Hopp til innhold

Naser-saken skremmer Warholms rival – frykter at konkurrentene doper seg

Rai Benjamin mener at Karsten Warholm holder liv i friidretten med sitt rekordforsøk på Bislett Games. Selv har han fått trent dårlig, og er bekymret hva enkelte av konkurrentene finner på i en koronastengt verden.

Rai Benjamin og Karsten Warholm

RIVALER: Rai Benjamin elsker duellene mot Karsten Warholm og gleder seg til neste møte, men tviler på at det blir i 2021.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

I kveld løper Karsten Warholm for uoffisiell verdensrekord på 300 meter hekk under «Impossible Games» på Bislett.

Det gjør han uten motstand. Koronapandemien gjør at konkurrentene må holde seg på hjemme. I Qatar sitter Abderrahman Samba. I Los Angeles sitter Rai Benjamin.

 • «Impossible Games» sendes torsdag fra klokken 19.30 på NRK 2

I et eksklusivt skypeintervju med NRK denne uka innrømmer Benjamin at han savner å konkurrere mot Warholm og Samba. Samtidig erkjenner han at han akkurat nå ikke har noe på Bislett å gjøre.

– Jeg er ikke klar. Mulighetene til å trene har vært veldig begrenset under koronapandemien. Det er først helt i det siste jeg har sluppet ut på banen igjen, sier Benjamin (22).

Samtidig er han glad for at Karsten Warholm gjør sitt rekordforsøk.

– Nå holder Warholm idretten vår i live. Han bærer den på sine skuldrer. Det betyr mye at han skaper interesse, sier Benjamin om løpet som skal vises på fjernsyn i over 100 land.

Rai Benjamin

IKKE KLAR: I et skypeintervju med NRK erkjenner Rai Benjamin at han akkurat nå ikke er fysisk klar til å konkurrere.

Militæret utenfor husdøra

Han konstaterer at man allerede kan sette en strek over 2020 som friidrettssesong. Året har blitt annerledes på mange måter.

Først kom altså koronaviruset, med alt det innebar av restriksjoner og frykt. 25. mai sørget George Floyd-drapet for nytt fokus.

Militære kjøretøyer rykket inn i området der Rai Benjamin bor for å opprettholde ro og orden da demonstranter strømmet ut i gatene for å vise sin avsky mot politiaksjonen i Minneapolis som endte med at Floyd døde.

– Det har gått inn på meg, og det var veldig spesielt å ha nasjonalgarden i gatene rett utenfor døra. Jeg har selv opplevd rasisme, selvfølgelig. Nå håper jeg oppmerksomheten dette har fått gjør at vi kan få en holdningsendring. Det er på tide, sier Benjamin til NRK.

Frykter juks

En mer sportslig bekymring er det internasjonale antidopingarbeidet under koronapandemien, eller mer presist mangelen på dopingtester.

På direkte spørsmål fra NRK, bekrefter Benjamin at han frykter at noen benytter anledningen til å bruke ulovlige midler for å bygge seg opp fysisk.

– Ja, det frykter jeg, sier han med innlevelse.

Antidoping Norge har brukt en bobil for å få testet utøvere i koronaperioden. Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har testet ut et system med selvtesting.

Men ikke alle nasjonale dopingbyråer har vært like aktive.

WCuRIiIRm1g

UENIG MED NASSER: I Rai Benjamins verden er det ikke normalt å bryte meldeplikten tre ganger.

Foto: Harry How / AFP

Benjamin vil ikke kaste mistanke på enkeltpersoner. Men han drar fram Naser-saken som et eksempel på at holdningene til doping er variable blant verdens friidrettsutøvere.

Siste fredag ble Salwa Eid Naser (22) fra Bahrain, den regjerende verdensmesteren på 400 meter, midlertidig suspendert for brudd på meldeplikten. I en pressemelding bekrefter friidrettens uavhengige antidopingbyrå, Athletics Inegrity Unit (AIU), at Naser brøt meldeplikten tre ganger i løpet av de siste 12 månedene før hun tok VM-gull i Doha i oktober.

– Ikke normalt

Først da hun for fjerde gang brøt meldeplikten, ble hun midlertidig suspendert. I tillegg har hun uttalt at det er «helt normalt» å bryte meldeplikten tre ganger. Det får Rai Benjamin til å riste på hodet.

– Det er ikke normalt. Alle kan misse én prøve. Men alle vet også at å misse tre prøver er det samme som en positiv test. Har du misset to, sørger du for å være der du skal være på det tidspunktet du har oppgitt, fastslår han.

Rai Benjamin oppfordrer alle til å holde seg innenfor spillereglene. Selv har han fokus på å trene seg opp til en 2021-sesong med mye å revansjere.

For selv om 2019 var en bra sesong, nådde han ikke målene sine. Han ble slått av Karsten Warholm både i Diamond League-finalen i Zürich og VM-finalen i Doha. Og han klarte ikke å slå Kevin Youngs verdensrekord, som han håper å gjøre så fort som mulig.

