- Mer politikk enn økonomi

Mange av OL-tilhengerne i Tromsø tar lekkasjene rundt sluttregninga med ro.– Dette handler mer om politikk enn penger.

OL i Tromsø

I dag får Norge vite hva tre private konsulentfirma mener et OL i Tromsø kommer til å koste å arrangere. Den regninga kommer trolig til å bli høy, og lekkasjene tilsier at den blir høyere enn Tromsø 2018 og regjeringa har estimert så langt.

Det bekymrer ikke OL-entusiast og næringsutvikler Hilde Sjurelv i Tromsø.

- Uansett hva sluttregninga blir, så er det opp til regjeringa å ta stilling til ikke bare økonomien i det, men også det politiske i den saken.

- Skal premissene ligge hos tre private, norske konsulentselskap? Uansett hva konklusjonen deres er, så er dette vel så mye et politisk spørsmål, spår Sjurelv.

- OL er svaret

Hilde Sjurelv

Næringskonsulent Hilde Sjurelv

Hun peker på at den sittende regjeringa har pekt på nordområdene som det viktigste utviklingsområdet de neste tiåra. Samtidig har de etterlyst utspill fra den nordnorske landsdelen. Hun mener OL på mange måter kan være svaret fra landsdelen.

- OL inkluderer kultur, utvikling av infrastruktur, næringspolitikk og det handler om internasjonale relasjoner og internasjonal markedsføring.

- Et OL arrangert i Tromsø svarer på mange av de spørsmålene som har vært oppe.

Sjurelvs stalltips er at den vurderinga kommer til å ligge i bunnen for regjeringas avgjøre når statsgarantien skal behandles på stortinget senere i høst.

- Men det finnes vel en økonomisk smertegrense selv for regjeringa?

- Den økonomiske smertegrensa finnes kanskje, men jeg er ikke sikker på om den går på 23, 25 eller 32 milliarder.

- Motstanderne av Tromsø - O L sørpå kommer til å bruke økonomien i søknaden for det den er verdt. Svaret er at dette er politikk.

- Et oppoverbakkeprosjekt

Jarle Aarbakke

Universitetsrektor Jarle Aarbakke

Foto: NRK

Rektoren på Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, er også nordområdeentusiast, men betydelig mer skeptisk etter lekkasjene i VG.

Han tror størrelsen på regninga kommer til å bli utslagsgivende.

- Jeg tror Tromsø 2018 har strukket budsjettet så langt de kunne for å sukre pillen.

- Hvis lekkasjene stemmer står de foran ei ny kneik, og da skal det større politisk vilje til for å få dette prosjektet gjennom.

Aarbakke vil foreløpig ikke komme med noe stalltips på hvor politikernes smertegrense går. Men han tror enda det skal gås mange runder før en eventuell statsgaranti er i boks.

- Dette har vært et oppover-prosjekt fra dag en, som de fleste prosjekter startet fra Tromsø, sier Aarbakke til NRK.