Hopp til innhold

Motstanderen fikk Carlsen til å gapskratte: – Det er det mest skitne jeg har gjort

STAVANGER (NRK): Torsdag får Magnus Carlsen seg en skikkelig utfordring i Norway Chess. Da møter han armageddon-spesialisten Aleksandr Grisjtsjuk.

Gristsjuk, Vachier-Lagrave og Magnus Carlsen

LATTERKRAMPE: Aleksandr Grisjtsjuk (til venstre) forteller om sine minner fra armageddon, mens Magnus Carlsen bryter ut i latter. Maxime Vachier-Lagrave vet ikke helt hvordan han skal reagere.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Grisjtsjuk har en lei tendens til å havne i tidstrøbbel, og det oppstår ofte en del rabalder på brettet når brikkene flyttes med sekunder igjen på klokken.

Russeren, rangert som nummer seks i verden, har et noe eksperimentelt forhold til klokken. Han kommer av og til for sent, gjerne gjennomsvett, til partiene, og er nødt til å ta røykepauser underveis. Det passer ganske dårlig under Norway Chess, med rimelig restriktive tidskontroller.

Da hender det at Grisjtsjuk tyr til litt spenstige triks.

– Første gang jeg spilte armageddon, det var veldig flaut. Jeg var i en håpløs stilling, men begge havnet i enorm tidsnød. På et tidspunkt, det er det eneste tidspunktet i livet det har skjedd, begynte brikkene mine å snurre rundt. Tre brikker snurret rundt og rundt, og motstanderen mistet kontrollen på klokken. Da vant jeg på tid. Det er det mest skitne jeg har gjort i sjakk, og jeg føler meg fortsatt dårlig på grunn av det, fortalte Grisjtsjuk på pressekonferansen før Norway Chess.

Aleksandr Grisjtsjuk

HISTORIER: Aleksandr Grisjtsjuk satt dønn alvorlig og fortalte den ene røverhistorien etter den andre.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Latterkrampe

Hele salen brøt ut i latter, så også russerens motspillere. Magnus Carlsen klarte ikke å skjule latteren, mens Maxime Vachier-Lagrave gjemte ansiktet i hendene.

Så kom Grisjtsjuk med en ny, vill historie fra sjakkbrettet:

– Denne historien er helt latterlig. Jeg hadde tårn mot konge, og begge hadde ti sekunder igjen. Da er det lett å sette ham sjakk matt, men plutselig veltet kongen og han begynte å rulle den fram og tilbake. Da la jeg tårnet mitt ned og begynte å rulle det også. Jeg hadde et par sekunder forsprang, så han tapte på tid. Det er det dummeste armageddon-partiet jeg har spilt, sier Grisjtsjuk.

Magnus Carlsen

HA HA!: Magnus Carlsen fikk seg en god latter av russerens historier.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Trolig blir det severdig også på torsdag, når Carlsen møter Grisjtsjuk med hvite brikker. Carlsen har vunnet begge armageddon-partiene han har spilt hittil, mens Grisjtsjuk har tapt begge sine.

Mest drama ble det da han møtte Levon Aronjan i første runde. Han sto til vinst, men klarte ikke å finne vinnertrekket. Det eneste – selvfølgelig – med tidstrøbbel, og Grisjtsjuk tapte utrolig nok på tid.

Onsdagens parti var også en for minnebøkene. Da ble det remis mellom Grisjtsjuk og motstander Wesley So etter syv minutter. Da hadde begge spillere gjort samme trekk tre ganger, og partiet endte uavgjort etter trekkgjentakelse.

– Jeg håper å spille så mange armageddon som mulig, sier Grisjtsjuk til NRK.

Sportsnyheter

Leverkusen

Historisk bragd sekunder før slutt: – Eit under

Sensasjonslaget Bayer Leverkusen såg ut til å feile i forsøket på å slå ein 59 år gamal europeisk fotballrekord, men så skjedde det utrulege langt på overtid.

Siste nytt

  • Håndballgutta herjet med Kroatia i OL-oppkjøringsturnering

    Landslaget i håndball for menn fikk en god start på OL-oppkjøringsturneringen i Oslo da Kroatia ble slått 32-26 torsdag.

    Foran 2717 tilskuere i Jordal Amfi fikk landslagssjef Jonas Wille mye å glede seg over da kroatene, som er i den andre gruppen i Paris-OL, ble satt på plass. Alexander Blonz herjet på kanten og scoret 11 ganger.

    Etter en relativt jevn førsteomgang, var det aldri tvil om utfallet i sluttfasen, bare om hvor stor den norske seieren skulle bli.

    Kristian Bjørnsen satte punktum sekunder før slutt med en underarmstunnel på keeper til 32-26.

    Norge møter Danmark lørdag og Argentina søndag.

    (NTB)

    OL-kvalifisering håndball menn, Norge - Ungarn
    Foto: Nikola Krstic / NTB
  • Baldauf og Marvik utslått i kvartfinale i OL-kvalifiseringen

    Felix Baldauf og Oskar Marvik vant sine åpningskamper i OL-kvalifiseringen i bryting, men tapte klart i kvartfinalene.

    Om deres overmenn hadde vunnet sine semifinaler, ville de fått rekvalifisering fredag om en mulig OL-billett, men slik gikk det ikke.

    I kvartfinalen måtte Baldauf se seg slått 7-0 av japanske Yuri Nakato.

    Marvik hadde også walkover i første runde. I åttedelsfinalen i 130-kilosklassen slo han ungarske Darius Attila Vitek 4-2. Marvik måtte se seg slått 5-1 av Heiki Nabi fra Estland i kvartfinalen.

    (NTB)

    VM i bryting 2021
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Østrøm ble cupmester med Silkeborg – fikk et kort innhopp i finalen

    Robin Østrøm kom inn helt på tampen da Silkeborg ble dansk cupmester for annen gang med 1-0-seier over AGF i finalen.

    Parken i København var fullsatt da de to jyllandsklubbene møttes til finale. Det var anslagsvis 22.000 AGF-tilhengere mot 12.000 Silkeborg-tilhengere, men de sistnevnte fikk mest å juble for.

    Østrøm har spilt aldersbestemte landskamper for både Danmark og Norge, men 21-åringen er nå U21-landslagsspiller for Norge.

    (NTB)

    Robin Østrøm
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal