Hopp til innhold

Milliardsprekk for Tromsø 2018

Budsjettet til Tromsø 2018 sprekker med flere milliarder, ifølge en rapport som ble lagt frem i dag.

Kulturminister Trond Giske, daglig leder i OL-selskapet , Petter Rønningen og Tove Paule
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Direktør Aage Enghaug i Veritas

Direktør Aage Enghaug i Veritas.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Staten må bidra med 19,1 milliarder kroner for å få arrangert OL i Tromsø i 2018.

Summen er dobbelt så stor som Tromsø 2018 har anslått, som mente at det netto statlige tilskuddet ville være på 9,5 milliarder kroner.

Det sa direktør Aage Enghaug i Det Norske Veritas, som presenterte rapporten. Han la ikke skjul på at tallene som går fram i rapporten er ganske annerledes enn hva de opprinnelige estimatene til Tromsø 2018 gikk ut på.

Til stede var flere ledere for idretts-Norge, deriblant en spent idrettspresident Tove Paule og selvfølgelig kulturminister Trond Giske.

- Den største usikkerheten er marked og konjuktur. Bare siden vi begynte med rapporten har situasjonen endret seg. Vi har lagt til grunn en normalkonjuktur, sa Enghaug.

Usikkerhet

Da Enghaug i dag la frem rapporten, var totalkostnadene som staten må garantere for, kommet opp i hele 28,6 milliarder kroner. Dette er et beløp som IOC krever at staten må garantere for.

I søknaden til Tromsø 2018, der de konkurrerte mot Trondheim og Oslo, ble det anslått at vinterlekene ville koste rundt 15 milliarder kroner.

Stem:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det blir vanskelig å gi en statsgaranti når prisen blir dobbelt så høy, mente Giske.

Video nsps_upload_2008_9_30_13_42_42_65.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se Giskes reaksjon her.

Svakheter i transport

Vurderinger av konseptet: Tidsplanen for byggingen av anleggene synes å være robust, skrives det i rapporten. Det er imidlertid svakheter når det gjelder innkvarteringen og transport samt etterbruken.

Dette gjelder spesielt innkvarteringen i OL-byen som er tenkt løst med å få opptil 20 cruiseskip i havna i byen. Skepsis er også knyttet til at det bare er mulig å frakte folk til Tromsø med fly.

Miljø mangler konkrete tiltak

Miljømålsettingen får også gjennomgå. Den er svært ambisiøs, men underbygges ikke av konkrete målsettinger og tiltak, står det i den 66 siders rapporten.

Les: - Et fantasifoster

Økning også til anlegg

Et stridsspørsmål har vært kostnadene til anlegg. Tallene fra rapporten viser at tallene stiger også her. Prisen er nå på 3,8 milliarder kroner - en økning på hele 1,3 milliarder i forhold til Tromsø 2018 egne tall.

Idretten må belage seg på å betale rundt 830 millioner kroner selv.

Nye runder for idretten

Idrettspresident Tove Paule har uttalt at 650 millioner kroner er en absolutt maksgrense for hva idretten selv kan bidra med. Hun var ikke spesielt optimistisk etter pressekonferansen.

- Dette ser litt mørkt ut, sa hun etter presentasjonen.

Idrettspresidenten skal nå presentere rapporten for idrettsstyret, som må gå noen nye runder før regjeringen konkluderer rundt månedsskiftet november/desember.

Les: - Vi står foran store utfordringer

Les: Sju ganger ja til OL i Tromsø

10 milliarder

Rapporten tok også for seg netto samfunnsøkonomisk kostnytte, det vil si hva får samfunnet Norge igjen for å arrangere et OL, det vil etter beregningene ligge på 10,6 milliarder.

Det er Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning, som har kvalitetssikret Tromsø 2018 sin søknad.

Les: - Mer politikk enn økonomi

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

  • Elverum avsluttet europasesongen med seier

    Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

    Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

    Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

    Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

    Elverum-trener Børge Lund
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar slo Vålerenga etter straffethriller

    Martin Johnsen tok Storhamar til 5-4 over tittelrival Vålerenga og en liten luke i tetsjiktet i eliteserien ishockey. Han avgjorde tirsdagens straffedrama.

    I alt ble det slått 20 straffer da en vinner skulle kåres. Johnsen var alene om å finne nettmaskene.

    – Det var digg å sette den, sa matchvinneren til TV 2.

    Seieren gjør at Storhamar beholdt tabelltoppen og leder med ett poeng på Vålerenga etter 23 kamper. For åtte gang på rad gikk gjestene fra Oslo tapende ut av en hockeydyst i Hamar. (NTB)

    EHL 2023/2024: Lillehammer - Storhamar (2-4)
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Barcelona-keeper må opereres i ryggen

    Den tyske landslagsmålvakten Marc-André ter Stegen skal under kniven i løpet av uken for å bli kvitt ryggproblemene, melder Barcelona.

    Barcelonas førstekeeper har trøblet med smerter i nedre del av ryggen og stått over flere kamper i det siste, samt Tysklands landslagssamling i november.

    – Avbrekket plager meg åpenbart. Dette er en riktig og forsvarlig avgjørelse for å komme tilbake i best mulig form, skriver 31-åringen i sosiale medier. (NTB)

    Marc-André ter Stegen
    Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal