Hopp til innhold

Her skal Northug og 15.000 andre gå skirenn

Det er bløtt, mildt og krevende før den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Petter Northug fikk seg en overraskelse da han kjørte forbi startområdet.

Toppbilde

VÅTT: Dette synes møtte både NRK og Petter Northug før søndagens Vasaloppet. Nå er skiprofilen spent på forholdene som venter i den 100. utgaven av det tradisjonsrike rennet.

– Det er spesielle forhold. Vi kjørte forbi startplassen nå, der var det en vanndam midt på startsletta. Jeg er spent på hvordan de løser det i morgen.

Det sier en spent Petter Northug til NRK før det tradisjonsrike Vasaloppet går av stabelen søndag, med rundt 15.000 deltakere på startstreken.

Det er mildt, to plussgrader og vått i Sälen, der starten går 08.00 søndag morgen. Det regnet godt lørdag, og er meldt enda mer nedbør inn mot start.

– Skikkelig kraftprøve

I startområdet har det blitt så store opphopninger av vann at arrangøren har satt inn mannskap for å få pumpet vekk vannet.

– Det er utfordrende. Den 100. utgaven av Vasaloppet blir ekstra tøff, og det blir en skikkelig kraftprøve. I morgen handler det om å gjøre ting rett med ernæring underveis og være riktig posisjonert, for det blir et spesielt Vasaloppet, mener Northug.

Også NRKs reporter ble overrasket av det som møtte ham i startområdet dagen før rennet:

Foto: Terje Haugnes / NRK

Foto: Terje Haugnes / NRK

Northug mener det milde været og de bløte forholdene gjør det vanskelig for de tusenvis skiløperne som skal i aksjon søndag.

Det er dårlig stavfeste, tøffe forhold, jeg tror det blir lang vinnertid både på dame- og herresiden. Det blir en ordentlig, ordentlig tøff test i morgen, det skal det også være, men i år tror jeg det blir ekstra tøft, sier skilegenden til NRK.

Vasaloppet-ledelsen tar imidlertid det hele med relativt stor ro foreløpig.

– Nå skal vi få bort vannet og legge på ny snø i kveld. Starten skal gå som tenkt. Det er planen, sier presseansvarlig Camilla Sandy Swarén til NRK.

Vasaloppet jobber på spreng

Arrangøren har jobbet på spreng i flere dager. De får ikke hjelp av været frem til start heller.

Foto: Morten Stenberg

Gukild: – Absolutt innsjø

Emil Gukild, som er programleder i NRK-podkasten «Skiklubben», skal også gå Vasaloppet søndag. Han var ute og testet løypene lørdag og ble ikke beroliget av det han fikk se.

– Det er absolutt innsjø, ja, sier Gukild til NRK.

Fra motellet han bor på rett ved start rapporterer han om trøstesløse forhold.

– Sjefen for rennet sa på TV de skal legge på mer snø og mener det skal gå bra. De hadde ikke plan om å flytte starten eller kjøre puljer. De kjører tradisjonsrikt, sier Emil Gukild.

Strava

IKKE OPTIMIST: Emil Gukild la ut denne oppdateringen på treningsappen Strava lørdag.

Foto: Skjermdump / Strava

– Er det fare for parodi fra start?

– Den starten høres ut som kaos i mine ører, sier Gukild.

Han forteller at langløpslegenden Anders Aukland har fortalt om rykter om at det har vært blodspor å se i første bakken, etter at de første puljene har gått opp der under vanlige forhold. Aukland er også medprogramleder i podkasten «Skiklubben».

Vasaloppet i 2023

Slik ser det ut etter startskuddet i Vasaloppet til vanlig. Her fra rennet i 2023. I år ligger det an til verre forhold.

Foto: Ulf Palm / AP

I øyeblikket venter imidlertid en innsjølignende startslette løperne. Og det som til vanlig kan betegnes som et sirkus med rundt 15.000 løpere, der alle jager ut samtidig, kan bli tatt til et nytt nivå i år.

– Skrekkblandet fryd er det jeg føler på, sier Gukild.

Arrangøren har en jobb fremfor seg for sikre en noenlunde god start på Vasaloppet søndag morgen. Det er meldt regn helt frem til start.

Det er meldt regn helt frem til start. Arrangøren skal jobbe på spreng gjennom natten.

Foto: Morten Stenberg

Northug: – Dette blir hardt

Petter Northug tror ikke forholdene gjør ham noen tjenester søndag.

– Jeg hadde satt pris på litt mer omdannet snø og litt bedre stavfeste, men formen er grei og jeg gleder meg til Vasaloppet. Det er et av årets store høydepunkt for oss som går langløp. Jeg ser frem imot at det blir en lang og hard dag mellom Sälen og Mora, sier Northug.

Petter Northug før Vasaloppet

Petter Northug forventer et steinhardt renn søndag.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Håper du på et lureløp?

– Jeg håper på et løp som passer meg bra, men jeg vet, sånn som langløpene har vært i år, vil det bli gått fort. Og det er mange som er glade for det føret her. At det blir et rolig tempo, det skjer ikke. Det er bare å forberede seg på at det blir hardt, sier Northug, som har et mål om topp 10.

NRK sender Vasaloppet fra 07.45 søndag morgen. Rennstart er 08.00.

P. S: Emil Persson og Emilie Fleten vant fjorårets utgave av Vasaloppet.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal