Hopp til innhold

Her skal Northug og 15.000 andre gå skirenn

Det er bløtt, mildt og krevende før den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Petter Northug fikk seg en overraskelse da han kjørte forbi startområdet.

Toppbilde

VÅTT: Dette synes møtte både NRK og Petter Northug før søndagens Vasaloppet. Nå er skiprofilen spent på forholdene som venter i den 100. utgaven av det tradisjonsrike rennet.

– Det er spesielle forhold. Vi kjørte forbi startplassen nå, der var det en vanndam midt på startsletta. Jeg er spent på hvordan de løser det i morgen.

Det sier en spent Petter Northug til NRK før det tradisjonsrike Vasaloppet går av stabelen søndag, med rundt 15.000 deltakere på startstreken.

Det er mildt, to plussgrader og vått i Sälen, der starten går 08.00 søndag morgen. Det regnet godt lørdag, og er meldt enda mer nedbør inn mot start.

– Skikkelig kraftprøve

I startområdet har det blitt så store opphopninger av vann at arrangøren har satt inn mannskap for å få pumpet vekk vannet.

– Det er utfordrende. Den 100. utgaven av Vasaloppet blir ekstra tøff, og det blir en skikkelig kraftprøve. I morgen handler det om å gjøre ting rett med ernæring underveis og være riktig posisjonert, for det blir et spesielt Vasaloppet, mener Northug.

Også NRKs reporter ble overrasket av det som møtte ham i startområdet dagen før rennet:

Foto: Terje Haugnes / NRK

Foto: Terje Haugnes / NRK

Northug mener det milde været og de bløte forholdene gjør det vanskelig for de tusenvis skiløperne som skal i aksjon søndag.

Det er dårlig stavfeste, tøffe forhold, jeg tror det blir lang vinnertid både på dame- og herresiden. Det blir en ordentlig, ordentlig tøff test i morgen, det skal det også være, men i år tror jeg det blir ekstra tøft, sier skilegenden til NRK.

Vasaloppet-ledelsen tar imidlertid det hele med relativt stor ro foreløpig.

– Nå skal vi få bort vannet og legge på ny snø i kveld. Starten skal gå som tenkt. Det er planen, sier presseansvarlig Camilla Sandy Swarén til NRK.

Vasaloppet jobber på spreng

Arrangøren har jobbet på spreng i flere dager. De får ikke hjelp av været frem til start heller.

Foto: Morten Stenberg

Gukild: – Absolutt innsjø

Emil Gukild, som er programleder i NRK-podkasten «Skiklubben», skal også gå Vasaloppet søndag. Han var ute og testet løypene lørdag og ble ikke beroliget av det han fikk se.

– Det er absolutt innsjø, ja, sier Gukild til NRK.

Fra motellet han bor på rett ved start rapporterer han om trøstesløse forhold.

– Sjefen for rennet sa på TV de skal legge på mer snø og mener det skal gå bra. De hadde ikke plan om å flytte starten eller kjøre puljer. De kjører tradisjonsrikt, sier Emil Gukild.

Strava

IKKE OPTIMIST: Emil Gukild la ut denne oppdateringen på treningsappen Strava lørdag.

Foto: Skjermdump / Strava

– Er det fare for parodi fra start?

– Den starten høres ut som kaos i mine ører, sier Gukild.

Han forteller at langløpslegenden Anders Aukland har fortalt om rykter om at det har vært blodspor å se i første bakken, etter at de første puljene har gått opp der under vanlige forhold. Aukland er også medprogramleder i podkasten «Skiklubben».

Vasaloppet i 2023

Slik ser det ut etter startskuddet i Vasaloppet til vanlig. Her fra rennet i 2023. I år ligger det an til verre forhold.

Foto: Ulf Palm / AP

I øyeblikket venter imidlertid en innsjølignende startslette løperne. Og det som til vanlig kan betegnes som et sirkus med rundt 15.000 løpere, der alle jager ut samtidig, kan bli tatt til et nytt nivå i år.

– Skrekkblandet fryd er det jeg føler på, sier Gukild.

Arrangøren har en jobb fremfor seg for sikre en noenlunde god start på Vasaloppet søndag morgen. Det er meldt regn helt frem til start.

Det er meldt regn helt frem til start. Arrangøren skal jobbe på spreng gjennom natten.

Foto: Morten Stenberg

Northug: – Dette blir hardt

Petter Northug tror ikke forholdene gjør ham noen tjenester søndag.

– Jeg hadde satt pris på litt mer omdannet snø og litt bedre stavfeste, men formen er grei og jeg gleder meg til Vasaloppet. Det er et av årets store høydepunkt for oss som går langløp. Jeg ser frem imot at det blir en lang og hard dag mellom Sälen og Mora, sier Northug.

Petter Northug før Vasaloppet

Petter Northug forventer et steinhardt renn søndag.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Håper du på et lureløp?

– Jeg håper på et løp som passer meg bra, men jeg vet, sånn som langløpene har vært i år, vil det bli gått fort. Og det er mange som er glade for det føret her. At det blir et rolig tempo, det skjer ikke. Det er bare å forberede seg på at det blir hardt, sier Northug, som har et mål om topp 10.

NRK sender Vasaloppet fra 07.45 søndag morgen. Rennstart er 08.00.

P. S: Emil Persson og Emilie Fleten vant fjorårets utgave av Vasaloppet.

Siste nytt

 • Sportssjef Joacim Jonsson irettesatt av Vålerenga etter intervju

  Vålerengas sportsdirektør Joacim Jonsson vekket oppsikt da han gikk hardt ut mot klubbens egen spiss, Mees Rijks, i pausen under kampen mellom Lyn og Vålerenga lørdag.

  Rijks ble utvist etter å ha pådratt seg to gule kort.

  – Det er fullstendig utilgivelig av Mees Rijks. Det finnes ingen unnskyldninger. Du setter lagkameratene i en helvetes situasjon, sa Jonsson til TV 2 lørdag.

  Svensken beklaget uttalelsene sine overfor Vålerenga-spillerne i garderoben etter kampen.

  Mandag forteller daglig leder i Vålerenga, Svein Graff, at han og Jonsson har hatt et møte.

  – Tid, sted og formen for offentlig kritikk av egen spiller på den måten er feil og dårlig håndtert. «Jocke» har beklaget overfor spillergruppa og i media. Det er bra og nødvendig. Jeg har hatt møte med Jokke og han har fått en irettesettelse, sier Graff til VG.

  Graff opplyser at saken ikke vil få ytterligere konsekvenser for Jonsson.

  Joacim Jonsson
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Djokovic dropper Madrid Open – en rival mindre for Ruud

  Novak Djokovic (36) stiller ikke i Madrid Open. Det kan gi Casper Ruud lettere vei mot suksess i storturneringen i tennis.

  Djokovic har ikke spilt siden verdenseneren tapte for Ruud i semifinalen i Monte-Carlo Masters for litt over en uke siden.

  Serberen var ikke en del av mandagens trekning for ATP Masters1000-turneringen i Madrid. Der har han tidligere vunnet tittelen tre ganger (senest i 2016).

  Ruud er femteseedet og går rett til 2. runde. Der møter han vinneren av oppgjøret mellom Zhang Zhizhen fra Kina (49 i verden) og serbiske Miomir Kecmanovic (66). (NTB)

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Tønnesen takker nei til landslagsspill

  Kent Robin Tønnesen (32) gjør seg uaktuell for det norske håndballandslaget framover.

  Det opplyser landslagssjef Jonas Wille i forbindelse med uttaket av troppen til en storturnering på Jordal i Oslo neste måned.

  – Kent Robin har forklart meg at han takker nei til landslag i perioden fremover av hensyn til totalbelastningen. Vi har hatt god dialog, og jeg tar hans avgjørelse til etterretning i vår videre planlegging, sier Wille.

  Tønnesen spiller til daglig i franske Paris Saint-Germain. Der har han vært siden overgangen fra ungarske Szeged i fjor.

  På landslaget står Tønnesen med 339 mål på 137 kamper. Han har vært en del av Norge-miljøet siden 2010.

  I 2017 var han med på å ta VM-sølv. (NTB)

  Håndball-EM herrer 2024: Hovedrunden Norge - Danmark (23-29)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal