Nekter Coop å selge Northug-brød

Ikke nok med at Petter Northug kommende vinter nektes å gå nasjonale renn i Coop-drakt. Fra 1. november til 30. april må Coop også plukke Northug-produktene ut av hyllene.

Northug

Petter Northugs sololøp med Coop i ryggen skapte oppstyr fra dag én - og gjør det fortsatt.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Det var Dagbladet som tirsdag kveld fortalte om styrevedtaket i Norges skiforbund, som innebærer at Petter Northug kommende sesong ikke får konkurrere i Coop-drakt i nasjonale renn.

Men vedtaket innebærer mye mer enn som så. Onsdag sier generalsekretær Stein Opsal at Coop i perioden fra 1. november til sesongen er over i april overhodet ikke kan bruke Northug i markedsføring.

Stopper salg og reklamer

Det vil si at han ikke kan brukes i TV-reklamer, og ifølge Opsal vil heller ikke Coop kunne selge Northug-produkter i konkurransesesongen.

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal og Norges skiforbund strammer til.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nei, det vil de ikke. All Coops aktivitet med bruk av Petter vil være i konkurranse med skiforbundets sponsorer, og det vil ikke være tillat, sier Opsal.

– Så Northug-brødet og Northug-juicen vil ikke kunne være i salg i sesongen?

– Det blir konsekvensen av det vi nå sier, og det er helt likt regelverk som andre utøvere har, sier generalsekretæren.

Som kjent ble det bråk da Petter Northug for et drøyt år siden gikk ut av landslaget og etablerte en privat satsing med Coop som hovedsponsor, ettersom Coop er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer Spar og Norgesgruppen.

– Var en dispensasjon

Rett før sesongstart kom partene til enighet om at Northug kunne gå med Coop-drakt i nasjonale renn, og Coop kunne også bruke Northug i TV-reklamer i to tidsbegrensede perioder igjennom sesongen.

Nå er det slutt på det forbundet anser som et privilegium Northug ble gitt. Skal han konkurrere internasjonalt for Norge til vinteren, gjelder andre regler.

– Det vi har vedtatt er at den dispensasjonen Northug hadde sists sesong, finner vi det urimelig å fortsette med, sier Opsal, som understreker at det er fritt frem for å markedsføre personlige sponsorer som ikke konkurrerer med forbundssponsorene.

Ifølge Opsal ble styrevedtaket fattet 23. april, etter en grundig evaluering.

– Det har vært en prosess igjennom hele vinteren, vi sa allerede i høst at vi ville evaluere erfaringen med sist sesongs avtale. Det har vi gjort, og det har vært behandlet ved flere anledninger i styret, sier Opsal.

Kritisk Ulvang

Det var gjennom NRK.no at Opsal allerede 20. november i fjor varslet at avtalen skulle evalueres og at Northugs privilegier kunne bli inndratt.

Da hadde langrennslegenden Vegard Ulvang gått ut med kraftig kritikk mot at Northug fikk gå solo med en sponsor som var i konkurranse med forbundets egne sponsorer.

Nå er spørsmålet hva de nye kravene fra forbundet vil bety for samarbeidet mellom Coop og Petter Northug. Coop vurderer som kjent fortsatt om de skal støtte Northug etter at han kolliderte i alkoholpåvirket tilstand for drøyt to uker siden.

Coop i tenkeboksen

Coop ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no, men ifølge Opsal ble Northug og hans støttespillere informert om styrevedtaket før han var involvert i ulykken.

Hvis Coop har vært kjent med de nye retningslinjene siden april, er det innstrammingene fra Norges skiforbund neppe avgjørende for det videre samarbeidet.

Det er uansett ventet at Petter Northug går over til å satse på langløp etter VM i Falun til vinteren, hvilket betyr at han igjen vil kunne promotere Coop.

Coop varslet i forrige uke at Northug må bryte med sitt management i Nye Høyder dersom de skal fortsette som sponsor. Den prosessen er i gang, og hvis Northug følger Coops ønske, vil det åpenbart være problematisk å i ettertid komme tilbake med beskjed om at de likevel ikke blir med videre som sponsor.

Petter Northug risikerer utestengelse fra landslaget hvis han brukes i Coop-reklame fra sesongstart.Reporter: Mads Håby. Foto: Hallgeir Aunan.

Siste nytt

 • Rambo vender hjem til Runar

  Håndballprofilen Christoffer Rambo gir seg i den tyske bundesligaklubben Minden etter inneværende sesong. Karrieren fortsetter hjemme i Norge for Runar.

  Minden bekrefter i en melding på sine nettsider onsdag at Rambo er inne i sin siste sesong for klubben.

  31 år gamle Rambo har vært proff i Tyskland de åtte siste sesongene. I løpet av 184 kamper for Minden har han scoret 780 mål.

  Den sterke skytteren har også vært sentral på det norske landslaget. 208 mål på 93 kamper er fasiten der.

  Christoffer Rambo
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Australian Open blir trolig utsatt

  Tennisturneringen Australian Open blir trolig utsatt med en uke eller to. Casper Ruud og de andre tennisstjernene vet foreløpig ikke hvordan året vil se ut.

  Turneringen var planlagt å starte 18. januar, men idrettsminister i delstaten Victoria, Martin Pakula, uttalte onsdag at det «mest sannsynlig» blir en forsinkelse.

  Melbourne har kun nylig åpnet delvis opp etter måneder med full nedstenging på grunn av koronapandemien. I åtte måneder har Australia nærmest vært stengt fra resten av verden med et innreiseforbud for alle som ikke bor i landet.

  Casper Ruud
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Ti nye positive virusprøver i Åsane

  Totalt elleve spillere i 1. divisjonsklubben Åsane har testet positivt på koronaviruset, melder klubben.

  Fotballklubben fra Bergen bekreftet nylig at én av deres spillere hadde avgitt en positiv koronatest. Nå har ytterligere ti flere tester kommet tilbake med samme resultat.

  Klubbledelsen venter også på flere prøvesvar.

  Åsane-troppen har vært i karantene siden torsdag i forrige uke. Siden da har hele spillergruppen vært testet.

  Åsanes trener Morten Røssland
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal