Hopp til innhold

Mens Warholm har sanket medaljer, har Iuel levd i skyggen – nå har noe skjedd

Amalie Iuel (25) har tatt store steg det siste året. Målet om å endelig komme til en internasjonal mesterskapsfinale virker nærmere enn noensinne.

Karsten Warholm og Amalie Iuel

TRENINGSKAMERATER: Karsten Warholm og Amalie Iuel er gode treningskamerater, men det er Warholm som har levert klart sterkest av de to. Nå virker det som om også Iuel kan være på medaljejakt.

Foto: Harald Thingnes / NRK

Amalie Iuel viste tydelig at innendørsformen var på plass da hun forbedret sin norske rekord under NM lørdag. Iuel løp 400 meter på 52,25.

Vinnertiden er en forbedring av hennes egen norske innendørsrekord fra 2016 med solide 27 hundredels sekund.

– Det er umulig å si noe om hvordan det vil gå utendørs, men det lover i hvert fall godt nå, sier hun til NRK.

Amalie Iuel

NY REKORD: Amalie Iuel forbedret sin norske rekord på 400 meter under innendørs-NM i helgen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

52,25 plasserer henne på femteplass på verdensstatistikken i denne innendørssesongen, og på toppen av europastatistikken, siden hun har fire amerikanske navn over seg på listen.

NRKs friidrettskommentator Jann Post mener Iuel er inne på et europeisk toppnivå nå.

– Hun er blant medaljekandidatene i EM, sier han.

– Hvis hun har greid å ta det lille steget fra i fjor, vil hun være blant dem som kan ta en medalje, kommenterer Post.

Amalie Iuel og Leif Olav Alnes

TRENER OG UTØVER: Amalie Iuel sammen med sin trener Leif Olav Alnes.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Løp som en veteran

Amalie Iuel trenes i likhet med Karsten Warholm av Leif Olav Alnes. Men selv om de to har samme trener, er det bare Warholm, med sine to VM-gull og ene EM-gull, som har vært desidert skarpest på medaljefronten så langt.

Nå kan mye imidlertid tyde på at også Iuel er i ferd med å bli en medaljekandidat, i hvert fall i EM.

Leif Olav Alnes likte godt det han så eleven prestere under NM.

– Hun har i hvert fall aldri vært bedre enn dette. Det tror jeg vi skal glede oss over, kommenterer trenerprofilen.

– Hun løp med større trygghet og ble ikke stresset, forteller han om rekordløpet.

– Hun løp som en veteran. Det var fantastisk godt løpt.

Se rekordløpet fra NM her:

Iuel selv er forbeholden når det gjelder statistikk og lister. Til tross for sportslig fremgang det siste året, er hun realist på egne vegne og er også svært forsiktig med å snakke om plasseringer i mesterskap.

Det hun derimot er helt sikker på er at det er sommerens EM som gjelder for henne – ikke OL, som er målet for de aller fleste utøverne denne sesongen.

– Vi må være såpass ærlige å si at det ennå er et stykke opp til verdenstoppen, men det er litt kortere vei opp til Europa-toppen. Jeg satser på at jeg kan hevde meg der. Først og fremst håper jeg at jeg kan ta meg til en finale, som jeg ikke greide i fjor.

– Prøve å holde formen oppe

For til tross for to gode løp på 400 meter hekk, endte VM i Doha i fjor med en semifinale for Amalie Iuel. I EM 2018 var hun knappe seks hundredeler fra en 2. plass og en finaleplass.

Jann Post mener 25-åringen tok et stort steg videre med det hun presterte i VM.

– Det hadde vi ventet på et par år. Det hun viste i NM fortalte oss at hun har beholdt det nivået. Det er lovende, sier han.

Post mener Iuel vil slite med å komme til en OL-finale i sommer, men tror at hun vil være topp 12.

I EM regner han derimot henne som medaljekandidat.

Jann Post

TROR PÅ MEDALJE: NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

I år er det OL i Tokyo (24. juli til 9. august og EM friidrett (26. – 30 august) som er de store mesterskapene i friidrett. For Iuel, som i utgangspunktet satser på EM, kan det by på en utfordring.

– Nå er det slik at OL kommer før EM, og jeg tenker at det bare er å «gønne» på begge steder. Det er ikke veldig lang tid mellom (de to mesterskapene, red.anm.), så jeg må bare prøve å holde formen oppe, sier hun.

Alnes har aldri vært glad i å snakke om medaljesjanser eller tippe resultater når det gjelder Karsten Warholm. Ikke uventet gjelder det samme i tilfellet Amalie Iuel.

– Det har jeg lært meg er veldig dumt, påpeker han, men legger likevel til:

– Hun er kvalifisert til både EM og OL. Plasseringsmulighetene hennes er nok større i EM enn i OL, men det går an å være med på begge deler, sier treneren.

Les også: Iuel konkurrerer over tre ganger så mye som treningspartner Warholm

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal