NRK Meny
Normal

Nekter Coop å selge Northug-brød

Ikke nok med at Petter Northug kommende vinter nektes å gå nasjonale renn i Coop-drakt. Fra 1. november til 30. april må Coop også plukke Northug-produktene ut av hyllene.

Northug

Petter Northugs sololøp med Coop i ryggen skapte oppstyr fra dag én - og gjør det fortsatt.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Det var Dagbladet som tirsdag kveld fortalte om styrevedtaket i Norges skiforbund, som innebærer at Petter Northug kommende sesong ikke får konkurrere i Coop-drakt i nasjonale renn.

Men vedtaket innebærer mye mer enn som så. Onsdag sier generalsekretær Stein Opsal at Coop i perioden fra 1. november til sesongen er over i april overhodet ikke kan bruke Northug i markedsføring.

Stopper salg og reklamer

Det vil si at han ikke kan brukes i TV-reklamer, og ifølge Opsal vil heller ikke Coop kunne selge Northug-produkter i konkurransesesongen.

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal og Norges skiforbund strammer til.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nei, det vil de ikke. All Coops aktivitet med bruk av Petter vil være i konkurranse med skiforbundets sponsorer, og det vil ikke være tillat, sier Opsal.

– Så Northug-brødet og Northug-juicen vil ikke kunne være i salg i sesongen?

– Det blir konsekvensen av det vi nå sier, og det er helt likt regelverk som andre utøvere har, sier generalsekretæren.

Som kjent ble det bråk da Petter Northug for et drøyt år siden gikk ut av landslaget og etablerte en privat satsing med Coop som hovedsponsor, ettersom Coop er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer Spar og Norgesgruppen.

– Var en dispensasjon

Rett før sesongstart kom partene til enighet om at Northug kunne gå med Coop-drakt i nasjonale renn, og Coop kunne også bruke Northug i TV-reklamer i to tidsbegrensede perioder igjennom sesongen.

Nå er det slutt på det forbundet anser som et privilegium Northug ble gitt. Skal han konkurrere internasjonalt for Norge til vinteren, gjelder andre regler.

– Det vi har vedtatt er at den dispensasjonen Northug hadde sists sesong, finner vi det urimelig å fortsette med, sier Opsal, som understreker at det er fritt frem for å markedsføre personlige sponsorer som ikke konkurrerer med forbundssponsorene.

Ifølge Opsal ble styrevedtaket fattet 23. april, etter en grundig evaluering.

– Det har vært en prosess igjennom hele vinteren, vi sa allerede i høst at vi ville evaluere erfaringen med sist sesongs avtale. Det har vi gjort, og det har vært behandlet ved flere anledninger i styret, sier Opsal.

Kritisk Ulvang

Det var gjennom NRK.no at Opsal allerede 20. november i fjor varslet at avtalen skulle evalueres og at Northugs privilegier kunne bli inndratt.

Da hadde langrennslegenden Vegard Ulvang gått ut med kraftig kritikk mot at Northug fikk gå solo med en sponsor som var i konkurranse med forbundets egne sponsorer.

Nå er spørsmålet hva de nye kravene fra forbundet vil bety for samarbeidet mellom Coop og Petter Northug. Coop vurderer som kjent fortsatt om de skal støtte Northug etter at han kolliderte i alkoholpåvirket tilstand for drøyt to uker siden.

Coop i tenkeboksen

Coop ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no, men ifølge Opsal ble Northug og hans støttespillere informert om styrevedtaket før han var involvert i ulykken.

Hvis Coop har vært kjent med de nye retningslinjene siden april, er det innstrammingene fra Norges skiforbund neppe avgjørende for det videre samarbeidet.

Det er uansett ventet at Petter Northug går over til å satse på langløp etter VM i Falun til vinteren, hvilket betyr at han igjen vil kunne promotere Coop.

Coop varslet i forrige uke at Northug må bryte med sitt management i Nye Høyder dersom de skal fortsette som sponsor. Den prosessen er i gang, og hvis Northug følger Coops ønske, vil det åpenbart være problematisk å i ettertid komme tilbake med beskjed om at de likevel ikke blir med videre som sponsor.

Petter Northug risikerer utestengelse fra landslaget hvis han brukes i Coop-reklame fra sesongstart.Reporter: Mads Håby. Foto: Hallgeir Aunan.

Siste nytt

 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Muller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag