Hopp til innhold

Naser-saken skremmer Warholms rival – frykter at konkurrentene doper seg

Rai Benjamin mener at Karsten Warholm holder liv i friidretten med sitt rekordforsøk på Bislett Games. Selv har han fått trent dårlig, og er bekymret hva enkelte av konkurrentene finner på i en koronastengt verden.

Rai Benjamin og Karsten Warholm

RIVALER: Rai Benjamin elsker duellene mot Karsten Warholm og gleder seg til neste møte, men tviler på at det blir i 2021.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

I kveld løper Karsten Warholm for uoffisiell verdensrekord på 300 meter hekk under «Impossible Games» på Bislett.

Det gjør han uten motstand. Koronapandemien gjør at konkurrentene må holde seg på hjemme. I Qatar sitter Abderrahman Samba. I Los Angeles sitter Rai Benjamin.

  • «Impossible Games» sendes torsdag fra klokken 19.30 på NRK 2

I et eksklusivt skypeintervju med NRK denne uka innrømmer Benjamin at han savner å konkurrere mot Warholm og Samba. Samtidig erkjenner han at han akkurat nå ikke har noe på Bislett å gjøre.

– Jeg er ikke klar. Mulighetene til å trene har vært veldig begrenset under koronapandemien. Det er først helt i det siste jeg har sluppet ut på banen igjen, sier Benjamin (22).

Samtidig er han glad for at Karsten Warholm gjør sitt rekordforsøk.

– Nå holder Warholm idretten vår i live. Han bærer den på sine skuldrer. Det betyr mye at han skaper interesse, sier Benjamin om løpet som skal vises på fjernsyn i over 100 land.

Rai Benjamin

IKKE KLAR: I et skypeintervju med NRK erkjenner Rai Benjamin at han akkurat nå ikke er fysisk klar til å konkurrere.

Militæret utenfor husdøra

Han konstaterer at man allerede kan sette en strek over 2020 som friidrettssesong. Året har blitt annerledes på mange måter.

Først kom altså koronaviruset, med alt det innebar av restriksjoner og frykt. 25. mai sørget George Floyd-drapet for nytt fokus.

Militære kjøretøyer rykket inn i området der Rai Benjamin bor for å opprettholde ro og orden da demonstranter strømmet ut i gatene for å vise sin avsky mot politiaksjonen i Minneapolis som endte med at Floyd døde.

– Det har gått inn på meg, og det var veldig spesielt å ha nasjonalgarden i gatene rett utenfor døra. Jeg har selv opplevd rasisme, selvfølgelig. Nå håper jeg oppmerksomheten dette har fått gjør at vi kan få en holdningsendring. Det er på tide, sier Benjamin til NRK.

Frykter juks

En mer sportslig bekymring er det internasjonale antidopingarbeidet under koronapandemien, eller mer presist mangelen på dopingtester.

På direkte spørsmål fra NRK, bekrefter Benjamin at han frykter at noen benytter anledningen til å bruke ulovlige midler for å bygge seg opp fysisk.

– Ja, det frykter jeg, sier han med innlevelse.

Antidoping Norge har brukt en bobil for å få testet utøvere i koronaperioden. Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har testet ut et system med selvtesting.

Men ikke alle nasjonale dopingbyråer har vært like aktive.

WCuRIiIRm1g

UENIG MED NASSER: I Rai Benjamins verden er det ikke normalt å bryte meldeplikten tre ganger.

Foto: Harry How / AFP

Benjamin vil ikke kaste mistanke på enkeltpersoner. Men han drar fram Naser-saken som et eksempel på at holdningene til doping er variable blant verdens friidrettsutøvere.

Siste fredag ble Salwa Eid Naser (22) fra Bahrain, den regjerende verdensmesteren på 400 meter, midlertidig suspendert for brudd på meldeplikten. I en pressemelding bekrefter friidrettens uavhengige antidopingbyrå, Athletics Inegrity Unit (AIU), at Naser brøt meldeplikten tre ganger i løpet av de siste 12 månedene før hun tok VM-gull i Doha i oktober.

– Ikke normalt

Først da hun for fjerde gang brøt meldeplikten, ble hun midlertidig suspendert. I tillegg har hun uttalt at det er «helt normalt» å bryte meldeplikten tre ganger. Det får Rai Benjamin til å riste på hodet.

– Det er ikke normalt. Alle kan misse én prøve. Men alle vet også at å misse tre prøver er det samme som en positiv test. Har du misset to, sørger du for å være der du skal være på det tidspunktet du har oppgitt, fastslår han.

Rai Benjamin oppfordrer alle til å holde seg innenfor spillereglene. Selv har han fokus på å trene seg opp til en 2021-sesong med mye å revansjere.

For selv om 2019 var en bra sesong, nådde han ikke målene sine. Han ble slått av Karsten Warholm både i Diamond League-finalen i Zürich og VM-finalen i Doha. Og han klarte ikke å slå Kevin Youngs verdensrekord, som han håper å gjøre så fort som mulig.

Benjamin, Warholm og SAmba

SLET MED SKADE: Rai Benjamin (t.v.) avslører nå at han gikk på krykker i to uker før VM i Doha, der han tok sølv – bak Karsten Warholm, foran Abderrahman Samba.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

På krykker før VM

Mens nederlaget i Zürich var bittert, lever han godt med VM-sølvet. Benjamin pådro seg nemlig en skade som gjorde det vanskelig å prestere på topp i Doha.

– De to siste ukene før VM gikk jeg på krykker og kunne ikke trene. Kvelden før forsøket hadde jeg så vondt i beinet at jeg vurderte å ikke starte. Jeg løp alle løpene med store smerter. Ut fra det, var sølv bra, sier han.

– Mener du at Warholm fikk det for lett i VM?

– Absolutt ikke, Warholm var verdens beste i 2019. Han vant alle løpene og gjorde den nest beste tiden i historien på 400 meter hekk. Gullet var fortjent, fastslår Benjamin.

Heller OL-gull enn rekord

Om det skulle bli noen løp til høsten, er Benjamin relativt sikker på at verdensrekorden på 46,72 overlever året.

– Jeg tror ikke folk er godt nok forberedt til å ta rekorden i år, og det krever store anledninger med mye publikum for å ta ut det lille ekstra som kreves for å løpe så fort, sier Benjamin.

I 2021 er han klar til å fortsette jakten, sammen med Warholm og Samba. Men må han velge mellom verdensrekord og et OL-gull i Tokyo, er han ikke i tvil.

– Da tar jeg OL-gullet. OL er det største du kan vinne. Og et OL-gull har du til evig tid. Rekorder kan bli slått, men tittelen har du for alltid, understreker Rai Benjamin.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal