Det er bløtt, mildt og krevende før den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Petter Northug fikk seg en overraskelse da han kjørte forbi startområdet.

VÅTT: Dette synes møtte både NRK og Petter Northug før søndagens Vasaloppet. Nå er skiprofilen spent på forholdene som venter i den 100. utgaven av det tradisjonsrike rennet.

– Det er spesielle forhold. Vi kjørte forbi startplassen nå, der var det en vanndam midt på startsletta. Jeg er spent på hvordan de løser det i morgen.

Det sier en spent Petter Northug til NRK før det tradisjonsrike Vasaloppet går av stabelen søndag, med rundt 15.000 deltakere på startstreken.

Det er mildt, to plussgrader og vått i Sälen, der starten går 08.00 søndag morgen. Det regnet godt lørdag, og er meldt enda mer nedbør inn mot start.

I startområdet har det blitt så store opphopninger av vann at arrangøren har satt inn mannskap for å få pumpet vekk vannet.

– Det er utfordrende. Den 100. utgaven av Vasaloppet blir ekstra tøff, og det blir en skikkelig kraftprøve. I morgen handler det om å gjøre ting rett med ernæring underveis og være riktig posisjonert, for det blir et spesielt Vasaloppet, mener Northug.

Også NRKs reporter ble overrasket av det som møtte ham i startområdet dagen før rennet:

Northug mener det milde været og de bløte forholdene gjør det vanskelig for de tusenvis skiløperne som skal i aksjon søndag.

Det er dårlig stavfeste, tøffe forhold, jeg tror det blir lang vinnertid både på dame- og herresiden. Det blir en ordentlig, ordentlig tøff test i morgen, det skal det også være, men i år tror jeg det blir ekstra tøft, sier skilegenden til NRK.

Vasaloppet-ledelsen tar imidlertid det hele med relativt stor ro foreløpig.

– Nå skal vi få bort vannet og legge på ny snø i kveld. Starten skal gå som tenkt. Det er planen, sier presseansvarlig Camilla Sandy Swarén til NRK.

Vasaloppet jobber på spreng

Arrangøren har jobbet på spreng i flere dager. De får ikke hjelp av været frem til start heller.

Gukild: – Absolutt innsjø

Emil Gukild, som er programleder i NRK-podkasten «Skiklubben», skal også gå Vasaloppet søndag. Han var ute og testet løypene lørdag og ble ikke beroliget av det han fikk se.

– Det er absolutt innsjø, ja, sier Gukild til NRK.

Fra motellet han bor på rett ved start rapporterer han om trøstesløse forhold.

– Sjefen for rennet sa på TV de skal legge på mer snø og mener det skal gå bra. De hadde ikke plan om å flytte starten eller kjøre puljer. De kjører tradisjonsrikt, sier Emil Gukild.

Strava

IKKE OPTIMIST: Emil Gukild la ut denne oppdateringen på treningsappen Strava lørdag.

– Er det fare for parodi fra start?

– Den starten høres ut som kaos i mine ører, sier Gukild.

Han forteller at langløpslegenden Anders Aukland har fortalt om rykter om at det har vært blodspor å se i første bakken, etter at de første puljene har gått opp der under vanlige forhold. Aukland er også medprogramleder i podkasten «Skiklubben».

Vasaloppet i 2023

Slik ser det ut etter startskuddet i Vasaloppet til vanlig. Her fra rennet i 2023. I år ligger det an til verre forhold.

I øyeblikket venter imidlertid en innsjølignende startslette løperne. Og det som til vanlig kan betegnes som et sirkus med rundt 15.000 løpere, der alle jager ut samtidig, kan bli tatt til et nytt nivå i år.

– Skrekkblandet fryd er det jeg føler på, sier Gukild.

Arrangøren har en jobb fremfor seg for sikre en noenlunde god start på Vasaloppet søndag morgen. Det er meldt regn helt frem til start.

Det er meldt regn helt frem til start. Arrangøren skal jobbe på spreng gjennom natten.

Northug: – Dette blir hardt

Petter Northug tror ikke forholdene gjør ham noen tjenester søndag.

– Jeg hadde satt pris på litt mer omdannet snø og litt bedre stavfeste, men formen er grei og jeg gleder meg til Vasaloppet. Det er et av årets store høydepunkt for oss som går langløp. Jeg ser frem imot at det blir en lang og hard dag mellom Sälen og Mora, sier Northug.

Petter Northug før Vasaloppet

Petter Northug forventer et steinhardt renn søndag.

– Håper du på et lureløp?

– Jeg håper på et løp som passer meg bra, men jeg vet, sånn som langløpene har vært i år, vil det bli gått fort. Og det er mange som er glade for det føret her. At det blir et rolig tempo, det skjer ikke. Det er bare å forberede seg på at det blir hardt, sier Northug, som har et mål om topp 10.

NRK sender Vasaloppet fra 07.45 søndag morgen. Rennstart er 08.00.

P. S: Emil Persson og Emilie Fleten vant fjorårets utgave av Vasaloppet.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Viking
  • PSG ble seriemester uten å spille – Monaco-tap sørget for titteljubel

Paris Saint-Germain kunne søndag juble for sitt tolvte seriegull og sitt tredje strake. Tittelen ble sikret etter Monacos 2-3-tap mot Lyon.

Premissene før søndagens duell i Lyon var klare. Monaco måtte vinne for å forlenge håpet om å ta igjen PSG på tabelltopp.

Det greide de ikke, og dermed er PSG seriemestere igjen. PSG kunne selv sikre seriegullet lørdag, men 3-3 mot Le Havre førte til at de måtte vente til søndag.

PSG har vunnet ligaen seks av sju siste årene. Lille i 2021/22 var unntaket. Ingen har flere ligatitler enn PSG, der Marseille og Saint-Étienne er nærmest med sine ti.

Mye av æren for PSGs seriegull skal gullkalven Kylian Mbappé ha. Spissen har scoret 26 mål, noe som er ni flere enn Lille-spiller Jonathan David. (NTB)