Benjamin, Warholm og SAmba

SLET MED SKADE: Rai Benjamin (t.v.) avslører nå at han gikk på krykker i to uker før VM i Doha, der han tok sølv – bak Karsten Warholm, foran Abderrahman Samba.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

På krykker før VM

Mens nederlaget i Zürich var bittert, lever han godt med VM-sølvet. Benjamin pådro seg nemlig en skade som gjorde det vanskelig å prestere på topp i Doha.

– De to siste ukene før VM gikk jeg på krykker og kunne ikke trene. Kvelden før forsøket hadde jeg så vondt i beinet at jeg vurderte å ikke starte. Jeg løp alle løpene med store smerter. Ut fra det, var sølv bra, sier han.

– Mener du at Warholm fikk det for lett i VM?

– Absolutt ikke, Warholm var verdens beste i 2019. Han vant alle løpene og gjorde den nest beste tiden i historien på 400 meter hekk. Gullet var fortjent, fastslår Benjamin.

Heller OL-gull enn rekord

Om det skulle bli noen løp til høsten, er Benjamin relativt sikker på at verdensrekorden på 46,72 overlever året.

– Jeg tror ikke folk er godt nok forberedt til å ta rekorden i år, og det krever store anledninger med mye publikum for å ta ut det lille ekstra som kreves for å løpe så fort, sier Benjamin.

I 2021 er han klar til å fortsette jakten, sammen med Warholm og Samba. Men må han velge mellom verdensrekord og et OL-gull i Tokyo, er han ikke i tvil.

– Da tar jeg OL-gullet. OL er det største du kan vinne. Og et OL-gull har du til evig tid. Rekorder kan bli slått, men tittelen har du for alltid, understreker Rai Benjamin.

Siste nytt

 • Ruud møter hjemmehåp i kvartfinalen i Montreal

  Felix Auger-Aliassime står på motsatt banehalvdel for tennisesset Casper Ruud i kvartfinalen av Masters 1000-turneringen i canadiske Montreal fredag kveld.

  Auger-Aliassime slo britiske Cameron Norrie i to strake sett med sifrene 6-3, 6-4 torsdag kveld. Den sjetteseedede canadieren har bare møtt Ruud to ganger før, der det har blitt én seier hver. Begge kampene har vært i Masters 1000-turneringer.

  Sist de møttes var i Madrid i fjor. Der utklasset Ruud motstanderen med 6-1, 6-4.

  Ruud tok seg videre til kvartfinalen med å vende til seier over spanske Roberto Bautista Agut.

  – Jeg tar med meg godt spill inn til neste kamp og håper jeg kan levere der, sier Ruud. (NTB)

  Switzerland Tennis
  Foto: Anthony Anex / AP
 • Solid Hovland-start – fem slag opp til ledelsen

  Viktor Hovland gikk en bra førsterunde i PGA-turneringen i golf i Memphis. Han har brukbart heng på teten etter å ha gått tre slag under par.

  Nordmannen noterte tre birdier. De 15 andre hullene endte med par.

  Sørkoreaneren Kim Si-woo og amerikanske John Michael Spaun hadde en dag der det meste klaffet. De deler ledelsen på åtte slag under par.

  Turneringen, som er den første av tre i PGA-sluttspillet, fortsetter fredag. (NTB)

  FedEx St. Jude Championship - Round One
  Foto: ANDY LYONS / AFP
 • Molde levde farlig – videre i serieligaen etter 1-2-tap for Kisvárda

  Molde var i trøbbel mot ungarske Kisvárda, men ryddet opp og avanserte i serieligaen etter 1-2-tap og 4-2 sammenlagt. Sivert Mannsverk roet MFK-nervene.

  I siste hinder før gruppespillet venter østerrikske Wolfsberger for Molde. Disse kampene spilles 18. og 25. august. Molde kan forberede seg fullt og helt til hjemmeoppgjøret mot østerrikerne. MFKs neste seriekamp spilles borte mot Haugesund 21. august.

  Albaneren Jasir Asani scoret begge målene for vertene. De kom etter 14 og 29 minutter. Scoringene gjorde at Molde sto foran utfordringer før de siste 45 minuttene.

  1-0 kom etter at Martin Linnes leverte en håpløs pasning bakover på banen mot eget forsvar. Asani snappet til seg ballen og rundet en noe feilplassert Molde-keeper Jacob Karlstrøm. 2-0-scoringen kom etter et hardt Asani-skudd langs bakken.

  Moldes David Fofana misbrukte to gode sjanser i 1.-omgangen, men hjemmelaget ledet meget fortjent.

  Men etter 69 minutter scoret 20-åringen Mannsverk. Han ble nydelig frispilt av Ola Brynhildsen og bredsidet ballen inn til 1-2.

  Molde

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste