Hopp til innhold

– Kunne nektet Northug å gå OL

Norges skiforbund kunne tvunget Petter Northug til å droppe Coop-avtalen for å få delta i OL. Kanskje må Northug ta et slikt valg før VM i Falun i 2015.

Petter Northug jr

Før VM i Falun i 2015 kan Petter Northug jr bli stilt overfor et valg mellom Coop-avtalen og VM-deltakelse.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Langrennslegenden Vegard Ulvang er bekymret etter at Norges skiforbund inngikk en avtale med Petter Northug som innebærer at Northug får representere Norge internasjonalt selv om han står utenfor landslaget ti måneder i året.

Stein Opsal

Generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ulvang mener de beste løperne bør underlegges skiforbundets kommersielle rettigheter gjennom hele året, ikke bare når de går skirenn, og vi ha saken opp på Skitinget i juni neste år.

Og der kan saken fort komme opp. Generalsekretær Stein Opsal varsler en grundig gjennomgang av Northugs avtale og tolkningen av regelverket etter sesongen. I likhet med Ulvang, deler han bekymringen for en svekket markedsverdi på landslagene hvis stjernene stiller seg på sidelinjen.

Fortløpende vurdering

– Ja, det er nok det vi fortløpende nå vurderer. Og det er jo riktig, hvis det nå blir enkelt å stå utenfor landslag med personlige sponsorer, så er det klart det kan være en utfordring for landslagsmodellen. Det er noe av det vi nå skal evaluere etter sesongen, for vår lojalitet ligger primært hos våre samarbeidspartnere. Så hvis vi føler vi har gått utover det vi føler er fornuftig, så vil vi stramme inn det for kommende sesong, sier Opsal.

Det betyr i klartekst at Petter Northug kan bli stilt overfor et valg mellom Coop-avtalen og deltakelse i VM i Falun i 2015. Ifølge Opsal kunne forbundet ha tvunget Northug til å velge mellom OL-deltakelse og sin personlige sponsor Coop også denne sesongen.

Northug

Petter Northug går denne helgen sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det kunne vi gjort. Vi kunne sagt at han måtte ha sagt opp avtalen med Coop for å kunne gå internasjonalt. Det har vi valgt å ikke gjøre. Vi har valgt å lage en avtale med Petter som gjør at han kan beholde Coop innenfor det vi oppfatter som rimelige grenser, men at han er en del av landslaget det aller meste av sesongen. Da følger han regler som resten av landslaget, også når det gjelder sponsorer, forteller Opsal.

«Brukbar» avtale

– Hvorfor har dere valgt å la Northug beholde avtalen hvis dere kunne ha nektet ham det?

– Vi har som et ønske om at de beste skal gå, og respekterer at Petter har gjort det han har gjort. Men han må også forholde seg til de rettigheter vi har, og derfor har vi hatt en dialog over lang, lang tid for å finne grunnlag for et samarbeid alle parter kan leve med. Det føler jeg vi har gjort. Vi føler avtalen er brukbar både for Northug, skiforbundet og forbundets sponsorer.

– Hvilke endringer kan man se for seg når avtalen skal evalueres etter sesongen?

– Det blir eventuelt praktiseringen av lovverk og regelverk. Regelverket er i og for seg klart, og det gir oss alle rettigheter. Og så får vi se eventuelt om vi skal lage tilsvarende avtale for neste sesong, men der må vi ha en dialog med Petter og hans støttespillere for å se om det er grei avtale for alle parter, eller om det må gjøres annerledes.

– Mange reaksjoner

Generalsekretæren bekrefter at det har vært mange reaksjoner i kjølvannet av dialogen og avtalen mellom Northug og forbundet. Derfor ga forbundets høstmøte langrennskomiteen i oppdrag å utrede behovet for eventuelle regelendringer fram mot Skitinget i 2014.

– Det er noe veldig mange er opptatt av, så vi får mange reaksjoner. Vi føler at vi har funnet en mellomløsning vi kan leve greit med. Vi ønsker å ha Petter på laget, men samtidig på en måte der vi ivaretar både landslagsmodellen og ikke minst våre sponsorer, sier Opsal.

Han legger ikke skjul på at forbundet vil forsøke å få Petter Northug tilbake på landslaget før 2015-sesongen:

– Vi ønsker de beste på landslaget og tror det er den beste modellen. Samtidig skal vi ha respekt for at Petter har behov for et opplegg for egen motivasjon. en det må være innenfor de rammer skiforbundet kan leve med, understreker Stein Opsal.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal