Direktør Aage Enghaug i Veritas.
Foto: Aas, Erlend / SCANPIXStaten må bidra med 19,1 milliarder kroner for å få arrangert OL i Tromsø i 2018.
Summen er dobbelt så stor som Tromsø 2018 har anslått, som mente at det netto statlige tilskuddet ville være på 9,5 milliarder kroner.
Det sa direktør Aage Enghaug i Det Norske Veritas, som presenterte rapporten. Han la ikke skjul på at tallene som går fram i rapporten er ganske annerledes enn hva de opprinnelige estimatene til Tromsø 2018 gikk ut på.
Til stede var flere ledere for idretts-Norge, deriblant en spent idrettspresident Tove Paule og selvfølgelig kulturminister Trond Giske.
- Den største usikkerheten er marked og konjuktur. Bare siden vi begynte med rapporten har situasjonen endret seg. Vi har lagt til grunn en normalkonjuktur, sa Enghaug.
Usikkerhet
Da Enghaug i dag la frem rapporten, var totalkostnadene som staten må garantere for, kommet opp i hele 28,6 milliarder kroner. Dette er et beløp som IOC krever at staten må garantere for.
I søknaden til Tromsø 2018, der de konkurrerte mot Trondheim og Oslo, ble det anslått at vinterlekene ville koste rundt 15 milliarder kroner.
Stem:
- Det blir vanskelig å gi en statsgaranti når prisen blir dobbelt så høy, mente Giske.
Video: Se Giskes reaksjon her.
Svakheter i transport
Vurderinger av konseptet: Tidsplanen for byggingen av anleggene synes å være robust, skrives det i rapporten. Det er imidlertid svakheter når det gjelder innkvarteringen og transport samt etterbruken.
Dette gjelder spesielt innkvarteringen i OL-byen som er tenkt løst med å få opptil 20 cruiseskip i havna i byen. Skepsis er også knyttet til at det bare er mulig å frakte folk til Tromsø med fly.
Miljø mangler konkrete tiltak
Miljømålsettingen får også gjennomgå. Den er svært ambisiøs, men underbygges ikke av konkrete målsettinger og tiltak, står det i den 66 siders rapporten.
Les:
Økning også til anlegg
Et stridsspørsmål har vært kostnadene til anlegg. Tallene fra rapporten viser at tallene stiger også her. Prisen er nå på 3,8 milliarder kroner - en økning på hele 1,3 milliarder i forhold til Tromsø 2018 egne tall.
Idretten må belage seg på å betale rundt 830 millioner kroner selv.
Nye runder for idretten
Idrettspresident Tove Paule har uttalt at 650 millioner kroner er en absolutt maksgrense for hva idretten selv kan bidra med. Hun var ikke spesielt optimistisk etter pressekonferansen.
- Dette ser litt mørkt ut, sa hun etter presentasjonen.
Idrettspresidenten skal nå presentere rapporten for idrettsstyret, som må gå noen nye runder før regjeringen konkluderer rundt månedsskiftet november/desember.
Les:
Les:
10 milliarder
Rapporten tok også for seg netto samfunnsøkonomisk kostnytte, det vil si hva får samfunnet Norge igjen for å arrangere et OL, det vil etter beregningene ligge på 10,6 milliarder.
Det er Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning, som har kvalitetssikret Tromsø 2018 sin søknad.
Les: