig Rune Kveen er usikker på hvor mye man skal legge i Johaugs knusende retur til konkurranseløypa.

– Det er veldig vanskelig å si hvor god Kowalczyk er, jeg hadde forventet at hun skulle vinne med mer. Er det riktig av meg å si? Jeg har ikke peiling. Det var sikkert bra, sier Kveen til NRK.

Stig Rune Kveen

LANDSLAGSTRENER: Stig Rune Kveen.

Foto: NTB

– Hun har sagt at hun sannsynligvis stiller opp på tremila i NM del 2, hvor spent er du på hva hun kan få til i et sånt løp mot de andre beste i Norge?

– Jeg tror hun kan hevde seg veldig bra, hun er en dame med mye trening i kroppen. Du ser jo Petter (Northug) har lagt opp og kommet tilbake. Hun kommer til å få betalt for alt hun har gjort tidligere. Jeg er ikke bekymret for at hun ikke kommer til å gå fort, men om hun vinner NM, det er vanskelig å si. Det tror jeg faktisk ikke, sier han.

Til det svarer Johaug:

Det kan hende han har rett i. Det eneste jeg har konkurrert på to år er Frauenlauf her, og det er vanskelig å si hvordan nivået er. De jentene som er ute og går verdenscup har et veldig høyt nivå, så jeg forventer ikke at jeg skal vinne et NM om jeg går.

Svenske håper på comeback

Jonna Sundling, som kom på femteplass på søndagens sprint i Lahti, håper Therese Johaug gjør comeback.

– Det føles ikke som hun har vært borte så lenge. Jeg tror hun fortsatt har mye i seg og at hun kan prestere veldig bra, sier hun til NRK.

Sweden Cross Country Ski World Cup

STJERNE: Jonna Sundling.

Foto: Ulf Palm / AP

– Vil du ha henne tilbake?

Absolutt, jeg savner henne, sier Sundling.

En som kanskje ikke har savnet Johaug like mye, er tsjekkiske Katerina Janatova. Hun er bekymret for sine egne verdenscuppoeng hvis Johaug gjør comeback.

– Jeg tror hun kan være like god. Hun vet hva som skal til og har utholdenheten. Det kommer til å ødelegge FIS-poengene mine igjen. Det er utrolig det hun får til. Det vil være en kul dag om hun kommer tilbake.

Les også Anders Jacobsen: – Jeg ble ført bak lyset

Anders Jacobsen legger opp

Klæbo tipper pallplass

Johannes Høsflot Klæbo sier til NRK at han er helt sikker på at vi ser Johaug på startstreken når VM i Trondheim stakes i gang. Han var ikke overrasket over Johaugs seier i Sveits, og håper hun gjør comeback.

– Ja, altså, det må hun få bestemme selv, men hun er en profil som vil være med å gagne langrennssporten. Det vil jeg absolutt påstå, sier Klæbo.

Sprintkongen, som vant søndagens sprint i Lahti, tror Johaug hadde slått bra fra seg.

– Femmila er i alle fall 2500 høydemeter hvis jeg har forstått det riktig. Det skal gås noen bakker og sist jeg sjekket var hun ganske god i bakker. Jeg tipper at hun i alle fall vil være på pallen. Det skal man ikke se bort fra, sier Klæbo.

Det er særlig VM-femmila 9. mars 2025 som Johaug har blinket seg ut som et mulig mål.

Hun har 14 VM-gull fra før, men fristes av å prøve å ta nummer 15 på en distanse som ikke fantes for kvinner sist hun var aktiv.

Les også Kerr rister på hodet av Nordås-avsløring: – Det er ikke flaks

Pressetreff innendørs VM i Glasgow

NRK-ekspert: – Hun er i rute

NRK-ekspert Fredrik Aukland er i likhet med Kveen nøktern når han skal beskrive hvor mye man skal legge i søndagens Johaug-seier.

Fredrik Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det er vanskelig å si hvor godt det løpet er, for det er ikke en målestokk på internasjonalt toppnivå. Men det at hun går skirenn med startnummer på brystet og er i god form, det er det ingen tvil om, sier Aukland.

Han har jobbet med Johaug gjennom denne sesongen som langrennsekspert for NRK.

– Jeg har da sett at hun er i rute med trening. Så dersom hun er interessert og vil gjøre den jobben og tilrettelegger den med familiesituasjonen sin, så kan hun komme tilbake i like god form som tidligere, tror han.

Johaug er fullstendig klar over at det vil oppstå enorme forventninger til henne hvis hun velger å satse mot VM.

– Jeg vet at ingen vil være fornøyd om jeg blir nummer fire, og alle vil at jeg skal ta gull. Det er også mitt mål, men hvis jeg skal delta i Trondheim, må jeg kvalifisere meg og vite hvilke løp jeg skal gå for å klare det. Jeg skal ikke gå en hel verdenscupsesong, sier hun.

Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert. NRK gjør redaksjonelle vurderinger uavhengig av dette.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Premier League - West Ham United v Liverpool

Salah om Klopp-krangelen: – Viss eg pratar i dag, så tek det fyr

Mohamed Salah var tydeleg misfornøgd på sidelinja og hamna i diskusjon med trenaren før han vart bytta inn da Liverpool spelte uavgjort mot West Ham.

Siste nytt

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

  • Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

    Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

    Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

    Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

    Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

    Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.

    Bundesliga - Bayern Munich v Eintracht Frankfurt
    Foto: Angelika Warmuth / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal