Hopp til innhold

Milliardsprekk for Tromsø 2018

Budsjettet til Tromsø 2018 sprekker med flere milliarder, ifølge en rapport som ble lagt frem i dag.

Kulturminister Trond Giske, daglig leder i OL-selskapet , Petter Rønningen og Tove Paule
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Direktør Aage Enghaug i Veritas

Direktør Aage Enghaug i Veritas.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Staten må bidra med 19,1 milliarder kroner for å få arrangert OL i Tromsø i 2018.

Summen er dobbelt så stor som Tromsø 2018 har anslått, som mente at det netto statlige tilskuddet ville være på 9,5 milliarder kroner.

Det sa direktør Aage Enghaug i Det Norske Veritas, som presenterte rapporten. Han la ikke skjul på at tallene som går fram i rapporten er ganske annerledes enn hva de opprinnelige estimatene til Tromsø 2018 gikk ut på.

Til stede var flere ledere for idretts-Norge, deriblant en spent idrettspresident Tove Paule og selvfølgelig kulturminister Trond Giske.

- Den største usikkerheten er marked og konjuktur. Bare siden vi begynte med rapporten har situasjonen endret seg. Vi har lagt til grunn en normalkonjuktur, sa Enghaug.

Usikkerhet

Da Enghaug i dag la frem rapporten, var totalkostnadene som staten må garantere for, kommet opp i hele 28,6 milliarder kroner. Dette er et beløp som IOC krever at staten må garantere for.

I søknaden til Tromsø 2018, der de konkurrerte mot Trondheim og Oslo, ble det anslått at vinterlekene ville koste rundt 15 milliarder kroner.

Stem:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Det blir vanskelig å gi en statsgaranti når prisen blir dobbelt så høy, mente Giske.

Video nsps_upload_2008_9_30_13_42_42_65.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se Giskes reaksjon her.

Svakheter i transport

Vurderinger av konseptet: Tidsplanen for byggingen av anleggene synes å være robust, skrives det i rapporten. Det er imidlertid svakheter når det gjelder innkvarteringen og transport samt etterbruken.

Dette gjelder spesielt innkvarteringen i OL-byen som er tenkt løst med å få opptil 20 cruiseskip i havna i byen. Skepsis er også knyttet til at det bare er mulig å frakte folk til Tromsø med fly.

Miljø mangler konkrete tiltak

Miljømålsettingen får også gjennomgå. Den er svært ambisiøs, men underbygges ikke av konkrete målsettinger og tiltak, står det i den 66 siders rapporten.

Les: - Et fantasifoster

Økning også til anlegg

Et stridsspørsmål har vært kostnadene til anlegg. Tallene fra rapporten viser at tallene stiger også her. Prisen er nå på 3,8 milliarder kroner - en økning på hele 1,3 milliarder i forhold til Tromsø 2018 egne tall.

Idretten må belage seg på å betale rundt 830 millioner kroner selv.

Nye runder for idretten

Idrettspresident Tove Paule har uttalt at 650 millioner kroner er en absolutt maksgrense for hva idretten selv kan bidra med. Hun var ikke spesielt optimistisk etter pressekonferansen.

- Dette ser litt mørkt ut, sa hun etter presentasjonen.

Idrettspresidenten skal nå presentere rapporten for idrettsstyret, som må gå noen nye runder før regjeringen konkluderer rundt månedsskiftet november/desember.

Les: - Vi står foran store utfordringer

Les: Sju ganger ja til OL i Tromsø

10 milliarder

Rapporten tok også for seg netto samfunnsøkonomisk kostnytte, det vil si hva får samfunnet Norge igjen for å arrangere et OL, det vil etter beregningene ligge på 10,6 milliarder.

Det er Veritas, Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning, som har kvalitetssikret Tromsø 2018 sin søknad.

Les: - Mer politikk enn økonomi

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal